Tutorial : Cara Nak Buat Sticky Post Di Blog

Salam ..

Hi , straight to the point lah ye .

Ok kali ni Lyssa nak ajar korang macam mana nak buat sticky post kat blog . Err. "STICKY POST ?" Menatang apa pulak tu. Ok lah , mungkin ada di antara korang yang tahu dan ada juga yang tak tahu kan . Bagi yang tak tahu tu , Sticky Post ni adalah post yang terletak di homepage blog kita selama mana yang kita mahukan.

Tapi kebiasaannya, sticky post ini digunakan untuk ber-business. Contoh nye kalau macam korang diminta untuk promotekan sesuatu produk. Dan dia minta untuk letakkan di homepage selama 2 hari. Then korang ni pulak rajin lah buat entry 1 hari 10 entry . Katakanlah ye . haha . (Macam Lyssa dulu-dulu pulak , 1 hari 10 entry haha .) Then korang tak tahu macam mana nak buat kan ?

Meh sini Lyssa ajarkan !

1. First step , korang taip lah apa yang korang nak taip kat blog. Then tekan lah PUBLISH macam biasa lah kan.

2. Then korang pergi balik dekat post korang tu , then tekan EDIT .

 

3. Lepas dah tekan edit, korang tengok sebelah kanan .. nanti ada "Schedule" . Tekan situ...

 


4. Lepas tu korang boleh lah Set date and time sampai bila post korang tu nak ada kat homepage..
Jangan lupa tekan "DONE"

5. Ok , then korang tekan PUBLISH sekali lagi ... Then automatik nanti post tu akan berada di bahagian depan homepage blog korang tu ...

 Settle ! Senang kan ? Boleh lah korang cuba tutorial ni nanti-nanti ye :)


= SELAMAT MENCUBA = 







KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

3 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Gifta Good
AUTHOR
June 25, 2015 at 4:21 PM delete

kak, izin ambil gambar yaaa

avatar
ExpanDroiders
AUTHOR
June 27, 2015 at 7:38 AM delete

Boleh tambah ilm aku niee.. nice sharing... kipadap... hehe.. salam kenal...

avatar
Mrs Pip
AUTHOR
November 21, 2015 at 11:05 PM delete

salam sis ....

thanks for sharing this info ...
mmg mrs pip selalu ja tertanya2 eh eh, apasal certain2 entry kat certain2 blog sentiasa di front page ye??? rupa2nya mcm ni cara untuk buat .... senang ja pula ...

rajin2 buat tutorial ya sis, mmg suka la blog sis ni ...

avatar

Google+ Followers