Tutorial : Background Berbeza Pada Sesebuah Entry


Background dalam post , kebiasaannya telah ditetapkan dalam setting blogger. Tapi , ada SATU cara yang boleh digunakan untuk menjadikan background yang berbeza untuk entri yang dikehendaki sahaja. 
Contohnye , Background yang Lyssa guna sekarang ni :) 
Kaler pink kan ? 
Comel tak? hehehe~
Tutorial ini , sangat senang la ! kalau korang paham konsep nye!
Let's see , Whats the steps !?:)


1. Log in > Dashboard > New Post Anda :)

2. Pastikan semasa kod ini di paste, new post anda dalam keadaan 'edit html' BUKAN 'compose' 
   -> Ini untuk mengelakkan code warna dicopy sekali.:)


 <div style="background:url(Link gambar disini) no-repeat;">
Taip segala entri untuk blog anda disini.
</div>

Letakkan link gambar pada tulisan biru
* Jika anda menggunakan gambar bersaiz kecil, sila buang no-repeat. 
* Taip apa sahaja entri anda seperti biasa dalam kawasan merah
   Atau kalau hendak lebih mudah, buat apa sahaja entri, tetapi ending mesti ada </div> 
 *Sudah siap, publish n lihat hasilnya oke? :)

 Oke ! Itu saja ! Kalau ada apa2 kekeliruan ,Sila tanya Cik Lyssa ni :) Kat shoutbox ! thnx!




 

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

81 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
mimie_shahira
AUTHOR
January 30, 2011 at 9:21 AM delete

nx tnye , lyssa salu edit pic at mnew ? :) tengs~

avatar
January 30, 2011 at 9:23 AM delete

@mimie_shahira

ohh yeaXD .Lyssa slaloo edit pic kat photoshop ler :))

avatar
PutRi_nAdiA
AUTHOR
February 1, 2011 at 2:48 PM delete

na taip kode tuh skali nan entry or at link yg at ats tuh?
sye wt xjdi

avatar
Eiyka Yusof
AUTHOR
March 7, 2011 at 10:34 PM delete

link gambar tuu nk amik kad mana ekk ?? please inform at my shoutbox ye.

avatar
March 8, 2011 at 4:53 PM delete

@Eiyka Yusof

link gmbar tuh , nk ambik kt photobucket.com pon tk per ;)

avatar
March 13, 2011 at 9:52 AM delete

akak da try tau tpi kenapa post tu dibawah gmbr bukan atas gambar...camner???leh x emel akak..

babyhubby140308@gmail.com

avatar
dalie
AUTHOR
March 13, 2011 at 1:40 PM delete

lyssa!xfhm laa..taip entry??entry ape ek??hehe~

avatar
March 13, 2011 at 5:10 PM delete

@dalie

maksud lyssa , type je apa2 yg kmoo nak type.

avatar
March 20, 2011 at 7:39 PM delete

lysa...banner wat cat mnae

avatar
April 3, 2011 at 1:54 PM delete

banner mcm kak lyssa la...

avatar
eka
AUTHOR
April 3, 2011 at 8:07 PM delete

lau nak buat bckground berbeza kat page mcm mne

avatar
April 5, 2011 at 8:52 PM delete

@yaya dluver

lol.. tk menjadi mehh ? tp, Link gmbar tuh,, btol kerpp .? p

avatar
NurulHusna
AUTHOR
April 10, 2011 at 10:33 AM delete

Kak Lyssa , camne nk buat background bl0g ea ? Nk cari background blog laen slaen yg dlm bl0g ne .. Husna nk letak wane pink !

avatar
April 10, 2011 at 10:35 AM delete

@NurulHusna

cuba cari kt sini ekkk .

http://lyssadollixiouse.blogspot.com/2011/02/tutorial-template-and-background-yang.html

avatar
UnGU laVeNdEr
AUTHOR
April 22, 2011 at 3:49 PM delete

nape nk wat x jdi pon???? leh tolng tunjkkn cm mne x???

avatar
May 16, 2011 at 9:08 AM delete

kak lyssa.. saye cube wat, tpi x bleh... die tulis "tag was broken" mende ntah..

avatar
nadira :)
AUTHOR
May 17, 2011 at 5:49 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
nadira :)
AUTHOR
May 18, 2011 at 3:53 PM delete

kq lyssa . nk tnye cket . cmne nk buat header ngn sidebar transparent ? cume tempat post je warne putih .

avatar
Eva Watson
AUTHOR
June 3, 2011 at 2:02 PM delete

Kak lyssa! Jadi saya wat...maseh bnyk2! ^^

avatar
June 10, 2011 at 11:11 AM delete

akq lyssa , npe saia munye ta jdy ? :(

avatar
June 10, 2011 at 11:13 AM delete

kak lyssa , ieynaz na tnye . npe ieynaz munye ta jdy ? huwm .

avatar
Mu$Um! k!N
AUTHOR
June 15, 2011 at 2:30 AM delete

cik lyssa saye dah pun try buat semua tutorial yang cik lyssa ajarkan dan bnyak yang x jadi kalau boleh cik lyssa lawat la blog saye
http://ekin97.blogspot.com
tengok la blog saye and comen la kat c box saye please!!!!

avatar
Yaya Maisarah
AUTHOR
June 26, 2011 at 1:54 PM delete

kak lyssa, macam mana nak letak background n letak kotak macam yang kak lyssa letak code untuk copy tu?

avatar
nur iwani
AUTHOR
July 1, 2011 at 12:18 PM delete

thank you kak lysa :D

avatar
nur hanis
AUTHOR
July 9, 2011 at 1:02 PM delete

err tak jadi unn, kenapa bila msukkan code dy ckp tag broken lah,, knapa?..trgkan plzz...

avatar
July 20, 2011 at 10:40 PM delete

k.lyssa.! cmne nk ubah colour tulisan dy.? sy buat background. tulisan dy tggelam. org ssa nk bce ap yg sy tulis. maaf ye nyushkn k. lyssa n tq.!

avatar
EFAZS
AUTHOR
August 4, 2011 at 10:43 PM delete

Hai kak Lyssa,mcm mane nk buat border dye skali ?? -tq-

avatar
miszNaNapinky
AUTHOR
August 13, 2011 at 7:09 PM delete

kak lyssa x jadi la ,, da byk kali da buat ,, background nyer x de p0n !

avatar
miszNaNapinky
AUTHOR
August 13, 2011 at 7:10 PM delete

kak lyssa x jadilah , da byk kali buat ,, tapi background nye x ade p0n.

avatar
August 15, 2011 at 12:04 PM delete

as salam .. tanx ya lyssa .. jadi la .. gud tut0rial .. wut byk2 ag .. gud luck lyssa ..

avatar
August 15, 2011 at 12:05 PM delete

as salam lyssa .. jadi la .. smart sgt .. gud tut0rial .. t wut byk2 lagi k .. gud luck lyssa ...

avatar
afamonster
AUTHOR
August 16, 2011 at 11:33 AM delete

salam lisa .nak tya .setiap kali nak post ka kena buat mcm ni ?ke takpayah dah ?

avatar
FaraAra :D
AUTHOR
August 18, 2011 at 12:35 AM delete

kak lisa , nk ambik url BACKGROUND tuh cmne ?? kt mne ?? hehe ...

avatar
Unknown
AUTHOR
August 26, 2011 at 12:16 AM delete

kak lyssa ... knp kite wt x mnjdi ?? xphm sgt la kak lyssa

avatar
Ah Long
AUTHOR
September 10, 2011 at 4:40 PM delete

@Lyssa Dollixious

photoshop ? le la aja saya ~ newbie ag nan photoshop :P

avatar
adhwa sweet
AUTHOR
September 13, 2011 at 7:58 PM delete

akk lyssa saya x paam macam ner wat banground berbeza pada sesebuah entry

avatar
azahCOMOYT
AUTHOR
September 21, 2011 at 4:21 PM delete

kak lysa npea ssah snad nux wt old entry ? tllonk jap . .

avatar
Hanis Nabilah
AUTHOR
September 25, 2011 at 3:32 PM delete

Kak Lyssa,lau nak setiap entry ada background tkleh ke?

avatar
wAwA
AUTHOR
September 29, 2011 at 3:34 PM delete

@EFAZS
kak lyssa y cute!
Sye da bnyk kli try..tp backgroun tuh x wujud ponn..
how to settle ni??

avatar
Najwa Muslih
AUTHOR
October 6, 2011 at 5:42 PM delete

kak lyssa,,kalau ambik background kat pyzam boleh ker?

avatar
syana
AUTHOR
October 7, 2011 at 10:21 AM delete

sush la kak nk wat background pd post tu..link dy yg pnjng ke yg pndek??

avatar
syana
AUTHOR
October 7, 2011 at 10:22 AM delete

adk dah wat tp background uh xkua pon..

avatar
October 14, 2011 at 10:35 PM delete

salam dear. help me! akk bnyk kali wat tuto ni tp xberjaya juga nape eik,,bila preview xde pon imej nye. kalo wat xjdi jek

avatar
DaQ ComeL
AUTHOR
October 19, 2011 at 12:02 AM delete

hai..nk tny ni...sye dh wat tuto 2..tp background dy kecik plak..cmne nk bgi sme ngan saiz backgrond asal???

avatar
October 24, 2011 at 8:47 PM delete

hmm,x jadi pape la kak lyssa ! kalo nk tau pegy kt sini http://izzahcrashingclimb-haha.blogspot.com/
Okk :)

avatar
October 28, 2011 at 2:57 PM delete

lyssa , kat mane nak dpt kode gmba nye ea ?? hehee

avatar
October 28, 2011 at 3:25 PM delete

tak jdik unn ??? gmbar nye tak penuh 1 bckground uh ???

avatar
ILY dear :)
AUTHOR
November 25, 2011 at 11:31 AM delete

haLoo kak . emmmm . d mana nak cari post title background ?

avatar
November 25, 2011 at 6:18 PM delete

Hye kak lyssa ^^ sya kira new blogger la.. sal tuto kak, sya rsa blog sya skrg smakin ada rupa xD haha. niway kak, yg code toe, paste kat bwah skali atao ...??

avatar
December 11, 2011 at 8:23 AM delete

kak lyssa . sy rsa xjdi laaa . hhe . cmne tu ?

avatar
Along Rafiq
AUTHOR
December 18, 2011 at 3:30 PM delete

x reti r..tlng uatkan bley

avatar
nana ayrien
AUTHOR
December 19, 2011 at 3:02 PM delete

kenapa title saya hlang ekh . cthnye sy wat title cerita aku .. n then t dy juz kluar c je . nape ekh

avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
December 20, 2011 at 2:51 PM delete

kak lyssa, sye dh buat dh,jdi. tpi stiap kli nk buat menda nih kne copy code tu ek x blh ke lau kita set kn ? paham x ni ? btw, thanks

avatar
umyhusnajeeha
AUTHOR
December 23, 2011 at 12:38 PM delete

hmm nape sy wat tak jadii pon ?? :(

avatar
December 24, 2011 at 8:28 PM delete

kak lyssa , susah tak nk buat nuffnag uh ?? err, izzah ni baru darjah 2 , so , tak taw larr D; hmm ... izzah nk tanye jerr :) kalau kak lyssa tak nk jawab tak pehh D; asal dpt sembang dengan kak lyssa D; sekejap pown jady lee D; okay ?? Thankiu kak lyssa D;

avatar
miera_fiqman
AUTHOR
December 30, 2011 at 2:47 PM delete

akak lyssa mcm mana akak buat note bawah post tu berwarna ??

avatar
La Belle
AUTHOR
February 3, 2012 at 6:00 AM delete

lyssa darling..i x fhm la.huhu..leh tlg detail lagi x?@mimie_shahira

avatar
farihah riha
AUTHOR
February 4, 2012 at 4:40 PM delete

knp nak wat x lerh??die kate"tag was broken"klo dh jadi mcm nie nk wat perh???

avatar
February 11, 2012 at 7:25 PM delete

akak , kalau nak letak background yang same di setiap entry camne pulak ? thank you :)

avatar
March 9, 2012 at 5:13 PM delete

salam kak lyssa xjadi nk wat background...dapat2 tp mse compose 2 kan background images jd kecil lah...cmne nk besar kn????

avatar
shazwesley
AUTHOR
March 31, 2012 at 5:18 PM delete

@ILY dear :) kak lyssa . saye bru start nak wat blog. cm ner nak dptkan new post .. i mean ,tatao kat mner nk mulekan buad background . pening .

avatar
shazwesley
AUTHOR
March 31, 2012 at 5:21 PM delete

kak lisa . yg background tuh.. kan adee log in,pastu,dashboard kan , pastu design . cm ner nak dpt design nieyh ? sye bru start buad blog lah .

avatar
April 9, 2012 at 2:03 AM delete

hye lyssa.. nak tnyer.. bile kite da jadi background tue..then nak tukar color text tue mcm mner pulak ehh ??

avatar
April 9, 2012 at 7:47 PM delete

postingan yang menarik, Entri(postingannya) akan kelihatan berbeda setiap halaman sehingga mirip dengan konsep blogazine tapi apa tidak mempengaruhi load blog/web ??
kerena beberapa web/blog yang mengunakan konsep zine selalu loading berat alias lama...

avatar
Acik Ain
AUTHOR
July 4, 2012 at 12:58 AM delete

kak lysa , macam mane nakk buat background macam dekat code akaq bagi nie ?

avatar
Nurul Husna
AUTHOR
October 19, 2012 at 6:09 PM delete

Akak Saye bru buat blogger susah la nak wat background ngan header .

avatar
Nurul Husna
AUTHOR
October 19, 2012 at 6:15 PM delete

AKak Dah bukak tai yg ade nme tajuk di blog n tu je . susahla tak jumpe dash board langsung :(

avatar
November 6, 2012 at 9:26 PM delete

kak lyssa aqilah buat tak jadi lew . -,-

avatar
November 28, 2012 at 10:20 PM delete

akak.. hohoh.. Imanda bwat tak jadi.. uuu..

avatar
Rina Renn
AUTHOR
July 14, 2013 at 5:52 PM delete

blog skang dah baru , tak reti nak buat :3

avatar
kacang buncis
AUTHOR
July 23, 2013 at 5:03 PM delete

lyssa,gambar kat atas text kat bawah...hehe xboleh tulis atas gmbar

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 2, 2013 at 1:02 AM delete

kak lyssa , blog sekarang dah baru so tutorila nyh boleh pakai lagy ker? sebab masa nak cary kot tuh x jumpa lah.

avatar
Dea
AUTHOR
December 27, 2013 at 11:19 AM delete

Tenkiu Kak Lyssa. Menjadik pun!
saya guna template baru jgk . Kalau tak jumpa kode tu , kena tekan ctrl+f dalam kotak code tu kan ?huhu

avatar

Google+ Followers