Tutorial : Buat Dropdown Menu

Helo!
Sekarang ni , masa untuk buat tuto jer .
Kalau nak masuk contest pun , rasa cam jemu lah plak ! haha ^^
Oke , sekarang , Lyssa nak share ngn korunk , macam mana nak buad dropdown menu.
Pada sesiapa yang tak tahu , apa itu DROPDOWN MENU.? Lihat gambar di bawah ;)

Oke , skunk ,korunk ikut step yang Lyssa buat kat bawah ni :)

1. Login > dashboard > page element > add a gadget > HTML/javascript

2. Copy code kat bawah ni ,  ke dalam ruangan html/javascript.

<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option selected>Tajuk</option>
<option value="Link 1">Text 1</option>
<option value="Link 2">Text 2</option>
</select>

Link 1 : Masukkan link untuk dibuka
Text 1 : Masukkan perkataan/ayat untuk link


3. Jika anda hendak masukkan lebih banyak menu, cuma copy paste 
    <option value="Link 2">Text 2</option>  dan letakkan sebelum </select>

4. Da siap? :) save hasil kerja anda ! :)


Selamat Mencuba , yea  :)
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

29 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Sofie Ezzaty
AUTHOR
March 13, 2011 at 12:42 PM delete

kak lyssa , urpp ~ dropdown menu ney untok ape erk ?

avatar
March 13, 2011 at 5:04 PM delete

@Sofie Ezzaty

oh . ini saje2 . untuk kemas kan blog jer ^_^

avatar
April 2, 2011 at 3:38 AM delete

if link tu nk wt tok bloglist, ngn blog archieve blh ke??

avatar
April 22, 2011 at 6:31 PM delete

akak,, kalu adiq nak buat, kena copy sume ker??

avatar
miz naz
AUTHOR
June 4, 2011 at 11:20 PM delete

akak . . smpai yang Link 1 . Text 2 tu da pining la . . . mcm mane nie ?
t0longg .

avatar
Batrisyia
AUTHOR
June 5, 2011 at 12:28 AM delete

akak , cmna nk cri link dya 2? x phm larh ! kta nk cri link kt mna? x taw larh akak ! blh tlong?

avatar
deby (=
AUTHOR
June 6, 2011 at 2:24 PM delete

kak lyssa, tkdapat pon buadd , kenape kahh ?? huwm..

avatar
June 21, 2011 at 3:17 PM delete

hurmmm..akak...cmner nk wat yg ader HOME,TUTORIAL,TIPS....n len 2 tuh?

avatar
Gwen Williams
AUTHOR
August 6, 2011 at 2:04 PM delete

Hey , Thanks for the tuto , menjadi lah :)

avatar
NoYB
AUTHOR
August 12, 2011 at 12:10 PM delete

Wah...menjadi...thanxxxx a Lot.... :)

avatar
NoYB
AUTHOR
August 12, 2011 at 12:12 PM delete

Wah...menjadi...thanxxxx a Lot.... :)

avatar
asyid ashhar
AUTHOR
October 29, 2011 at 1:50 AM delete

ada soalan sikit larh.. kenape dropdown menu dye lebar sgt? macam mana nk kecik kan sikit?

avatar
Tesa Caca
AUTHOR
November 9, 2011 at 6:45 PM delete

menjadi lah, thanks tutonya

avatar
December 17, 2011 at 8:58 PM delete

kak lysa...saya mseh x fahm...x fahm gn text atau link tu la...

avatar
RemajaTimur
AUTHOR
December 29, 2011 at 5:36 PM delete

link tu nak ambil dekat mane kak lyssa?

avatar
wanny
AUTHOR
March 4, 2012 at 1:18 PM delete

Akk mcm mne akk buat background tajuk tu ?

avatar
ahmad
AUTHOR
March 5, 2012 at 8:34 AM delete

lysaa..sy dah buat dah..try tgk menu nie kat blog test sy
http://sajamengedit2.blogspot.com/
kalo nk nnti insyaallah sy akan buat tutorial..kalo ade sape2 nk leh la visit di blog sy
http://sungguhsedap.blogspot.com
dan tinggalkan permintaan anda di chat and follow and like fb page..kalo ramai insyallah sy akan buat..hehe..penat taw membelajar wat bende nie..thank yer lyssa

avatar
May 19, 2012 at 11:25 AM delete

nk wt dropdown..smpai kt text 1 link ape 2 xpaham ?

avatar
May 27, 2012 at 11:15 PM delete

kak susahh nyee kite tk phamm ;(

avatar
eikyn grinx's
AUTHOR
August 7, 2012 at 11:01 PM delete

camne nk buat page baru yang ade post bnyk mcm home yg boleh asing.. for example mcm sis pnye page tutorial.. kn bnyak list bile klik, dya bawak kite ke page bru kn.. cmne nk dpt url 2? kalo guna yg new post biasa boleh ke? tp nty naek dekat home x? *ok x phm. haha

avatar
Atiqah
AUTHOR
October 20, 2012 at 3:49 AM delete

Kak Lyssa TOLONG ! Kalau kita nak buat blog archive tu sebagai dropdown menu , tapi kita taknak tarikh setiap entry , kita nak title setiap entry macam mana ? Ni penting kak , please help me..... T^T

avatar
sheera aya
AUTHOR
November 22, 2012 at 4:57 PM delete

Lyssa, cmne nak customize bagi cantik sikit dropdown tu? kena add code ape?

avatar
zaliza amrol
AUTHOR
November 24, 2012 at 10:28 PM delete

WARGGGG BEST-BEST..JADIK!!TQ!!

avatar
January 10, 2013 at 9:22 PM delete

kak lyssa boley tolong adjust blog saya tak nak kasi btambah cantik ? saya buad tak jadi2 ,.dah pusing2 pale nih .

avatar
Mengenai Saya
AUTHOR
February 11, 2013 at 3:59 PM delete

@Lyssa Dollixious
kak lyysa tlg daus... boleyh...
mcm mne nk ubah background...
ni blog template jenis lme.... yng xde loyout smua nye bercampur jer....

avatar
Mengenai Saya
AUTHOR
February 11, 2013 at 4:09 PM delete

tlg daus boleyhh cik lyysa...
mcm mne nk ubah background..
ni blog jenis lme....
yg xde loyout....
nk htmml/javascrit smua campur2....
dye x asing2.... susah la nk cari!!!
cik lyysa tngok la kt sni plis2 tlg sangat...

daus ade 3 blog ni blog kedua daus
http://firdaussuadrif.blogspot.com/2013/02/help.html

blog ke tiga la yg daus nk mintak tlg.. blog ke3 blog jenis lme...

avatar
Anonymous
AUTHOR
February 24, 2015 at 11:42 AM delete

Akak, macam mana nak buat dropdown ni dekat menu tab atas tu?

avatar
Rabbit ❤
AUTHOR
March 19, 2015 at 12:04 PM delete

kak lyssa , macam mana nak buat drop down menu for old entry ???

avatar
June 9, 2016 at 7:13 AM delete

Jadi lah kak 😍 Thank youu

avatar

Google+ Followers