Tutorial : Membuat Cursor Sendiri Menggunakan CS4

Assalamualaikum..

Disebabkan ramai yang tertanya-tanya , macam mana nak buat cursor nama sendiri kan?
Ok , today Lyssa dengan berbesar hatinya, rasa tringin pulak nak share ngan korunk , macam mana nak buad cursor sendiri ;)

*Tapi sebelum tu, make sure korunk sudah download Adobe Photoshop dulu ok?*

Klik pada File > New
Klik pada gambar itu untuk melihat dengan lebih jelas

1) Kelebaran layer yang kita buat , kalau besar pun tak pe ;)
2) Ketinggian mengikut kesesuaian
3) Pastikan background content dalam keadaan Transparent!
4) Then , Klik ok ;)

Klik pada File > Open


1) Make sure korang download dulu cursor yang korunk suka . Cari kat sini .cursor-4u , glitter-graphic or photobucket.
 2) Klik ok .


Image tadi akan keluar dalam layer yang lain.Klik pada tool yang telah ditandakan dalam gambar kat bawah ni.


1) Yang no 2 tuh , cara nyer senang ,korang just ikut jer outline cursor itu.oke?
2) Then ,korunk pergi kat edit , copy .
Klik pada gambar untuk dapatkan info dengan lebih jelas


Ikot arahan gambar ok.




1) Click dekat Stroke tu . 
2) Size tu pulak mrupakan size ketebalan outline korunk 
3) Warna outline korunk ;)
4) Tekan ok.


1) Pilih crop
2) Crop sampai yang ditunjukkan pada gambar di atas.
3) Cara nya, lihat di bawah ini.


Klik File > Save As


Savekan gambar korunk format PNG

* Ok,sekarang ni korunk kena upload cursor korang tadi kat photobucket.Kalau belum register,sila 
  register sekarang!
* Dah upload.Korang tengok cara nak pasang cursor tu kat blog korang kat SINI
*Lepas tuh , Dashboard > Design > Add Gadget > Html.JavaScript
*Korunk paste code korunk at situ
* Da siap ? SAVE :)
  
=>>> Fuhh ! Penat giler rahh buad ini Tutorial ! HAHA . And jangan lupa, tinggalkan komen korunk ok?
 
Selamat Mencuba ^_^

Credit to :  Ms Alfi

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

116 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
January 8, 2011 at 9:21 AM delete

tutorial yg berguna..thanz sbb nk share2 ilmu...

avatar
NAA
AUTHOR
January 8, 2011 at 10:38 AM delete

Lyssa,, tq for this tuto..tp bole buat tuto untuk download adobe photoshop??

avatar
January 8, 2011 at 1:26 PM delete

@NAA

ohh , nak buad tuto download photoshop , yang itu , Lyssa tak thu yunk ;)
cbb lyssa download guna cd ;)

bli cd kt kedai komputer yang berdekatan oke? :)

avatar
January 9, 2011 at 12:00 AM delete

klo xde phtoshop CS4 camne plak ekh?
sy nye CS3 je

avatar
January 9, 2011 at 7:38 AM delete

@Mia Nazira Nazir Suhaimi
hee ,klo takde cs4 tk per , cs3 pon boleh guna jgk , cbb sama je p0n kn ;))

avatar
azmaaa
AUTHOR
February 8, 2011 at 4:32 PM delete

lyssa , tak boleh pun T_T

avatar
Nor Aishah
AUTHOR
March 4, 2011 at 2:37 AM delete

penat x perr..berguna buat org lain...thx yaw..saya baru nak download adobe photoshop..mungkin minggu depan baru bleh buat coz nak exam..hehehe...

avatar
March 4, 2011 at 3:37 PM delete

@Nor Aishah

ehee . btol eh .? tk pe tk pe . buat pelan2 ;) bnyk masa lagik2!hhuhu ;*

avatar
Mizz Nun
AUTHOR
March 7, 2011 at 6:04 PM delete

Assalam...lysa..leh x.. sy nk copy tutor awk ni.. coz.. rmai mmber... sy tyer.. cmner.. nk wat cursor..smpi bgi email pder sy.. tuk wat.. leh ???

avatar
Mizz Nun
AUTHOR
March 8, 2011 at 10:52 PM delete

thanx sgt2 dik lysaa yer... bykkan tutorial lysa ni.. mmg akak leh wat..huhu.. thnx byk yer yunk

avatar
March 9, 2011 at 4:57 PM delete

@Mizz Nun

hahaah .ye lah akk sygg oit .! >.<
itu perkara , no hal lah ! hahaha :)

avatar
Garfield
AUTHOR
April 3, 2011 at 9:30 PM delete

Mcm mana nak download photoshop ?

avatar
May 4, 2011 at 2:25 PM delete

try link ni..ntok download photoshop..
http://search.4shared.com/q/1/adobe%20photoshop%20cs5%20english%20.exe?suggested

avatar
LuLa-NaDirAh
AUTHOR
May 20, 2011 at 3:42 PM delete

lyssa, nape bila dah download cursor 2, tak boleh buka kat photoshop?
dia kata not right kind of document?
tapi format of type: all format
kenape ye??

avatar
Aimi Nadia
AUTHOR
June 8, 2011 at 5:40 PM delete

Thank you..kak lysaa.. da jadi.. muaxhh ~~

avatar
gades's story
AUTHOR
June 8, 2011 at 9:33 PM delete

hai :) pening la nak buat nie..mcm mane nie?? haiyuuu

avatar
princess eka
AUTHOR
June 11, 2011 at 2:45 PM delete

nk tnya cam na nak kch msuk lau udah buat dr photoshop yg baground kat atas skali t2 fyda?

avatar
ieja
AUTHOR
June 11, 2011 at 10:25 PM delete

buat la tutorial cursor gambar plak..

avatar
owner here !
AUTHOR
June 18, 2011 at 11:29 AM delete

kak lyssa, knpe xley buat akaun photobucket eyk ?
die 2lis camnie ''We're sorry. Based on the information you have submitted to us, you are ineligible to register on Photobucket.''

avatar
Fazira Misrie
AUTHOR
June 19, 2011 at 1:27 PM delete

Ka Lyssa ! na download tu at mne ekh ? puas carik :(

avatar
Fazira Misrie
AUTHOR
June 19, 2011 at 1:33 PM delete

na download tu ka mne ekh ? puas lha carik :( adehh ...

avatar
ieja
AUTHOR
June 23, 2011 at 7:07 PM delete

lyssa buat la plak tutorial cursur bgambar mcm cursor lyssa ni ...plzzz

avatar
July 1, 2011 at 9:27 PM delete

yes! akhirnye berjaye gak uwat cursor tnpe edit gune photoshop! berjaye gak wat cursor gune paint.... huhu... klu ade mase singgah la blog Nurul yeah?
http://Nurulayna132.blogspot.com/

avatar
July 1, 2011 at 9:27 PM delete

yes! akhirnye berjaye gak uwat cursor tnpe edit gune photoshop! berjaye gak wat cursor gune paint.... huhu... klu ade mase singgah la blog Nurul yeah?
http://Nurulayna132.blogspot.com/

avatar
July 1, 2011 at 9:29 PM delete

yes! akhirnye berjaye gak edit cursor tnpe gune photoshop.. gune paint cukup ler.. hehehee...

avatar
July 1, 2011 at 9:29 PM delete

yes! akhirnye berjaye gak edit cursor tnpe gune photoshop.. gune paint cukup ler.. hehehee...

avatar
deqja temOk
AUTHOR
July 3, 2011 at 11:23 PM delete

lysaa ,,, xjadi pown dear ~
i mean da siap cursor , tp dy xnak muncul lak ~ ihihih

avatar
tonaH iS herE
AUTHOR
July 8, 2011 at 12:05 AM delete

T_T kenapa tak jadi pom

avatar
blacky ;D
AUTHOR
July 9, 2011 at 5:03 PM delete

Lyssa, cane nak carik cursor? Taknak buat sendiri. Boleh ke? :/

avatar
ieqa torpedo
AUTHOR
July 10, 2011 at 7:39 PM delete

akaq , sye tak bole buat pon . .=(

avatar
saya
AUTHOR
July 14, 2011 at 8:11 PM delete

kalau gune CS3 boleh takk?

avatar
July 16, 2011 at 6:45 PM delete

kak,kalau guna cs5 bOley x erh??

avatar
Abby Azie
AUTHOR
July 22, 2011 at 12:53 AM delete

salam.. erm.. tlg ckit bley?? =) abby x taw nk d0wnl0ad dye kt mna?? =(

avatar
iza fiza
AUTHOR
July 22, 2011 at 9:06 PM delete

best la blja buat ni!

avatar
August 5, 2011 at 11:29 PM delete

lyssa .. ros ta bule na register :( tlg jp

avatar
Nueruwl Eyna
AUTHOR
August 12, 2011 at 12:52 PM delete

Nmpak Senang Tp complicated.
cmne nakk buat simple banner?.

avatar
nurlin akmal
AUTHOR
August 15, 2011 at 5:29 PM delete

kak lyssa,tq for this tuto sgt bernas--->

avatar
mr_jingga
AUTHOR
August 16, 2011 at 6:42 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
AreFiSya Aien
AUTHOR
August 20, 2011 at 11:53 AM delete

kak lyssa,,yg cursor tu nk ambik mne?? klu gna cs3 blh ta??

avatar
Yaya Maisarah
AUTHOR
August 21, 2011 at 9:47 PM delete

gune cs5 bolehh tak? yang gamba ke-5 tuu saye confuse laa.. sbb saye dah click dkt huruf T tu tapii tk keluar pon yg popUp window tuu.. :(

avatar
Yaya Maisarah
AUTHOR
August 29, 2011 at 12:14 AM delete

akak, sy dah buat dah, ikut video kat youtube channel akak.. tapii kan, akak suroh save kat photobucket kan? lepas dah masokkan dlm photobucket kene buat ape pulak??

oh btw, yg masokkan cursor tuu pkai chrome boleh?

avatar
Are-Nisa
AUTHOR
September 9, 2011 at 3:17 PM delete

Δƨƨαℓαмʋℓαικʋм κακ ˩ʏƨƨα! Иιɛʏ иιƨα иακ тαиʏα, ɢαмвαя κɛ∂ʋα тʋ ƨɛвɛиαяиʏα мαcαм мαиα? ƨαʏα тακ ғαнαм ℓα....

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:19 AM delete

@lyssa

boleh bgi crack CS5 x ...dulu dh ader CS5 tp lps setahun x bleh bkk PS sekarang nie cari crack...jumper memang jumper tp x bleh nk guner...yg PS verson 8.0(ader tutorial lisa cara nk downloas PS FV)x best guner..walaupun samer ngan CS4(btol ker dgn CS4 atau pon CS 5?)

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:24 AM delete

@lyssa

guner adobe firework bleh kn..?

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:29 AM delete

@Hannan Sofea 99

of course boleh adikku oiii
tp masalahnyer kiter x der CS5 skang hush ...ader AFW cs 5 jer & dreamwaver cs 5..huh
what a troublesome sister(jodan)-(japan)

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:31 AM delete

@Yaya Maisarah

lps mskkan ke dlm photoB amik DIRECT KOD nyer...

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:33 AM delete

@AreFiSya Aien

boleh..beza cs3 / 4 /5 tu gadget dlman jer...

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:34 AM delete

@Abby Azie
download aper? adobe photoS?

www.adobe.com - cari adobe photoshop..sekarng dah CS5

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:36 AM delete

@owner here !

x cukup umur kot..kekeke
sy bkn kakak

avatar
Silver Sky
AUTHOR
September 27, 2011 at 8:39 AM delete

@NAA

donload kt adobe.com lps tu cber cari crack kt youtube...kekekeke(serious nie)

avatar
October 24, 2011 at 10:30 AM delete

kak lyssa tlg ajr cr nk download adobe photoshop tu.Ain x reti lha.Ain nk sgt gune photoshop :]

avatar
October 25, 2011 at 10:53 PM delete

wah ! akak besh gegilerw r mcm nyh ckgu blogger trkemuka , dari tahu sesikit troz tao smua ha2 tpi akak byk lagyh la . thnx yerp ,:D

avatar
hannajwa :D
AUTHOR
October 26, 2011 at 12:24 PM delete

thanks 4 de tut0...sya buat dlm adobe photoshop cs3 n menjadi gak...tq

avatar
FaReEnA
AUTHOR
October 27, 2011 at 4:06 PM delete

@Lyssa DollixiousSy Buat xjdi p0n buat ... hurm~

avatar
lysa akyra
AUTHOR
October 30, 2011 at 10:37 PM delete

ermm..thanx yer sbb tutorial ni sgt2 berguna..ade adobe photshop tp x pandai nk gne. harap bykkan lagi tuto caner nk gne photoshp nih..erm..sal nk amek link dlm photobucket tuh asal x jdik?~~ngeee..penat...

avatar
November 7, 2011 at 4:15 PM delete

kite da buat da.. hehe jd.. thanks ye miss lyssa ^^

avatar
sakurakirana
AUTHOR
November 16, 2011 at 4:27 PM delete

lyssa , tak jadi pun . dah dapat url sume , tapi tak muncul pun bile dah save . camne ek ??

avatar
November 25, 2011 at 3:27 PM delete

kak lyssa.. saya xdapat buat lar... xnmpk sgt tulisan tu... satu wat separuh je...

avatar
Atikah Jaybee
AUTHOR
December 3, 2011 at 9:26 AM delete

kak lyysa..kalo cursor dier..maksod adek..pointer dier tuh..kalo xnk download, buat sendiri gune paint boleh x?

avatar
I Love You
AUTHOR
December 5, 2011 at 8:39 PM delete

Akak saya xada Adobe CS4 bagi link dya

avatar
December 8, 2011 at 5:38 PM delete

Kak Lyssa sy nk tnya kita kna gna microsoft aper??? or else untk wt header

avatar
December 14, 2011 at 3:39 PM delete

kaka chumelz .. law kite gune cs5 bley kew ??

avatar
cik dreaming
AUTHOR
December 17, 2011 at 6:20 AM delete

erm..
kan kita dah buad cursor tu ..
or something else ..
contohnya saya pnya scroll to top ..
dh buad transparent tapi tyme save tu .. dia jdi white background ..
yg tu cmne ?

*please reply.. try tngk fb sy

avatar
Syahirah Zaki
AUTHOR
January 5, 2012 at 7:01 PM delete

akk mcm mne nak buat yg pop out window tu??jwb cepat sikit eh..sbb tgh rush nie..:)

avatar
i ♥ you
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:45 PM delete

mana datang pop up window tho ? tak faham lha kak . hehe . terang kan boleh ? maaf , saya ni lembab sikit :3 please ?

avatar
January 15, 2012 at 5:27 PM delete

Tolong wat kan boleh x sarah x leh download lah nnti ade virus lah tolong wat kan tau

avatar
January 15, 2012 at 5:27 PM delete

Tolong wat kan boleh x sarah x leh download lah nnti ade virus lah tolong wat kan tau

avatar
admin
AUTHOR
January 24, 2012 at 7:35 PM delete

Pandai betul lyssa... saya suka blog lyssa

avatar
February 1, 2012 at 9:45 AM delete

thank you share rahsie niey :) very usefull -_-

avatar
February 9, 2012 at 3:44 PM delete

kak lyssa , boleh tak buat cursor nie gna photoimpact

avatar
akma
AUTHOR
February 16, 2012 at 9:53 PM delete

hai..akma suka tau blog ni bub akma dpt buat cursor yg cntik2..
ni blog akma
http://akudancom.blogspot.com
jgn lupa follow ok..

avatar
azlin_story
AUTHOR
March 9, 2012 at 4:17 PM delete

tengs kak wat tuto ni,.. sangat b'guna sume tuto kak lysa. :)

avatar
Zierah Chenta
AUTHOR
April 6, 2012 at 8:44 AM delete

@Aimi Nadia d mne nk download photoshop??

avatar
April 7, 2012 at 7:04 PM delete

Hi Kak Lyssa ! Kalu carik cursor kat Glitter Graphics , carik kat mana ek ?

avatar
Najiha Azmi
AUTHOR
April 21, 2012 at 11:30 PM delete

salam akak lysaa..najiha nk tnya skit..najiha kan dh try copy HTMl untuk background blog najiha..tpi x leh pown bila dh paste..hurmm boleh tolong ajar x??

avatar
Nyna Bakarin
AUTHOR
May 29, 2012 at 10:10 PM delete

thanx kak lyssa, tuto yg nyna cari slama ni, nyna dah jumpaaa akhirnyaa :)). tima kaseh bebanyak sudi beri tunjuk ajar ;)

avatar
June 1, 2012 at 5:55 PM delete

akak!kalau x de CS4,
Leh guna x CS6??

avatar
Amalia
AUTHOR
June 2, 2012 at 11:21 AM delete

kak lyssa, saya buat tak jadi pon. dah upload kat photobucket then masuk kat dalm gadget html. tapi dia rosak. macam mana erk ?

avatar
una0107
AUTHOR
June 19, 2012 at 10:52 PM delete

thankz dik.. follow me ~ thankz.. cikuna0107.blogspot.com

avatar
leyna mahat
AUTHOR
October 22, 2012 at 11:49 AM delete

heyy. nak tanye? kalau dah buat dekat adobe then nak save as tapy tade PNG turh macam mane ehh?

avatar
nurul camelia
AUTHOR
October 31, 2012 at 2:25 PM delete

kalau pakai cs3 macamaner?

avatar
yateng90
AUTHOR
November 2, 2012 at 10:46 AM delete

knape tak jadi.. lepas uplod kat photobucket nak buat apa?? tak jadi cusor nama tu pown

avatar
yateng90
AUTHOR
November 2, 2012 at 11:18 AM delete

yg sye tak faham ni lepas uplod cusor yg kita buat kat photobucket nak buat apa lagi da uplod ikut arahan ni
* Ok,sekarang ni korunk kena upload cursor korang tadi kat photobucket.
* Dah upload.Korang tengok cara nak pasang cursor tu kat blog korang kat SINI <<<<<( ni guna cusor lain cm yg lissa sediakan link kan?
*Lepas tuh , Dashboard > Design > Add Gadget > Html.JavaScript <<<< ni buat khas untuk cusor yg kite sdri buat tu ke??? plsss helpp

avatar
Hurin Hasana
AUTHOR
December 17, 2012 at 3:49 PM delete

Kak Lyssa, boleh tk bagitau camner nk copy URL cursor selepas dah upload dekat photobucket?

avatar
Hurin Hasana
AUTHOR
December 17, 2012 at 4:01 PM delete

@i ♥ you Pop-Up window tu ada kat belah kanan kat bawah. Bagitau orang lain yg tk tahu jugak tau :)

avatar
ekin aziz
AUTHOR
March 9, 2013 at 1:32 PM delete

@Lyssa Dollixiouskak lyssa .,npe sye pnya cursor kjap ad ,kjap xde ..

avatar
Anonymous
AUTHOR
March 22, 2013 at 3:33 PM delete

Lyssa mcm mne nak tukar pointer komputer tuuuuu. Tolongggggg. Lupa dah uhuhuh

avatar
Fitri aina
AUTHOR
May 14, 2013 at 4:51 PM delete

thanks kak . . hepynye da pndai bt cursor sndri ^^

avatar
Nur Amyra
AUTHOR
June 6, 2013 at 10:45 PM delete

Salam,akak bleh tmph buatkn cursor nama tk?sbb sayer tk leh download Adope Photoshope..

Nama:Myra...

avatar
qurratul ain
AUTHOR
June 24, 2013 at 9:59 AM delete

kak lyssa,lame x nk dowloand cs4?

avatar
Faatin Aisha
AUTHOR
June 26, 2013 at 1:41 PM delete

Kak Lyssa,nape kalau saya tukar color stroke tu , bila saya pilih pink ke biru ke dia tetap nak grey , white ngan hitam je.Kenapa ek ???? Please help me !!!!

avatar
Syah Eyda
AUTHOR
January 25, 2014 at 3:53 PM delete

Tak faham lahh ._. Nak buat header guna photoshop and buat cursor guna photoshop . hmm

avatar

Google+ Followers