::" Why You So Like That Ah?"::


SINGLISH... MANGLISH... 'Mat Salleh' mungkin tidak memahaminya tetapi kita boleh memahaminya sesama kita.





SINGLISH adalah English Singapura manakala MANGLISH adalah English Malaysia. Mungkin kita tidak biasa mendengar terma 'Singlish' dan 'Manglish', tetapi Lyssa yakin kita biasa mendengar ayat-ayat berikut :
hehe:)
~ Why you so like that one?
~ Where got...
~ I follow your car.
~ Whose one is this?
~ My one.
~ What lah you!
~ Got or not?
~ How can?
~ Die lah!
~ Wait until you kena.
Kita boleh sahaja mengandaikan SINGLISH dan MANGLISH sebagai 'English rojak'. Kebanyakan ayat SINGLISH dan MANGLISH juga biasanya ditambah 'ah', 'lah', 'meh', 'lor', 'one', 'what' dan sebagainya.
Sebagai contoh:

"Oh, like that one ah?"
"Like me lah...,"
"Cannot meh?"
"Yes lor...,"
"Why you so naughty one ah?"
"You took it what... don't remember ah?"
 HAHA ! Maybe , bahasa macam ini , akan mempengaruhi ,student2 dalam membuat essay2 mereka , dalam peperiksaan~

Untuk itu, jika kita benar-benar mahu mempelajari bahasa Inggeris, carilah bahan pembelajaran yang betul. Usah terikut-ikut dengan cara pertuturan/percakapan SINGLISH dan MANGLISH.

HEHEH !
Betul tak kawan2 ? hee~

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

11 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
nurul ain
AUTHOR
January 20, 2011 at 1:05 PM delete

betul2 ! ^^ dengan mggunakan bhse2 english sperti demikian boleh membuatkan pelajar terikut2 dlaam penulisan essay diorang nnt.sbb dah terbiasa kann

avatar
January 20, 2011 at 1:23 PM delete

@nurul ain

yup2!! so , jgn lah terlalu ikutkan bahasa2 mcm niyh :))

avatar
January 20, 2011 at 10:29 PM delete

haha...tuh lah gjala bhasa rojak!
cikgu bm kate la. kalo teacher bi.. dier kate..xper..aslkan kita cuba tok speaking sikit2! huh2~

avatar
January 21, 2011 at 4:49 PM delete

@princess laila

tahu tk per dear . ! tp , teacher suro ckp cm tuh , then , dia tk thu plak effect nyer , bila tulis dalam essay , kan2?:)

avatar
January 22, 2011 at 12:22 AM delete

heee .. mmg suke .. xkan laa nak speaking ngan membe pon speaking baku gak kan .. so , kene manglish .. but , bile exam je ..haha .. masing2 keliru :).. h

avatar
HaNa HoNeY
AUTHOR
January 22, 2011 at 4:43 PM delete

haha
betul2
p sedar xsedar kdg2 kite pown ckp gitu
haha

avatar
January 22, 2011 at 5:17 PM delete

@nadia farihah anuar

hahahaa .tahu tk per .! time exam nnty , tunggang terbalik per .! enn? hahaXD

avatar
January 22, 2011 at 5:17 PM delete

@HaNa HoNeY

hahaa . hana ,!! taw pon . lyssa pon cm tuh jgk ler .! kah5!!:)

avatar
Diyana Norman
AUTHOR
January 30, 2012 at 12:22 AM delete

haha btol sangat lyssa~

naseb baik spm dah lepas... huhuhu

avatar
Afrina
AUTHOR
January 30, 2012 at 12:58 AM delete

Betul-2 . Kang terikut-2 dalam essay baru tahu :)

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers