Tutorial : Border di Luar Blog

Heloww ! 
Salam Readers :)
heexD.okie dear ^_^
Now ,Lyssa nak buat SATU tutorial border di luar blog ;)
Bila ada border ,nampak lah kekemasan at blog anda tu ;)

Lyssa tak buat pun , cebab Lyssa tak suka border2 ni semua ,
nampak sangat blog Lyssa memang TAK kemas kan ?huk2! ;)

Orait :)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Korang cari kod ini yea .(Tekan ctrl+F untuk memudahkan pencarian)

.content-inner {

3. Copy and paste kan code ini di bawah code yang anda cari tadi k?

border: 3px solid #000000;
BIRU : kalau nak tukar tebal border tuh
MERAH : kalau nak tukar jenis dye macam . [ dashed | dotted | solid ] . Pilih salah satu .
HIJAU : kalau nak tukar color border tuh .

4. Save dan Lihat hasilnya oke ;)

Oke ! Selamat Mencuba yeaXD

Credit to : Cik Atyn (contoh border di luar blog)
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

77 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Tun Najihah
AUTHOR
February 1, 2011 at 3:42 PM delete

kak lisa...ley x..wat tutrial...mcm mner nk wat background yg chantik cam blog akak ni?st budak bru blajar guner blog.plizz sgt2..

avatar
February 1, 2011 at 3:51 PM delete

@Tun Najihah

ohh ,insyaAllh , nnty , kaka buat kn ekk ?:))

avatar
February 3, 2011 at 11:06 AM delete

kak lyssa..
na tnye..
camane kak lyssa buat background tu ade border..?
ajar b0le tak..?

avatar
February 3, 2011 at 11:07 AM delete

kak lyssa..
nak tnye..
camane kak lyssa buat background tu ader b0rder..?
ajarkn b0le tak..?

avatar
February 3, 2011 at 11:10 AM delete

@eiQah d0llyd0lly

backgroud mana yg dimaksudkan tuh ehh ??

avatar
fatyn najua
AUTHOR
March 7, 2011 at 11:35 PM delete

nk bagi tebal sikit border :(

avatar
March 8, 2011 at 4:59 PM delete

@fatyn najua

oke .kalau nak tebal , juz tukar warna biru tuh ok .? :)

avatar
April 15, 2011 at 8:35 PM delete

yes dear.. xde la coding tu...sis dah try byk kali stay xde...so how?

avatar
si genit
AUTHOR
April 23, 2011 at 4:22 PM delete

xjupe pon code 2 lisa??

avatar
my story's
AUTHOR
April 30, 2011 at 11:24 AM delete

kaq lyssa cm mn na buad banner...adek ta tau la..please ajrkan........yg akn punya banner..cntik sngt....

avatar
May 22, 2011 at 12:57 PM delete

Assalamualaikum kak lyssa , mcm mna nak buat border tuh bulat ? :D

avatar
Byla
AUTHOR
May 24, 2011 at 9:02 PM delete

mcmne nk tuka wrne dia?

avatar
meen
AUTHOR
May 30, 2011 at 2:10 PM delete

lisa macam mane nak buad blog tgah die mcm warne putih ,jux tepi jep ade background macam amylia punye blog
amylia helmi ,

avatar
AreKish
AUTHOR
May 31, 2011 at 6:01 PM delete

akak, border tu aper?

avatar
cikeyna
AUTHOR
June 5, 2011 at 9:39 PM delete

akak, mcm mane nak tuka colour border tu?

avatar
pyqakecikk
AUTHOR
June 9, 2011 at 9:14 PM delete

akak , npe x jumpe code tu ?

avatar
hadifahlola
AUTHOR
June 11, 2011 at 1:05 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
hadifahlola
AUTHOR
June 11, 2011 at 1:07 AM delete

tak de code hikmat tu...macam mane kak lyssa ?? hehehehe

avatar
Nina
AUTHOR
June 11, 2011 at 2:33 PM delete

Sis , tak de pun code .content-inner tu . Kat mane eh ?

avatar
wina hana
AUTHOR
June 19, 2011 at 7:35 AM delete

nk tuka wane kt ne?

avatar
Ain Nuha
AUTHOR
July 15, 2011 at 3:20 PM delete

cm ne nk buat banner kak lisa syagss ???

avatar
July 30, 2011 at 8:12 AM delete

kenapa kode tuh tadw . ? kt edit html , zzzzzzzz

avatar
ainiathirah
AUTHOR
August 2, 2011 at 2:43 PM delete

kaq lyssa ,
aini da try cari kod tuh , p ta jupe .. aini da ta taw na bt cm mne ag .. da buntuk nie .. tlg kaq lyssa ..

avatar
August 15, 2011 at 10:17 AM delete

dear kalau nak buat border keliling post entry mcm sis neh cmne eak?

avatar
August 20, 2011 at 7:14 AM delete

kak lysa , asal kotak komen saya xdew , pastu kan camne nak wad 1 entry 1 p0st . nxk bnyk2 skli gus :)

avatar
August 26, 2011 at 10:57 PM delete

tq kak lyssa .. daa jdi pown ..

avatar
RainbowGurl
AUTHOR
September 23, 2011 at 1:07 PM delete

Kak lyssa , kenape takde pun code tu ? :(

avatar
Nur Raudah
AUTHOR
October 2, 2011 at 2:32 PM delete

kak lyssa x dapat lah nak cari kod kat
.content-inner {..

avatar
October 2, 2011 at 4:54 PM delete

Kak Lyssa , buad tuto macam mana nak buat tulisan lawa dekat blog title . sorry saya new blogger lah . tak tau ape2 pon . :(

avatar
saiadyra
AUTHOR
December 1, 2011 at 11:33 AM delete

salam :) akk, np ta ley gna tuto nhe? kwn gna bley. dh try, tp still can't. help me please.

avatar
December 2, 2011 at 9:45 AM delete

akak cmne nk cri kod tuh dh tkan ctrl+f tpi tetap xleh gak. --"

avatar
Ina Purple
AUTHOR
December 7, 2011 at 9:40 PM delete

Kak lisa , x jumpe larh .content-inner{ tuu .. huhu .. nk wat cmne ekk ??

avatar
nur hatini
AUTHOR
December 12, 2011 at 4:31 PM delete

kak lyssa..sya dah try buat tuto yang akak bg...tp still x jd laa kak..mcm mne nie??

avatar
December 15, 2011 at 9:04 PM delete

x jmpe un .. code dye kak lyssa :C

avatar
AisYa IeyKa
AUTHOR
December 21, 2011 at 2:37 PM delete

salam.. kak lyssa.. aisya nak tanya nih kak lyssa gne tema ape jadi warna putih camtu.. ? nape yang aisya xjadi pun.. puas aisya try tapi xjmpe cam yang kak lyssa punya... boleh x kak lyssa ajar kn.. tpi sblum tuh try kak lyssa tgk blog aisya oke.. http://aisyaieyka.blogspot.com
atas jewp warna putih.. bawah xjadi camtu... tolong nye kak lyssa.. :(

avatar
December 22, 2011 at 8:33 AM delete

akk lyssa,boleh x buat tuto header yg comel2,simple.mcm gambar org bergerak ke?boleh tak?sy beru lagi.header pon tarak.pls kak .thnks ;)

avatar
Nabihah Ahmad
AUTHOR
December 29, 2011 at 5:22 PM delete

Akak Lyssa,,, camne nak tukar kaler???? kat ne???

avatar
January 7, 2012 at 3:23 PM delete

Umm , akak lyssa . camne nk wat - Bile kita bukk blog seseorg , dyer kuar click here to proceed ataupun klik here to enter dgn gmbr skali. bile kita tekan , perlahan lahan baru dyer kuar blog asal kita . bleh bagi tutorial tak? sye baru lagi nih. hehe

avatar
Hunny
AUTHOR
January 9, 2012 at 8:41 PM delete

salam kak , cne erk na letak pic dkt cbox ?

avatar
Balqis
AUTHOR
January 21, 2012 at 10:36 AM delete

asal x jumpa pon kod tu?.content-inner {

avatar
January 24, 2012 at 2:10 AM delete

menjadilah. thank you kak lyssa! :D

avatar
February 5, 2012 at 4:51 PM delete

sis lyssa,,, kat mane nak cari warna tu?

avatar
Ema
AUTHOR
February 12, 2012 at 3:09 PM delete

Kak Lyssa..!
Boleh tak ajar/buat tutorial ker tentang nak buat sidebar border (bukan Title) tapi content sidebar macam kat lyssa yang dotted purple line nie.TQ!

avatar
February 18, 2012 at 9:59 PM delete

akak..boleh x akak buat tuto cam sidebar kak lyssa wane purple tu ?

avatar
anyz chocs
AUTHOR
March 10, 2012 at 8:50 PM delete

akak , mcm mane na buang bnde alah nie balik . bile daa bt , tngok blik , rase mcm semak jee , rimas plak . mcm mane ea ?

avatar
March 13, 2012 at 12:56 AM delete

Hyee kak lisa . kenapa tak jadi pun ? dah penat mencuba :) Can you tell me how ? Thanks :)

avatar
Mieyz Nieyna
AUTHOR
April 22, 2012 at 10:52 PM delete

thanx lyssa..ur tuto bgune sgt kt kite..tanx yae^

avatar
May 10, 2012 at 2:10 PM delete

kak lyssa, bole tlg buatkan tuto nak add wdget tuk cartoon kat belah tepi blog yg ada 'thanks for reading, be my follower okay' tuh tak?da try refer kat website dy tapi tak paham.

avatar
aina syafiqah
AUTHOR
June 8, 2012 at 3:09 AM delete

kak lisa, mcm mana nak tukar wanrna :O

avatar
Anis Shahira
AUTHOR
June 26, 2012 at 11:59 PM delete

kak Lyssa, kod yg tu x de la.. nk buat cam ne ni.. please,dh lama nk guna border ni... help kak..

avatar
jujuut
AUTHOR
July 26, 2012 at 12:49 AM delete

Thanks Kak Lyssa. Tuto yg mudah and simple :)

avatar
Anna Lia
AUTHOR
August 18, 2012 at 10:37 AM delete

mcm mn kalau kita x jumpa kod .content-inner {?
Harap dpt bantu TQ...

avatar
~lilac
AUTHOR
August 23, 2012 at 6:30 PM delete

yayy menjadi...thnks tau!~ (^_^)

avatar
September 29, 2012 at 7:27 PM delete

Kak lisa boleh tak ajar cara nak buat banner macam akak buat sebab banner yang akak bagi tu belakang dia warna putih dia tak ikut warna blog......

avatar
PuRpLe_SnOw
AUTHOR
December 25, 2012 at 10:49 PM delete

akq sy x berapa mahir nak wat toturial sgt lah..sy ni new blogger..tlg plezzzz

avatar
bubbly blurb
AUTHOR
December 29, 2012 at 6:13 PM delete

lysa..sye punye xjdi pon..sob2..sedih..

avatar
January 16, 2013 at 8:00 PM delete

salam kak lyssa, sy try buat border tp border dia smbung sekali dgn header, harap bantu :)

avatar
February 12, 2013 at 12:20 AM delete

kak lisa .. kenapa dia bersambung dengan header ek ??tolonggg :'(

avatar
February 14, 2013 at 4:02 PM delete

assalam .. akak, nak tanya macam mana diorang buat renda yg ada atas header tu ?? ajarkan boleyh ??

avatar
capixqah
AUTHOR
February 17, 2013 at 1:57 AM delete

kak Lisa ? macam mana nk buat border yg macam follow me here | like here |contact me n yg lain-II tu ? n lgi 1 , kenapa blog sy , dia punya background blkng yg white nie , dia bukan sekali dgn follow me here n semua tu erk ? harap kak Lisa bole bantu sy . thanx :)

avatar
NurulFiqa
AUTHOR
February 19, 2013 at 6:23 PM delete

Hey Lyssa ! Macam mana nak tukar warna border tu eh ? :)

avatar
Afiqah Azib
AUTHOR
May 6, 2013 at 10:28 PM delete

huhu..thanks a lot, kak Lyssa..:) luv u

avatar
Bain Zuyahir
AUTHOR
July 6, 2013 at 1:37 AM delete

assalamualaikum... saye je ke laki2 kat snie? Btw, saye nak tye cmne nak buat cam cik lyssa bile kite tunjuk (cursors) tu dye ade kluar line putus2 tu..ajar plz. thnks

avatar
ciynta leesa
AUTHOR
July 14, 2013 at 7:08 AM delete

kak lyssa..macam mana nak remove border ???? help me :'\

avatar
qilazahiraa
AUTHOR
July 15, 2013 at 8:21 AM delete

klau x jumpa dlm ctrlF perkataan .content-inner {
cmne ? :(

avatar
Khairina Aida
AUTHOR
August 18, 2013 at 12:28 AM delete

Kak Lyssa macam mana akak buat kotak yang kat bahagian tulis kod tu,teringin nak buat,boleh tolong ajarkan?

avatar
ain Kaswa
AUTHOR
July 16, 2014 at 3:19 AM delete

kak ain suker gila dgn tutorial blog lysa..byk yg kak ain blajar dr tutorial ni..thanx a lot lysa yg x lokek kongsi ilmu ye...

rajin-rajin singgah la blog kak ain ye...ye la kan newbie lagi..hehe..
www.ainkaswa.blogspot.com

avatar

Google+ Followers