Home
tutorial
Tips-Tips

01 February 2011

Tutorial : Border di Luar Blog

Heloww ! 
Salam Readers :)
heexD.okie dear ^_^
Now ,Lyssa nak buat SATU tutorial border di luar blog ;)
Bila ada border ,nampak lah kekemasan at blog anda tu ;)

Lyssa tak buat pun , cebab Lyssa tak suka border2 ni semua ,
nampak sangat blog Lyssa memang TAK kemas kan ?huk2! ;)

Orait :)

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Korang cari kod ini yea .(Tekan ctrl+F untuk memudahkan pencarian)

.content-inner {

3. Copy and paste kan code ini di bawah code yang anda cari tadi k?

border: 3px solid #000000;
BIRU : kalau nak tukar tebal border tuh
MERAH : kalau nak tukar jenis dye macam . [ dashed | dotted | solid ] . Pilih salah satu .
HIJAU : kalau nak tukar color border tuh .

4. Save dan Lihat hasilnya oke ;)

Oke ! Selamat Mencuba yeaXD

Credit to : Cik Atyn (contoh border di luar blog)

77 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Tun Najihah said...

kak lisa...ley x..wat tutrial...mcm mner nk wat background yg chantik cam blog akak ni?st budak bru blajar guner blog.plizz sgt2..

Lyssa Dollixious said...

@Tun Najihah

ohh ,insyaAllh , nnty , kaka buat kn ekk ?:))

eiQah d0llyd0lly said...

kak lyssa..
na tnye..
camane kak lyssa buat background tu ade border..?
ajar b0le tak..?

eiQah d0llyd0lly said...

kak lyssa..
nak tnye..
camane kak lyssa buat background tu ader b0rder..?
ajarkn b0le tak..?

Lyssa Dollixious said...

@eiQah d0llyd0lly

backgroud mana yg dimaksudkan tuh ehh ??

fatyn najua said...

nk bagi tebal sikit border :(

Lyssa Dollixious said...

@fatyn najua

oke .kalau nak tebal , juz tukar warna biru tuh ok .? :)

Tyraaa said...

@Lyssa Dollixious
nape xdk pon kod tuh adess~

♥Princess Delliza♥ said...

yes dear.. xde la coding tu...sis dah try byk kali stay xde...so how?

si genit said...

xjupe pon code 2 lisa??

my story's said...

kaq lyssa cm mn na buad banner...adek ta tau la..please ajrkan........yg akn punya banner..cntik sngt....

Nur 'Alia Najihah said...

Assalamualaikum kak lyssa , mcm mna nak buat border tuh bulat ? :D

Byla said...

mcmne nk tuka wrne dia?

meen said...

lisa macam mane nak buad blog tgah die mcm warne putih ,jux tepi jep ade background macam amylia punye blog
amylia helmi ,

AreKish said...

akak, border tu aper?

cikeyna said...

akak, mcm mane nak tuka colour border tu?

pyqakecikk said...

akak , npe x jumpe code tu ?

hadifahlola said...
This comment has been removed by the author.
hadifahlola said...

tak de code hikmat tu...macam mane kak lyssa ?? hehehehe

Nina said...

Sis , tak de pun code .content-inner tu . Kat mane eh ?

wina hana said...

nk tuka wane kt ne?

Ain Nuha said...

cm ne nk buat banner kak lisa syagss ???

♥♥ JUZ MINE ♥♥ said...

kenapa kode tuh tadw . ? kt edit html , zzzzzzzz

ainiathirah said...

kaq lyssa ,
aini da try cari kod tuh , p ta jupe .. aini da ta taw na bt cm mne ag .. da buntuk nie .. tlg kaq lyssa ..

! ❤ PINKaholicx ❤ ! said...

dear kalau nak buat border keliling post entry mcm sis neh cmne eak?

kisah gadis kecek (: said...

kak lysa , asal kotak komen saya xdew , pastu kan camne nak wad 1 entry 1 p0st . nxk bnyk2 skli gus :)

nurathirah sallehudin said...

tq kak lyssa .. daa jdi pown ..

RainbowGurl said...

Kak lyssa , kenape takde pun code tu ? :(

Nur Raudah said...

kak lyssa x dapat lah nak cari kod kat
.content-inner {..

Nur Izzati Binti Jefri said...

Kak Lyssa , buad tuto macam mana nak buat tulisan lawa dekat blog title . sorry saya new blogger lah . tak tau ape2 pon . :(

Blackyhotstutff said...

Thanks..

Blackyhotstutff said...

Thanks..

niney samza said...

thanks :)

amiera rifhan razali said...

tengss lyssa :)

saiadyra said...

salam :) akk, np ta ley gna tuto nhe? kwn gna bley. dh try, tp still can't. help me please.

Nur Farzanah Nazim said...

akak cmne nk cri kod tuh dh tkan ctrl+f tpi tetap xleh gak. --"

Ina Purple said...

Kak lisa , x jumpe larh .content-inner{ tuu .. huhu .. nk wat cmne ekk ??

nur hatini said...

kak lyssa..sya dah try buat tuto yang akak bg...tp still x jd laa kak..mcm mne nie??

Gadis Candypop said...

x jmpe un .. code dye kak lyssa :C

AisYa IeyKa said...

salam.. kak lyssa.. aisya nak tanya nih kak lyssa gne tema ape jadi warna putih camtu.. ? nape yang aisya xjadi pun.. puas aisya try tapi xjmpe cam yang kak lyssa punya... boleh x kak lyssa ajar kn.. tpi sblum tuh try kak lyssa tgk blog aisya oke.. http://aisyaieyka.blogspot.com
atas jewp warna putih.. bawah xjadi camtu... tolong nye kak lyssa.. :(

Nadhirah Yasmin said...

akk lyssa,boleh x buat tuto header yg comel2,simple.mcm gambar org bergerak ke?boleh tak?sy beru lagi.header pon tarak.pls kak .thnks ;)

Nabihah Ahmad said...

Akak Lyssa,,, camne nak tukar kaler???? kat ne???

Liaa Vanilla Lolypop said...

Umm , akak lyssa . camne nk wat - Bile kita bukk blog seseorg , dyer kuar click here to proceed ataupun klik here to enter dgn gmbr skali. bile kita tekan , perlahan lahan baru dyer kuar blog asal kita . bleh bagi tutorial tak? sye baru lagi nih. hehe

Hunny said...

salam kak , cne erk na letak pic dkt cbox ?

Balqis said...

asal x jumpa pon kod tu?.content-inner {

Snaphia Madihah said...

menjadilah. thank you kak lyssa! :D

nur iman najwa said...

sis lyssa,,, kat mane nak cari warna tu?

Ema said...

Kak Lyssa..!
Boleh tak ajar/buat tutorial ker tentang nak buat sidebar border (bukan Title) tapi content sidebar macam kat lyssa yang dotted purple line nie.TQ!

javalava89 said...

xdek ponn.. :,(

Denga Anis Membebel ! said...

akak..boleh x akak buat tuto cam sidebar kak lyssa wane purple tu ?

anyz chocs said...

akak , mcm mane na buang bnde alah nie balik . bile daa bt , tngok blik , rase mcm semak jee , rimas plak . mcm mane ea ?

PrincessDemokk (: said...

Hyee kak lisa . kenapa tak jadi pun ? dah penat mencuba :) Can you tell me how ? Thanks :)

Mieyz Nieyna said...

thanx lyssa..ur tuto bgune sgt kt kite..tanx yae^

nurulsakinah misran said...

kak lyssa, bole tlg buatkan tuto nak add wdget tuk cartoon kat belah tepi blog yg ada 'thanks for reading, be my follower okay' tuh tak?da try refer kat website dy tapi tak paham.

liyana hazid said...

Thanks kak :)

aina syafiqah said...

kak lisa, mcm mana nak tukar wanrna :O

Anis Shahira said...

kak Lyssa, kod yg tu x de la.. nk buat cam ne ni.. please,dh lama nk guna border ni... help kak..

jujuut said...

Thanks Kak Lyssa. Tuto yg mudah and simple :)

Anna Lia said...

mcm mn kalau kita x jumpa kod .content-inner {?
Harap dpt bantu TQ...

cha said...

thanks :)

~lilac said...

yayy menjadi...thnks tau!~ (^_^)

tihanim batrishia said...

Kak lisa boleh tak ajar cara nak buat banner macam akak buat sebab banner yang akak bagi tu belakang dia warna putih dia tak ikut warna blog......

zaliza amrol said...

tq lyssa..jadik

PuRpLe_SnOw said...

akq sy x berapa mahir nak wat toturial sgt lah..sy ni new blogger..tlg plezzzz

bubbly blurb said...

lysa..sye punye xjdi pon..sob2..sedih..

NuRliYaNa MoHd ArA said...

@Lyssa Dollixious
akak tak jadi la..boleh bantu??

SI bαmbαmm ™ said...

salam kak lyssa, sy try buat border tp border dia smbung sekali dgn header, harap bantu :)

bubugirl zurinrin said...

kak lisa .. kenapa dia bersambung dengan header ek ??tolonggg :'(

cerita fatin :) said...

assalam .. akak, nak tanya macam mana diorang buat renda yg ada atas header tu ?? ajarkan boleyh ??

capixqah said...

kak Lisa ? macam mana nk buat border yg macam follow me here | like here |contact me n yg lain-II tu ? n lgi 1 , kenapa blog sy , dia punya background blkng yg white nie , dia bukan sekali dgn follow me here n semua tu erk ? harap kak Lisa bole bantu sy . thanx :)

NurulFiqa said...

Hey Lyssa ! Macam mana nak tukar warna border tu eh ? :)

Afiqah Azib said...

huhu..thanks a lot, kak Lyssa..:) luv u

Bain Zuyahir said...

assalamualaikum... saye je ke laki2 kat snie? Btw, saye nak tye cmne nak buat cam cik lyssa bile kite tunjuk (cursors) tu dye ade kluar line putus2 tu..ajar plz. thnks

ciynta leesa said...

kak lyssa..macam mana nak remove border ???? help me :'\

qilazahiraa said...

klau x jumpa dlm ctrlF perkataan .content-inner {
cmne ? :(

Khairina Aida said...

Kak Lyssa macam mana akak buat kotak yang kat bahagian tulis kod tu,teringin nak buat,boleh tolong ajarkan?

ain Kaswa said...

kak ain suker gila dgn tutorial blog lysa..byk yg kak ain blajar dr tutorial ni..thanx a lot lysa yg x lokek kongsi ilmu ye...

rajin-rajin singgah la blog kak ain ye...ye la kan newbie lagi..hehe..
www.ainkaswa.blogspot.com