Home
tutorial
Tips-Tips

12 February 2011

Tutorial : WishList

Heyy  .. Sedang jalan2 kat shoutbox Lyssa tadi ,  tetiba terbaca satu message yang dihantar oleh :



Ohh , Orait , dia tanya , macam mana nak buat WishList yea! :)
Okiee darl . Lyssa akan ajarkan sekarang ! :))

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code kat bawah ni , and paste kat ruangan html/javascript tu tadi ;)

<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />satu <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />dua <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />tiga <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />empat <br />
</form>

* Tulisan warna MERAH tu , korang ubah dengan benda/barang yang korang nak .

*Tulisan bewarna BIRU pula boleh di ubah dgn perkataan "checked " atau " disabled " shj .

3. Da siap . SAVE :) dan lihatlah hasilnya ^_^

106 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Anonymous said...

wishlist tuhh apew erk ?

Lyssa Dollixious said...

@Anonymous

ohh . wishlist tuh ,mcm SATU kotak hajat kita . ;)

and boleh ditick2:)

Anonymous said...

@Lyssa Dollixious

napa xboleyh pown nk buat..dya x kuar

Lyssa Dollixious said...

@Anonymous

lol.. ye ker? salah cara kot yunk ,?

aifa said...

kaka ,
edit pic ue cam ne ?
kne baya ea ?

aifa said...

kaka , edit gamba tu emg kne bayar ea ?

Lyssa Dollixious said...

@aifa

yer! akk amik 6 hggnet utk 1 edit photo ;)

apizSTARBUCK said...

i already follow you . follow me back eh .
btw macam mana nak buad facebook kat sebelah tu ?

Lyssa Dollixious said...

@apizSTARBUCK

ohh .yg facebook sebelah tuh . juz tgk tutorial : floating button oke ?:)

Sue Ysf said...

Hai Akak Lyssa :)
Your tutorial sgt membantu !
Thx a lot XD !!

~l0llip0pz gurls~ said...

kq lyssa...
nk checked kan yg disabled ue...
tpi xjadi p0n...

Lyssa Dollixious said...

@~l0llip0pz gurls~

hah??mcm mane bley xjd?? try skaly lg tgk,. :DD

Seri Iman said...

kak lysaa , sye still ta phm mcmne na copy ,laa

Lyssa Dollixious said...

@Seri Iman

kalau nak copy . highlight dulu kod tuh... tekan ctrl serentak dengan huruf F kt keyboard... so , dah ter-copy lah tuh.. dia tak kan kuar pape . nnty , paste , dia kuar lah bnda yg kita copy tuh ..

Eyrah ♥ said...

yes. jdi pun. thanks :)

Lyssa Dollixious said...

@Eyrah ♥

hehehe .welkem lah yer ;)selamat ke tutorial lain pulak >.^

saIa fiDa said...

mcmna nk bt lbh pd 1 bnda dlm wishlist

Lyssa Dollixious said...

@saIa fiDa

kan lyssa dah senaraikan 4 tuh .??

Syahirah said...

kak lyssa,, mcm ne nak centerkan gambar2 kat sidebar???

jue said...

kaka,,da jd tenz..tp its to simple..cmne na cntikkan dy ye...

Lurve mila said...

Yay.. Dah jd hehe =D .. Thanks akak lyssa...

Sabb Reena ♥ said...

mcmne nk copy kak lyssa ?
saya buat tak jadi ;(

NinyZulyanna ♥ said...

kaq lisa , cmner na tukar dari classic template kpd yang asal :(

NinyZulyanna ♥ said...

kaq lyssa cmne nk tkar dari classic template kpd yang asall :(

Twilleries said...

thanx kak, really helping!!

farah lollyta gulrz said...

akak lyssa ..cm mna nk buat cursor menjadi gmbar kita ..mcm akak buat gambar dgn bf akak ..

LAILA said...

lysa , napa wish list tuh bterabur ? means , dia xikot line nya .
sblum ni okey jew .

aye said...

wishlist nie ape eyh lyssa :)

aye said...

wishlist nie ape eyh lyssa :)

Miss F said...

kak lyssa jady laaa... thanx kak !

CinTa iTu SemaNis CokLaT~ said...

salam akak ,
ta jady la . :(
dye ta kuar .

CinTa iTu SemaNis CokLaT~ said...

salam akak ,
ta jdy la kak :(
dye ta kuar .

NYNA_RAFFALI'S said...

tengss sys lyssa for the tuto !

AinaAzam said...

Akak , akak . Kalau nak tambah wish list tu boleh tak ? Kan ada 4 je . Btw, thanks akak comel :DD

farrah said...

saye dah buat dah kak tapi kan dea tak kuar pun kotak .. bile tgk balek jadi nmpak mcm serabut

diaRY hDUpku said...

hyep kq..
da jadikk!!
yes.... ilove it..tq u very da much..ehheh

admia said...

thnx kk

saye myra said...

AKK LYSSA,,WISHLIST NYE KALOW NAK TAMBAH BOLEH X??

ety lengloy said...

jadi lah !! tengss k.lyssa

Todoshi Karinkishikari said...

ape beze checked ngn disabled ek
?

Huriyyah Aina Manaff said...

Jadikk ! Thanksss !

Azfa.Zaki said...

wee ~ jdi pun .. akhirnye :)
terime kasih kak lyssa ;)

fazy punya cerita said...

kak lisa . mekasih .jadi dah . :))

NieynaKawaii said...

yang merah tu, dua2 kena tulis menda same ke?

kayrinalife said...

kak lyssa , cmne nak center kan ayat tu eh?

bebby eyda said...

tq cik lyssa tuto anda amat la berguna ,, follow me back .. :)

dEmok gUrL said...

HEE , shukaa lhaa
sangat menarik lhaa akak punya tuto (:
macam na buad semua jehh (supa eksaited )

suechiquititas said...

kak lyssa, cam mana nak bgi dia ade kaler ek? (:

Shiey Kin Ekin said...

waw ! kak ssume tutorial yg kakak post kan ni...ade lha seberapa yg sye belajar dr nye....sungguh menakjubkan ! blog sye kini sudah bertukar wajah yg sungguh menarik !!!! thx kak !follow sy taw ... hik2..hah nh link :-http://mrsstrawberrypinky.blogspot.com

✿miss◕‿◕xieytiff✿ said...

cmner nk center kan wishlist eyh??

CikQien said...

lyssa sygsss..!!!jd la..thx ye.. :)

Scha-Hira said...

Thankyouu Sis Lyssa :*

AinaFarhanahHaniz said...

thanks

atira syuhadah said...

akak lyssa wishlist tu berterabur la . macam mane nak betol kan ?

Sheena said...

Thaks kak Lyssa yg comel . Daa jadi daa pun wishlist saye .

bebby l'vinc said...

kenapa hasil nye simple .kyte ta leyh edit erk ??

Jiah Hazirah -_* said...

kakak LYSSA bleh sya tanya x, cam ne ye nak buat picture header untuk blog??

mona said...

hyee..ehehe..boleh tanya sebenarnya
Html/JavaScript tuee letaknya kat mana?hehe

syikin | kikin | said...

thanks kita ad amek, tq ea sis lysa

Hotoru PIpah said...

cane nk wat wishlist yg ade corak

© Official and Origanal proprietary of FARAH® said...

Thanks a lot yerr kak Lyssa... Cayang akak sngat2, (Tuto akk bergune sngt) <3

Miss Pinky said...

thanks kak lyssa utk ajarannya.. =)

jaja rizma said...

@Lyssa Dollixious
Tq lyssa :)

cik ashraff said...

kitaa dah buat . thanks kak . tapikan , macam mana nak buat credit to ekk ?

cik ashraff said...

kak , sara dah buat . thanks :) tapi kan , kak bole ajar cano nak buat credit tu ?

cik nur arinah said...

kak lyssa . tk pham lh .tulisan yg wrna merah n wrna biru tuh .

Pinky Aina said...

sy buat dh. jd lg..tenks kak

blog akue ! hak akue lha ! said...

akak ..done . menjadi sangat .thankk :)

Syukrina said...

waah ! jadi lha , guna template pown bleyh gne tuto nyh , wee ! thanx kq lyssa >o<

Fieka said...

thanx kak lyssa!!! dh jadik....

EiRaJester said...

Saya nak tanya tulisan merah tu tulis barang/benda yang kita nakkan? Apa bendanya? Saya tak faham. Boleh bagi contoh? Tq! :)

Fyza Fyara said...

kaklisa mcm mane nk daftar shout box or shout mix??

scyAmiemiey sAiDi said...

yeyee da jdi da thanx kak chumil lyssa 4 the tuto ..

Anis Faqihah said...

x phm lh........

Eirma Rohayu said...

menjadi , TQ!

Fatini Zahari said...

yeah ! Alhamdulillah , thanks :)

Juju misshimshalala said...

mcm mna nak letak benda? nak link?

chubbygirlz said...

akak? ni tulis je nama ke? pakai url?

Lieya said...

Menjadi jugak akhirnya!
da lama cari tuto ni!
Tengs kak Lyssa! ^.^

fatin alifah said...

i dah do it:)
tengs a alot.

Aqilah Khairri said...

Kak Lyssa.

Aqilah aqilah takdapat buat yang Sign or Sign kat sebelah :(

Miera MasTriXia said...

lyssa...camne nak buat list post ? mksdnye...mcm lyssa punye tutorial tu...bila click je tab tutorial,then ade list-list tuto yg lyssa dah buat. cmne ea??

CtAyue said...

TQ Adik Lyssa.. dah jadi.. sgt suke dan berterimakasih kt lyssa atas semua tutorial.

Blueberry_licious said...

hai lysa..tq fortutorial..ble tlg ajar sis x, mcm nak hlangkan wrench symbol d add gadjet?tq lysa

Adila Husna said...

kak lyssa, napa dkt saya pnya dashboard tak ada design ? nk cari kt mna ekk ?

dexcarh said...

qak lyssa..sye x phm..yunk merah tuh.?urm..letak benda yunk kte suka.??ltak html ke.??

Nur Amiera said...

@Anonymous dah jadi thank lyssa..<3<3

tok said said...

Salam kak :) selain kotak checkbox kan ,ada lagi tak kotak yang menarik ?thanks and sorry for all the trouble :)

Izyan Lorh said...

Kk Lyssa , kk lyssa gna template apa
ye .

♫♪ e m a ♪♫ said...

macam mna kalau yang nak letak cute icon dekat wishlist ni ?

ammanda elydia said...

yeayyyy! da dpt... muahaha! da lme da nak buat wishlist ea... ugugugu~ macehh kak lyssa!! i loike!

nurul jannah said...

lyssa cm ne nk wt CCTV lam blog niey??cm lyssa,

[emy] said...

akhirnye !
lame nk buat ni .
tengs kak lysaaaa !
emang terbaek <3

dila nadila :) said...

yeah dpt pon TQ kak lyssa :D

alisyaazlan said...

kak lyssa~ kalau nk letak lagu dkt blogskins cmne ek?

jaSmIn_jiFfry said...

KAk lyssa..cmne nk buang wishlist?? x b0le la T_T

deana harqay jbieb said...

thanks..lyssa..tapikan..boleh wat 4 list je eh??

eiyra hanazira said...

xlh wt la kak

elia T33dylia said...

thanks for the tutorial kak lyssa :D

Deera Irsul said...

Thankssss !

Deera Irsul said...

Thankssss !

Sherlyanna Angiela said...

terima kasih... berjaya juga...

Nurul Farah Hani Ramli said...

Kak lyssa macam mana nak buat member tu ? Join this site tu . yang kak lyssa buat kat sidebar .

Nadia Shudin said...

KakLyssa!Menjadilah!Tenkiu akak!Sayang akak ! >_<

aziantie akila said...

akak. nak tanya ni. ada tak wishlist yang tepi nya boleh letak gambar yang comey-comey??

hana ochaka said...

@Lyssa Dollixious kalau kita nak buat die kat tepi cmne sys , sebab saye buad dye jd dekat header