Home
tutorial
Tips-Tips

30 April 2011

Tutorial : Create Page Menu Tab Yang Comel

.Assalamualaikum.

Haii . Ok . Entry ini , adalah kisah atau sambungan daripada link yang ini :


Orait , seperti yang Lyssa janjikan , Lyssa akan buat tutorial untuk 
Menu Tab Yang Comel Macam Tab Lyssa itu . kan ?:) 
Oke.. Kalau nak tahu , teruskan mengikuti STEP yang Lyssa akan tunjuk kan dekat bawah ini .. FOCUS yea . 

Contoh Menu Tab kat bawah ini :


*Tapi , untuk pengetahuan korang , entry kali ini , bukan lah nak tunjuk kan cara nak buat icon tab comel tu . hehe . Yang ini , cara2 nak letak tab tu  , dekat blog ! hee~ Yang icon tu , pandai2 lah korang Reka Sendiri yer ;)
Kalau nak tempah kat Lyssa boleh je ..
RM 8 Sahaja.. maximum 4 or 5 Tab.(pomote sikit!hehe)

 
1. Sebelum nak buat macam icon TAB comel Lyssa tu , korang kena lah create page dulu . ok ? Cara nak create page , ada dekat link ini >>  Create Page

2. Tapi , dalam tutorial yang itu , Lyssa suruh TICK yang ini kan :


Untuk tutorial kali ini pulak , korang juz biarkan je step ini .. tak payah tekan publish ok ? Korang terus tekan balik "Edit Pages" itu ...

3. Lepas dah tekan edit pages itu , akan keluar macam ini kan ? Terus je , korang klik VIEW tu .. 



4. Then , Jangan lupa , COPY link page itu ..macam kat bawah ni haa :

5. Lepas itu , korang ikut je STEP dekat > Tutorial : Menu Tab Navigation Bar
6. Sudah SIAP ! Selamat Mencuba ! :)

 

74 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Ary ariasputera said...

waaa... bagus la lysaa, awak dgn blog awak pun samer cumel

aryIn said...

wah..dah lame cari tuto ni..thanks ye..sys,,hope sis sudi follow blog sy yg xsbrpa..hehe..:)

budax comel ♥ said...

kak lyssa . lw na tempah y ny kan . na bayar mcm mne ?

budax comel ♥ said...

kak lyssa . lw na tempah y ny kan , na bayar mcm mne ?

Lyssa Dollixious said...

@budax comel ♥

bank in boleh kan :):

budax comel ♥ said...

takde akaun bank laa akk .

aze said : said...

aze nak tye siket ,, kalo da buadd icon cute ni .. mcm mne nak letakk kat situ ? aze da buat icon tu ! tpy xtao nak ltak mcm mne , pasal page da settle . tu je aze nak tao ! sory kacao !

LoLyPoP MoMo said...

nape Menu Tab Yang Comel 2 brade kat bwh bkn atas??errmm~

Mischenta ima said...

akak, plisss tlg wat jup menu tab tuh... :) nk tmph leh ???

Ieqa said...

macam mana nak centerkan menu tab ??

Mu$Um! k!N said...

kak camna nak tempah?

~ena kinang~ said...

boleh tak byar guna kredit je..?

hanah raihanah said...

sye xde pown bende atas cm2 . da tkn edit pages da . tpi xde yang blog tabs 2

otaimanik said...

Akak akak akak! Jap2. Mcam mne akak buat yg VOTE LYSSA tuhh? -Yaya-

irma imanie said...

akak,mm mne nk tempah erk?
tp kl0 nk bayar mcm mne erk?
sye x taw rumah akak la...

zue cilidantomato said...

cmne nak wat gamba yg comel atas die tu?

Ya Nong Farah said...

mcm mana nak link kan post saya ngan link pages tue... sbb pages da siap... tp kosongg... tak tau cam na nak post

e-zaty sudaa ! said...

sys lysa , cemane nak letak icon tuhh ? ajar ken boleh ?

෴GoЬloG෴ said...

wew.. rame

Iman Alia said...

@Lyssa Dollixious Comel !! la akkk

Bunga Cengkih said...

thank you dear ^_^
da lama cari tuto pasal ni..
suka sgt!

nurin cupcake said...

tolom buatkan menu bar yg comel tu,nanti saya bank in,okayy !

nornis dalina said...

akaqq cumel..please!! tolong ajar camner nk letak icon cute di tab..

elly khairun nisa said...

salam . tak jadi laa buad menu tab yang comel-2 tuu :(

jijah said...

lyssa bpew kak ad add fb lyssa tp lyssa xapprove lg..pas2 siap add kt fb page untk edit blog lg..untk order2..tp lyssa xapprove jugk..

Nia Oshin said...

bende nie dh lme sy cri ! thanks ! thanks a lot !!!!!!!

Jujul Zulaikha said...

Thank u kak lyssa utk tuto nie :)

syafiahsimpson said...

Tuto ni membantu lah sys ;DD

Fatin_Budin said...

Knp xblh larh bt kaq lyssa???
Sy xfhm...O.o

rara syara said...

salam.. ley x tolong tunjukkan cara yg paling mudah lagi nak wat tab menu ni..?? susah la... plezzz sy da tanya ramai blogger tp x de sorang pon yg balas??? sy harap cik lyssa ley bantu sy kali ni.. plezz tq.. :)

amalia husna said...

akak , mcm mana nak centerkan dia ?

Zatyy said...

Kak lyssa . THANKS for the tutorial .
Zatyy nak tanya nih , page semua zaty dah buat dah . cuma , Gmbr je . Zaty dah ade gmbr sendiri dah . tapi , taktau nak paste mcm mana and dekat mana . Boleh tolong ajarkn tak ? hehe . sorry kalau menyusahkan

SayasukaPink said...

Akak Lyssa , mcm mne nk letak lebih page dari 20 ? tolong ajarkan boleh ? :)

SayasukaPink said...
This comment has been removed by the author.
Si Gadis Leo said...

assalam...hi lyssa...nice ur blog...actly blh tlg buatkan icon tab untuk blog sis ta?btw suke sgt tgk blog yg cntik2 tp ta berapa mahir nk buat...leyh ker?

Sofiena Marzary said...

sys lyssa boleh tak Sofie tempah ??

secret . private . said...

dah lama cari tutor ni . thanks kak Lyssa .

Lailatul said...

Akak macam mane nk ltk icon kt menu tab?

noorshukirrah said...

thz buat tuto mcm ni...lme mencari..

......... said...

akak . tolong buatkn boleyy ta ? tak reti lah . da buat bnyk kali tp tak mnjd .

......... said...

akak . tolong buatkn boleyy ta ? tak reti lah . da buat bnyk kali tp tak mnjd .

sybdakgafimmers said...

sy punyer kuar mcm nk post entry lr kak...

psst my secret said...

hye lisa,blh xawk buat kt sy?rm 8 eh?ok2 nti sy bank in,buatkan skali header bleh x?brp caj?ssh nk berhubung dgn awk la..sy siyes ni..:(

sue boneca said...

@Lyssa Dollixious ta bole uad ponn , lysa bole tulunk ta ?

Nur Syafiqah said...

sys nape saye tak jumpe page to appear ? tolong ajar dengan lebih jelas n lau takde page to appear tu . camner nak buat ?

dalilahsuhaimi said...

as salam lyssa . nk mintak tlg ajarkan cmne nk wt menu tab ni .kurg fhm. sbb sy nk blja bt kne bt blog utk m'ajr knk2 . 2 yg perlukan utk bt menu tab ni . please . a.s.a.p thnk u .:D

yaya said...

macamna nak seperate pages untuk tuto tu?T.T

NoRaQiLah JohaRi said...

as salam..
camne akak nk tempah ye?

Asilah Syiela said...
This comment has been removed by the author.
marcherlow said...

x pham la...
sayer buat x jadi pown...
lyssa leh terangkan ngan lebih jelas lagi x...???
x menjadi pown pages tu...
kiter x pham yang bahagian link tu...
bile nak wat page baru tu kna wat new blog skali kew...?

amalyna_lyna said...

Nice Tutorial :)

amalyna_lyna said...

Nice Tutorial :)

Retno Widuri Clouds said...

kak lyysa gimana cara bikin cute icon di sebelah kategori blog , and kalo bisa icon cursor cute nya di tambah lagi thanks :)

en. shafiQ said...

bapok, byknye komen c(:

cik nuraqim said...

sis lyssa,, kite dah penign ! sis tolong buad kan boleh tak ? :3 @Lyssa Dollixious

Inovativemusic said...

create page tu tak jadi

Zayy Yanna said...

Hai,Kak Lyssa ,Yanna Dah pening La Nak Cari Create page tukat mana?Ka lyssa Buat kan Boleh tak?Kena bayar Rm 8 kan? Nnt Saya Bayar ,Please ^_^,Dah Give up la :(

manjenoorsam said...

nak icon akak macam nak tempah ?

nur shakiella said...

salam.. bole tlog buat kan?? plzz.. x pe la sye bayar.. harge rm8 awk 2 ok?? siezz?? da byk kali mte jdi blind..hope bole tlog..

Aisyah Pinky's Story. said...

Aisyah nk tempah..byr top up boleh??

LuLa- said...

Thanks Lyssa.. ^_^

ifzaatul azrha said...

kak lyssa. mcm mna mahu buat tutorial ni kalau guna new interface??

tihanim batrishia said...

kak lyssa ajarlah cara nak buat header macam ni plis
nanti dapat pahala

ros suraya said...

kak tk jdi lh gramnye tgk blog org cntik blog kita buruk.... :'( kak editkn bole????

syafikah syahmi said...

K.Lyssa ape alamat nnt saye kasi duit -,-
x la buat bende nie
boleh x lg jelas?





Anonymous said...

kak lyssa klau yg blog bru cm ne??x thulah kak.

Lazy Girl said...

akak dashboard akak len so takde pun gmbar2 kotak2 camtuh camner sbb blog adik yg baru atau yang lama so tak de cam tu x phm lah sbb x de..

nurul nasirah said...

@Lyssa Dollixious

akak , kite nak mintak tolong buat kan :( . menu tab . bank in kat bank mana? :) .

izzahcentse said...

Woah! thanks very much..
haha! saya selalu dtng sini kalau nk wt somthin dlm blog..i meant kalau nak tngk tutorial..
I like the way you edited your blog..
chumel sngt..cute... >_< bkn nk bodek ye..ikhlas dari hati...anyway THNKS!

muhamad syamsul bin zainol said...

sya nak tanya musik yang dok dengar HTML ape year

Diyanah .-. Nina said...

Akk ! Nak Tempah ? Adik bg kredit RM 5 :P lol ~ haha ! ^^ FREE xde ke kak ? haha ~

Farah Fuaad said...

tak jdi pon page tu..

NEK JAH ENTERPRISE said...

Assalamualaikum...

Adik Lyssa, Kak Ct nak tempah hiaskan blog kak ct. boleh ? ni whasapp kak ct 01128544752 TQ....whsapp akak ya...nk mintak tolong sangat2 ni...

Siti Rohayu said...

Salam... thanks for the info... lets follow my blog..