Tutorial : Cara Tick Expand Widgets

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.

Hii ! Hii ! Heloww ! ~

Ok . Now , Lyssa nak ajarkan pada New Bloggers , yang tak tahu , kat mana nak 

TICK EXPAND WIDGETS !
Tujuan nak kena tick ini , sebab nak cari kod yang tak ada bila kita seacrh. 
Ye lah , kalau tak TICK , takot tak jumpa pulak kod yang perlu kita cari kan ? Ok .. Cara nya teramat lah mudah . korang just tengok je gambar yang Lyssa tunjuk kan di bawah ini yer .
Lyssa buat tutorial ini pun bukan apa . takot banyak jugak NEW BLOGGERS mengadu "sondol-sondol" kT Lyssa and tanya ..

"Kat mana nak Tick Nya ? Tak jumpa pon ?"
Haa , disebabkan itu , Lyssa buatkan tutorial untuk korang ye .

Jangan risau , Lyssa ada dan sedia membantu ! ^_^
1. Log in > Dashboard >Template > Edit Html > Proceed > Dan terus TICK macam ni :

*tick pada kota tuu ..






3. Ok , Lepas tick tuh , now , korang boleh lah cari kod yang korang nak cari kan tuh ! hehe :) Senang je kan ?
 
4. Cari lah kod tuh sekarang . Apa ? Tak tahu nak cari kod macam mana ye ? Boleh lah korang >> KLIK KAT SINI << Di situ , ada Lyssa tunjuk kan cara penggunaan Ctrl+F tuh ^^
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

114 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
OreO HitaM
AUTHOR
May 11, 2011 at 10:51 AM delete

simple tp ramai yang tak tau

avatar
May 11, 2011 at 11:11 AM delete

yupp ! memang sesimple sesangat ! hhohoho ;)

avatar
FuFu
AUTHOR
May 11, 2011 at 6:00 PM delete

kak lysa nape tiap kali saya edit benda yg berkaitan dgn html msti tak bole. dia kata ade bende yg tak format ag.bole tolong tak !

avatar
Eiyka Yusof
AUTHOR
May 11, 2011 at 9:16 PM delete

kesian sape yg x tawu . sys ,, nak tanya mcm mana nak buad yg ade perkataan ".assalamualaikum.
.sila tinggalkan comment anda di sini bla2 dekat comment tuh ?? tolong sys :) sys comel :)

avatar
zati
AUTHOR
May 29, 2011 at 10:23 PM delete

saia x fham =.= hoh0oo !!

avatar
Fawad
AUTHOR
June 8, 2011 at 1:01 PM delete

camne nk letak radio 2.
cam style je.
leh tunjukkan x.
tq

avatar
Luv Rian
AUTHOR
June 8, 2011 at 6:09 PM delete

hye....ne mslh syq ne...x phem lh ngn tnjuk ajar ne

avatar
June 19, 2011 at 9:04 AM delete

kak lyssa , cane cara nak besarkan size column ek ? keccik sgt la column sye tu .

avatar
eYza eYzaim
AUTHOR
June 19, 2011 at 7:34 PM delete

salm akk wat tk jd la...
sbnar sng kn tp tk jd la....

avatar
June 26, 2011 at 9:37 AM delete

Nak search kat mana kod tu ? #Perlukan jawapan segera . PLEASE

avatar
June 26, 2011 at 10:02 AM delete

@Natasya Roslan

boleh tgk tutorial yang CTRL F tuhh..

avatar
mizz shaa
AUTHOR
July 17, 2011 at 5:32 PM delete

akak...tlg!!!!npew post mizz xbley tgk...kuaq topic jew... pz wt tulisan bwh post 2....plez!!!

avatar
Mya Kamelia
AUTHOR
July 19, 2011 at 3:33 PM delete

Email This
BlogThis!
Share to Twitter
Share to Facebook
Share to Google Buzz
Links to this post
Reactions:
cmne sy na hlgkan dye,,,yg ad kt bwh post tue...

avatar
weyna ab
AUTHOR
August 6, 2011 at 11:14 PM delete

kak lisa . p nape sya nyer blog yg bhgian reka bentuk n then kmbangkn widget 2 . ade .p bhigian edit template 2 xder kt bhagian bwh . mksudnyer . sya nyh ssah lau nk cri code gne cra ctrl+f

avatar
nor mian
AUTHOR
August 28, 2011 at 8:46 PM delete

akak.
macam mane nak uat cursor mcam akak ye yg ade gambar akak uh .. please ajar kan saya
saya pun nak uat jugakk

avatar
Aqila Farah
AUTHOR
September 21, 2011 at 11:11 PM delete

lyssa . mcm mne nak buat yg kredit uh ? (: . i hope u can bwadd tuto tentang benda uh . (: . lyssa paham tak ? ala.. kredit yg contohnye credit by lyssasecret uh . :*

avatar
October 28, 2011 at 12:43 PM delete

lyssa....nk tnye cm ne nk tambah widget kt bawah header?? plisss

avatar
Dek jah
AUTHOR
November 6, 2011 at 11:49 PM delete

xjady p0nx ..plesx help me !

avatar
raFizniE
AUTHOR
November 10, 2011 at 7:08 PM delete

kak... kenpe sy punye lain....

avatar
Puteri Rania
AUTHOR
November 19, 2011 at 9:08 PM delete

akak .. I dont know anything about blog ..huhu .. help me sys <3

avatar
Puteri Rania
AUTHOR
November 19, 2011 at 9:08 PM delete

akak .. I dont know anything about blog ..huhu .. help me sys <3

avatar
November 29, 2011 at 5:41 PM delete

akak? nape ehsan nyer edit html x same ngan akak tunjuk?

avatar
mia_sara
AUTHOR
December 5, 2011 at 3:36 PM delete

x fhm laa ..
kak lyssa leh tlg x?
sign tu yg saye x fhm .

avatar
CHINTA LIA
AUTHOR
December 14, 2011 at 2:01 PM delete

kak lisa . nak tanye . kenapa saya punya blog bila kita tekan scroll dye kew bawah , blog nea macam lembap or senang cerita , dye jadik lambat . kenapa eh ?

avatar
Syasya
AUTHOR
December 14, 2011 at 11:27 PM delete

akak lyssa mcm mana nak buang Navbar yek???

avatar
Echa Most
AUTHOR
December 16, 2011 at 10:17 PM delete

akakk . blog saye gune template . mcm mne pulak nak tick expand widgets ??

avatar
Nurul Farhana
AUTHOR
December 23, 2011 at 3:58 PM delete

akak,dh lma wat blog yer..bnyk yg akak tau..blog akak mmg cntik..sya suka sgt.. (Y) ..sya bnyk benda lagi yg tak tau...sya bru lagi :)

avatar
December 23, 2011 at 4:30 PM delete

wahhhh....pening pening nak buat semua tuh...naik peningkepala hotak ku kan membuat semua tu..cam mana tuh...

avatar
December 23, 2011 at 4:30 PM delete

wahhhh....pening pening nak buat semua tuh...naik peningkepala hotak ku kan membuat semua tu..cam mana tuh...

avatar
December 23, 2011 at 4:30 PM delete

wahhhh....pening pening nak buat semua tuh...naik peningkepala hotak ku kan membuat semua tu..cam mana tuh...

avatar
Herwanie
AUTHOR
December 24, 2011 at 12:24 PM delete

@Anum Forever!!!!

hi lyssa.. blog awk best..
blh x awk sent link nk sign up..
sbb sy sign up nk wt blog..
p kuar x sme la.. pelik!.. heheh..
4 new blogger mcm sy nih.. hoh!.. nk tkn butng mn pn x thu.. hihih.. salam.. <3

avatar
Majdah Izzati
AUTHOR
January 19, 2012 at 1:56 PM delete

x boleh pon Nurin kata dia dah ckp ngan cousins dia...Dia ckp masa kat sekolah Blog kita pon Nurin Izzati yg buatkan...

avatar
Athirazatti
AUTHOR
January 20, 2012 at 2:24 PM delete

Saye pnye bukan macam tuh. Saye punya xgune design. But guna template. So bila pergi dkt edit html, xpun bnda tuh. Ada cara lain tak ?

avatar
Miyya Husna
AUTHOR
January 20, 2012 at 11:48 PM delete

Kak lyssa , blog saya dia dah lain lah dia modern siket so tk dpt nk carik yang edit HTML tuh :( . Acano ni erk ?

avatar
February 10, 2012 at 6:20 PM delete

bg yg pakai template tu mcmne?

avatar
February 14, 2012 at 12:19 AM delete

kak lyssa kalau template baru macam mna?

avatar
oyyuon
AUTHOR
February 14, 2012 at 12:44 AM delete

saya dah follow awak hope awak sudi follow saya semula
http://oyyuon.blogspot.com

avatar
February 19, 2012 at 6:07 PM delete

kak..sye nk tnye..npe
contoh gmbr yg akak tunjuk 2..for thick expand..xsme pon ngan sye pnyer..?hahaha..design jmpe..tpy nk cari edit HTML 2..xjmpe..sbb xsme mcam gmbr yg kak lyssa bgy..ngan sye pnyer blog..cmne nie >_<

P/s:akak..sye dh follow akak..boley tolong follow sye balik x?

avatar
February 28, 2012 at 4:45 PM delete

akak tlg saia blurr lha~~new lgi kan!!nk tkan ape erk tok pegi kat ddashbord tuh yg warne biru tuh?saya x tau..pless

avatar
June 6, 2012 at 12:39 PM delete

thanks...akk yk blajar dari blog adek....

avatar
aaina
AUTHOR
June 16, 2012 at 6:52 PM delete

akak saya pinjam this tutorial tau..

avatar
Azwa Ruzaini
AUTHOR
June 28, 2012 at 1:34 PM delete

kakak saya punya blod takde design pun dia naik template dekat dashbord
cane nk gantikan template dgn design tuuuuuuu :(

avatar
June 30, 2012 at 6:02 PM delete

kak lyssa bnd dlm html 2 kene pdam dulu k??

avatar
Miz grapes !
AUTHOR
July 14, 2012 at 12:19 AM delete

Kak lyssa, knape sy tak bleh tukar kod ek, dy jd cmni "You can still use old templates for your blog, but you will not have access to many new features such as the template designer."???? :'( HELP ME KAK LYSSA!!!! T__________T #HARAP KAK LYSSA BACE AND REPLY MALAM NI JGAK!!! HUHUE T__________________T

avatar
syaishy
AUTHOR
August 8, 2012 at 6:10 PM delete

kak, kalau blog baruu? dah lain lah blog Kiteeee~

avatar
Iman Erysha
AUTHOR
November 17, 2012 at 7:06 PM delete

Kak Lyssa,saya ni baru kat blog n xtau cara nk hias blog se-kawaii kawaiinya/se-cute cutenya bleh tolong x??*puppy eyes*

avatar
November 20, 2012 at 3:54 PM delete

thank you sangat2 yer terima kasih yang x ter hingga

avatar
Mohd Shah
AUTHOR
November 26, 2012 at 12:24 AM delete

Great Site I Love This Site,Beautiful Template's Great Tutorial's Great Design's And All Feature's :-)
Free Blog

avatar
November 28, 2012 at 8:55 AM delete

Thanks Kak Lyssa :D Mmg terbaeeeek.

avatar
Mohd Shah
AUTHOR
November 28, 2012 at 11:14 AM delete

Hi Salam 1Malaysia,

X silap saya tau ada satu laman web baru di malaysia http://www.wr.my
Bro akan dapat satu free domain malaysia http://namaanda.wr.my
http://www.wr.my bukan bagi percuma domain sja dia akan provide:

1) Percuma domain name Malaysia
2) Percuma Blog
3) Percuma LamanWeb
4) Hosting Percuma (Audio+Video Support)
5) Percuma video Tutorial
6) Percuma Template
7) Percuma Support
8) Percuma Ecommerce (CMS)
9) Percuma Search Engine Google,Yahoo,Bing Dan Lain
10) Percuma Plugin

Dan Lain2....

Saya sudah buat satu laman web percuma di -http://wr.my
Laman web saya- http://video.wr.my

Kalau Bro rasa Idea yang saya bagi bagus jangan lupa Terima kasih tau :-)
Haha...(Gurau J!).....

avatar
December 27, 2012 at 3:26 PM delete

kak lyssa , tick expand widget yang baru punya macam mne . leh tolong x? plis O_o

avatar
RaaRocherr
AUTHOR
December 29, 2012 at 3:59 PM delete

@Umairah Kedinggg !
akak boleh bantu , klik sini ;
http://raarocherr.blogspot.com/2012/12/tick-expand-widget-templates.html

avatar
RaaRocherr
AUTHOR
December 29, 2012 at 3:59 PM delete

@syaishy
akak boleh bantu , klik sini
http://raarocherr.blogspot.com/2012/12/tick-expand-widget-templates.html

avatar
Hanani chan
AUTHOR
January 18, 2013 at 3:07 PM delete

maaf nak tanya,macam mana awak tukar blogskin?
kenapa saya tukarkan blogskin dari blogskin.com lepastu "Layout" saya hilang..after revert to classic punya o.O memang cam tu ke? habis tu nak handle gadget cam ne??

avatar
Little Girl
AUTHOR
January 24, 2013 at 4:51 PM delete

Kak Lyssa , macam mane ek kak Lyssa buat yang ade tuto. tuh keluar gambar kak Lyssan belah kiri and ade tulisan Assalamualaikum and ade butterfly kt atas tulisan tu . Macam mane ek kak ? Tolong

avatar
Je t'aime ♥
AUTHOR
January 24, 2013 at 5:13 PM delete

kenapa takjadik pon kak ? sedihlaa.

avatar
February 17, 2013 at 11:06 PM delete

saya guna layout x ada tick expand widget templates...nak buat macamana yer? blog u mmg byk membantu..harap dpt tolong...tq

avatar
agung west
AUTHOR
March 6, 2013 at 10:28 AM delete

Useful tutor and nice blog :)

avatar
CIK i l y
AUTHOR
April 10, 2013 at 6:24 PM delete

step yg paling penting nak edit html. tq sis :)

avatar
Ken Eriksen
AUTHOR
April 26, 2013 at 1:00 PM delete

Kak lyssa, saya da cuba but template sekarang dah lain. tempat nak tick pun takde. macam mna ek?

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 26, 2013 at 1:55 PM delete

x faham.. di blog sya x de pon

avatar
Myra
AUTHOR
April 28, 2013 at 12:35 PM delete

Assalammualaikum...kak Lyssa thi is important to my blog...bleh tk akak buat tutorial mcm maner nk btol kn kte nyer EDIT HTML..sbb Blog Myra nyer EDIT HTML dier laen mcm org lain nyer EDIT HTML...sori lh klu akak Lyssa tk phm...bls cpt sket nyer...Im in trouble now...

avatar
May 7, 2013 at 3:18 PM delete

kak lyssa , kan yang widget templates dah tukar baru , macam mana nak tick ? selalu tak jumpa dia punya tick tuh !

avatar
Are Qiela
AUTHOR
May 11, 2013 at 7:03 PM delete

kak lyssa sy da bnyak kali nak edit HTML tpi masalahnye tak bolek nak proceed n tak jmpe kotak untuk tick expand widget tu..so blog sy pon jdi terbengkalai..knape ye?? harap kak lyssa dpt bantu sy@OreO HitaM

avatar
Are Qiela
AUTHOR
May 11, 2013 at 7:09 PM delete

kak lyssa tak boleh tick pon..tak jmpe pon kotak tu..nak proceed pon tak boleh..kak lyssa pls tolong sy!!

avatar
.nora.
AUTHOR
May 15, 2013 at 11:55 AM delete

@Are Qiela

Dulu masa blog lama, jumpa je expand widget tue. now dah new look, dah takde pulak. whyy ? :(

avatar
Azlyn Fezryn
AUTHOR
May 27, 2013 at 5:32 PM delete

akak ... blog sy yg jenis t'baru .. so akak , masalah nye sy x jumpa kotak expand widget tuh ... mcm mna nie akak .. tlg sy akak

avatar
Fatihah Omar
AUTHOR
June 3, 2013 at 8:10 PM delete

cane nk expand widget yng blog sekrg ni ? saya pnyer expand widget xsama la ng kak lisa

avatar
Rina Renn
AUTHOR
July 15, 2013 at 4:03 PM delete

kak lyssaaa tolongg pleasee , macam mne nii , tick expand tu dah tkde versi blog yg terbaru ni , susah lah nak edit memacam :( . please , bgi tutoial versi blog terbaruu nii , help mee

avatar
July 26, 2013 at 12:13 PM delete

@Lyssa Dollixiouskak lyssa !! x jumpe pon ! yg ni new ke old interface ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
July 28, 2013 at 5:32 AM delete

hmmm kakak lyssa adik x dapat jumpa tick box tue lha ;(

avatar
September 11, 2013 at 7:40 PM delete

Cam mana nak buat kursor seperti cik puan punya?

avatar
iftika hamdan
AUTHOR
September 13, 2013 at 2:10 AM delete

knpe sy xjmpe kotak untk di tick ???

avatar
September 14, 2013 at 2:55 PM delete

@Lyssa Dollixioustapi sekarang da tade laa expand widget template . mcm mne kak lyssa ??

avatar
aqila rahim
AUTHOR
September 15, 2013 at 6:53 PM delete

salam kak lisa, saya dah lama tak bukak blog. sekali bukak edit HTML ni dah jadi yang baru. help me T.T

avatar
September 22, 2013 at 2:00 PM delete

akak,saya tak jumpa pun button "proceed" tu?

avatar
September 26, 2013 at 3:19 PM delete

knp sy takde proceed ? tolong pliss kak lyssa :(

avatar
ain syatul
AUTHOR
October 16, 2013 at 5:28 PM delete

knp sya punya template x de tick expand .. plizz tlg kak lyssa

avatar
November 15, 2013 at 12:22 PM delete

akak lisa , tak jumpa lah tick expand widget ni . dah bukak dah template >.<

avatar
syuadaaa
AUTHOR
November 24, 2013 at 4:58 PM delete

@OreO HitaM design kat mane ? tak jumpa TT.TT

avatar
syuadaaa
AUTHOR
November 24, 2013 at 4:59 PM delete

kak lisa design kat mane?tak jumpa . tolong !!!!

avatar
iyza blings
AUTHOR
December 9, 2013 at 10:09 PM delete

kak lisa x reti lh cm ne erk ??? ajarkn leh x ... x berape phm sgt.....

avatar
iyza blings
AUTHOR
December 9, 2013 at 10:10 PM delete

kak lisa tlg ajarkan x reti lh...

avatar
Sashaonenie
AUTHOR
December 24, 2013 at 2:53 PM delete

Tak jadi pon kak. Plis check ur page fb. sye ade hanta PM. psl tick expand ni

avatar
December 30, 2013 at 11:10 AM delete

kak lyssa.. mana proceednye?

avatar
January 13, 2014 at 11:12 PM delete

lysa skrg kan blog ada wajah baru..mne nk cri tick expand widgetnye?

avatar
January 16, 2014 at 4:29 PM delete

kak lyssa....tlong tnjk ajar mcm mna nak edit blog bagi cntk mcm kak lyssa...helpx2!!!!
saya try yang kak lyssa ajar(cara tick expand widgets)....tapi x bole2...

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 21, 2014 at 6:50 PM delete

salam akak lyssa... ina nk tnya.. cam mana nk editkan html yang blog baru ni??? plez.. harap akak leh tolong ina...

avatar
Nurul Atiqah
AUTHOR
April 15, 2014 at 12:04 AM delete

As salam...
saya cari tick expand widgets pun ta jmpe lha....

avatar
FATIN 'ATIQAH
AUTHOR
April 19, 2014 at 11:49 AM delete

@Lyssa Dollixious
kenapa saye xde kotak expand widget tou?

avatar
FATIN 'ATIQAH
AUTHOR
April 19, 2014 at 11:49 AM delete

salam...sye xde kotak expand widget tou...cmne ye?

avatar
April 22, 2014 at 10:40 PM delete

kak lyssa . blog iera xde tick expand . cmne tuu . peninglaa.. help me

avatar
story.my
AUTHOR
June 1, 2014 at 12:09 PM delete

@Lyssa DollixiousLisa, blog versi baru tak ada expand widget. so how?

avatar
June 15, 2014 at 9:56 PM delete

tak faham lah mcm mne nk buat

avatar
June 15, 2014 at 9:58 PM delete

kak lyssa ,tolong tunjuk ajr mcm mne nk buat blog perfect mcm akk?please ajarkan

avatar
June 24, 2014 at 11:54 PM delete

akk saya takk faham pun mcm mne nak buat blog nih :'( help me pls

avatar
July 15, 2014 at 8:47 PM delete

salam.. akak saya dh naik pning tng0k bnda nie... apsal sy prgi dkt template > edit , xder pon expand widgets template-- ;(
*tolong please..!!

avatar
nisalicious
AUTHOR
September 25, 2014 at 4:13 PM delete

slm. kotak untuk tick tu takde. acanooo kak T.T. help meeeee

avatar
October 12, 2014 at 3:40 PM delete

mmaf lyssa..tak jumpa buton expnd widget

avatar
Nana Chan
AUTHOR
October 14, 2014 at 9:36 PM delete

Pelik x de pown kt edit html saya?

avatar
atrix96
AUTHOR
October 20, 2014 at 5:45 PM delete

Salam boleh saya nak copy entri ni ke blog saya. Terima kasih

avatar
December 20, 2014 at 11:31 AM delete

sis, ada satu step tak wujud untuk saya iaitu proceed. jd cmne tu. lepas klik je edit html xkluar pon button proceed and bla bla. but terus keluar html... mohon pencerahan, hehe

avatar
Nas Faizal
AUTHOR
December 24, 2014 at 9:34 PM delete

proceed tu x jumpe lah... bolehx buat video ke.. i'm new blogger

avatar
najwana safia
AUTHOR
May 9, 2015 at 11:23 AM delete

saya x de tick expand widget cam mane ye?

avatar
Gifta Good
AUTHOR
July 2, 2015 at 6:36 PM delete

izin nak amek gambar tu
thanks

avatar
March 14, 2016 at 4:24 PM delete

Assalamu'alaikum..
nak tanya, kita cuba ikut step yang kak lys buat. tapi nape certain tempat yg mcm akk tunjuk takde ? such as cara tick expand widgets.html. btw kita newbie n tak pandai dgn blog2 ni.. hehe.. harap kak lys dpt bantu. thanks

avatar
June 12, 2016 at 7:30 PM delete

thanks gan,,, postinganya sangat bermanfaat untuk para pemula seperti saya

avatar
Aprilia San
AUTHOR
June 12, 2016 at 7:31 PM delete

thanks gan,,, postinganya sangat bermanfaat untuk para pemula seperti saya

kunjungi balik ya vimax-original.com

avatar

Google+ Followers