Home
tutorial
Tips-Tips

20 August 2011

Tutorial : Download Font Yang Comel-Comel Dalam PC

Gadis Kidal Berceloteh...
.Assalamualaikum! ^^
(Jawab ! Jangan Tak Jawab ! Dosa tu:) 

Helloww :) !

Okengg . Semua menanti Tutorial dari Lyssa lagii ke ? ^_^
Ok . Kali ni , Lyssa nak teach korang macam mana nak download Font Yang Comel - Comel Lote Dalam PC Korang tuh ^^

Font ni bukan lah apa . Kot - kot korang yang suka meng-edit segala bagai .
Kot - kot nak buat header ke , banner ke , apa - apa je lah kan ..
Kalau ada Font yang comel takk ke header korang nampak lebih menarikk ? 


Ikut Step Di Bawah .




1. Pergi ke Website Ini >> KLIK..KLIK

2. Yang ini , Lyssa ambil contoh je ok ? Click yang Lyssa bulat kan tuh. Mana2 je lah ok ?


3. Lepas dah tekan download , akan kelaur macam ni :


4. Save .Klik OK ! . Bagi pengguna Mozilla Firefox , bila dah tekan ok , akan keluar macam ni taww :


5. Double-Click pada anak panah yang Lyssa tunjukkan tuh , ok ?

6. Akan keluar macam ni dan doubl - click kotak merah kat bawah ni :)


7. Bila dah double - click , terus keluar mcm nih .. Tekan install ok ?

 
8 . Ok , dah siap di-install :) Boleh lah korang guna font comel2 tuh .

SIAPA YANG TAKK MENJADI NAK DOWNLOAD TU , APA KATA KOANG DOWNLOAD YANG INI DULU..
BARU DOWNLOAD FONT . MAYBE , KALAU TAK DE BENDA NIH  , TAK BOLEH NAK DOWNLOAD KOT ..




=SELAMAT MENCUBA=
 

118 000 orang Pengomen Terhebat !!:

fifipinky said...

done...hik3..tq lyssa

Lyssa Faizureen said...

@fifipinky

Welcome yunkk . hhehehe ^^

+ cik | ezatiee + said...

thanks for the tuto lyssa. zaty dah lame dah download font2 tu. tp tak tau nak install dlm computer. thanks again :D

jue eddy said...

kak lyssa. nnti kalau dah download dia boleh gune kat mne ? photoscape boleh ? hurm, tak boleh download lah. kalau crhome tk boleh ya ? tpi dh gune mozilla pon tk boleh :(

Farah GCK said...

kak, kenapa dia cakap ad error?? hurmmm

Khalilah said...

terima kasih kak lyssa sebab bagi tutor nie.... :D

MissHunnyBunny said...

Kak Lyssa , Takbole nak download punn . Adek pakai mozilla jugak tapi takbole , dea kua simbol tanda seru kaler kuning tuu :(

*AliFaH ZahIraH* said...

wahh , menarik2 , thanks akak :)

diba said...

thnxs for da info~

Nurul Fatihah Arriffin said...

Lyssa tak check shoutmix ke? Sy ade request tutorial.

Nurul Fatihah Arriffin said...

Lyssa tak check shoutmix ke? Sy ade request tutorial.

niyna | rara said...

thanks lyssa. cantik2 sumenye :)

Lyssa Faizureen said...

@ cik | ezatiee

ehekkxx. welcome lahh ^^

Lyssa Faizureen said...

@jue eddy

download dulu , yg warna merah tuh ^^

Lyssa Faizureen said...

@Farah GCK

download dulu , yang warna merah tuh :)

Lyssa Faizureen said...

@Khalilah

Yupp . Welcome darl~

Lyssa Faizureen said...

@MissHunnyBunny
mybe ader yg bolehh . ada yg tak bolehh .

Lyssa Faizureen said...

@Nurul Fatihah Arriffin

kalau yang tutorial untuk CLICKHERE tuh , sorry , Lyssa tk buat..

Farah GCK said...

okay kak...dah boleh..thanks kak ^^

udin said...

wahhhh.. maceh kongsi tip ni yer.. hehehe.. ;)

Dyla Adlina said...

Macammana nk guna font tu ? Klau nk letak font tu dkt blog boleh tak ? :)

Fatin Shanieza said...

kak lyssa , knape da download tp tak boleh install ..?

MissHunnyBunny said...

alaa , hurm tkpee laaa :) Btw thanks akak :D

Fatin Shanieza said...

kenape tak boleh install ?

amalia azhar said...

kak lyssa cre nk gune dye cm ne?

auni said...

wahh bestnya!! hehe thnx lyssa :)

Owner Bloogg nim :) said...

akq, konfem takde virus eahh?? kalau ade saye debik akak! hehehe~~ jk

Puteri said...

sys sys ! Tkde virus kehh ?

Hafizzi Aziz said...

nice tuto lyssa..bgus2..

anderlina said...

lyssa, sy sudah donlod yg bawah tu tapi kenape still x boleh install yea ? dea asyik naik diagnostic msge . eror katenye .. ish3

ShalleyaNna said...

share here tok mreka yg tak tahu n tok lyssa share pd blogie :
simpam local file at local disk C-->windows & documents--->fonts,,
da uh copy font2 uh,,
pergi ke program files-->fonts,,
paste kan,,

anderlina said...

eh , lyssa . suda jadi pulak . tenkiuu a lot taw !! . suda lame nak buad tapi tak jadi . tuto lyssa sngat mmbntu . thanx again :)

aqmal.ar said...

lyssa,akak dh install tp mne nk cari folder font tu?

aqmal.ar said...

lyssa,akak dh install tp mne nk cari folder font tu?

blacky ;D said...

Dis kata INVALID lah Lyssa. :(

Zaidatul Shima said...

kak lyssa , bile dah double click tu , die takde install , just ade done dgn print je . cmne nie ?

Nurul Nafisah said...

ta boleh la kak lyssa . . =(

syahida hamdam said...

terima kasih ~ terima kasih ~ terima kasih cik lyssa .. iloveyou lahh .. hehe ^_^

cik ena said...

dpt bt..thnks

Muhammad Faris said...

kalaw nak tukar balik jadi font biasa balik mcm nerw?

bella bello said...

thanks yeah!!!

Tasha98 said...

Haha ! X jadik lah !

afina rahmat said...

@Zaidatul Shima

SAMA CAM ZAIDATUL SHIMA, just ade 2 tu jea..

Silver Sky said...

waalaikummusalam(refer salam dlm post tuh)

lisa/lysa/lysa(eh yg maner 1 nie???)
kalau x jawab x dose sbb kak lysa bgi salam tu umum...kalau dgr salam kt radio x wajib jawab walaupon mase tu kiter dgr sowang² jer...sbb orng len dlm studio tu bleh jwb...yg diwajibkan jawabnyer sowang jer..eh ceramah free plak aku nie...(sry x der duit nk bayo bdk lgi)

per pon thx 4 da help kekeke....
err...kalau nk tuka font copyright cmner?... nk buat banner cute...cmner lak?

soalan di aas xkait dgn ana k... cmer kongsi soalan jer..biar lysa ajar orng len bleh blajo...

Silver Sky said...

kak lyssa(baru btoi)
kak lysa luper ltk tut nk install font ke dlm font...
sbb tu ramai yg x jadi lgi kot...
mungkin atas tu ader tp x braper jelas sbb ader stgh tu kene manual install

nak install??:
start menu > Run > tulis "Fonts"> File(ader atas skali tuh[kiri])>install new font > lps tu cari font yg korang download

yg tu manual punyer...nk auto
sry i x taw lgi...

cucuadnananakmehad said...

kak lyssa...
sy da download font tuh..
but mcm mane na gune font tuh..
kak lyssa tlong sy!!!
thx..

Nur Atikah said...

yeaa jadi :D thanks kak lyssa .

Nur Mala said...

dah download tpi x jdi.. ni untk window 7 ke untk semua?? saye punye x de btg install..

AlIa AIsYah said...

kak lyssa , cm ner lau nk wat header tp gune photoscape ?
:)

azmira said...

@Lyssa Faizureen thanks for this tuto :)
. uitt.. kpd yg ta tao na gune tuh.. actually font tuh da automatik dalam software.. mira gune adobe photoshop, ade jep :) hee

Florence A. Maddison said...

Tak jadi laa... Tak de button "install" pun..

eika zulaikha said...

kak lyssa...adk dan mnjadi...dah bole guna utk photosca;es dah pon..cuma nak tnya kan dah install suma siap dah kan n dah msuk dh font dya tue...then file2 dya yg ad dkat download folder boleh delete tak?

PikieLLe Lova said...

sy da install...then cmne nk guna font 2 kt photoshop???

yasminehaniszakir said...

mcm mne kite nak thu font tu dah boleh digunekn ker belum . na carik font tu ktn mne ?

♥ e|isa ! ♥ said...

Thanks sangat-2 ! menjadi la sys !

Nur Amalia Marsya said...

font ni nak guna kat mana ? photoscape ke apa ?

Nurul Nazihah said...

kak lyssa, knpe xada pun button install . ?

Aja Azz said...

da download tp x jmpe "install" tu

Nyyna_Honeyy said...

A'ah kak Lysa .Dh download tpi tkde button install tu .Nina gne Google Chrome :OOO,macam mana ni :(,kak lysa?

reynny said...

xjadi pn.. dwload xkuaq cam icon buku2 2.. pastu xley install

kitty lovers said...

tq kak lyssa. :)

ieyza said...

akk , ta bley install . da bukak tu , ade print je .

♥Gadis Blogger♥ said...

thanks kak lyssa :)
menjadilah...

ayie_kecik said...

npew x bley ea ? asek error juk . dlu da wat jgk . tp ttap sme . error . :(

ayie_kecik said...

npew sye download xd kuar pop up yg kt step 3 tu ? hurm :(

mumtaz aini said...

da cuba download..thanks lyssa..

Miss Nadya said...

suka lah..:)

eh lyssa dah letak pengomen terhebat..:)

midot said...

kak lyssa, kalau chrome tak boleh ek? nanti boleh guna kat mana je, erm :(

HaNa eLm0 said...

Kak Lyssa ,, Hana Da Download tpy dy ta kuaq install pon ?? dy kuaq dione sje !! pls help !!

suraya binti mohd salleh said...

assalamualaikum..
tQ kak lyssa =))

Danialisha Sharlene said...

kak lyssa...thanks 4 the tuto......:)

w@n! k@mArudd!n said...

K.Lyssa , dh download tapi dye x de tulis install , dye cume tulis done dgn print jea.

miss strawberry said...

lyssa bleh kasi contoh-contoh font yang lyssa guna untuk wat header dan lain-lain x..

Arissa Choyy said...

mcm mana kalau kita guna google chrome ye? thanks akak, banyak tutorial akak sy guna untuk blog saya thankyouu :*

fara said...

kaka , klau da install nak gna cm na . tak jd lha ....

Eira said...

Thanks :) Berguna sesangat !!

cik cMa said...

kak lysa..knpe bile da bkak kan.. button install tu tade pun dlam kotak tu?? cmne yek?? ==" help me.......

Dya Milikku said...

nak tnyelah... sye download yg kalau x bleh kann install font tu... so,, sy download,, pas2,, dy kluar CNET tech tracker... kne download tu dulu ke,, @ mmg download tu jea ..?

Dya Milikku said...

nak tnyelah... sye download yg kalau x bleh kann install font tu... so,, sy download,, pas2,, dy kluar CNET tech tracker... kne download tu dulu ke,, @ mmg download tu jea ..?

oneyy no myza said...
This comment has been removed by the author.
oneyy no myza said...

asslamlaikum...k.lyssa,knape font yg sye dnload takder btag install?

nur diyanah said...

kak . nape tak de button install erk ? dye ade done dgan print je . so nk buad macam mane erk ?

aisyah yusof said...

thanks sis lyssa . kalau nak guna font tu untuk photoscape and gimp bulehh tak ?

Sabrina Ghani said...

kak lyssa, nak tanya boleh? Kalau download font-font nie, rasa-rasa nya. ada virus tak dalam laptop nie nanti? Dah download tapi takott. Hee,

M3ur4 Fizn!3 4!r4h said...

saye dah download tp x jumpe lah button INSTALL.... nak cari dkat mner button2 n front nie boleh gne at photo scape x ??

hope u can help me...

nor ain syahirah said...

thankzzz...kak lyssa,,,

fatin nasuha said...

kak lyssa saye dah dowload tapi tak jumpe butang install tuh...:(

fatin nasuha said...

kak lyssa,saye dah dowload tapi x de butang install..macam mne nak wat akak?

Nurul Izzah Ashari said...

Thanks Kak Lyssa <3 !Nanti senang Izzah nak buat edit2 gambarr :)

♥Arin Anis said...

thanks akak lyssa..
Sayangg akak!!pening kepala nak buat td..tp brhasil gak.

Sakinah ♥ said...

Whoa !!! akak !! tq !!

Nurul Baidurah said...

kenapa tak dapat guna font tu kat microsoft word.Dah donlod,tapi tak dapat nak guna..macam mana tu..

kyuminpark99 said...

da download nk click step 6 tu tak boleh... die kluar preview terus..kak lyssa tolong eh ???

Nadhira Hanaffi. said...

tak faham :(

Budak Bijak said...

ThankQ kakak Lyssa ! Dah banyak tutor kaq Lyssa yg Farra ikott.. Harap akak dpt buat lebih byk lgi tutor drpd skarang, okey! Semua tutor kaq Lyssa best-2 belake.. :)

noor syafinas said...

kak lysa nak tanye :> mcm mane nk tuka anak panah yang comel-2
then keluar salji or everything yg kak lysa tau <3

IntanNurDianah Pendek Handsome said...

Kak Lyssa , download font untuk chrome takde ke ? :)

YbbNblh ❤ said...

Terimakasih kak lyssa

BeBy dOmO IiI said...

lpastu mcm mne nk pakai dye ???

Nur Asyiqin said...

Terima kasih , dh boleh huu

Nur Afiqah said...

terima kasih yer lyssa... =)

Ivy.Iyona said...

Thx Akak..:) Sye DAH dpat DOWNLOAD..:)

hairul hakimi said...

assalamualaikum <3 kak lyssa <3

cntik arrow kak, dengan ada nama akak... akak buat mcm mna ek~??

BUAH CEMPEDAK DILUAR PAGAR,
AMBIL GALAH TOLONG JOLOKKAN,
SAYA BUDAK BARU BELAJAR,
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN,

=D

Leya Eleya said...

akak..mcm mana akak buat saya dh download dh but tak tau mcm mana nak guna

Ila nabila said...

nape x keluar button install

Anonymous said...

hahahahahx

Nekoarumi said...

Yeah, menjadi. trimas.

Anonymous said...

Kak Lyssa, kenapa saya punye takde butang Install? :(

...iSyA Purple* said...

wahh..thanks!

...iSyA Purple* said...

wahh..thanks!

Effa Nadia said...

thankie dankie ! haha

NhArdha said...

Assalamualaikum , akak . nak tanya nie , kenapa un takboleh nak download apa2 software pun dalam pc nie ? err means , mcm nak download gimp ke photoshop ke , dia takboleh nak run . tp kalau lagu semua melalui 4shared boleh je . tp kalau software , dia takboleh nak run . kalau klik run je mesti akan keluar perkataan " ERROR " ! padahal dulu boleh je . tp lepas masuk virus pegi format dekat kedai terus takboleee . kalau akak tau , mintak tlog bagitau yeee ;)

NewBie :D said...

thanks .. senanglah nanti nak buat header ..

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

terima kasih, akak.

fika said...

xdpt puw ,haish! tipu jer

Nurrul NZ Zahid said...

kak lyssa..sye punye x der button install lha..camner nie..:(

Nurrul NZ Zahid said...

akak..sye punye x der button install lha..done dgn print jew ader..camner nie..tlg tau!

Cik bunga tulip said...

salam akak.. font ni bley buat kat lappy x?