Tutorial : Gambar Jadi Blur Melengkung Bila Cursor Menyentuh

Gadis Kidal Berceloteh...
29/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Heyyy . Korang .. Kali ni  , Lyssa nak ajar kepada sesiapa yang berminat untuk mem-blurr kan jadukan melengkung gambarnya bila cursor menyentuh . Macam Lyssa gunakan sekrang ni . Cuba hala kan cursor Lyssa dekat mana - mana gambar dalam blog ini . Jadi blur dan melengkung kan ? Tak paham . Macam kat bawah ni . huhu :)

Promote : Nak DUIT banyak tu ? KLIK SINI :)

 Okeyy , nak kan jadi blurr macam itu . Macam ini :

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html
2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

a:visited {

3. Ada tak ? Kalau ada bagus ! Paste kod di bawah ini , di bawah kod yang korang carikan tu ekk ?

a img {
border-radius:10px;
border-width: 0;
}

img:hover {
filter: alpha(opacity=70);
opacity: .6;
-webkit-transition: 0.5s;
border-radius:10px;

4. Contohnya macam ini :

  KLIK Gambar untuk nampak lebih jelas :)


5. Bila dah paste , boleh lah korang SAVE !
6. Now , pergi dekat blog korang . Macam mana  ? Menjadi takk ? :)

=SELAMAT MENCUBA=
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

95 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Ah Long
AUTHOR
November 29, 2011 at 3:30 PM delete

waduh , amat asyik dong totu kamu ini. hebat bangat sik ~

haha

avatar
nasha sanza
AUTHOR
November 29, 2011 at 3:36 PM delete

thank you..terbaik dari lyssa!

avatar
shark
AUTHOR
November 29, 2011 at 3:40 PM delete

hoho..
pandai btuil budak comey ni buat..
tunggu next tutorial plak.

avatar
pykastories
AUTHOR
November 29, 2011 at 4:26 PM delete

haa akak..yang ney bila sentuh gambar jadi blur kann??.tapi Pyka nak yang gambar tu blur and kelabu then bila kita sentuh gambar tu guna cursor..gambar tu jadi terang..haa macam mana eh?? hopefully akak buad tutor yang neyh ><

avatar
zatiey
AUTHOR
November 29, 2011 at 6:22 PM delete

TQ banyak2 lyssa..dh menjadi..

avatar
aqilahhadi
AUTHOR
November 29, 2011 at 6:24 PM delete

menjadi ! thanks kak lyssa!

avatar
miss lolipop
AUTHOR
November 29, 2011 at 6:53 PM delete

SALAM. nak tnye. npe ble sye gne kan edit HTML niy. ble preview or save ade tulis "INVALID VARIABLE DECLARATION" dan bnyk lagi la. sye arp ade jalan tuk masalah niy. time kasih . hee :))

avatar
MamyRawrr
AUTHOR
November 29, 2011 at 7:36 PM delete

tak menjadi pun kak ? ;(

avatar
MamyRawrr
AUTHOR
November 29, 2011 at 7:38 PM delete

tak menjadi pun kak ;(

avatar
dyza_dyla
AUTHOR
November 30, 2011 at 12:26 AM delete

akak lyssa...xjadi lah
mcm mne nie??

avatar
November 30, 2011 at 6:22 PM delete

jadi lah ! tengs akk ! :))

avatar
November 30, 2011 at 10:13 PM delete

tak jadik pun kaka . bila cursor saya sentuh tak ade pun bende melengkung tuh . hope kaka baca :) tenkiu (:

avatar
Irna
AUTHOR
December 1, 2011 at 10:59 AM delete

t.kasih syg.. da jadi la.. :)

avatar
December 10, 2011 at 3:56 PM delete

em , kak cmne nk search tuh ?

avatar
Ahla Nurul
AUTHOR
December 13, 2011 at 4:33 PM delete

akak x menjadi pon ... :)

avatar
December 14, 2011 at 2:06 PM delete

salam , akak camne nak delete balik gambar mmbesar bile cursor mnyentuh eak ??? tolong lysa dah pening dah :D

avatar
December 15, 2011 at 6:00 PM delete

@Ah Long
thanks kak lisa .. menjadi la blog ! thanks sanagt2 !

avatar
Qyla
AUTHOR
December 18, 2011 at 11:50 PM delete

Kenapa tak boleh pun Kak Lyssa ? Saya dah ikut step yang sama macam akak ajar tapi masih tak boleh , kita buat benda ni sampai nak meleleh air mata ni hah , huhhuh -_-'

avatar
December 20, 2011 at 9:54 PM delete

yeeaahhh!! alhamdulillah jadi!
thanks lyssa :)

avatar
EiraMaghfirah
AUTHOR
December 22, 2011 at 10:14 AM delete

kak lyssa, knp kita buad tak bole? :(

avatar
athirah
AUTHOR
December 23, 2011 at 1:02 PM delete

akk asl tak mjdi nie ?

avatar
December 25, 2011 at 10:19 PM delete

lyssa..awat x jadi pun??? apa yg slahnya??

avatar
December 26, 2011 at 7:56 AM delete

hai kak...
thanx forthe tuto..
tpi..
camne nak wwa gamba tu jdi x blur??
hrap akak bleh wat tuto yg tu...:)

avatar
AtiraAmeer
AUTHOR
December 29, 2011 at 6:49 PM delete

thnx bagi tutor ni . ;)

avatar
purple star
AUTHOR
December 30, 2011 at 1:05 PM delete

kak lyssa saya buad 5 kali dh takk jadi-2 pon , please kak lyssa tolong saya

avatar
Wawa ♥
AUTHOR
January 3, 2012 at 2:09 PM delete

Menjadi lah. Thanks Lyssa <3 Love youu! Haha.

avatar
[fArAh aLiAs]
AUTHOR
January 4, 2012 at 4:37 PM delete

lyssa. boleh tak buat tuto untuk komen.. yang macam lyssa buat tu.. "tekan sini untuk comment.." .. macam mana ye?

avatar
January 5, 2012 at 9:30 PM delete

thks kak,,da jdi,,sweet blong akk

avatar
raihana
AUTHOR
January 5, 2012 at 11:23 PM delete

tak jadi pun k lysa :(

avatar
Azreen Azman
AUTHOR
January 15, 2012 at 3:18 PM delete

Thnks akak lyssa . Azreen buat terus jdi ! Thnks tau . Nnt githu lha tuto-2 yg bru . :)

avatar
FatinIrdina17
AUTHOR
January 15, 2012 at 6:59 PM delete

Thanks Ya ! Menjadi pon !

avatar
January 21, 2012 at 4:22 PM delete

Wah .. Menjadi lah !!! Thnx Lyssa ..

avatar
ilham :)
AUTHOR
January 25, 2012 at 2:41 AM delete

kak lyssa, thanks ek .. hehe . edit blog pagi bute . papepun semuanya membantu :)

avatar
January 27, 2012 at 8:56 PM delete

tq kak, dah jadi la.. tq lgi skali

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 28, 2012 at 11:59 PM delete

Kak Lyssa, kalau nak buat gambar tu jadi blur je tapi tak nak melengkung. macam mana eh?

avatar
lily shahkila
AUTHOR
February 9, 2012 at 12:23 PM delete

lysa . tak jadi pun blog sye ?

avatar
Nurul Athirah
AUTHOR
February 12, 2012 at 11:10 AM delete

Kenapa x jadi ? kak lyssa guna template ke ? =)

avatar
February 12, 2012 at 1:55 PM delete

kak!! wawa bwad sebijik mcm gamba tuh.. tapi x jadi pape pon!!!

avatar
Nur Amira
AUTHOR
February 26, 2012 at 4:01 AM delete

kak lyssa , kenapa tak jadi-2 ..
adik ah buat dekat 7 kali dah .. :/

avatar
Nur Amira
AUTHOR
February 26, 2012 at 4:02 AM delete

kak lyssa , kenapa tak jadi-2 ..
adik ah buat dekat 7 kali dah .. :/

avatar
Nur Amira
AUTHOR
February 26, 2012 at 4:02 AM delete

kak lyssa , kenapa tak jadi-2 ..
adik ah buat dekat 7 kali dah .. :/

avatar
Nur Amira
AUTHOR
February 26, 2012 at 4:02 AM delete

kak lyssa , kenapa tak jadi-2 ..
adik ah buat dekat 7 kali dah .. :/

avatar
*Izzati *
AUTHOR
March 4, 2012 at 9:24 PM delete

tq dear jadi pun , sayang awak !

avatar
*Izzati *
AUTHOR
March 4, 2012 at 9:24 PM delete

tq dear jadi pun , sayang awak !

avatar
Nana mok♥
AUTHOR
March 13, 2012 at 3:22 PM delete

tenkiuu atas tutonyee..!!

avatar
April 3, 2012 at 3:44 AM delete

akak tolong saye nak nagis! saye cube tetibe saye nye sidebar dah beralih ke bawah tolong akak please!!!

avatar
raihanah azmi
AUTHOR
April 3, 2012 at 6:32 PM delete

wow, thx kak lyssa for the tutorial menjadi :)

avatar
Hermin
AUTHOR
April 7, 2012 at 1:06 PM delete

hye lyssa....ada tak tutorial untuk buat pic dekat blog jadi blur...ha macam nie pic blur masa kita tak sentuh tapi jadi tak blur bila kita sentuh...hihi kalau ada jangan lupa hit me back!

avatar
IrA tHIrA
AUTHOR
April 19, 2012 at 9:04 PM delete

salam..jom join contest di blog saya..tiada paksaan...

avatar
April 27, 2012 at 9:54 PM delete

nak taya sikit ni, macam mana nak buang balik toturial ni,kalau dah rasa menyemak je dalam blog kita :)faham tak ,kalau tak faham tak apa lah

avatar
Anis Sara
AUTHOR
May 18, 2012 at 3:08 PM delete

Thankss Kak Lyssa ! Tuto ni amat berguna .

avatar
May 27, 2012 at 11:58 AM delete

akak asal x jadi melengkung gambarnye..

avatar
Mrs.Payne(:
AUTHOR
June 1, 2012 at 9:46 PM delete

akak lyssa . thanks for the useful tuto :'> dia jdi blur , tpi asal ea tak mlengkung ? hadoii . tlong lah :)

avatar
masyiFadz
AUTHOR
July 2, 2012 at 6:29 PM delete

lyssa...tq...tuto nei sgt berkesan!

avatar
Najla Najihah
AUTHOR
July 8, 2012 at 12:08 PM delete

Tq Kak Lyssa ^^ Suka Sangat Tuti Ini ! Menjadi :D

avatar
Najla Najihah
AUTHOR
July 8, 2012 at 12:09 PM delete

Tq Kak Lyssa , saya suka sangat tuto ni ! ^^

avatar
deno
AUTHOR
July 11, 2012 at 1:18 AM delete

lyssa... deno cuba tutor ni dan ia menjadi! terima kasih lyssa! :)

avatar
fitrah
AUTHOR
July 20, 2012 at 3:09 PM delete

tnx lyssa iloveyou so much hhaha

avatar
August 7, 2012 at 4:09 PM delete

Kak Lyssa , jadik !!
Thankss kak :)

avatar
♡arja♡
AUTHOR
September 1, 2012 at 8:49 PM delete

dah banyak kali try .
tak jadi pun );

avatar
Nurul Anisah
AUTHOR
September 11, 2012 at 11:36 PM delete

Haritu dah prnah buat.Thanks kak Lyssa =)

avatar
Atiqah
AUTHOR
October 27, 2012 at 7:28 PM delete

K.lyssa , kalau nak buat header melengkung bila cursor menyentuh pulak mcm mana ye ?

avatar
nur naa'irah
AUTHOR
January 6, 2013 at 6:08 PM delete

salamm..da buat..jd..:)..tq

avatar
fatin hanani
AUTHOR
March 8, 2013 at 1:37 PM delete

thanks lisa.MeNjadi ;D

avatar
May 4, 2013 at 11:09 AM delete

xjadi pon.. stiap kali cari kod tu mmg xjumpa lah kak........

avatar
Ayeen Aqeela
AUTHOR
May 5, 2013 at 12:58 PM delete

tengs kak lyssa <3 it.. ^_^

avatar
May 26, 2013 at 3:07 AM delete

godek2 google jumpa tuto akak.. menjadi. tq. :)

avatar
Zul Nas
AUTHOR
October 19, 2013 at 8:20 PM delete

thnks lysaa... best sangat dapat wat camni

avatar
February 17, 2014 at 4:24 AM delete

Kak Lyssa the best gituu . haha :) kalau rajin tekan lah link ni sillysmileyou.blogspot.com untuk melawat. kalau boleh follow lah sebab saya ada baca tips kak Lyssa utk follower ramai . ngehngeh . harap Kak Lyssa boleh follow sbb I follow you dah :D FYI , kak Lyssa best , okay !

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 15, 2015 at 12:49 PM delete

Akak lyssa , saya dah cuba cari code ni (a:visited {) dekat html tapi tk jumpa ?

avatar

Google+ Followers