Anda Blogger ? Apa Guna Jadi Sombong ?

Gadis Kidal Berceloteh...
17/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Sumber : Google 



"SIAPA BLOGGER SOMBONG KE KIRI , BAGI BLOGGER YANG TAK SOMBONG KE KANAN . NAK TENGOK SIKIT , MUKA MANA YANG SOMBONG TU !"


Hehe . Boleh pulak aku arahkan macam tu ek . lalala . Siapa rasa diri dia sombong dekat sini ? Haram lah orang tu nak jawab . Dia tahu ke diri dia tu sombong . Anda Blogger . Apa guna jadi sombong ? Cer cite ciket .


Orang ada blog , dia pun sibuk-sibuk lah nak buat blog kan ? Orang buat duit melalui blog , dia pun satu hal haa , nak buat jugak . Tak kisah lah nak ikut ke hape . Kalau dah digelar seorang blogger , tolonglah latih diri anda untuk jangan jadi seorang yang sombong .
Please (!) Please (!) Please (!) . Belajar jadi humble tu pulak satu bonus . Ye tak ?


Alahai , bukannya susah mana pun nak melayan orang . Ok .Korang busy ? Lyssa pun busy jugak . Tapi , Lyssa akan cuba sedaya Lyssa untuk melayan mereka2 tanda Lyssa appreciate sebab mereka2 ni lah yang selalu jenguk blog naif Lyssa ni kan . Apa guna jadi sombong ? huh.


Tak dapekk apa pun haa kalau sombong . Kalau memang realiti korang ni memang tak sombong maybe seorang yang friendly , humble .. Apa salahnya korang gunakan sifat yang korang ada tu . Tunjuk dalam dunia blog . Kalau dah realiti pun korang seorang yang sombong ? Tu memang dah tak boleh nak cakap apa dah lah kan ? ehehh .


Konsep beramah mesra memang perlu ada bagi setiap blogger . Memang lumrah seorang blogger . Bila baru berjinak dalam dunia blog ni . Wahh ! Kemain lagi mesra dengan semua orang ye ? Cehh . Makin lama , blog dia makin maju dan terus jadi terkenal . Lupa abiss dah masa dia buat blog dulu2 , ramah kemain dengan semua orang . Tup.Tup.Tup Dah femes , hilang dah sifat friendly , humble dia tu . Ah . Plisss . Janganlah jadi gitu  ye kawan-kawan . Itu sombong nama nya . Ta mo . Ta mo .


Herm . Pernah terfikir tak , apa tanda seseorang tu bersifat sombong ? Jom usha ! :

1. Payah menerima pandangan orang lain sekalipun hatinya merasakan pandangan orang itu lebih baik daripadanya. Apatah lagi kalau pandangan itu datang daripada orang yang lebih rendah daripadanya sama ada rendah umur, pangkat atau lain-lain lagi.

2. Mudah marah atau emosional. Bila berlaku perbincangan dua hala, cepat tersinggung atau cepat naik darah kalau ada orang tersilap atau tersalah.

3. Memilih-milih kawan. Suka berkawan hanya dengan orang yang satu ‘level’ atau sama taraf dengannya. Manakala dengan orang bawahan atau lebih rendah kedudukannya, dia tidak suka bergaul atau bermesra, takut jatuh status atau darjat dirinya. 

4. Memandang hina pada golongan bawahan.

5 Dia suka dihormati. Tersinggung kalau tidak dihormati. Tetapi dia sendiri susah atau berat untuk menghormati orang lain. 

6. Suka mengangkat-angkat diri atau menceritakan kelebihan diri. 

7. Sangat tidak senang dengan kejayaan atau kebolehan orang lain.

8. Dia sangat tersinggung kalau ada orang memuji-muji atau menyebut kelebihan-kelebihan orang lain di hadapannya. Tetapi kalau dia dipuji, terserlah pada air mukanya rasa bangga dan senang hati.


p/s : Anda seorang yang sombong ? Nilailah diri anda terlebih dahulu . Peace ^_^v

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

75 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
January 17, 2012 at 11:47 AM delete

phew~nasib baik takde ciri ciri camtu..tapi apae2 pun orang yang menilai kita.

p/s:saya tak sombong.kalau ada camtu..sila sila lah tegur.hihi..

avatar
Phat
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:47 AM delete

ish ish x baik la sombong2...phat selagi bleh nak balas kunjungan kawan2

avatar
MyzzNuryn08
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:51 AM delete

Alhamdulillah sye bukan org cenggituee...tp memang ade eh org cmtuh??igtkn takde...boleh pulakk nak kawan dgn org 1 level dgn deaa jer...

avatar
G@D!z$
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:55 AM delete

xde faedahnya nk sombong2 ni...buat org x suka je wtpe kan...

avatar
sid
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:56 AM delete

saya rase saya sombong kot. ade blog tapi memanjang busy nak update dan blogwalking kat blog org lain. haha

tu kire sombong la eh? hehe

avatar
Mr.N
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:56 AM delete

Macamana mau ke kiri ni hahahha ... entry yang mantopppp bagi la juga tips2 nak mengelakkan sombong dan macamana nak berhadapan dengan orang yang sombong :)

avatar
fierul
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:00 PM delete

tu la kalau sombong bukan dpt ap pun .. malah hilang kawan ada la . hehe
:)

avatar
Gadis Gingsul
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:03 PM delete

olloooo....tak da guna sombong tuu...

avatar
January 17, 2012 at 12:07 PM delete

gua pegi ke kanan...hehe! gua tak sombong cik lyssa...tp pemalu cket je...:D

avatar
teha
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:14 PM delete

tak baekkan smbg2 nie... dh ade belog tu , ape slh nye kalu kwn dgn sume org.. hehe :)

avatar
Fixx
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:15 PM delete

smbug esok baca.. panjang sgt

avatar
mohd ridwan
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:29 PM delete

Kitakan Belog 1 Malaysia!!Jangan ar kita sombong~huhuhu.....

avatar
Ckin Kembaq
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:37 PM delete

haish..takleh2 smbong ni...nanti dipulaukan..hehe

avatar
Rozita
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:47 PM delete

Betul kata lyssa tu...ahkak sangat SETUJU !!!

avatar
January 17, 2012 at 12:50 PM delete

bg saya blogger yg tak pernah lgsg nak reply komen2 blogger lain tu la yg sombong.dia just baca je komen sesekali pun tak.terus malas nak bc blog dia lagi.haha

avatar
January 17, 2012 at 12:51 PM delete

lyssa terbaik aaa...
rajin ... tengss au follow belog sy yang bru gilak tu ..

avatar
Mia Adriana
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:52 PM delete

tak guna pun jadi sombong, buang masa.

avatar
TIM_Fahid
AUTHOR
January 17, 2012 at 12:54 PM delete

assalamualaikum...
hehe...
yes org 1st komen...
sy pun still harapkan diri sy x sombong....x kesah la dlm dunia blog ke, dunia luar ke...
agk la ..."org sombong nnti dia yg rugi"...

avatar
lavera
AUTHOR
January 17, 2012 at 1:14 PM delete

waaaahh ~ thanks lyssa berguna lah entry ini .. blh baiki diri kita kan ... :)

avatar
January 17, 2012 at 1:16 PM delete

husna slalu jmpa org yg ssah nak trima pndangan rg lain..nak ikut dya jee..huhu..

avatar
FiHa
AUTHOR
January 17, 2012 at 1:20 PM delete

bukan dpat ape sombong niy... dpt cacian agy ade.. kan kan ? =D

avatar
Datu Jebat
AUTHOR
January 17, 2012 at 1:23 PM delete

setuju !! hehe. sy bdk bru. tq ats tunjuk ajar/tips2 yg ada kt blog lyssa ni...

avatar
January 17, 2012 at 1:49 PM delete

@Azhafizah[フィザ]

heheh . tak nyer nak tegur . sebab awakk bukannya sombong fiza :)

avatar
January 17, 2012 at 1:50 PM delete

@Phat

Bagusss ! Terus kan usaha anda (!)

avatar
January 17, 2012 at 1:50 PM delete

@MyzzNuryn08

hehehe . manusiaa. macam2 ragam dalam dunia nii =]

avatar
January 17, 2012 at 1:51 PM delete

@G@D!z$

tahu tk pe.. latih diri untuk bermesra dengan orng .. =]

avatar
January 17, 2012 at 1:51 PM delete

@sid

anda didapati bersalah ! bergerak ke kiri ..fuhh . hehehhe . gurauuu je :)

avatar
January 17, 2012 at 1:52 PM delete

@Mr.N

ehee . nice idea . InsyaAllah . Akan Lyssa turuti wahai pembaca ku :)

avatar
January 17, 2012 at 1:52 PM delete

@fierul

ta mo kawan .. ta mot kawan . ngehhngehh =]

avatar
January 17, 2012 at 1:53 PM delete

@Gadis Gingsul


yuppp . sombong memang tiada gunanya .... ;p

avatar
January 17, 2012 at 1:53 PM delete

@Ali and TheBlogg

alamakkk ! pemalu ? Lelaki ke pompuan nii ? heheh .

avatar
January 17, 2012 at 1:54 PM delete

@Fixx

hahaha . boleh pulak smbung2 ye . entry panjang sangat ke ? :)

avatar
January 17, 2012 at 1:55 PM delete

@mohd ridwan

betul ! blogger tempatan bnyk sombong ler . wkwkwkw

avatar
January 17, 2012 at 1:55 PM delete

@Lyssa Faizureen

hye lysa.. rasenye nak ke kanan la.. hehe tak baik sombong kan kan... :)

avatar
January 17, 2012 at 1:55 PM delete

@Ckin Kembaq


Errrhh.. Tak nak kte dipulaukan (!)

avatar
January 17, 2012 at 1:56 PM delete

@Rozita

eheh. gaya upin ipin . betul.betul.betul! :D

avatar
January 17, 2012 at 1:56 PM delete

@Nur Raihana Abd Rahim

amboihhhh . smpai macam tu sekalii oooo :))

avatar
January 17, 2012 at 1:57 PM delete

@Mia Adriana

yeahh . masa terbuangg.. kawan pun hilanggg..

avatar
January 17, 2012 at 1:57 PM delete

@TIM_Fahid

ololoorrr.. tak sempat jadi 1st komenntar lahh ..

avatar
January 17, 2012 at 1:58 PM delete

@lavera


yuppp . perbaikilah diri anda :)

avatar
January 17, 2012 at 1:58 PM delete

@fatin amalina husna

uhuuu . better nasihat lah budak tuu :)

avatar
January 17, 2012 at 1:58 PM delete

@FiHa

caci maki .. dikeji lagii :)

avatar
mas saari
AUTHOR
January 17, 2012 at 2:05 PM delete

tak guna sombong ni kan? apa salahnya bantu membantu! hari ni hari dia, mana tau suatu hari nanti hari kita pulak...

avatar
January 17, 2012 at 2:17 PM delete

setuju sesangat2x..kdg2x ada orgsuka sgt mengritik apa yg kite buat tp bgs jge klu trima pandangan org lain..at least kite dpt baiki kesilapan diri..tp ada segelintir org nie xsuka d kritik tp suka mengkritik..ada ke patut??? xpatut tol la..

http://honneygurlzbyblog.blogspot.com/2012/01/sewa-teman-lelaki.html

avatar
Siti Alessa
AUTHOR
January 17, 2012 at 2:39 PM delete

btol2..jgn la sombong2 ye.. :) peace..!

avatar
Nazira Isa
AUTHOR
January 17, 2012 at 2:40 PM delete

Sys , Saya nak jadi blogger yang friendly sesangaat . InsyaALLAH :) . Saya tak sombong .

avatar
January 17, 2012 at 2:43 PM delete

Salam Lyssa,

Kami sokong 100% entri ni...kalau kita sombong apa yang kita dapat? Semua kawan-kawan kita akan pulaukan kita atau duk pulau lagi sonang...kawan2 dengan monyet tu ha...

www.mylovely-cats.blogspot.com

avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
January 17, 2012 at 3:02 PM delete

buat apalah sombong2 kan?x rugi pon beramah mesra dgn org :)

avatar
e-lyana
AUTHOR
January 17, 2012 at 4:26 PM delete

yup2, betul 2 sis :)
tambah2 lagi, bagi yg baru berjinak2 dalam blog nieyh, good advice :)

avatar
January 17, 2012 at 5:07 PM delete

NO IM NOT ! huhu sy sangat peramah.. tapi orang yang sombong.. nak bt mcm mane..? huuuuu

avatar
mselim3
AUTHOR
January 17, 2012 at 5:16 PM delete

xder maknanya nak sombong2...kan!. Kan kita nie biasa2 aje,,,dah lah x femes tp sombong lak,...

Siapa lah nanti nak kawan...
Kita kekawan...kawan .
X nak gaduh2...
Kalu dah gaduh cepat2 mintak maaf ...k ...

Wasslam....

Berdosa memutuskan silaturahim....

avatar
::ct luna::
AUTHOR
January 17, 2012 at 6:01 PM delete

maybe bukan sombong...maybe malu sebab blog xseberapa macam ct :)

avatar
EYFAalias
AUTHOR
January 17, 2012 at 6:13 PM delete

eyfa tak sombong kan lyssa? hehehe.

avatar
deera
AUTHOR
January 17, 2012 at 8:27 PM delete

lysa, follow sini jom

avatar
Mohd Shahrin
AUTHOR
January 17, 2012 at 9:38 PM delete

Aku bukan camtu.. yeay! hehe..

avatar
January 17, 2012 at 11:01 PM delete

betul2..perkongsian yg menarik.. :)

avatar
January 17, 2012 at 11:21 PM delete

good entry.. best!
mmg xde org nk ngaku sombong..haihh, xdop pekdah ler..(otw xjd smbong2) hehehe..

avatar
RoslanPutra
AUTHOR
January 18, 2012 at 8:26 AM delete

baguslaa kalo semua blogger cam lyssa....
saya tak sombong tp pemalu...

avatar
AQIL
AUTHOR
January 18, 2012 at 5:07 PM delete

Blogger yg takde masa utk pembaca blog dorg tu bukan setakat sombong, kedekot bakhil nak luangkan masa gk..
hihihi..saya tak sombong kan..
^_^
angelfire2806.blogspot.com

avatar
nasha sanza
AUTHOR
January 18, 2012 at 6:46 PM delete

hoho..akak tak sombong pun..:)

avatar
hanna
AUTHOR
January 25, 2012 at 12:07 PM delete

entry yang bermakna . lyssa , hana nk mtk share entry ni . nnti hana credit by lyssa oke . thanks :)

avatar
faiz fakhirin
AUTHOR
March 10, 2012 at 3:31 AM delete

Hidup ni macam2...kalo xmacam2, xidup la namanya...apa pun pada yg sombong tu..ingtlah masa kita susah..saper nk tlng..

avatar
logorithm
AUTHOR
June 3, 2012 at 1:41 PM delete

Betul tuh. Tak ke mana kalau kita sombong. Hidup biarlah humble. :-)

avatar
December 7, 2012 at 11:12 AM delete

Kak, masih lagi ada yang sombong.. ;3

avatar
December 14, 2012 at 5:16 AM delete

Haloo.. Memang x berfaedah jadi sombong. Biar lah aku mati daripada jadi sombong. (Elelelhh.. Amboyy.. hahaha)

avatar
Na Rieana
AUTHOR
July 22, 2013 at 11:46 AM delete

Salam Lyssa,

Terima kasih atas tips dari lyssa.. semua berguna untuk saya yang baru sangat ni..

apa2pun, salam kenal dari saya...

semoga lyssa terus maju yaa~

avatar
September 4, 2015 at 10:28 AM delete

ingat sombong ni org hormat ke? huhuuu. sabo je lah dgn org sombong menyombong ni..

avatar
September 4, 2015 at 10:28 AM delete

#jemput ke blog buruk saya yee nanti. peaceee :)

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers