Apa Salahnya Kalau Jadi Diri Sendiri ? Kenapa Perlu Jadi Seperti Orang Lain ?

Gadis Kidal Berceloteh...
23/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Apa kena mengena ? Tak de kena mengena pun . HAHA



*Terlebih dahalu , oke .. Saya tahu title terlalu panjang . So ?


Title panjang lagi ? Saje nak tarik customer . Eh , bukan ! Saja nak tarik pembaca .. hehe .
Apa Salahnya , Kalau  Kita Ni Jadi Diri Sendiri ? Kenapa Perlu Jadi Seperti Orang Lain ?


Kan .. Kan .. Hmm . Manusia !! Tak lari dari suka sahaja nak tiru cara orang , gaya orang , ikut suka hati orang . Opps* Bukan . Kenapa ? Best sangat ke tiru meniru ni ?

Be personal, be what you are! 


Tak salahkan ? Kekalkan ke-originalitian diri anda ! Bukan susah . Cari identiti . Gali , gali , gali . Apa kelebihan yang kita ada . Tak perlu lah cari gali kelebihan orang lain pulak . Ye tak . Orang nak macam tu , kita pun nak macam tu jugak . Orang ada itu , dia pun sibuk nak ada . Tak payah . Tak payah . Lebih selesa kalau kita buat ikut cara kita tersendiri .


Ye lah , Lyssa tahu . Semua orang tak boleh punya jadi diri orang lain . Tapi yang mencuba untuk menjadi orang lain banyak sangat walaupun dia merasakan diri dia tu tak mampu . Usaha ! Tak salah kalau nak berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk diri kita . Tapi , kalau dah terlebih meniru gaya , cara orang .. Sampai diri sendiri pun kita tak tahu kita ni jenis macam mana . 


Lyssa bagi contoh dalam blog ni lah . Memang tak salah kalau kita nak jadikan salah seorang blogger sebagai sumber inspirasi kita . Jadikan mereka sebagai pembakar semangat kita . Memang lah tak salah . Tapi , kalau kita berangan-angan nak sepertinya 100% tak mungkin kot .


Contohnya , dalam bentuk gaya penulisan . Kita suka tengok cara dia tulis . Ramai baca dia punya artikel sebab dia tulis ayat tu best . Dah tu , kita pun haaa terkedek-kedek nak ikut cara atau gaya penulisan seseorang tu .. Bila orang masuk blog kita , orang mesti dapat agak macam sama je ayat dia dengan si dia lagi sorang tu . Kan dah tak best . Apa lah salahnya kita jadi diri kita sebenar !


Tak payah sangat ikut cara orang lain . Memang lah Lyssa tak nafikan dalam dunia ni ramai jugak manusia yang hipokrit kan ? Apa salahnya perbaiki diri untuk jadi yang lebih baik .. 


Ingatlah, tonjolkan diri Anda, bakat Anda, kelainan Anda, kerana di situ ada kekuatan tersembunyi yang akhirnya membuat Anda jauh lebih maju dari orang lain di sekeliling Anda.


"Just be what you are, not what your friends are."
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

38 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Aimman96
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:03 AM delete

Betol3!
be yourself! :D
comel lak kucing tu~ haha :3

Reply
avatar
January 23, 2012 at 11:07 AM delete

sokong..!!yg pntg jangan hipokrit

Reply
avatar
Nyny
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:07 AM delete

sangat sokong ! (Y)

Reply
avatar
mai myzatul
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:09 AM delete

nice post kak lyssa.:)))

Reply
avatar
January 23, 2012 at 11:10 AM delete

betol betol betol
eyda setuju :D

Reply
avatar
Hotz Mumma
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:10 AM delete

betul tu lisa..akak sokong 100% dgn kenyataan di ats..knp ni dik lisa..ada org plagiat adik nyer entri ke..terasa pulak HM dgn kenyataan lisa.huuhuhu....just joke

Reply
avatar
AyemRawi
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:11 AM delete

yeah, setuju dgn akak :D

Reply
avatar
Syaifuddin
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:11 AM delete

wow ..haha ... lalalala~

Reply
avatar
Lady Milo
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:13 AM delete

SETUJU!
TULISLAH ARTIKEL MENGIKUT GAYA PENULISAN SENDIRI...

MACAM KARANGAN UPSR? SEMUANYA LAIN-LAIN KAN WALAUPUN TAJUKNYA SAMA..

Reply
avatar
January 23, 2012 at 11:16 AM delete

Salam ..Hye kak Lyssa :D 4 me mang ramai yg suka ekot2 cara uwg laen ..xslah gak law ta jdkan sesowang toe idola ta ..Juz jen t'lebih smpai nak jd diri uwg toe 100% ..Jd yg t'baek dlam diri ta toe mang ssah but toe r ..kna usaha ..Depends to them r kak ..Maybe dwg nak cari populariti dri uwg laen without thinking 1st..Juz be ourself ..dats not difficult :D

Reply
avatar
AisYah
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:26 AM delete

seriously we have to be ourselves...

Reply
avatar
wanie :)
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:28 AM delete

sangat setuju dengan kak lyssa. sekarang ni dah ramai blogger yang suka meniru gaya penulisan blogger lain :)

Reply
avatar
najeeha ramli
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:36 AM delete

"Just be what you are, not what your friends are." sedapp ayat tu :D

Reply
avatar
mrs.syafa
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:43 AM delete

betu-2..ramai yang selalu nk jd dri org laen....hom..nak jadi stalker yang tak bertauliah pun ramai skg mcm x ada pendirian...

Reply
avatar
mrs.syafa
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:44 AM delete

betu-2..ramai yang selalu nk jd dri org laen....hom..nak jadi stalker yang tak bertauliah pun ramai skg mcm x ada pendirian...

Reply
avatar
January 23, 2012 at 11:52 AM delete

terbaik la entri ini.. ada isinya.. btol2.. identiti sendiri kena ada.

CERITA KEDAI KOPI aka JOMKONGSISTORY

Reply
avatar
Misya_mimie
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:56 AM delete

setuju dangan artikel kak lisaa

Reply
avatar
IdaSyazana
AUTHOR
January 23, 2012 at 11:59 AM delete

yes. pengomen pertama..hihi . sokong kak lysaa. :)

Reply
avatar
IdaSyazana
AUTHOR
January 23, 2012 at 12:00 PM delete

yes . pengomen pertama ! hihi . sokong kak lyssa :)

Reply
avatar
Ibnu isa
AUTHOR
January 23, 2012 at 12:18 PM delete

keluar topik sikit.. lagu blog lyyssa sgt menenangkan.. good job dik!

Reply
avatar
zubect
AUTHOR
January 23, 2012 at 12:28 PM delete

you can be just the one you wanna be:)

Reply
avatar
January 23, 2012 at 12:38 PM delete

jd dri sndri..jgn jdi plstik

Reply
avatar
Twilleries
AUTHOR
January 23, 2012 at 12:43 PM delete

betul. ramai org tiru gaya kak lyssa tulis. penah saya jumpa yg terlalu fanatik smpai title blog dia pun macam sis. ish3..

Reply
avatar
YaYaNsMuM
AUTHOR
January 23, 2012 at 1:12 PM delete

Yes.setuju.biar org suke kat kita because of who we are, lagi bagus,lagi kekal lama.mcm org bercinta gak, klu kita cuba jd org laen, sure tak kekal lama.chewah!(^_^)

Reply
avatar
Feenas Sya
AUTHOR
January 23, 2012 at 1:12 PM delete

waalaikumsalam ..
agree .!
but .,
orank yank selalu tiru kite adelah ..

Reply
avatar
afiefahfyffa
AUTHOR
January 23, 2012 at 1:19 PM delete

yupz betol tuhh . tak suke gile ngan orang yang hipokrit

Reply
avatar
January 23, 2012 at 1:28 PM delete

strongly agree.Just be your self jangan jadi plastik.^__^

Reply
avatar
cik Atiera
AUTHOR
January 23, 2012 at 2:28 PM delete

yes!
be urself, simple life..
kalo jadi org laen pown tak guna..
hipokrit..
bersyukur dengan apa yg diberi oleh tuhan :))

Reply
avatar
sabry oppa
AUTHOR
January 23, 2012 at 2:52 PM delete

betul! jadi diri sendiri adelah lebih elok.. berbanding bermuka2.. yakni talam dua muke.. kdg2 ade yg bertalam2... ish! sabar jer la.. hahaha.. kak lyssa kite ni sebenarnye nak ckap tapi masih menggunakan kiasan sebagai satu alat untuk katekan sesuatu... masih x jelas... kadang2 kite perlu berterus terang. sebab ade segelintir masyarakat ni x sedar diri n rase diri die di pihak yg benar..

Reply
avatar
FarhanYusuf
AUTHOR
January 23, 2012 at 3:55 PM delete

nak nyanyi lgu abg salih eyh..

Gali-gali-gali-gali-gali lobang
Gali-gali-gali-gali-gali lobang

Lobang digali menggali lobang
Untuk menutup lobang
Tertutup sudah lobang yang lama
Lobang baru terbuka

lalalalala...b urself...

Reply
avatar
TIM_Fahid
AUTHOR
January 23, 2012 at 4:19 PM delete

ye ye...jd diri sndiri...
takyah nak photostat sangat...

Reply
avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
January 24, 2012 at 10:46 AM delete

betul..proud to be ourself :)

Reply
avatar
cik ayuni
AUTHOR
January 29, 2012 at 1:41 PM delete

agreed, no copy2...be urself...tak lame mne pun klu kita tiru org lain..lama2 akan terserlah jugak peribadi kite

Reply
avatar
February 5, 2013 at 10:39 AM delete

dear lyssa akak nak share ye...

Reply
avatar

Google+ Followers