Home
tutorial
Tips-Tips

23 January 2012

Apa Salahnya Kalau Jadi Diri Sendiri ? Kenapa Perlu Jadi Seperti Orang Lain ?

Gadis Kidal Berceloteh...
23/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Apa kena mengena ? Tak de kena mengena pun . HAHA



*Terlebih dahalu , oke .. Saya tahu title terlalu panjang . So ?


Title panjang lagi ? Saje nak tarik customer . Eh , bukan ! Saja nak tarik pembaca .. hehe .
Apa Salahnya , Kalau  Kita Ni Jadi Diri Sendiri ? Kenapa Perlu Jadi Seperti Orang Lain ?


Kan .. Kan .. Hmm . Manusia !! Tak lari dari suka sahaja nak tiru cara orang , gaya orang , ikut suka hati orang . Opps* Bukan . Kenapa ? Best sangat ke tiru meniru ni ?

Be personal, be what you are! 


Tak salahkan ? Kekalkan ke-originalitian diri anda ! Bukan susah . Cari identiti . Gali , gali , gali . Apa kelebihan yang kita ada . Tak perlu lah cari gali kelebihan orang lain pulak . Ye tak . Orang nak macam tu , kita pun nak macam tu jugak . Orang ada itu , dia pun sibuk nak ada . Tak payah . Tak payah . Lebih selesa kalau kita buat ikut cara kita tersendiri .


Ye lah , Lyssa tahu . Semua orang tak boleh punya jadi diri orang lain . Tapi yang mencuba untuk menjadi orang lain banyak sangat walaupun dia merasakan diri dia tu tak mampu . Usaha ! Tak salah kalau nak berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk diri kita . Tapi , kalau dah terlebih meniru gaya , cara orang .. Sampai diri sendiri pun kita tak tahu kita ni jenis macam mana . 


Lyssa bagi contoh dalam blog ni lah . Memang tak salah kalau kita nak jadikan salah seorang blogger sebagai sumber inspirasi kita . Jadikan mereka sebagai pembakar semangat kita . Memang lah tak salah . Tapi , kalau kita berangan-angan nak sepertinya 100% tak mungkin kot .


Contohnya , dalam bentuk gaya penulisan . Kita suka tengok cara dia tulis . Ramai baca dia punya artikel sebab dia tulis ayat tu best . Dah tu , kita pun haaa terkedek-kedek nak ikut cara atau gaya penulisan seseorang tu .. Bila orang masuk blog kita , orang mesti dapat agak macam sama je ayat dia dengan si dia lagi sorang tu . Kan dah tak best . Apa lah salahnya kita jadi diri kita sebenar !


Tak payah sangat ikut cara orang lain . Memang lah Lyssa tak nafikan dalam dunia ni ramai jugak manusia yang hipokrit kan ? Apa salahnya perbaiki diri untuk jadi yang lebih baik .. 


Ingatlah, tonjolkan diri Anda, bakat Anda, kelainan Anda, kerana di situ ada kekuatan tersembunyi yang akhirnya membuat Anda jauh lebih maju dari orang lain di sekeliling Anda.


"Just be what you are, not what your friends are."
 

38 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Aimman96 said...

Betol3!
be yourself! :D
comel lak kucing tu~ haha :3

HafizRahman.com said...

sokong..!!yg pntg jangan hipokrit

Nyny said...

sangat sokong ! (Y)

mai myzatul said...

nice post kak lyssa.:)))

Asnida Ridzuan said...

betol betol betol
eyda setuju :D

Hotz Mumma said...

betul tu lisa..akak sokong 100% dgn kenyataan di ats..knp ni dik lisa..ada org plagiat adik nyer entri ke..terasa pulak HM dgn kenyataan lisa.huuhuhu....just joke

AyemRawi said...

yeah, setuju dgn akak :D

Syaifuddin said...

wow ..haha ... lalalala~

Lady Milo said...

SETUJU!
TULISLAH ARTIKEL MENGIKUT GAYA PENULISAN SENDIRI...

MACAM KARANGAN UPSR? SEMUANYA LAIN-LAIN KAN WALAUPUN TAJUKNYA SAMA..

Nurfarahin Amalina Aspar said...

Salam ..Hye kak Lyssa :D 4 me mang ramai yg suka ekot2 cara uwg laen ..xslah gak law ta jdkan sesowang toe idola ta ..Juz jen t'lebih smpai nak jd diri uwg toe 100% ..Jd yg t'baek dlam diri ta toe mang ssah but toe r ..kna usaha ..Depends to them r kak ..Maybe dwg nak cari populariti dri uwg laen without thinking 1st..Juz be ourself ..dats not difficult :D

AisYah said...

seriously we have to be ourselves...

wanie :) said...

sangat setuju dengan kak lyssa. sekarang ni dah ramai blogger yang suka meniru gaya penulisan blogger lain :)

najeeha ramli said...

"Just be what you are, not what your friends are." sedapp ayat tu :D

mrs.syafa said...

betu-2..ramai yang selalu nk jd dri org laen....hom..nak jadi stalker yang tak bertauliah pun ramai skg mcm x ada pendirian...

mrs.syafa said...

betu-2..ramai yang selalu nk jd dri org laen....hom..nak jadi stalker yang tak bertauliah pun ramai skg mcm x ada pendirian...

Jomkongsistory aka Cerita Kedai Kopi said...

terbaik la entri ini.. ada isinya.. btol2.. identiti sendiri kena ada.

CERITA KEDAI KOPI aka JOMKONGSISTORY

Misya_mimie said...

setuju dangan artikel kak lisaa

IdaSyazana said...

yes. pengomen pertama..hihi . sokong kak lysaa. :)

Zakiah Zakaria said...

agree wif u sis!!!

IdaSyazana said...

yes . pengomen pertama ! hihi . sokong kak lyssa :)

♥(˘⌣˘)♥ said...

betul betul betul.. xoxo

Ibnu isa said...

keluar topik sikit.. lagu blog lyyssa sgt menenangkan.. good job dik!

zubect said...

you can be just the one you wanna be:)

Nyamuk Terbang said...

jd dri sndri..jgn jdi plstik

Twilleries said...

betul. ramai org tiru gaya kak lyssa tulis. penah saya jumpa yg terlalu fanatik smpai title blog dia pun macam sis. ish3..

YaYaNsMuM said...

Yes.setuju.biar org suke kat kita because of who we are, lagi bagus,lagi kekal lama.mcm org bercinta gak, klu kita cuba jd org laen, sure tak kekal lama.chewah!(^_^)

Feenas Sya said...

waalaikumsalam ..
agree .!
but .,
orank yank selalu tiru kite adelah ..

afiefahfyffa said...

yupz betol tuhh . tak suke gile ngan orang yang hipokrit

♥ Putri Alyra Narisha ♥ said...

Setuju sangat-sangat! Hihi~

Azhafizah[フィザ] said...

strongly agree.Just be your self jangan jadi plastik.^__^

cik Atiera said...

yes!
be urself, simple life..
kalo jadi org laen pown tak guna..
hipokrit..
bersyukur dengan apa yg diberi oleh tuhan :))

sabry oppa said...

betul! jadi diri sendiri adelah lebih elok.. berbanding bermuka2.. yakni talam dua muke.. kdg2 ade yg bertalam2... ish! sabar jer la.. hahaha.. kak lyssa kite ni sebenarnye nak ckap tapi masih menggunakan kiasan sebagai satu alat untuk katekan sesuatu... masih x jelas... kadang2 kite perlu berterus terang. sebab ade segelintir masyarakat ni x sedar diri n rase diri die di pihak yg benar..

Niel said...

BETOLBETOL !
:)

FarhanYusuf said...

nak nyanyi lgu abg salih eyh..

Gali-gali-gali-gali-gali lobang
Gali-gali-gali-gali-gali lobang

Lobang digali menggali lobang
Untuk menutup lobang
Tertutup sudah lobang yang lama
Lobang baru terbuka

lalalalala...b urself...

TIM_Fahid said...

ye ye...jd diri sndiri...
takyah nak photostat sangat...

Atiqah Wadiah said...

betul..proud to be ourself :)

cik ayuni said...

agreed, no copy2...be urself...tak lame mne pun klu kita tiru org lain..lama2 akan terserlah jugak peribadi kite

jijahz......... said...

dear lyssa akak nak share ye...