Bagaimana Idea Tercipta ?

Gadis Kidal Berceloteh...
10/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v

 
Idea ?  Pernah tahu ke apa itu idea . Kalau tak pernah . Meh sini Lyssa nak bagitahu . hekhek =] Dalam erti yang paling sempit, idea adalah apa pun hasil pemikiran seseorang ketika dia berfikir. (search dari Google je ni)
 


Soalan cepu 'emas' ! hewhew . Pernahkah anda terfikir dan selalukah anda memikirkan apakah yang hendak anda muntahkan di blog anda ? Err . Soalan like nerdy ! Ok . Semestinya lah kan ? Manusia mana yang tak fikirkan apa yang dia nak UPDATE dekat blog dia en ? Kecuali lah dia ni memang jenis spontan punya olang . Tanpa berfikir , terus taip sesuka hati . Tapi . Mustahil lah ! Nak buat apa pun  mesti kepala hotakk kita terkedek - kedek cari idea . Ye dak ? Macam kat bawah ni ..


 
Tiba - tiba pulak Lyssa ada idea nak buat "Otak Berkaki" . Macam kelakar je :)



Ok . Maka , bagaimana pula "idea" ni tercipta ? Haaa . Jawabb . Jawab . hekhek . Dah . Diam pulakk . Tadi nak sangat jawab . Err . Ok , Lyssa kasitaw je lah . Idea boleh tercipta dengan pelbagai cara ye tuan - tuan dan puan - puan . (Bajet semua dah kahwin je yang baca entry ni ) . Ok . Kakak , abang , adikk . Semua lah . hewhew.


Tapi bagaimana ? Secara ringkas ! Melalui pengalaman . Pemerhatian . Pembacaan dan juga Pendengaran . Masih terawang - awang ? Terapung - apung ? Tak paham apa yang Lyssa bebelkan ke ? HEHE . Teruskan membaca ye :)


Ok . Lyssa mulakan dengan pengalaman . Idea boleh tercipta melalui pengalaman . Contoh paling senang . Korang pergi bercuti . Then shoot photo sana sini . Boleh jugak dijadikan gambar hiasan dalam entry korang . Korang jatuh longkang . Cerita dalam blog . Kelawakannya boleh membuatkan orang tergelak .Idea tercipta di situ . Pengalaman apa lagi ? Korang belajar memandu . Tiba - tiba , tertekan minyak sehabis kuat . Langgar terus divider sana sini . hehe . Pengalaman lah tu . Jika diceritakan dengan baik , maka entry korang akan jadi lebih menarik tertarik kawww memang da bomb lah (!)


Sekarang , melalui pemerhatian . Kebanyakan blogger suka menaip dalam blog berdasarkan pemerhatian diorang . Apa maksudnya ye . Macam ni . Para bloggers yang suka keluar makan angin , hambekk angin , lepak sana  , lepak sini , tergolek sana , tergolek sini .. Suka sangat perhatikan keadaan di sekeliling bagi mencari idea untuk dituliskan dalam blog diorang . Terutamanya , memerhatikan gelagat manusia . Orang tengah ber-dating ? Pegang sana ? Pegang sini . Dalam diam , diorang shoot gambar senyap2 ! Buat entry . AH(!) . Korang pernah buat macam ni ? Tak baikk tau . hehe . Kalau boleh cuba elakkan daripada mengaibkan orang lain , walaupun niat tu baik nak kasi pengajaran . Tapi , pada - padalah kan . Sampai nak kena mengaibkan orang . Tak boleh lah gitu kan ? hewhehwhew.


Seterusnya , melalui pembacaan . (haish . dah rasa macam buat folio geografi pulak dah.hihi) . Apa yang kita baca , boleh jugak dijadikan idea untuk ditulis dalam blog . Daripada magazine ? Newpapaer ? Apa jua jenis bahan bacaan . Tapi , elakkan daripada menggunakan ayat yang sejibikkk like yang tertulis dalam magazine tersebut . Kang tak pasal - pasal dituduh copykucing . hewhew . Eh(!) . Lebih baik ambik je satu petikan tu . Olah balik dengan ulasan kita sendiri . Baru lah menarik entry kita nanti =] 


Dan akhir sekali , melalui pendengaran . Shhhh ! Haaaa . Dengar tak ? Lyssa tanya ni . Dengar tak ? hmm . "Dengar apa?" Tuu. Jiiran  sebelah rumah tengah mengumpat sana sini . kehkeh . Makcikk . Oooo Makcik .. Tak baikk mengumpat oiii ! huhu . Ok . Setiap apa yang kita dengar .. Tak kira lah daripada ibu bapa ? Cikgu ? Idea boleh tercipta dari situ jugak .
Boleh jugak ditulis dalam blog kita . Benda ni yang selalu Lyssa buat . haha =]



p/s : Ok . Macam mana idea Lyssa tercipta nak buat entry ini ? hehh . Tengah dok mandi pun boleh terfikir entry apa nak dikeluarkan . So .. Jadi gini lah . kahkah >.^


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

29 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
diaRY hDUpku
AUTHOR
January 10, 2012 at 7:00 PM delete

haa.. betul-betull.. kadang-kadang nak buat entry lama betul nak fikirkan idea.. :)

avatar
Polskahackrew
AUTHOR
January 10, 2012 at 7:04 PM delete

idea blh tercipta bila tengah santai dlm bilik termenung kot ... hehehe

avatar
January 10, 2012 at 7:05 PM delete

thanx kak lyssa coz kongsi tips brgune ni! :D dtglah visit blog sy kalau sudi : http://haziqah-and-atiqah.blogspot.com/

avatar
January 10, 2012 at 7:05 PM delete

owh cmtu ye... thanks for sharing kak lyssa..saia memang dh ketandusan idea nk muntah kt blog...sbb tu lm blog saia penuh ngn join contest, segmen n giveaway je..borink kalau org dtg jenguk

avatar
CikFi
AUTHOR
January 10, 2012 at 7:14 PM delete

terima kasih cik lysa..banyak amik ilmu kat sini... halalkan yerk,. =)

avatar
January 10, 2012 at 7:47 PM delete

akak boleh jadi seorang pakar motivasi la . HAHA.

avatar
January 10, 2012 at 8:23 PM delete

haha. betol betol betol. kalau mood hepi lg lahh byk idea. mencurah-curah ke ladang blog. :)

avatar
PuTeRi
AUTHOR
January 10, 2012 at 8:30 PM delete

hehe..ai,,mase mandy pon jd??naseb baek x menaip waktu mandy..kih3x

avatar
Boyz_ed
AUTHOR
January 10, 2012 at 8:31 PM delete

Amboooiiihhh ! Tngah mndi pown tnggah pkirkan untk buat entry kea ? Hahaha ! Nice one ! =D

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
January 10, 2012 at 8:33 PM delete

saya plak selalu ilham datang time tgh buang air besar,time tgh bersembang dengan sugar glaider,time tgh main teng teng.macam2 lagi la.kalau sy cerita lagi,nanti awak cakap saya ni tahyul.hakhakhak

avatar
Nur Najihah
AUTHOR
January 10, 2012 at 8:38 PM delete

Wahh, terus keluar mcm-2 idea ni, hihi, thnks ^^

avatar
ERYN EDRINA
AUTHOR
January 10, 2012 at 8:44 PM delete

Cute idea! wahaa!!

http://erynlycious.blogspot.com

avatar
January 10, 2012 at 9:43 PM delete

ngeh3...begitu rupanya saudari mendapat idea yg bernas..hihi(ayat skema)

avatar
dyabunga
AUTHOR
January 10, 2012 at 10:02 PM delete

blh guna tips lyssa..hihi..:)

avatar
January 10, 2012 at 10:06 PM delete

haha betul tu. kdg2 tgh berak pon leh idea tu dtg tiba2. :p

avatar
January 10, 2012 at 10:08 PM delete

kekadang ikut mood jugak nak buat entry ni..kalau mood dah kelaut.idea mesti xde =_='

avatar
January 10, 2012 at 11:01 PM delete

hehe....suatu combination yg amat sesuai...=)

avatar
CiK FizA
AUTHOR
January 11, 2012 at 4:25 AM delete

waahh~ Tengs ya sebab share bnda nie. Sangat berguna. hee. betul semua tu. :)

**aip aipp. time mandi pon idea boleh dtg? Hee :D

avatar
January 11, 2012 at 9:23 AM delete

aah kadang2 pening jugak nak pikir idea nak wat entri..de yg simpan kat draft je..huhu..nice tips..thanks lyssa follow blog sy..

avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
January 11, 2012 at 9:28 AM delete

haha~time idea byk nk tulis,smangat update pat kali satu hari..tp klu x der idea,haishh..btw,tq lyssa for the info :)

avatar
January 11, 2012 at 9:57 AM delete

blognya bagus n keren abiz, ada saran ne gimana kalo ditambah buku tamu, tambah asyik kan blogwalkingnya...

avatar
January 11, 2012 at 3:13 PM delete

entry yang menarik...wahh memeh salute la ngan lyssa nie..idea sentiasa mencurah2..klu sudi baca la entry sy pula...hehe

http://honneygurlzbyblog.blogspot.com/2012/01/kagum-tgk-blog-anda.html

avatar
anbshop
AUTHOR
January 11, 2012 at 4:12 PM delete

New dresses updated !
http://www.facebook.com/applenbunny.shop?sk=photos

http://anbshop.blogspot.com/

avatar
Atirah ★
AUTHOR
January 11, 2012 at 4:25 PM delete

Kalau saya , tngh-2 org cakap itu ini . Perkataan yg diorang sbut msti sy ad idea nk buat lawakk ,(nk post dalam page) blik tu , time nk post , xingt ape yang d'fikirkan . Pening 'o0 fikir banyak benda .

avatar
maslin
AUTHOR
May 12, 2012 at 8:37 AM delete

thanks lyssa... btl2 berguna tuk sy...

avatar
Anonymous
AUTHOR
July 5, 2012 at 3:43 AM delete

Gud job gurl!!!

avatar
September 4, 2015 at 10:22 AM delete

kalau saya mase nak tidur , haahaha macam2 idea datang . adehhh

avatar

Google+ Followers