"Dik , Belajar Rajin - Rajin Ye " ...

Gadis Kidal Berceloteh...
09/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Waduh . Sakit kepala ni . Mana tak nya . Bangun - bangun awal pagi terus bersiap - siap ke sekolah . Maklum lah . Ada yang sekolah baru nak start hari ini . Opps* Lyssa budak sekolah ke ? Eh , bukan ! Bukan ! Adik Lyssa yang ke sekolah . Hari ni 1st pendaftaran dia ke sekolah . 


Haa . Tapi , itu dulu . Dulu boleh lah dipanggil sekolah . Sekolah Menengah Teknik (SMT) . Tapi , sekarang dah naik taraf jadi Kolej Vokasional . Ehh . Tak semua SMT dinaik taraf tau . Setiap negeri satu je SMT jadi Kolej . hekhek . Macam dekat Penang Kolej Vokasional Balik Pulau lah kan . Alahai . Lyssa stay Balik Pulau . So , tak payah risaulah adik nak dok hostel ke hape . Err . Dulu sekolah agama . SMKA Al-Mashoor Lelaki . Sekarang dah bertukar arah pulak ke ? Haish . Macam - macam lah . 


Tadi Lyssa satu family pergi lah buat pendaftaran kat Kolej tuu . Hmm . Ramai giler orang . Kompius dah nak kena beratur kat mana . haha . Tengok ni muka - muka cikgu melayan budak form baru nak masuk Kolej tuu . 


 

Ramai benor . Yang Lyssa ni haaa tercangak lah macam tungguii tunggu kat tepi tuu . HAHA . Kelam kabut betul . Sungguh tak sistematik . Adik .. Oh Adikk . Kamu yang nak belajar kat situ . Kami yang dok risau tak ketahuan hala . Hmm .


Kenapa lah kamu pilih Kolej Vok yang konon Vogue gitu . kehkeh . Akak tak setuju ! hekhek . Kalau kamu terus kan dekat sekolah agama tu boleh jugak dapat merasa adik bakal ustaz yang study di Universiti Al-Azhar . Fuhh . Tinggi betul harapan kakak mu ini . ")  Ye lah . Abah pun mengharap yang sama okeyy . 


So . Kamu pilih yang ini . Belajar lah rajin - rajin . Ingat , abahmu dah banyak berkorban macam - macam . Dah diberi baik . Balaslah dengan sebaiknya . Jangan jadi macam kakakmu ini . kuangkuangkuang =) Apa buat di rumah ? Mengadap laptop je kah ? ahaa . 
Masuk kelas masak lah . Jadi isteri mithali . Pangkat opah mithali dah dapat dah . lalala.


Tadi dengar taklimat itu ini . Haihh . Sungguh lah tak puas hati . Belajar dekat Kolej tu 4 tahun . Sama dengan 8 semester . Keluar terus dapat Diploma . Tapi . Berbaloi kah ?? Kalau nak sambung degree/ijazah .. Hmm . Bukan boleh masuk pun USM . UKM . UPM . Semua nye lahh . Terpaksa masukk U berkaitan kemahiran macam UNIKL ker . haihh . Hancurr leburr harapan abah . Kesian dia =(


 
 On the way ke koperasi . Beli baju seluar.


Tapi , nak buat macam mana  ? Dah itu pilihan dia kan .. Kita terpaksa akur je lah . Kang paksa2 dia tak boleh terima lain pulak jadinya kan ? . Tak pe lah . Kat mana pun boleh belajar jugak . Kira nak dengan tak nak je . If betul - betul nak boleh berjaya jugak satu hari nanti :) hee~
p/s : Adik yang nak belajar . Aku lak yang melebih . Kehkehkeh . Peace ^_^v

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

23 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Niena Sofea
AUTHOR
January 9, 2012 at 2:27 PM delete

betullah .. setuju ..

kalau tak minat , tak ke mana juga ..

Reply
avatar
mawarhijau
AUTHOR
January 9, 2012 at 2:37 PM delete

tahniah !! ..
bgos msok sek teknik..
saya dlu pun sek teknik..
hehehe..

Reply
avatar
Jezebeth
AUTHOR
January 9, 2012 at 2:42 PM delete

lyssa syg gile adek lyssa kan ? >,< nasib allyce ade abg je and 7 adik tiri =,='

Reply
avatar
Roslina Nana
AUTHOR
January 9, 2012 at 2:46 PM delete

kolej vokasional pon oke hape...nanti boleh jadi engineer..jgn pkir budak2 kemahiran ni sume tak pndai..=) sy pun asl skolah teknik,tapi dpt jgk 3.89 masa kat matrikulasi...:)

Reply
avatar
Syieda™
AUTHOR
January 9, 2012 at 2:46 PM delete

betul jugak tu lyssa..kekadang kite nak itu,tapi die nak ini. nanti dipaksa die xdpt belajar plak..smoga adik lyssa success!!insyaAllah.. =.=

Reply
avatar
January 9, 2012 at 2:54 PM delete

Tu sekolah lelaki or cmpor??

Reply
avatar
January 9, 2012 at 2:55 PM delete

Tu sekolah lelaki or cmpor??

Reply
avatar
January 9, 2012 at 2:57 PM delete

wahh tahniah utk adik lyssa :)
ermm kire nye masuk situ SPM still ade kn ?

Reply
avatar
January 9, 2012 at 3:08 PM delete

seronoknya pergi sekolah..nak jadi budak sekolah lah..nanti boleh dgr lagi ayat ni"dik,belajar rajin rajin ye"..dah lame tak dengar ^__^

Reply
avatar
AzNuRuL AzMaN
AUTHOR
January 9, 2012 at 3:36 PM delete

takpe..lelaki memang boleh cemerlang dalam kemahiran..kalau dia rasa can not go dengan akademik..sebab ada member kat uni dulu..

kitorang final year baru ada majoring..masa mula2 memang pointer dia hidup segan mati takmau..tapi bila dia dapat majoring yg dia betul2 nak..uishhh...siap dapat dekan lagi..

and yes..sebagai orang yg dah kerja..akak tengok kemahiran dan pengalaman lagi majikan tengok..senang takyah train dah..dia tau nak buat keje camne..=P

Reply
avatar
fizafantagiro
AUTHOR
January 9, 2012 at 4:06 PM delete

blajar rajin-rajin yer dik =)

Reply
avatar
January 9, 2012 at 4:12 PM delete

takpelah kak lyssa . maybe tu dah minat dia . adik kak lyssa dgn myrah sebaya . opss . taknak lebih2 . marah pulak awek adik kak lyssa kang . HEHEHE :D

Reply
avatar
January 9, 2012 at 4:30 PM delete

lyssa...knp header lyssa cam kurang menyerlah..mana header yg dulu?

Reply
avatar
misshannajr
AUTHOR
January 9, 2012 at 5:06 PM delete

harus la kan kita melebih2..sapa tak nak tgk adik sndri berjaya.hhee

Reply
avatar
January 9, 2012 at 5:30 PM delete

awak, camne nak buat button follow twitter yg awak dah buat kat sidebar tu???





Mari tengok tutorial cara nak buat isi kandungan blog posting (sitemap cool) yang boleh senang dirujuk kalau pengunjung blog nak cari entri-entri dalam blog anda... klik [sini]

Reply
avatar
s'din anuar
AUTHOR
January 9, 2012 at 5:36 PM delete

salam:)kak macamana nk centerkan tarikh?

Reply
avatar
Boni JLL3
AUTHOR
January 9, 2012 at 5:50 PM delete

iskh.........saya sangkakan lyssa ni baru form 3..heh heh

Reply
avatar
Muka Bosan
AUTHOR
January 9, 2012 at 6:24 PM delete

Haaa...!!! Teringat saya zaman sekolah dulu dulu. :D

Reply
avatar
Azhunk Awang
AUTHOR
January 9, 2012 at 8:04 PM delete

All mashoor lelaki ehh dulu, tu bekas sekolah ustaz azhunk, dia mengajar dekat situ dulu ;D nama dia Ustaz Suhaimi ;D dia baru je dipindahkan ke terengganu xD

Reply
avatar
nabihahh
AUTHOR
January 10, 2012 at 2:10 PM delete

same goes dgn my adik,,,
tapi cuma smt je,,
biarlah dyeorng pilih ape yg minat kan,klau dpaksa pun x boleh jugakk,,heheheh,,

Reply
avatar

Google+ Followers