Tutorial : Letak Twitter Widget di Blog (Jom Tweet Me!)

Gadis Kidal Berceloteh...
02/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Ewahh . Lama betol Lyssa tak buat tutorial dekat korang kan ? Alahai . Banyak dah berjuta orang gadis dan jejaka request macam - macam tutorial dekat Lyssa haa . kihkih . Tapi , korang kena lah sabar . Sikit - sikit nanti , Lyssa akan ajarkan korang jugak ek .


Okey , hari ni , Lyssa nak ajarkan korang macam mana nak buat Twitter Widget di blog :)
Tapi , pasti kan , korang ada TWITTER dulu . hehe . Kalau tak de , macam mana nak buat pulak ? HAHA . By the way , sambil - sambil tu  FOLLOW lah Twitter Lyssa ek . DI SINI !

 


1. Pertama korang pergi ke lini ini dulu >>  http://twitter.com/about/resources/widgets

2. Klik My Website > Profile Widget

3. Bahagian Setting , Tulis USERNAME Twitter korang :)

4. Bahagian Preferences , Korang just tukar bahagian Number of Tweets . Ikot keselesaan.

5. Bahagian Appearance , korang tukar warna yang korang suka ! HEHE

6. Bahagian Dimensions , ubah lah size kelebaran mengikut kesesuaian blog korang ok ?

7. Then tekan Test Settings untuk Lihat preview nya .

8. Finish & Grab Code

9. Teka Button Add To Blogger .

10 . Lepas itu , Tekan ADD WIDGET .

11. Bila korang check dekat Design . Akan terkeluar di bahagian atas header .
12. Sekarang , korang DRAG turun ke sidebar korang . SAVE !

13. Nanti , ada lah tuh dekat sidebar korang . HEHE :)


**Senangkan dear ? uhuk . Orait ! Selamat Mencuba >.<


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

114 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
January 2, 2012 at 1:26 PM delete

lysssa!!! thanks. siyesly, 2-3 hari ni mmg cari this tutorial... thank you so much!

avatar
January 2, 2012 at 1:37 PM delete

tak reti nak wat... :( tak de pon user name kat situ ... ;'(

avatar
crazydizzy
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:38 PM delete

kak lyssa . . thankQ . . mmg da lmea nx thu cam nea cre nx buad tuh . . thanks again sis .

avatar
Nur Nabilah
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:39 PM delete

thanxx kak lyssa !! kak lyssa taw x buad scroll box mcam blog nie ~
http://dontyouknowihateyou.blogspot.com/
klaw taw tolong buad kn tuto nye bole ... arap sangad2 akak dpat tolong ...

avatar
Anyss Raz
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:39 PM delete

tnx kak lyssa .. follow blog anyy yer ..www.ms-great.blogspot.com

avatar
Nur Nabilah
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:47 PM delete

thanxx kak lyssa...
kak lyssa ...kak lyssa taw x buad scroll box yg ade warna2 ..

avatar
Putwaa amirul
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:48 PM delete

Thanks Kak Lyssa ~ Menjadi Tgk ni ..
http://putraamirulgafimmers.blogspot.com/

avatar
Mishes De-Az
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:00 PM delete

dah lama taw dah . . . haha . :P
Kak lyssa , macam mane nak buat sidebar tittle cam akak ? :/

avatar
achik rin
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:02 PM delete

HEHEHE . Thankyouu :D

avatar
Alis Safia
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:12 PM delete

kak lyssa thnx yea coz da ajr..

avatar
January 2, 2012 at 2:26 PM delete

kak lyssa npa dea tk kuar cmm kak lyssa pnya erk

avatar
Eiqa Nur
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:32 PM delete

npe saya buat cume keluar perkataan twitter je?? x jadi mcm kak lyssa pon.

avatar
January 2, 2012 at 2:33 PM delete

saye da buat tp xde p0wn ? juz kua k0tax je xde tlis pape p0wn

avatar
January 2, 2012 at 4:05 PM delete

Kak Lysaa, Maria buat tak boleh pun :( Bila tekan Test Setting, tweets tak luar pun..

avatar
grepzred
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:16 PM delete

heyy kak lyssa . thanks a lot keyhh . sangat menjadi tuto nehh :D

avatar
grepzred
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:17 PM delete

hey kak lyssa . thanks a lot keyh . sangat menjadi tuto neh :D

avatar
NaSha
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:25 PM delete

kak lyssa , ta jdix laa . camne ekk ?

avatar
majirashid
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:11 PM delete

cer cek betol² lysa..size tu boleh je otomatikkan..x yah susah² nak buat saiz manual...penah buat benda ni tp kami x femes so buang balek..hu²

avatar
January 2, 2012 at 7:31 PM delete

kenapa da try tp xkeluar tweetnya?

avatar
Fahmi Piruz
AUTHOR
January 2, 2012 at 7:40 PM delete

thanks for this!!!!!!! :D

avatar
January 2, 2012 at 8:14 PM delete

kak lyssa sya dah try buat then nak tukar colour tue tak boleh nape ehh ?

avatar
dunia icah
AUTHOR
January 2, 2012 at 8:54 PM delete

kak lyssa tolong ajarkan mcm ne nk ltk pic besr at ats kali uh. . mcm blog http://nabilahudaothman.blogspot.com

hope kak lyssa pham lah soalan niey. . hehehe

avatar
nur fatihah
AUTHOR
January 3, 2012 at 11:49 AM delete

hye,, kak,, mmg sye cri tuto mcm nie,, akak da jadi tapi bler tweet x muncul pun kat snie,, mcm mane ek??

avatar
fauziah domo
AUTHOR
January 3, 2012 at 1:26 PM delete

tengkiuu sys..menjadik lah

avatar
Hafiza Izati
AUTHOR
January 3, 2012 at 1:29 PM delete

kak lyssa,adik dah buat tapi kenapa tweet tak keluar pun eh?

avatar
nawwa
AUTHOR
January 3, 2012 at 11:07 PM delete

dapat dari mane pndai dalam blogger ni??

avatar
Qhaseh Sethia
AUTHOR
January 5, 2012 at 2:59 AM delete

lyysa ! knp die kosong ? xjd pom mcm lyysa punye ,, ade name sgale bgai ? huuuwaaa ! step da ikot.. tp ble da msok dlm blog die kosong ?

avatar
January 9, 2012 at 11:06 AM delete

hi kak... saya ada masalah sikit laa... :/ nak tanya laa, i try ikut akak punya tutorial, menjadi ... tapi apsal kotak twitter i blank jer...? :/

avatar
ekin.esa.saja
AUTHOR
January 11, 2012 at 1:30 AM delete

sis, da buat, tapi kan dkt blog tweet uh kosong je.

avatar
SyafyNajihah
AUTHOR
January 14, 2012 at 9:56 AM delete

dah jadik..thanks Kak Lyssa ! tapi camne nak tukar warna border (line) kat setiap tweet tu? cam akak punya yg garisan warna putih tu..pleaseeee reply~

avatar
SyafyNajihah
AUTHOR
January 14, 2012 at 10:24 AM delete

akak, taw tak camne nak buat scroll box utk twitter widget mcm blog ni? (scroll box dia kat dlm)
pastu scroll box dia warna..

http://pekaboobunny.blogspot.com/

avatar
January 26, 2012 at 5:15 PM delete

Dah Jadi Dah :) Im The Winner :) Hihi

avatar
nurul izzati
AUTHOR
January 27, 2012 at 8:43 PM delete

kenapa jadi kosong je?? :(
ajarkan bole??

avatar
cbdqhana
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:56 PM delete

kak lyssa , kalau mau size mcm yg kak lyssa tunjuk dlam blog tu brapa ?

avatar
Rin Pinky
AUTHOR
February 6, 2012 at 7:08 PM delete

Kotak kosong sbb twitter kita private ke?

avatar
mE Artini
AUTHOR
February 8, 2012 at 1:50 PM delete

tHx 4 da tunJUk Ajar GeNk... ehehhe : )

avatar
mE Artini
AUTHOR
February 8, 2012 at 1:54 PM delete

Thx,, 4 da TunJuk ajar deAr... eheheh : )

avatar
February 14, 2012 at 11:42 PM delete

Akak Lyssa ! kalau pakai template boleh ke kak ? kalau saya pakai design boleh , kalau pakai template ?
TERIMA KASIH . >__< n__n

avatar
anim
AUTHOR
February 19, 2012 at 9:23 PM delete

thanks for the tuto.
love it..

avatar
March 12, 2012 at 5:00 PM delete

akak , xjadi !! boleh x editkan blog saye ? please

avatar
~~Ungu~~
AUTHOR
March 14, 2012 at 12:25 AM delete

hye sys,done!!tq very much k..

avatar
najwa zubir
AUTHOR
March 20, 2012 at 4:31 PM delete

assalamualaikum.. kak lyssa mcm mne klu nak ltak bnde ni kat templete ??

avatar
fara najwa
AUTHOR
March 21, 2012 at 8:33 AM delete

kak lyssa kalau pakai blogskin boleh guna ke???

avatar
Farhan Mizam
AUTHOR
March 27, 2012 at 10:51 PM delete

hola Lyssa , asal I buat tak kuar pun my conversation ? Username salah ke ? Please help me ! :'(

avatar
April 11, 2012 at 5:11 PM delete

xboleh..jd 0 je..kua warne..tulisan sume xkua..np ek??

avatar
nishaasalleh
AUTHOR
April 12, 2012 at 1:31 PM delete

bergune sesangat :) tenkiuu lyssa

avatar
oktober92
AUTHOR
April 27, 2012 at 3:23 PM delete

GUYS TUK YG TIDAK JADI TU SEBAB KAMU LETAK TANDA '@' PADA NAMA KAMU...

BIARKAN JAK NAMU KAMU DI TWITTER NATURAL..

CTH NAMA TWEET KAMU 'BUDAKBAIK' SO DLM SETTING YG MULA2 NANTI BIARKAN NAMA TWEET KAMU TANPA '@'...

avatar
Izzati :)
AUTHOR
May 6, 2012 at 8:44 PM delete

Akak , tp yang kat HTML pun dh ade kan ?

avatar
May 6, 2012 at 9:45 PM delete

Haii,kak lysaa.Cantik blog,cantik tetikus tu. Hm,nak tanya bleh? How to change mouse on the blog yaa?

avatar
May 8, 2012 at 1:13 AM delete

salam..lysa,ta jadi lah..just kelua twitter dan join the conservation

avatar
May 14, 2012 at 12:42 PM delete

terime ksih bnyak-2 ^__^

avatar
fatin natasha
AUTHOR
May 30, 2012 at 6:14 PM delete

hy kak , tekiu . :) jadi punn .

avatar
Yusmaa Aleyn
AUTHOR
June 7, 2012 at 4:27 PM delete

tak boleh puuuuun . banyak kali dah buat . bila dah siap , cuma jadi kotak kecik yg takde tulisan2 tu semua

avatar
Diana
AUTHOR
June 8, 2012 at 8:00 AM delete

kakak, tiada pun. cuma kotak kosong seja.

avatar
Manyak Sentap
AUTHOR
June 8, 2012 at 6:29 PM delete

nicee...menjadi yahooo!

avatar
smilenajah93
AUTHOR
June 10, 2012 at 10:02 AM delete

kak lysaa ~ tolong saya .. knp saya buat , ade header n footer die jee?? isi dalamnya xde .. ~~ wuwuww

avatar
June 15, 2012 at 7:44 PM delete

thanx lyssa. menjadi ! :)

avatar
Sakinah ♥
AUTHOR
June 16, 2012 at 12:23 PM delete

Kak lyssa !!
Tq !
Syg kat lyss !

avatar
| anis su |
AUTHOR
June 30, 2012 at 11:04 PM delete

tak jadi lah kak lysa ):

avatar
July 1, 2012 at 6:03 PM delete

done!thanx again lyssa!! berguna sngt tuto2 lyssa nih..:))

avatar
July 8, 2012 at 4:02 PM delete

Alhamdullillah, Jadi lah kak lyssa <3 Thank you :)

avatar
Real Digie
AUTHOR
July 31, 2012 at 6:46 PM delete

kak , napa twitter saya tidak b'fngsi ??
saya suda bt many tyme tpi mac blank ..

avatar
AqIeM bL0g
AUTHOR
August 2, 2012 at 11:15 AM delete

x jdi pon ... pnat mencuba nyeee

avatar
patihah :D
AUTHOR
August 4, 2012 at 10:59 PM delete

tak jd pn . blank la :(

avatar
Iqin Rahim
AUTHOR
August 9, 2012 at 8:48 PM delete

Kak lysaa,macam mana nak buat warna die jadi warna pink? Kak lysaa buat lah tuto tuu :)

avatar
Plug Mapuh
AUTHOR
August 10, 2012 at 12:23 PM delete

cmxbrape jd je??try tgk jp..
http://lepakluuuu.blogspot.com/

avatar
ammina
AUTHOR
August 13, 2012 at 1:22 PM delete

tengss lyssa.. nice!!!

avatar
August 27, 2012 at 12:59 PM delete

sy tukar nickname... twitter sy dah jdi kosong.. cmne nk tukar balek ni??

avatar
September 3, 2012 at 10:58 PM delete

thanx sis..jadi..alhamdulillah..

avatar
mimi swagie
AUTHOR
September 12, 2012 at 6:40 PM delete

Kak lyssa thanks dah menjadi

avatar
ira natasha
AUTHOR
September 28, 2012 at 3:49 PM delete

kak nie nk wat cmene .. leh kak ajar kan .. sy x brape pham lah kak :)

avatar
Alice_Faris
AUTHOR
October 1, 2012 at 9:15 PM delete

akak lissa nape alice buad xley eak ? alice xpnady lhaa ley x ajar kn ? plaeseee =(

avatar
AkMaL aMiRa
AUTHOR
October 14, 2012 at 3:01 PM delete

assalamualaikum
kalau account twitter yang protected x boleh ke guna this way ?

avatar
Nureen
AUTHOR
October 27, 2012 at 8:50 PM delete

Kak lyssa, tak jadi punn :/ Tak paham

avatar
November 7, 2012 at 8:25 AM delete

X boleh buadd . Susah . Twitter skunk dah bru . Tak reti

avatar
Miera Nazri
AUTHOR
November 22, 2012 at 11:16 PM delete

akak , miera wat banyak kali . tapi tak jadi2 pungggggggg :(

avatar
MiraKpop
AUTHOR
November 24, 2012 at 11:13 PM delete

kak lyssa. kenapa bila saya klik step 1 tu keluar lain? dan saya tak jumpa langsung preferences semua tu. macam mana ni?

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 26, 2012 at 12:48 AM delete

Kak lyssa, widgets tu dah lain. saya pun dah tak tahu nak buat macam mana :'( Akak boleh tolong saya ?

avatar
November 27, 2012 at 2:58 AM delete

saya dah ikut tapi tak keluar pun twitternye. saya dah ulang banyak kali.

avatar
Nurin Nasuha
AUTHOR
December 4, 2012 at 9:08 PM delete

Kaq , twitter dah tukar baru . Buat tuto yang baru boleh ? One more , kalau gune blogskin , menjadi tak ?

avatar
Nadya
AUTHOR
December 18, 2012 at 5:17 PM delete

hm, kalau twitter tu protect tak boleh buat eh? alahhh.

avatar
January 13, 2013 at 12:27 PM delete

Dh buat tapi tengok kat blog takde pun..

avatar
January 13, 2013 at 12:28 PM delete

Dh buat tapi takde pun kat blog

avatar
January 13, 2013 at 12:43 PM delete

Tak dapat lah tolong saya boleh?>??

avatar
Papagege
AUTHOR
May 15, 2013 at 1:12 PM delete

Terima kasih tuan blog... Alhamdulillah dgn tunjuk ajar berjaya juga masukkan twitter d blog.

avatar
are
AUTHOR
August 31, 2013 at 3:53 PM delete

tak boley po0n . plez help me . hukhuk

avatar
nur nabilah
AUTHOR
October 13, 2013 at 6:20 PM delete

Thanks akak ! menjadi :)

avatar
Nur Syafiqah
AUTHOR
November 6, 2013 at 12:32 PM delete

saya follow blog kak lysaa :) nice tutoo . follow sy balik ye sis :)

avatar
December 12, 2013 at 11:24 PM delete

Kak Lyssa. Klik my Website tu tak ada pun. Dah beriaa korek korek. tapi tak jumpaa laaaa kak.

avatar
nurul aqilah
AUTHOR
February 3, 2014 at 3:49 PM delete

salam sys , tak menjadi pun .. saya dah klik link tu tapi nak cari profile widget tu dekat mana pulakk

avatar
February 15, 2014 at 2:45 AM delete

kak profile widget tu kat ne?

avatar
zighaa
AUTHOR
March 24, 2014 at 7:02 PM delete

@nurul shaqilla bukak twitter anda .qilla tkn yg simbol gear tuh pstu tkn setting . pandang kiri konfem jumpa widget . widget tuh kt bwh . tkn widget . pstu tk create new . pstu dh tkn create new , jumpe lah benda tuh . dh edit semua tuh tkn save changes . pstu copy html and paste dkt 'add html/java' . and the end .

avatar
June 12, 2014 at 1:44 PM delete

Akak mana letaknya profile widget tu dah puas cari tpi tkde

avatar
Nuyy Gabb
AUTHOR
September 4, 2015 at 12:44 PM delete

Tak faham T^T bahagian profile widget tu T^T

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers