Tutorial : Letak Twitter Widget di Blog (Jom Tweet Me!)

Gadis Kidal Berceloteh...
02/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Ewahh . Lama betol Lyssa tak buat tutorial dekat korang kan ? Alahai . Banyak dah berjuta orang gadis dan jejaka request macam - macam tutorial dekat Lyssa haa . kihkih . Tapi , korang kena lah sabar . Sikit - sikit nanti , Lyssa akan ajarkan korang jugak ek .


Okey , hari ni , Lyssa nak ajarkan korang macam mana nak buat Twitter Widget di blog :)
Tapi , pasti kan , korang ada TWITTER dulu . hehe . Kalau tak de , macam mana nak buat pulak ? HAHA . By the way , sambil - sambil tu  FOLLOW lah Twitter Lyssa ek . DI SINI !

 


1. Pertama korang pergi ke lini ini dulu >>  http://twitter.com/about/resources/widgets

2. Klik My Website > Profile Widget

3. Bahagian Setting , Tulis USERNAME Twitter korang :)

4. Bahagian Preferences , Korang just tukar bahagian Number of Tweets . Ikot keselesaan.

5. Bahagian Appearance , korang tukar warna yang korang suka ! HEHE

6. Bahagian Dimensions , ubah lah size kelebaran mengikut kesesuaian blog korang ok ?

7. Then tekan Test Settings untuk Lihat preview nya .

8. Finish & Grab Code

9. Teka Button Add To Blogger .

10 . Lepas itu , Tekan ADD WIDGET .

11. Bila korang check dekat Design . Akan terkeluar di bahagian atas header .
12. Sekarang , korang DRAG turun ke sidebar korang . SAVE !

13. Nanti , ada lah tuh dekat sidebar korang . HEHE :)


**Senangkan dear ? uhuk . Orait ! Selamat Mencuba >.<


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

115 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
January 2, 2012 at 1:26 PM delete

lysssa!!! thanks. siyesly, 2-3 hari ni mmg cari this tutorial... thank you so much!

avatar
January 2, 2012 at 1:37 PM delete

tak reti nak wat... :( tak de pon user name kat situ ... ;'(

avatar
crazydizzy
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:38 PM delete

kak lyssa . . thankQ . . mmg da lmea nx thu cam nea cre nx buad tuh . . thanks again sis .

avatar
Nur Nabilah
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:39 PM delete

thanxx kak lyssa !! kak lyssa taw x buad scroll box mcam blog nie ~
http://dontyouknowihateyou.blogspot.com/
klaw taw tolong buad kn tuto nye bole ... arap sangad2 akak dpat tolong ...

avatar
Anyss Raz
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:39 PM delete

tnx kak lyssa .. follow blog anyy yer ..www.ms-great.blogspot.com

avatar
Nur Nabilah
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:47 PM delete

thanxx kak lyssa...
kak lyssa ...kak lyssa taw x buad scroll box yg ade warna2 ..

avatar
Putwaa amirul
AUTHOR
January 2, 2012 at 1:48 PM delete

Thanks Kak Lyssa ~ Menjadi Tgk ni ..
http://putraamirulgafimmers.blogspot.com/

avatar
Mishes De-Az
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:00 PM delete

dah lama taw dah . . . haha . :P
Kak lyssa , macam mane nak buat sidebar tittle cam akak ? :/

avatar
achik rin
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:02 PM delete

HEHEHE . Thankyouu :D

avatar
Alis Safia
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:12 PM delete

kak lyssa thnx yea coz da ajr..

avatar
January 2, 2012 at 2:26 PM delete

kak lyssa npa dea tk kuar cmm kak lyssa pnya erk

avatar
Eiqa Nur
AUTHOR
January 2, 2012 at 2:32 PM delete

npe saya buat cume keluar perkataan twitter je?? x jadi mcm kak lyssa pon.

avatar
January 2, 2012 at 2:33 PM delete

saye da buat tp xde p0wn ? juz kua k0tax je xde tlis pape p0wn

avatar
January 2, 2012 at 4:05 PM delete

Kak Lysaa, Maria buat tak boleh pun :( Bila tekan Test Setting, tweets tak luar pun..

avatar
grepzred
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:16 PM delete

heyy kak lyssa . thanks a lot keyhh . sangat menjadi tuto nehh :D

avatar
grepzred
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:17 PM delete

hey kak lyssa . thanks a lot keyh . sangat menjadi tuto neh :D

avatar
NaSha
AUTHOR
January 2, 2012 at 4:25 PM delete

kak lyssa , ta jdix laa . camne ekk ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:11 PM delete

cer cek betol² lysa..size tu boleh je otomatikkan..x yah susah² nak buat saiz manual...penah buat benda ni tp kami x femes so buang balek..hu²

avatar
January 2, 2012 at 7:31 PM delete

kenapa da try tp xkeluar tweetnya?

avatar
Fahmi Piruz
AUTHOR
January 2, 2012 at 7:40 PM delete

thanks for this!!!!!!! :D

avatar
January 2, 2012 at 8:14 PM delete

kak lyssa sya dah try buat then nak tukar colour tue tak boleh nape ehh ?

avatar
dunia icah
AUTHOR
January 2, 2012 at 8:54 PM delete

kak lyssa tolong ajarkan mcm ne nk ltk pic besr at ats kali uh. . mcm blog http://nabilahudaothman.blogspot.com

hope kak lyssa pham lah soalan niey. . hehehe

avatar
nur fatihah
AUTHOR
January 3, 2012 at 11:49 AM delete

hye,, kak,, mmg sye cri tuto mcm nie,, akak da jadi tapi bler tweet x muncul pun kat snie,, mcm mane ek??

avatar
fauziah domo
AUTHOR
January 3, 2012 at 1:26 PM delete

tengkiuu sys..menjadik lah

avatar
Hafiza Izati
AUTHOR
January 3, 2012 at 1:29 PM delete

kak lyssa,adik dah buat tapi kenapa tweet tak keluar pun eh?

avatar
nawwa
AUTHOR
January 3, 2012 at 11:07 PM delete

dapat dari mane pndai dalam blogger ni??

avatar
Qhaseh Sethia
AUTHOR
January 5, 2012 at 2:59 AM delete

lyysa ! knp die kosong ? xjd pom mcm lyysa punye ,, ade name sgale bgai ? huuuwaaa ! step da ikot.. tp ble da msok dlm blog die kosong ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 9, 2012 at 11:06 AM delete

hi kak... saya ada masalah sikit laa... :/ nak tanya laa, i try ikut akak punya tutorial, menjadi ... tapi apsal kotak twitter i blank jer...? :/

avatar
ekin.esa.saja
AUTHOR
January 11, 2012 at 1:30 AM delete

sis, da buat, tapi kan dkt blog tweet uh kosong je.

avatar
SyafyNajihah
AUTHOR
January 14, 2012 at 9:56 AM delete

dah jadik..thanks Kak Lyssa ! tapi camne nak tukar warna border (line) kat setiap tweet tu? cam akak punya yg garisan warna putih tu..pleaseeee reply~

avatar
SyafyNajihah
AUTHOR
January 14, 2012 at 10:24 AM delete

akak, taw tak camne nak buat scroll box utk twitter widget mcm blog ni? (scroll box dia kat dlm)
pastu scroll box dia warna..

http://pekaboobunny.blogspot.com/

avatar
January 26, 2012 at 5:15 PM delete

Dah Jadi Dah :) Im The Winner :) Hihi

avatar
nurul izzati
AUTHOR
January 27, 2012 at 8:43 PM delete

kenapa jadi kosong je?? :(
ajarkan bole??

avatar
cbdqhana
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:56 PM delete

kak lyssa , kalau mau size mcm yg kak lyssa tunjuk dlam blog tu brapa ?

avatar
Rin Pinky
AUTHOR
February 6, 2012 at 7:08 PM delete

Kotak kosong sbb twitter kita private ke?

avatar
Anonymous
AUTHOR
February 8, 2012 at 1:50 PM delete

tHx 4 da tunJUk Ajar GeNk... ehehhe : )

avatar
Anonymous
AUTHOR
February 8, 2012 at 1:54 PM delete

Thx,, 4 da TunJuk ajar deAr... eheheh : )

avatar
February 14, 2012 at 11:42 PM delete

Akak Lyssa ! kalau pakai template boleh ke kak ? kalau saya pakai design boleh , kalau pakai template ?
TERIMA KASIH . >__< n__n

avatar
anim
AUTHOR
February 19, 2012 at 9:23 PM delete

thanks for the tuto.
love it..

avatar
March 12, 2012 at 5:00 PM delete

akak , xjadi !! boleh x editkan blog saye ? please

avatar
~~Ungu~~
AUTHOR
March 14, 2012 at 12:25 AM delete

hye sys,done!!tq very much k..

avatar
najwa zubir
AUTHOR
March 20, 2012 at 4:31 PM delete

assalamualaikum.. kak lyssa mcm mne klu nak ltak bnde ni kat templete ??

avatar
fara najwa
AUTHOR
March 21, 2012 at 8:33 AM delete

kak lyssa kalau pakai blogskin boleh guna ke???

avatar
Farhan Mizam
AUTHOR
March 27, 2012 at 10:51 PM delete

hola Lyssa , asal I buat tak kuar pun my conversation ? Username salah ke ? Please help me ! :'(

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 11, 2012 at 5:11 PM delete

xboleh..jd 0 je..kua warne..tulisan sume xkua..np ek??

avatar
nishaasalleh
AUTHOR
April 12, 2012 at 1:31 PM delete

bergune sesangat :) tenkiuu lyssa

avatar
oktober92
AUTHOR
April 27, 2012 at 3:23 PM delete

GUYS TUK YG TIDAK JADI TU SEBAB KAMU LETAK TANDA '@' PADA NAMA KAMU...

BIARKAN JAK NAMU KAMU DI TWITTER NATURAL..

CTH NAMA TWEET KAMU 'BUDAKBAIK' SO DLM SETTING YG MULA2 NANTI BIARKAN NAMA TWEET KAMU TANPA '@'...

avatar
Izzati :)
AUTHOR
May 6, 2012 at 8:44 PM delete

Akak , tp yang kat HTML pun dh ade kan ?

avatar
May 6, 2012 at 9:45 PM delete

Haii,kak lysaa.Cantik blog,cantik tetikus tu. Hm,nak tanya bleh? How to change mouse on the blog yaa?

avatar
May 8, 2012 at 1:13 AM delete

salam..lysa,ta jadi lah..just kelua twitter dan join the conservation

avatar
May 14, 2012 at 12:42 PM delete

terime ksih bnyak-2 ^__^

avatar
fatin natasha
AUTHOR
May 30, 2012 at 6:14 PM delete

hy kak , tekiu . :) jadi punn .

avatar
Anonymous
AUTHOR
June 7, 2012 at 4:27 PM delete

tak boleh puuuuun . banyak kali dah buat . bila dah siap , cuma jadi kotak kecik yg takde tulisan2 tu semua

avatar
Diana
AUTHOR
June 8, 2012 at 8:00 AM delete

kakak, tiada pun. cuma kotak kosong seja.

avatar
Manyak Sentap
AUTHOR
June 8, 2012 at 6:29 PM delete

nicee...menjadi yahooo!

avatar
smilenajah93
AUTHOR
June 10, 2012 at 10:02 AM delete

kak lysaa ~ tolong saya .. knp saya buat , ade header n footer die jee?? isi dalamnya xde .. ~~ wuwuww

avatar
June 15, 2012 at 7:44 PM delete

thanx lyssa. menjadi ! :)

avatar
Sakinah ♥
AUTHOR
June 16, 2012 at 12:23 PM delete

Kak lyssa !!
Tq !
Syg kat lyss !

avatar
| anis su |
AUTHOR
June 30, 2012 at 11:04 PM delete

tak jadi lah kak lysa ):

avatar
July 1, 2012 at 6:03 PM delete

done!thanx again lyssa!! berguna sngt tuto2 lyssa nih..:))

avatar
July 8, 2012 at 4:02 PM delete

Alhamdullillah, Jadi lah kak lyssa <3 Thank you :)

avatar
Real Digie
AUTHOR
July 31, 2012 at 6:46 PM delete

kak , napa twitter saya tidak b'fngsi ??
saya suda bt many tyme tpi mac blank ..

avatar
AqIeM bL0g
AUTHOR
August 2, 2012 at 11:15 AM delete

x jdi pon ... pnat mencuba nyeee

avatar
patihah :D
AUTHOR
August 4, 2012 at 10:59 PM delete

tak jd pn . blank la :(

avatar
Iqin Rahim
AUTHOR
August 9, 2012 at 8:48 PM delete

Kak lysaa,macam mana nak buat warna die jadi warna pink? Kak lysaa buat lah tuto tuu :)

avatar
Plug Mapuh
AUTHOR
August 10, 2012 at 12:23 PM delete

cmxbrape jd je??try tgk jp..
http://lepakluuuu.blogspot.com/

avatar
ammina
AUTHOR
August 13, 2012 at 1:22 PM delete

tengss lyssa.. nice!!!

avatar
August 27, 2012 at 12:59 PM delete

sy tukar nickname... twitter sy dah jdi kosong.. cmne nk tukar balek ni??

avatar
September 3, 2012 at 10:58 PM delete

thanx sis..jadi..alhamdulillah..

avatar
mimi swagie
AUTHOR
September 12, 2012 at 6:40 PM delete

Kak lyssa thanks dah menjadi

avatar
ira natasha
AUTHOR
September 28, 2012 at 3:49 PM delete

kak nie nk wat cmene .. leh kak ajar kan .. sy x brape pham lah kak :)

avatar
Alice_Faris
AUTHOR
October 1, 2012 at 9:15 PM delete

akak lissa nape alice buad xley eak ? alice xpnady lhaa ley x ajar kn ? plaeseee =(

avatar
AkMaL aMiRa
AUTHOR
October 14, 2012 at 3:01 PM delete

assalamualaikum
kalau account twitter yang protected x boleh ke guna this way ?

avatar
Nureen
AUTHOR
October 27, 2012 at 8:50 PM delete

Kak lyssa, tak jadi punn :/ Tak paham

avatar
November 7, 2012 at 8:25 AM delete

X boleh buadd . Susah . Twitter skunk dah bru . Tak reti

avatar
Miera Nazri
AUTHOR
November 22, 2012 at 11:16 PM delete

akak , miera wat banyak kali . tapi tak jadi2 pungggggggg :(

avatar
MiraKpop
AUTHOR
November 24, 2012 at 11:13 PM delete

kak lyssa. kenapa bila saya klik step 1 tu keluar lain? dan saya tak jumpa langsung preferences semua tu. macam mana ni?

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 26, 2012 at 12:48 AM delete

Kak lyssa, widgets tu dah lain. saya pun dah tak tahu nak buat macam mana :'( Akak boleh tolong saya ?

avatar
November 27, 2012 at 2:58 AM delete

saya dah ikut tapi tak keluar pun twitternye. saya dah ulang banyak kali.

avatar
Nurin Nasuha
AUTHOR
December 4, 2012 at 9:08 PM delete

Kaq , twitter dah tukar baru . Buat tuto yang baru boleh ? One more , kalau gune blogskin , menjadi tak ?

avatar
Nadya
AUTHOR
December 18, 2012 at 5:17 PM delete

hm, kalau twitter tu protect tak boleh buat eh? alahhh.

avatar
January 13, 2013 at 12:27 PM delete

Dh buat tapi tengok kat blog takde pun..

avatar
January 13, 2013 at 12:28 PM delete

Dh buat tapi takde pun kat blog

avatar
January 13, 2013 at 12:43 PM delete

Tak dapat lah tolong saya boleh?>??

avatar
Papagege
AUTHOR
May 15, 2013 at 1:12 PM delete

Terima kasih tuan blog... Alhamdulillah dgn tunjuk ajar berjaya juga masukkan twitter d blog.

avatar
are
AUTHOR
August 31, 2013 at 3:53 PM delete

tak boley po0n . plez help me . hukhuk

avatar
nur nabilah
AUTHOR
October 13, 2013 at 6:20 PM delete

Thanks akak ! menjadi :)

avatar
Nur Syafiqah
AUTHOR
November 6, 2013 at 12:32 PM delete

saya follow blog kak lysaa :) nice tutoo . follow sy balik ye sis :)

avatar
December 12, 2013 at 11:24 PM delete

Kak Lyssa. Klik my Website tu tak ada pun. Dah beriaa korek korek. tapi tak jumpaa laaaa kak.

avatar
nurul aqilah
AUTHOR
February 3, 2014 at 3:49 PM delete

salam sys , tak menjadi pun .. saya dah klik link tu tapi nak cari profile widget tu dekat mana pulakk

avatar
February 15, 2014 at 2:45 AM delete

kak profile widget tu kat ne?

avatar
zighaa
AUTHOR
March 24, 2014 at 7:02 PM delete

@nurul shaqilla bukak twitter anda .qilla tkn yg simbol gear tuh pstu tkn setting . pandang kiri konfem jumpa widget . widget tuh kt bwh . tkn widget . pstu tk create new . pstu dh tkn create new , jumpe lah benda tuh . dh edit semua tuh tkn save changes . pstu copy html and paste dkt 'add html/java' . and the end .

avatar
June 12, 2014 at 1:44 PM delete

Akak mana letaknya profile widget tu dah puas cari tpi tkde

avatar
Nuyy Gabb
AUTHOR
September 4, 2015 at 12:44 PM delete

Tak faham T^T bahagian profile widget tu T^T

avatar
Yura Hryk
AUTHOR
January 4, 2019 at 11:06 PM delete

Use right image sizes in the social media! What is the best size for every media we use (Facebook, Twitter, Instagram)?
Read here twitter post size

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon