Tutorial : Bilangan "Views" Bagi Setiap Entry

Gadis Kidal Berceloteh...
21/02/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Heyy . Malam ni , Lyssa nak buat tutorial lagi lah . Kali ni , ada orang request tanyakan macam mana nak buat views .. Maksudnya berapa orang yang views kita punya entry . Macam dekat blog Lyssa sekarang ni lah . 

Ok . Lyssa bagi contoh , kalau korang masuk BLOG LYSSA , tengok bahagian bawah title entry tu . Ada jumlah views kan ? Haaa . Itu maknanya , jumlah bagi sesiapa yang masuk link www.lyssasecret.com . Contoh jumlah ada di bawah ni :




Tapi , bila korang tekan link title tu , akan jadi macam ni lah pulak jumlah bilangan yang masuk entry tersebut ...


 


Korang nak try jugak tak ? Kalau nak try , jom ikut step kat bawah ni . muehehee :)

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

  <div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;post-body-&quot; + data:post.id'>

3. Dah jumpa ? Good ! Copy kod ini pula :

<span class='post-counter'><script src='http://illusionss.110mb.com/mc/view.php' type='text/javascript'/> Views </span> 

4. Paste di bahagian atas kod yang korang cari tadi .

5. PREVIEW dulu . Kalau tak ada error dan menjadi , terus SAVE ok ?


hehe .  Senangkan ? =Selamat Mencuba!=

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

81 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Cik Kira
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:37 PM delete

hehew . bgus tuto ni . tp kalo blogskisn cmne kak ??

avatar
Nadia
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:38 PM delete

wahh ! nak try lah . best ni . tengs kak !

avatar
yaya
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:43 PM delete

malu lah nak letak .. blog kite tak femes cam akak

avatar
dyabunga
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:44 PM delete

nak cuba lh..thanks ye lyssa..:D

avatar
Mymai Slow
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:45 PM delete

menjadi . tengss kaka :)

avatar
Mohd Ridwan
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:47 PM delete

Macam best ajer..nak cuba lar~

avatar
February 21, 2012 at 10:47 PM delete

dah buat! thanks kak lyssa ;D

avatar
eqa sulaika
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:49 PM delete

wah,sys lyssa tuto ni mmg berguna untuk sye...biase nye owg BW x tinggal jejak so dngn cre ni sye boleh tau same ade owg de singgah ke tak kt blog x laku saye ni hihi

avatar
iela_dekla
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:50 PM delete

tq lyssa...dah jdi...(^_^)

avatar
February 21, 2012 at 10:51 PM delete

thanks gila la sis..menjadik la !

avatar
Rozuan Ismail
AUTHOR
February 21, 2012 at 10:58 PM delete

patutlah ramai fans,suka wat tutorial ye.huhu

avatar
February 21, 2012 at 11:02 PM delete

thnks lyssa..nak try nt..:)

avatar
Miss M
AUTHOR
February 21, 2012 at 11:19 PM delete

jdi ! thanks kak lyssa ^_^

avatar
February 21, 2012 at 11:24 PM delete

auw..auw :)
mnjdk lha kak lyssa , ,
lepas nie leyy lha tgk bpe ramai yg view :)
TERIMA KASIH daun keladi ,
lau ade tuto baru tnjukkn lha at kami :)
hehehehehehehe ^_*

avatar
Ida Roslan
AUTHOR
February 21, 2012 at 11:30 PM delete

wah bestnya..nak try lah nanti =). Terima ksh kak lyssa, smua tutorial kak lyssa senang nak difahami dan ikut =).

avatar
February 21, 2012 at 11:57 PM delete

wahhhhhhhhhhhhh jadi jadiiiiiiiiii.. mak sukeeeeee.. tankiuuu

avatar
Yaya ★
AUTHOR
February 22, 2012 at 12:25 AM delete

Thank kak lyssa . Jadi

avatar
February 22, 2012 at 1:39 AM delete

thanks dik lyssa. jadi yeayyyy !! :D

avatar
AdaM Hawa
AUTHOR
February 22, 2012 at 8:53 AM delete

nape sy punya x jadi erk?

avatar
February 22, 2012 at 9:45 AM delete

the best tutorial.
i love it .

avatar
Masz Sidek
AUTHOR
February 22, 2012 at 10:22 AM delete

thankz lyssa... menjadi... akak try letak sebelah kiri atas tajuk post..... alhamdulillah menjadi...

avatar
February 22, 2012 at 10:37 AM delete

yeay.thanks..mcm best je kan..nak buat la :)

avatar
O CIKTEDDY
AUTHOR
February 22, 2012 at 12:13 PM delete

bloger femes,mmg bnyk views.huhu

avatar
Azza Afdzal
AUTHOR
February 22, 2012 at 12:50 PM delete

thx ye lyssa..
akak wt menjadi :)

avatar
Arina Shamsul
AUTHOR
February 22, 2012 at 4:27 PM delete

nak try..nak try..thanks dear :)

avatar
Bunga Ros
AUTHOR
February 22, 2012 at 6:32 PM delete

x jadi un, blog saye pelik lah, sume tuto yg best best mesti tak leh, hurrrmmmm gile la blog bunga niew! --'

avatar
I.AM.HAFFEZ
AUTHOR
February 22, 2012 at 7:31 PM delete

Salam kak. tak jumpe pom. tolom tolom tolom. huhu

avatar
yayakechik
AUTHOR
February 22, 2012 at 8:16 PM delete

tutorial lyssa ni memang best n senang lak tu nak ikut.. sy ada prob ..ley tak bagi tau cara nak dapatkan blog id balik.. sebab blog saya dah orang lain tak boleh follow.. if tekan butang follow dye akan kuar warning ni

Error performing your request
We are sorry, but we were unable to complete your request.

The following errors were found:
blogID: yayagadiskechik.blogspot.com

kenapa ya?

avatar
Mohd Norafzal
AUTHOR
February 22, 2012 at 10:22 PM delete

Lyssa tak jadik pape pon..tak kua pape.err nape ye??


Yang benar,
Usop Lempoyang
Tok Ketuat GBS


*memangla sbb ko buat dlm mimipi mangkuk!

avatar
Shaky Shake
AUTHOR
February 22, 2012 at 11:27 PM delete

tq lyssa. walaupon org x ramai nak view entry shake, shake ttp letak jugak. bihihihi.

avatar
Qarr Jalil
AUTHOR
February 23, 2012 at 6:14 PM delete

mencuba dan meletak.tanx lyssa.

avatar
Alyani Aldama
AUTHOR
February 23, 2012 at 6:43 PM delete

kak lyssa, thanks for the tuto! menjadilah!

avatar
Cik Ain
AUTHOR
February 24, 2012 at 7:22 AM delete

semua tuto yg kak lyssa bg mesti menjadi :)

avatar
IraFikri
AUTHOR
February 24, 2012 at 12:29 PM delete

kalau nak letak kat blogskin ,nak buat macam mana ?

avatar
February 24, 2012 at 1:16 PM delete

seriously kak lysa reena ambil masa 2 hari teliti semua tutorial kak lysa..ada yg jd..dan ada yg x..reena pun ada juga ambil pict..dlm blog kak lysa..thnx a lot kak lysa....:)

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
February 24, 2012 at 4:57 PM delete

macam menarik gak ni..nak try la nnti.thanks lyssa

avatar
February 25, 2012 at 1:51 PM delete

sye x pndai lah nak bt..cm ne nak bt nye nie...

avatar
February 25, 2012 at 5:43 PM delete

Saya punya tak jadik pon ? ._.

avatar
February 27, 2012 at 10:54 PM delete

akak , mcm mane nak buat scrollbox mcm akak lyssa punye blog
hehe..
tlg ajarkan

avatar
hahafyza
AUTHOR
February 29, 2012 at 10:35 PM delete

wah wah wah kak lyssa , jadi . hikhik kak nak tnye cm mne ekh nak buat setiap gmbr dlm blog kite ade link blog kite . camne camne ?? hihihi ~ :)

avatar
March 3, 2012 at 7:41 PM delete

saya rasa link 110mb tu dah expired kot.... tak jadi pon

avatar
ain nadhyrah
AUTHOR
March 13, 2012 at 1:22 PM delete

tak jumpa larh kak lyssa ...cmne nie ???

avatar
March 14, 2012 at 8:10 PM delete

nak letak ke tak nak . kalau letak
tengoktengok takde siape views. ahaha~

avatar
Atiqah98
AUTHOR
March 23, 2012 at 9:16 PM delete

akak, nk tnye sumtink laa... blog sye (alwayzzmile.blogspot.com) tetibe aje wat pasal.. background jadi separuh.. lepas je sye buang window box yg tulis "welcome to my blog,tolong follow,blablabla.." , teros aje background sye tinggal separuh.. tolong laa sye kak lyssa T_T

avatar
April 3, 2012 at 10:28 PM delete

Yeayy menjadi ! Kak lyssa , tau tak nak buat border dekat perkataan views tuu ?

avatar
ieka zurika
AUTHOR
April 23, 2012 at 4:20 PM delete

sis..nape xde jumlah views pun..ada perkataan views je..huhuhu...

avatar
Kynaa Adelova
AUTHOR
May 4, 2012 at 5:31 PM delete

Takboleh punnn akak ? Kenapa yee ? Kynaa takjumpa pun code . Tolong laaaaa

avatar
Ra Darlaa :)
AUTHOR
May 10, 2012 at 4:43 AM delete

hmm sy tk dpt find kod yg kak lyssa bg :(

avatar
Ra Darlaa :)
AUTHOR
May 10, 2012 at 12:57 PM delete

@Ra Darlaa :)
hmm kak lyssa? tolong laa ra :(

avatar
Qierot
AUTHOR
May 16, 2012 at 5:23 PM delete

tak jumpa code dia pun kak lyssa. hmmmmmm please help us !

avatar
yaya zeyha
AUTHOR
May 19, 2012 at 1:43 PM delete

kak lysa.. help me plis. kenapa tak jumpa code tu?

avatar
Wanie
AUTHOR
May 20, 2012 at 3:44 PM delete

Thankz 4 dis tuto... ,^^

avatar
anis syazwani
AUTHOR
May 30, 2012 at 10:21 PM delete

tak jumpa pon kod nya.

avatar
Qierot
AUTHOR
June 2, 2012 at 3:13 PM delete

Akhirnyaa. hehehe terima kasih kak Lysa! i loveyou!

avatar
Situtt
AUTHOR
June 8, 2012 at 7:48 PM delete

kak lysaa , x jmpa kod :(

avatar
June 27, 2012 at 12:44 AM delete

alamak keluar "view" je adesss...kenape pulak ni (T_T)

avatar
Ayesha
AUTHOR
July 14, 2012 at 1:33 AM delete

kak lyssa, xjumpa kod :(

avatar
MiSsJue
AUTHOR
July 26, 2012 at 9:21 AM delete

haah..saya pun keluar views jek..x de number pun..da ada solution ke belum ek utk kes ni? plss Lysaa help...

avatar
Aema Ikma
AUTHOR
July 31, 2012 at 12:49 PM delete

Takk Jumpe kod jugakk . hukhuk .

avatar
August 4, 2012 at 5:29 AM delete

serius xde kod lah........hmmm....excited da ni... http://faratikah.blogspot.com/

avatar
devia christa
AUTHOR
May 30, 2013 at 2:36 PM delete

Thanks lyssa :)I like your Tutor

avatar
January 14, 2014 at 4:42 PM delete

Salam , Jadi lahh .. tq Lyssa ;)

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers