Tutorial : Printscreen Cara Mudah

Gadis Kidal Berceloteh...
21/02/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Ok . Nak teruskan je lah . Lyssa tahu semua dah pun tahu tutorial ni. Tapi , ada yang masih tanyakan Lyssa macam mana nak printscreen ? Err Printscreen tu apa . Lebih senang dengan kata lain , tangkap gambar di screen komputer . hekhek . 

Senang sangat . Tak payah lah nak guna software photoscape ke apa . Yang ni guna keyboard korang je . Korang tengok dekat bahagian keyboard korang ada tak benda ni ?


 


Yupp . Yang di anak panahkan tu . hekhek . 


1. Contoh lah korang nak printscreen shoutbox korang tu , korang tekan je simbol PrtSc SysRq dekat keyboard korang tu . 


2. Pergi dekat Paint .

 


3. Tekan Ctrl V serentak atau Tekan Paste untuk pasete-kan .

4. Then apa perlu korang buat . Mesti besar kan ? Apa lagi , korang crop je bahagian mana yang korang nak tuh . Lyssa bagi contoh ..

 
5. Lepas paste je , akan keluar macam ini :

 


6. Lepas korang crop mana yang korang suka , akan keluar lah macam ni . Contoh je ehh :

 

7. Masa dah paste tu , korang petakkan bahagian mana yang korang nak , then korang terus tekan crop . 

8. Crop ada di bahagian atas sekali .

9. Lepas tu , boleh lah korang SAVE ! Senangkan ? huhu .


=Selamat Mencuba=


**Lyssa tahu ramai dah tahu benda ni . Tapi , masih ada lagi newbie yang tak tahukan ?
Hanya sekadar membantu . Peace ^_^v 

  
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

68 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
February 21, 2012 at 4:38 PM delete

wah..saye 1st komen ker nie? he~~mmg senang..cepat n mudah...xyh gune pape software >_<

avatar
February 21, 2012 at 4:40 PM delete

@Phat

sama-sama nak muridku . muahaha~~

avatar
February 21, 2012 at 4:40 PM delete

@Cik Atin Bubbly

ehehe . ye . awak pengomen pertama ! :DD

avatar
Nadia
AUTHOR
February 21, 2012 at 4:41 PM delete

ooohh . mcm tu . sy blom taw lagi la kak lyssa. sy bukan newbie di sini .

avatar
February 21, 2012 at 4:48 PM delete

lha mcm nie jhe wat ye , , hehehe :)
tengs kak lyssa :)

avatar
ked
AUTHOR
February 21, 2012 at 4:52 PM delete

kalau tak, kena pakai software ke?
hohoho..

button prnt screen kat lappy dah tercabut my cat buat.. so, kalau nak berprint screen2 ni kene tggu balik umah laa.. online pakai lappy my mom..hukhukhuk

notty cat!

avatar
February 21, 2012 at 4:54 PM delete

@ked

alahai . macam tu pun boleh ekk ?
ekekek . Noty gilerrr kucengg awokk ! :p

avatar
LyNdA Aziz
AUTHOR
February 21, 2012 at 4:56 PM delete

tenkiu lyssa . lynda antara orang yang tak tahu tuhhh .. hehe

avatar
ZWAN SABRI
AUTHOR
February 21, 2012 at 4:59 PM delete

Zwan dulu tak taw tp skang dah taw.. :) btq,nice info utk org2 yg taktaw.. :)

avatar
qUeEn ConQuer
AUTHOR
February 21, 2012 at 5:00 PM delete

owh..dah lme pkai laptop pon kte xtau kak lyssa..haha..tq tau kak..

avatar
Afiq Yassin
AUTHOR
February 21, 2012 at 5:00 PM delete

lepas ni blh byk2 prtscrn..

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
February 21, 2012 at 5:20 PM delete

yups..dulu mas gna ni every month bayar bil2..tapi agak leceh gak nk kene bukak paint..so mas gna je photoscpe.snape n truz save.

avatar
lisa
AUTHOR
February 21, 2012 at 5:24 PM delete

lisa tahu benda ni pun lepas bersusah payah search kat google tahun lepas.. bila tanya org, diorg kata buat kat photobucket lah ape lah. hee papepun kak lyssa punya tuto yg terbaik! :)

avatar
Fiksyida
AUTHOR
February 21, 2012 at 6:36 PM delete

Suka! Thanks lyssa :)

avatar
February 21, 2012 at 6:39 PM delete

Owh O.o skg bru tau mcm mna nk printscreen.maseh ye kak lyssa:))

avatar
ummi
AUTHOR
February 21, 2012 at 6:47 PM delete

Macam tu ke nak buat.. dulu saya terfikir2 camne nak buat.. thanks kak lyssa! >_<

avatar
YaYaNsMuM
AUTHOR
February 21, 2012 at 6:56 PM delete

walaupun YM dah lama tahu, tapi YM ttp support...bagus info ni utk adik2...(^_^)

avatar
Hanis Aliya
AUTHOR
February 21, 2012 at 7:04 PM delete

teringat lagi masa hanis mula2 blogging.. Tak tahu pun apa itu PrintScreen.. :)

avatar
rainnyberry
AUTHOR
February 21, 2012 at 7:22 PM delete

saya baru tahu sal ni.malunya..kih3. Thnks Lyssa. mcm mna nak buat yang related posts @ jom terjah entry lyssa yg lain tu?

avatar
O CIKTEDDY
AUTHOR
February 21, 2012 at 8:24 PM delete

oh kak lyssa,camne plak nak wat header mcm kak lyssa tu?hehe

avatar
February 21, 2012 at 8:25 PM delete

tak pe kongsikan ilmu.Dah lapuk bagi kita tapi mungkin baru bagi yang lain, kan?Sayang Lyssa.

avatar
February 21, 2012 at 8:47 PM delete

dulu masa mule2 tau pasal printscreen punya suka kan..bangga dgn diri sendiri.heheh

avatar
cHu_aRE
AUTHOR
February 21, 2012 at 11:14 PM delete

sangat menjadi ! thanks akak :)

avatar
February 22, 2012 at 1:38 PM delete

thank ..kak lyssa ..!!

dilla da lama nnty2 kn tutorial ni..

LOVE U SO MUCH!! (as blogger) hhee

meh visit blog dilla :

avatar
Secret Garden
AUTHOR
February 22, 2012 at 2:30 PM delete

mana CROPnya? tak jmpa pun! cerletak gambar CROP tu dekat mana.. T^T

avatar
February 22, 2012 at 7:06 PM delete

Akaq Lyssa. Thanks ya!
Dha lama Lya request akaq. huhu *_~

avatar
Ain Dzaya
AUTHOR
February 22, 2012 at 11:07 PM delete

cara mudah..ain bRU TAW..thankz ajarkan..

avatar
fauziah domo
AUTHOR
February 23, 2012 at 6:47 PM delete

Tengs taw . Fauziah aritu ade minx request bende ni , ternyata plak sys lyssa watkan

avatar
bengkel cinta
AUTHOR
February 25, 2012 at 9:30 PM delete

mbak ajari aku buat blogspot dong

avatar
safina ina
AUTHOR
February 26, 2012 at 10:24 AM delete

Terima kasih kaq lyssa kerana buat tuto ni.. Sye da gne pown step ni dan akhir nye menjadi.. Thanks a lot ..

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
February 26, 2012 at 12:58 PM delete

Kak lyssa..
yg nk kene Pegi dkt Paint tu DKT MNE???

avatar
February 26, 2012 at 11:06 PM delete

Kak Lyssa Nie Baiklah !
Tapi kan Kak Lyssa Macam Mane Nak Letak Older Post And New Post ?

avatar
February 26, 2012 at 11:06 PM delete

Kak Lyssa Nie Baiklah !
Tapi kan Kak Lyssa Macam Mane Nak Letak Older Post And New Post ?

avatar
FLYLYZA ♥
AUTHOR
February 27, 2012 at 6:24 PM delete

Tak boleh pun kak Lyssa :(

avatar
~ Fazrinie ~
AUTHOR
March 6, 2012 at 11:57 PM delete

kak lysa kenapa xboleh ? :(

avatar
hahafyza
AUTHOR
March 8, 2012 at 3:50 PM delete

kak Lyssa ! tak boleh punn :( huhuhu , kt nebook nieh takde pun button tuu . :( waaa nak naness

avatar
Sugar NaNa
AUTHOR
March 12, 2012 at 8:41 AM delete

Tak Bolehla.. Kene Gune Ape Google Chrome Ke Mozzila ?

avatar
March 13, 2012 at 2:45 PM delete

wow ! terima banyak2 ye kak lyssa..

avatar
March 16, 2012 at 3:28 PM delete

Ya Allah Kak Lyssa banggenye dpt buat I Love You kak Lyssa hehe Happy sangat-2, ingatkan kene download mcm-2 ^^ hepy nye!

avatar
Ieya Nana
AUTHOR
March 22, 2012 at 9:07 PM delete

Akak~!! thnxx 4 the tuto~! :D <3 u akak~!

avatar
iela_dekla
AUTHOR
March 30, 2012 at 4:47 PM delete

lyssa...iela da ikut tuto pasal print screen,tp keyboard iela xda 1BUTTON (PRT SC SYS RQ) yg ada PRT SC(1BUTTON) SYS RQ(1 BUTTON) button tu asing2... hrap leh bntu yew....

avatar
April 22, 2012 at 9:43 PM delete

Mana nak dapat Paint tu kalau laptop takde?

avatar
nis
AUTHOR
May 6, 2012 at 11:07 AM delete

sama ngan yg nie:

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/05/tutorial-52-cara-untuk-print-screen.html

avatar
May 12, 2012 at 5:44 PM delete

tak boleh save pon kak lyssa ? ;(

avatar
May 12, 2012 at 5:45 PM delete

tak boleh nak save pon kak lyssa ;(

avatar
syuhailin
AUTHOR
May 26, 2012 at 1:01 PM delete

yeay ! dh reti dh nk wat printscreen ! masheh k.lyssa

avatar
anis syazwani
AUTHOR
June 6, 2012 at 12:14 PM delete

kak, tak boleh pon...keyboard saya lainlah kak! :(

avatar
Wniy
AUTHOR
July 5, 2012 at 10:34 AM delete

kak , tak jadi pun .

avatar
Hazwani Haron
AUTHOR
August 5, 2012 at 11:43 PM delete

akk lyssa , kalo kite dh crop ap yg kite nk tu , cm ane kite nk savekan yg kite crop kan tu jew ?

avatar
August 14, 2012 at 1:59 PM delete

syg gileee kat kak lyssa . Memang blog kak lyssa la terbaik !! hehe . Thanks sys . :)

avatar
Iman Nessa
AUTHOR
August 17, 2012 at 6:28 AM delete

kak lyssa , macam mane nak letak gif dalam blog?

avatar
August 22, 2012 at 11:57 AM delete

oh gitu ke . senang lak . makaseh~

avatar
remoih serr
AUTHOR
September 16, 2012 at 4:05 PM delete

hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://itsegmen.blogspot.com

avatar
October 30, 2012 at 10:39 PM delete

button prnt sc dan sys rq asing2..macam mane ye???

avatar
November 16, 2012 at 3:22 PM delete

KNAPA SAYA BUAT XBLEH?? XJUMPA PON BUTTON CROP TU?? XBRAPA PHM LA...HEHEH...

avatar
nowin
AUTHOR
December 27, 2012 at 8:50 PM delete

tak jadi pon kak :(

avatar
Eryn Hushess
AUTHOR
February 4, 2013 at 4:14 PM delete

kenapa saya punye keyboard dye bagi dua camtu?? x tahu lah... :/ serius cara ni mmg senang :*

avatar
Mini Author
AUTHOR
March 15, 2013 at 9:29 PM delete

x nmpk pic nyeeee.... nk kne tekan ape?? bgitau jeeek~

avatar
July 13, 2013 at 11:34 PM delete

terima kasih kak lyssa!
tapi adeq tak tau mane nk edit gmbr..nk buat ader anak panah mcm kak lyssa tuh..sbb nk wat tuto kat blog adeq..akak guna editor aper ek?tlg nagitau..plz

avatar

Google+ Followers