Tutorial : Scroll Box Dalam Entry

Gadis Kidal Berceloteh...
03/02/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Ok . Baru-baru ini , Lyssa ada terima request dan bertanyakan macam mana nak buat scroll box dalam entry . Macam Lyssa Lyssa taip kan sekarang ni . Dalam scroll box . Ok . Bagi yang berminat nak letak senarai nama peserta Contest apa ke , boleh lah kalau nak ikut tutorial ini . Saja-saja nak cuba pun tak salah .. Senang je . HEHE .




1. Log in > Dashbord > New Post 

2. Copy kod ini :

<center>
<div style="background-image: url(&quot;http://dl.glitter-graphics.net/pub/303/303771ob8r4r0z04.png&quot;); border: 3px double #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">

Taip isi-isi dan ayat korang di sini ...

</div>

3. Paste di bahagian Edit Html dalam New Post tadi . Edit Html kat mana ? Tengok ni :
 
 
 


4. Ok . Bila dah paste , korang taip yang apa yang korang nak taip di "Taip isi dan ayat korang si sini"

5. Sekarang ni , korang tukar heidgt dan width mengikut citarasa korang . Yang Lyssa warkan merah tu .. Tukar ikut size korang suka okehh ?

6. Yang warna biru tu pula , kod warna border yang korang nak . Boleh TEKAN SINI untuk dapatkan kod warna tersebut . 

7. Sekarang korang tekan compose untuk lihat preview hasilnya . Contoh di bawah :


 
 
8 . Whoaaa . Kalau jadi , boleh lah korang tekan Publish Post . Dah siap :)
 
 
Macam mana ? Suka takkk . ekekek . Selamat Mencuba ^_^

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

68 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
YannYoseob
AUTHOR
February 4, 2012 at 10:45 PM delete

Lama cari tutor niey.Thanks Lyssa :)

avatar
Nur Izzati
AUTHOR
February 4, 2012 at 10:48 PM delete

Ouhhh dah lama cari tp kak lyssa kalau dlm scroll tu nk ltk gmbr cm mna ^_^

avatar
Shsh
AUTHOR
February 4, 2012 at 10:50 PM delete

First! hehe.. thanks lyssa..

avatar
Ieyra Ghani
AUTHOR
February 4, 2012 at 10:58 PM delete

suka ! suka ! nak try lah ~ hehe .. tengs sis ^^v

avatar
myra azraff
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:12 PM delete

thanks akak..dah lama tercarik2 tuto ni:)

avatar
LITO
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:12 PM delete

macam senang macam susah..
i love this tuto:)

avatar
February 4, 2012 at 11:15 PM delete

mcm ne na buat comment box cntik cm ni. . . ha??? da try tp kuar pon comment box nyer,,ajar bole x??? ajar satu2 taw,,,step by step...sy ni loading sket..ma seh..=)

avatar
Live to Life
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:18 PM delete

cube try height --> max-height . lg clean

avatar
Nur-nba
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:21 PM delete

Terima kasih Lyssa. Tutorial yang sangat berguna untuk akak.. :)

avatar
karen
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:30 PM delete

da update entry baru klu tak kberatan sggh laa :) http://layanlhaa.blogspot.com/2012/02/omg-kerana-boyfriend-sanggup-hina-allah.html

avatar
nur
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:46 PM delete

woo.. best totur kak lyssa ni..

avatar
Fisha Adura
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:55 PM delete

terima kasih daun kali :) penantian selama ni tau! hehe

avatar
February 5, 2012 at 12:03 AM delete

likelike,,, tapi kalau untuk bubuh kat sidebar camne yer?? thanks kalau answer

avatar
Mohd Ridwan
AUTHOR
February 5, 2012 at 12:37 AM delete

Kak Lisa,link untuk bakground scroll box tu mcam cacat sikit ar,cer kak lisa tengok~

avatar
Ummi Iman
AUTHOR
February 5, 2012 at 12:50 AM delete

sangat berguna lebih-lebih lagi bila buat giveaway.. t.kasih lyssa

avatar
Nur Arina
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:38 AM delete

Wahh.. macam best nak trylah!! :D Thanx Kak Lyssa :D

avatar
AinSyamimie
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:42 AM delete

ok,,,, thank you... da menjadi, k.lissa :)

avatar
February 5, 2012 at 3:09 AM delete

thanks kak lyssa .. :)
Farah dah try .. memang menjadi . :D
suka sgt2x . hehe ..

avatar
Eza Boom Boom
AUTHOR
February 5, 2012 at 8:28 AM delete

tutorial yang senang faham, mekaseh lyssa ;)

avatar
Mrs.Secret
AUTHOR
February 5, 2012 at 9:26 AM delete

Okeyh , , secret tgOk , , mcm nk try cube sebb tuto nh akan nmpk kemas pde entry kite . .best! tpi . secret tk rjin plk lha . . ap-II pOn . . maceh kak Lyssa <3

avatar
February 5, 2012 at 10:29 AM delete

hi..nice blog..baik awak ni..

anyway, nak promote my new biz blog..baru sangat2..

free visit my biz blog..byk baju korea, baju kurung, beg untuk gadis-gadis comel macam awak..

www.ikafantasicloset.blogspot.com

avatar
Jamalina
AUTHOR
February 5, 2012 at 10:44 AM delete

Tuto yg baik . Dah lama mncri . Dan ia dh mnjadi . Thanks akak ^^

avatar
February 5, 2012 at 12:50 PM delete

salam lyssa..knp ek kalau bkk blog kita kt intrnet explorer lain mcm je..kalau kt google chorm ok je...cnthnya kalau kt google chrm templat kita mcm melengkung sket..kalau tenet explorer x de lengkung pown...pstu kita punya gadjet2 yg kita buat tk nmpk pown kt google chrm..tp kt tenet explorer nmpk lak...td try bkk guna tenet explorer trkejut sebab mcm lain je blog sy ni..huuhuhu

avatar
profmie
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:05 PM delete

lyssa..cmne ek klu org nak search keywords kita punye blog..mksud sy kt bahagian stats..coz kt search keywords sy msh xde lg..

avatar
February 5, 2012 at 1:20 PM delete

tq Lyssa... Ni buat akak tambah sayang ni! :D

avatar
Arra Ahmad
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:30 PM delete

thanks..dah lama cari..tutorial org lain tak menjadi..hikhik..

avatar
Arra Ahmad
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:30 PM delete

thanks..dah lama cari..tutorial org lain tak menjadi..hikhik..

avatar
February 5, 2012 at 4:16 PM delete

thanks kak lyssa ^^
dah lama cari tuto nie ~

avatar
Jamalina
AUTHOR
February 5, 2012 at 9:00 PM delete

Cantikk header akak ^^ Adik suka ..

avatar
February 6, 2012 at 9:46 AM delete

Tak menjadi lahh kak lyssa :'(

avatar
February 6, 2012 at 12:15 PM delete

heheee. cantik2. nak tau. hee.

avatar
February 7, 2012 at 12:18 PM delete

thnks kaka lyssa , dah lama aien aien cari tuto niee :) , akhirnya dapat jgak <3

avatar
GmEy
AUTHOR
February 8, 2012 at 7:25 PM delete

thxx kak lysaa...^^

avatar
February 21, 2012 at 9:32 PM delete

kak lysaa | cm ne nk dtk gambar bergerak dalam blog ??? bole kah bantu saya . . .

avatar
nadia yussof
AUTHOR
February 24, 2012 at 3:16 PM delete

eh . jadi la kak lyssa .
thanks , kak lyssa . :)

avatar
Yaya Simpson
AUTHOR
March 3, 2012 at 6:42 PM delete

akak nak guna mcm mana

avatar
March 9, 2012 at 4:14 PM delete

kalau nak buat box, tuk pasangkan kode html macam mane? saya dah bingung nak cari tutorial tu,

avatar
Nur-nba
AUTHOR
June 12, 2012 at 10:40 PM delete

Thanks Lyssa.. Its help me a lot..!!

avatar
Nur hanim
AUTHOR
June 24, 2012 at 6:42 PM delete

Thankss kak lyssa. Macam ni rupenyeee~

avatar
wanie-raina
AUTHOR
August 13, 2012 at 7:15 AM delete

thanks lot! tapie die punye scroller tu tak cute mcm kak lisa punye la~

avatar
December 8, 2012 at 7:44 PM delete

Thanks lyssa . Izzah memang dah lama nak buat ni ..

avatar
Nur Zahirah
AUTHOR
December 24, 2012 at 10:45 AM delete

@YannYoseob
lama sangat ke cari tuto ni?hebat

avatar
Ainur Izzati
AUTHOR
February 10, 2013 at 9:13 AM delete

Kak lyssa,macam mana ek nak buat background dalam scrollbox tu macam kak lyssa punya gambar :) Tq

avatar
Nur Amalina
AUTHOR
March 16, 2013 at 1:42 PM delete

akak menjadi....terima kasih tuto...

avatar
Nur Amalina
AUTHOR
March 16, 2013 at 1:43 PM delete

akak lysaa menjadi laa...terima kasih tuto ni...

avatar
RAWRRR
AUTHOR
December 23, 2013 at 5:57 PM delete

saya suka ber-tutor dari blog awak. macam2 ada =)

avatar
Farha Kimah
AUTHOR
December 4, 2014 at 11:23 AM delete

Thx!!! Suka sgt! Hehe~ Tq for sharing oke!

avatar
Nad Simple
AUTHOR
December 4, 2014 at 5:26 PM delete

Thanks kak Lyssa ! :) Tuto yang senang dan mudah . Hee

avatar
nur sabrina
AUTHOR
June 26, 2016 at 8:36 AM delete

Minta kebenaran untuk share di entry post kita ye ^_^

avatar

Google+ Followers