Tutorial : Jadikan Gambar Di Entry Melengkung

Gadis Kidal Berceloteh...
21/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


 Heyyooo . Nak teruskan tutorial untuk hari ni . Ececehh -.-' Tuto apa ek kali ni ? Okeyy . Kali ni Lyssa nak ajar macam mana nak buat bagi gambar dekat bahagian post entry kita jadi melengkung gitu . Alar , macam ni haaa :

 


Dulu  , Lyssa ada buat tutorial pasal kalau cursor sentuh baru melengkung dan blur .. Kali ni , cursor tak sentuh pun dia tetap melengkung gitu je . Nak try tak ? Jom ikut tutorial ni :


1. Dashboard > Design > Edit Html 

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

h3.post-title {


Atau



.post {


3. Ada tak ? Kalau tak ada , korang cari lah yang seakan-akan macam tu ek .. Then copy kod ini :

.post img {
padding:0px;
BORDER-RADIUS:30PX;
border:0px solid #ffffff;

4. Paste di bahagian atas salah satu kod tu .. 

5. Cuba Preview dulu . Kalau tak ada error , korang boleh lah SAVE !


** Now , pergi ke entry yang ada gambar . Tengok ! Menjadi tak ? Ada lengkung-2 tak ? hehe . Kalau ada . Tepuk dada , tanya hati . "Pandai jugak aku ni kan ?" hewhewhew~

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

73 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Spudin
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:39 PM delete

aiyooo...cool punya tutorial ni .. :D

avatar
April 21, 2012 at 2:43 PM delete

teng kak lyssa...smoga idea akk utk buat tuto lagi mantap...btw mmg best =)

avatar
Sandra
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:45 PM delete

waa..sandra nak cuba lah :)
tnx kak lyssa

avatar
Umi Aisyah
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:45 PM delete

sedapnye~ cup cake 2 :)

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:47 PM delete

nak cube ..!!
Sys.. Buat lah tuto banyak2 lagi..
boleh ?? (hehe)

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:48 PM delete

salute betul la kat lyssa ni..memang boleh bukak kelas untuk blogspot da ni..hehe

avatar
Nurain Kesuma
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:51 PM delete

haha blh2... thanks kak lyssa :)

avatar
etuza
AUTHOR
April 21, 2012 at 2:53 PM delete

hebatnya lyssa. Best sangat2 tak lagi guna fram tuk cute kan gambar nak3x try. Lysaa dah pun bagi green light kan..

avatar
Hanis Aliya
AUTHOR
April 21, 2012 at 3:03 PM delete

ooh. baru tahu. ingatkan nak kena edit gambar tu..

avatar
April 21, 2012 at 3:30 PM delete

nice...akak dah buat...cantik...

avatar
etuza
AUTHOR
April 21, 2012 at 3:44 PM delete

erro laqh pula, mesti atas ke pada kod tu? atau letak tempat ke dua dalam kod post tu?

avatar
April 21, 2012 at 4:14 PM delete

waaa.. bagus tol la kak lyysa ni.. sayang kak lisa ! hehe :)

avatar
anishahuda
AUTHOR
April 21, 2012 at 4:52 PM delete

assalamualaikum, lysa mcm mana nak hilangkan background blkg gmbr kita letak e hhttp://dearyimannies.blogspot.com

avatar
Sakinah ♥
AUTHOR
April 21, 2012 at 5:20 PM delete

Tq akak, n sy nk request satu tuto ni !
mcm mane nk wat yg copyright kat bwh tu ?
sy teringin sgt nk buat mcm tu !
hope akak blh tlg sy n yg lain.

avatar
eVa
AUTHOR
April 21, 2012 at 5:23 PM delete

wow! best jugak.. nak try

avatar
Yanie Ninie
AUTHOR
April 21, 2012 at 5:34 PM delete

Cantik pun gambar dlm blog yanie tu ha , thanks kak Lyssa :)

avatar
deno
AUTHOR
April 21, 2012 at 5:36 PM delete

bleh la cuba... thanks lyssa :)

avatar
April 21, 2012 at 5:55 PM delete

ececeeh ! tpi cmne na buat bila cursor menyentuh pastu die jadi melengkung tapi x jadi blur .. thanx !

avatar
faizulosman
AUTHOR
April 21, 2012 at 6:57 PM delete

mana dpt semua tutorial ni... rajin btl cik lysa ni...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/04/dinner-me-my-self-and-music.html

avatar
Liyana yan
AUTHOR
April 21, 2012 at 7:34 PM delete

saya guna tuto nie TQ! Kak Lyssa ^_^

avatar
ieda
AUTHOR
April 21, 2012 at 8:25 PM delete

terima kasih dik !!!! ;))

avatar
mizsaxes
AUTHOR
April 21, 2012 at 9:15 PM delete

ohoo! jdla, tenkiu ea :)

avatar
April 21, 2012 at 10:02 PM delete

thanks. menjadi.syg kak lyssa :*

avatar
profmie
AUTHOR
April 21, 2012 at 10:46 PM delete

ohw..tp xnmpk sgt pun

avatar
April 22, 2012 at 9:02 AM delete

thnx , buat tutor ni , !! :D ,

avatar
SunnyFunny
AUTHOR
April 22, 2012 at 1:36 PM delete

wah wah . best best :)

avatar
niedaida
AUTHOR
April 22, 2012 at 4:16 PM delete

nak try lah,tq kak :)

avatar
Cik Farhana
AUTHOR
April 22, 2012 at 5:52 PM delete

Yeahh thankyou cik Lyssa !

avatar
April 22, 2012 at 6:40 PM delete

sy sampai rini xreti sgt nk buat bnde2 ni... sbb tu layout x tukar2... haha

avatar
deq
AUTHOR
April 22, 2012 at 6:50 PM delete

heho!kak lyssa cantik :). tq, da jd da. nnt lawat blog saya eh http://disisbelogsaya.blogspot.com

avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
April 22, 2012 at 7:02 PM delete

lyssa,nk tanya ni..lyssa ni blaja bab2 komputer n coding2 eh?

avatar
cik abbit
AUTHOR
April 22, 2012 at 8:45 PM delete

tq for ur tuto credit to u http://iniidopaku.blogspot.com/2012/04/wajah-baru.html

avatar
April 22, 2012 at 8:47 PM delete

Cepat!Cepat!Siapa nak try!

avatar
Iza Zaty
AUTHOR
April 22, 2012 at 9:05 PM delete

mmg JADI LAH! tq kak lyssa

avatar
April 22, 2012 at 10:02 PM delete

As'kum. Boleh tak nak copy tutorial ni tapi tulis credit to Lyssa ?

avatar
Hanum
AUTHOR
April 23, 2012 at 1:14 AM delete

tq for the tutorial..nt nk cube..

http://mistiksakura.blogspot.com/2012/04/saya-tunggu-awak.html

avatar
hazdnul
AUTHOR
April 23, 2012 at 1:50 PM delete

hye kek lyssa,.. dah jadi..thanks ^__^

avatar
nurul
AUTHOR
April 24, 2012 at 6:34 PM delete

Lyssa , takleh punn.. watkan bleyh tak?

avatar
April 25, 2012 at 4:27 AM delete

kenapa x jadi syg....
nk copy kat mana benda tu???

avatar
نور جنه
AUTHOR
April 25, 2012 at 10:59 AM delete

sy punye tak dapat buatla.. 3 kali try error.. sobsobb :(

avatar
April 25, 2012 at 12:58 PM delete

@zulhilmi tempoyak
please follow my blog untuk tmbh frenz ... huhuu ... bru 4 owg ikut entry saya .. sob .. sob .. lavendargurlz.blogspot.com

avatar
Ga Im Eun
AUTHOR
May 6, 2012 at 4:57 PM delete

Akak..kalau untuk template pula..sama je ke?

avatar
Kinah
AUTHOR
May 18, 2012 at 2:44 PM delete

Thanx kak... sekali sekala lawat lah blog ni....
http://andisakinah.blogspot.com/

avatar
kinchnaf
AUTHOR
May 25, 2012 at 3:54 PM delete

thanks sis.. berjayeee ^^

avatar
domo_cat
AUTHOR
June 1, 2012 at 9:34 PM delete

kak lyssa yg kiut miut .. thanks sesangat .. kiut .. best la layan blog ni..bleh msuk blog terhebat antarabangsa

avatar
June 3, 2012 at 6:36 AM delete

kak . nak tanye kenape kalau sy try edit kat HTML lepas tu jadi Error ?
susah laa mcm niee nk edit blog . huhuk2

avatar
Cikin
AUTHOR
June 27, 2012 at 2:02 PM delete

Wahhh ! Menjadi laa . Thanks lyssa :D

avatar
July 25, 2012 at 5:52 PM delete

Lyssa, menjadilah !! Thanks sangat2.. Lawa dah gambar dekat setiap entri Zati.. Melengkung je gitu..Hehehe.. :D

avatar
September 2, 2012 at 12:23 AM delete

toturial yang bagus ! sesuai untuk new blogger macam saya :) thank you :)

avatar
September 10, 2012 at 1:20 AM delete

kak lyssa, sya buat x jadi lha.. sedihh..hrmm...

avatar
tia
AUTHOR
November 7, 2012 at 8:46 PM delete

dalam banyak banyak TUTORIAL! awak punya TUTORIAL je yang mnejadi! Thanks!!!

avatar
December 9, 2012 at 8:50 PM delete

thanks lyssa . btw , izzah ambil gambar tu ! hahahhahahahaa .

avatar
Niena Reen
AUTHOR
December 17, 2012 at 8:24 PM delete

menjadi la kak lyssa! thanks a lot. :D

avatar
January 25, 2013 at 4:29 PM delete

Thanks kak Lyssa hehe..selalu buat tuto tak komen pun kesian kak Lyssa..:)

avatar
November 5, 2013 at 12:55 PM delete

xjumpa cari kodnye laa kak lyssa!

avatar
Cik Tieka
AUTHOR
December 31, 2013 at 12:24 PM delete

salam kak Lysa..thanx for this tuto..sangat awsome! menjadi tau! :D

avatar

Google+ Followers