Tutorial : Tulisan Warna-Warni Menggunakan Photoshop

Gadis Kidal Berceloteh...
18/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


 


HEHE  . Dah lama nak buat tutorial ini . Tapi , tak ada masa . Sorry bagi siapa yang request tanya macam mana nak buat tulisan warna warni macam ni . Ok . Bagi siapa yang dah ada photoshop , teringin nak buat macam ni , boleh ikut step di bawah ok ?



1. Bukak photoshop korang > File > New > Pilih Size 

2. Kalau nak buat tandatangan kecil macam Lyssa ni , boleh ikut size ni :


Klik untuk nampak lebih jelas


3. Make sure dalam keadaan transparent . Then , pilih horizontal type tool dan taip ayat yang korang nak . Macam Lyssa ni :


Klik untuk nampak lebih jelas 

4. Lepas dah taip , tekan Move Tool (V) .

5. Then pergi bahagian Layer > Type > Convert to Shape 


Klik untuk nampak lebih jelas  


6. Lepas tu , tulisan korang akan ada line macam ketak-ketak tau ? Lepas tu ,pergi ke 
Layer > Rasterize > Fill Content

Klik untuk nampak lebih jelas  


7. Ok . Tak ada apa yang berlaku kan ? Tak apa . Pergi ke bahagian gradient .


 


8. Pilih dulu warna apa-apa . Macam yang ini :

 


9. Kalau korang pilih warna rainbow lah contoh ye , korang double-click dekat warna rainbow tu , then , click balik di bahagoian yang Lyssa kotakkan warna merah kat atas ni .

10 . Then , akan keluar satu pop up . Kalau nak tukarkan warna rainbow tu kepada warna lain , korang double click dekat lyssa kotakkan kat bawah ni :




11. Tukar je dengan warna apa yang korang suka , then tekan 'ok' !

12. Then , dragkan cursor di tulisan korang . Akan jadilah macam ni :


 


13. Kalau nak lebih cantik , nak ada line hitam kat bahagian outline tu , korang pergi :

 


14. Then , hasilnya :

 


* Jangan risau dekat yang ketak-ketak tu . Nanti  , korang SAVE benda ketak-ketak tu , takkan nampak dah ler . huhu :)


15. Save as PNG of GIF :)



p/s : hehe. senang kan ? Haa .  Selamat Mencuba ! =)

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

34 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nur Najwa
AUTHOR
April 18, 2012 at 9:53 PM delete

Hehehe , nak ikut r !

avatar
Eniq_Fanfict
AUTHOR
April 18, 2012 at 10:02 PM delete

wow,, ! mnarikk ! nk cubaa !

btw,,kak,,mcmne nk wat tmpat komen mcm kakak lysa ni??..
best lahh !

avatar
April 18, 2012 at 10:04 PM delete

@Eniq_Fanfict

boleh tengok kat tuto . tengok yang terbaru...

avatar
April 18, 2012 at 10:06 PM delete

lawanyaa....! lama tak singgah sini... thanks for the tutor! sgt2 membantu.... :D

avatar
Yvonne Evans
AUTHOR
April 18, 2012 at 10:12 PM delete

Lekleh,lyssa guna gardient tool je ke ? Tak pro lansung lah...

avatar
April 18, 2012 at 10:17 PM delete

@Yvonne Evans

Yer . Saya tak sehebat awak lah dear :) Ni pun baru belajar =)

avatar
April 18, 2012 at 10:34 PM delete

heheheh menarik plak entri nih...nak try...1 nuff tuk sifu

avatar
Erynn Anyssa
AUTHOR
April 18, 2012 at 10:51 PM delete

OMG lyssa u comment blog I!!!Seriyes macam tak percaya ney.Still dok blink2 lagi.Rasa nak nanges!!
Thanks a lot lyssa!!MUAHHH3

Blog Gadis Melayu

avatar
maslin
AUTHOR
April 18, 2012 at 11:13 PM delete

nak try buatlah...br nak bjinak2 ngan blog ne...thanks lyssa...

avatar
NAL
AUTHOR
April 19, 2012 at 12:21 AM delete

sangat membantu la Lyssa..nice share

avatar
Woofer Storm
AUTHOR
April 19, 2012 at 8:14 AM delete

nak buat,tapi sy bab coding ngan photoshop ni mmg susah nak stdy.dasar pemalas~

avatar
April 19, 2012 at 8:14 AM delete

best nye la ai..kalau ade photoshop..huhuhu

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 19, 2012 at 12:50 PM delete

hahaha..semuanya pakai photoshop rupanya..hehe

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 19, 2012 at 12:50 PM delete

hahaha..semuanya pakai photoshop rupanya..hehe

avatar
Inz Indah
AUTHOR
April 20, 2012 at 1:23 AM delete

thanks..!msih pening2 lagi dengn photoshop ni..adehh~

avatar
Syafiq Ajis
AUTHOR
May 29, 2012 at 1:31 AM delete

Good ! Good ! Good ! Sy bru lg berblog.. minx tunjuk ajar ea.. ni blog sy http://manokelpase.blogspot.com/

avatar
Iwani Irdina
AUTHOR
June 7, 2012 at 10:32 AM delete

Akak Lyssa..macam mana nak besar kan tulisan???Saya tak tahu la..:'(

avatar
Iwani Irdina
AUTHOR
June 7, 2012 at 12:07 PM delete

akak lyssa dah jadi..thannks..:)

avatar
August 24, 2012 at 11:18 AM delete

HYE KAK LYSSA ! thanks sbb buat tuto ni , tp kan , sy punye Photoshop takde gradient tool la , mcm mana nak buat ni ?

avatar
September 16, 2012 at 11:10 AM delete

ma kasih Kak Lyssa..
boleh dijadikan pnduan ni..
pa pon.. thanx..

avatar
September 16, 2012 at 11:10 AM delete

ma kasih Kak Lyssa..
boleh dijadikan pnduan ni..
pa pon.. thanx..

avatar
September 16, 2012 at 11:12 AM delete

ma kasih bnyk2 kak Lyssa...
bnyk mmbntu blog sy..
pas ni klau ada mslh psl blog, blhlah rjuk Kak Lyssa..
hehe..

avatar
December 12, 2012 at 5:54 PM delete

macam mana nak drag kan ye kak lyssa

avatar
aziyan sabri
AUTHOR
March 9, 2013 at 6:43 PM delete

kak lysa..nk tanya ..x jumpa pon view kat photoshop

avatar
March 20, 2013 at 11:50 AM delete

@Lyssa Faizureen
assalamualaikum Lyssa..if nak guna selain adobe photoshop xleh ke?

avatar
July 3, 2013 at 3:29 PM delete

Dah buat. Cantik sangatt. Thanks kak Lyssa...

avatar
ummi auni
AUTHOR
February 3, 2014 at 3:28 PM delete

ThKs ats prkiongsian..berguna sgt..tq

avatar

Google+ Followers