Tutorial : Background Untuk Post Footer

25/07/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Tutorial laaagi . Tutorial laaagi . hewhew . Ada orang request lah awokk . Kali ni tutorial cara macam mana kita nak buat background untuk post footer siap ada ada lengkung-lengkuk lagi . Kalau nak cuba , boleh saje :p

Bagi yang tak tahu , menatang ape post footer tu ? Ni haaa benda tu :


eEh , nampak tak ni ? Macam ada color-color pink gituu . Nak cuba ? JOM !


1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

.post-footer {


3. Dah jumpa ? GOOD ! Copy kod ini pulak :

text-align:center;
padding:8px;
color: #333333;
font-size: 95%;
background: #
A5DBEB;
border-left: 7px solid #
44B4D5;
border-right: 7px solid #
44B4D5;
moz-box-shadow: 0 0 5px 2px #
44B4D5;
-webkit-box-shadow: 0 0 5px 2px #
44B4D5;
border-radius:7px;
margin:6px;
}
.post-footer .span {
margin-right: .3em;
}
4. Paste kat bawah kod yang korang carikan tadi tu .


* Warna merah korang boleh tukarkan kod background DI SINI !!
* Warna biru , itu kod warna untuk yang bahagian tepi kanan and kiri tu ...

5. Sekarang cuba PREVIEW , tengok menjadi tak ?

6. Kalau menjadi , bolehlah SAVE !


*Senangkan ? hihok . Kalau ada yang tanya , apa tujuan buat menda ni ? Eheh . Saje-saje je lah maw kasi nampak sikit cantek . peace .

=Selamat Mencuba=

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

44 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
♥ Anis
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:19 PM delete

thanks Kak Lyssa ^^

avatar
Xiao Xandria
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:19 PM delete

Tak payah tengok dah tau best tutorial ni
Thanks akakkkkkk

Terbaik dan best lagu tuu ..

avatar
Pinky Aina
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:24 PM delete

Thanks jadi. mmg cun lg la k.lysaa

avatar
July 25, 2012 at 9:27 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Nαniє
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:29 PM delete

jadilah kak Lyssa , tengs kak :)

avatar
miz ruha
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:35 PM delete

thanks lyssa...terbaik!!

avatar
July 25, 2012 at 9:39 PM delete

terima kasiah kak lyssa :) menjadi la

avatar
July 25, 2012 at 9:49 PM delete

Kak Lyssa dah menjadi laa ! Thanks tau ! LOVE YOU !!! LOVE YOU !! AND I LOVE YOU ! HIHI . Saya dah vote lyssa hampir ke setiap hari:) Muahh !

avatar
ai en
AUTHOR
July 25, 2012 at 9:55 PM delete

sis. bolh tolong tak ? ain tak reti nk edit template ni . kenapa edit HTML ain tak boleh pakai blog skin ?

avatar
July 25, 2012 at 11:02 PM delete

patutla blog nie tip top jew!
terbaik!

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
July 25, 2012 at 11:19 PM delete

kejap. Kenapa kod akak lyssa sama dengan kod Kihah eh? Just asking. Akak buka page source saya? Susunan kod, semuanya sebijik. :(

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
July 25, 2012 at 11:28 PM delete

Warghh! Just lupakan soalan tadi. Kihah tak perlu jawapan. Tak perlu bagitau kihah.. Sorry kak lyssa TERpublish comment tu. Just just forget about it. dont be angry bird okay. eh. eh. hehe. Smile :) Selamat menjalani ibadah puasa :D

avatar
Remy hazza
AUTHOR
July 26, 2012 at 1:44 AM delete

camtu rupanyer...... tapi sesuai ker blog remy buat camtu.......

avatar
majirashid
AUTHOR
July 26, 2012 at 7:01 AM delete

wo...lagi kemas blog cenggini

avatar
edie
AUTHOR
July 26, 2012 at 1:05 PM delete

nice info....emmm blog aku cam ner ye...???

avatar
Najla Najihah
AUTHOR
July 26, 2012 at 1:27 PM delete

Terima kasih kak lyssa :D Suka Suka Suka Suka Suka Suka Suka Suka Sangat ! Hehe ~ Terbaekkk !

avatar
Anonymous
AUTHOR
August 13, 2012 at 6:14 AM delete

using CSS?

avatar
zoey
AUTHOR
August 26, 2012 at 1:56 PM delete

wow ow sweet ur tutorial./kalau korang ade mase mari rr mlawat blog gua pulak
http://mawarjane96.blogspot.com/

avatar
October 21, 2012 at 2:34 PM delete

thanks a lot Kak Lyssa. Cantik ^^

avatar
Auni Liyana
AUTHOR
December 3, 2012 at 12:52 PM delete

kc lyssa,thnks 4 da tuto...

avatar
Auni Liyana
AUTHOR
December 3, 2012 at 12:53 PM delete

kc lyssa...thnks 4 da tuto..

avatar
Syafiqa Ieqa
AUTHOR
December 26, 2012 at 10:19 PM delete

kak lyssa , camne nak buat background macam akak tuh ..
kan kalau akak buat tuto , akak kasi code suruh copy kan .. macam yg atas ni , belakang tuh kan ada background .. nak buat camna ?

avatar
Ms Fiqstie
AUTHOR
January 2, 2013 at 9:27 AM delete

Thank u kak Lyssa ! Menjadi laarr .. hehe :)

avatar
February 14, 2013 at 12:35 AM delete

Thanks kak lyssa :) akak punya tutorial memang membantu anis :D mehla melawat blog anis ^^

avatar
February 27, 2013 at 8:31 PM delete

thanks kakak:) dah jadik. cantik!!

avatar
March 25, 2013 at 10:39 PM delete

kak . blog saya tak dak tempat nak komen :'( macam mana ni . nadhzulkeflee.blogspot.com

avatar
NOOR HASLINDA
AUTHOR
October 14, 2013 at 4:19 PM delete

thanks lyssa kali ni menjadiii..hihihiii

avatar
November 20, 2013 at 8:36 PM delete

akak boleh tk tlg kan editkan blog kitA :'/ ?

avatar
November 7, 2014 at 9:31 PM delete

Kak.. saya nak tanya ni. kenapa kod2 html saya cari semua tak ada? contohnya kod mcm < head > , .post-footer { please help me :(

avatar

Google+ Followers