Tutorial : Letak Search Box Dalam Blog

22/09/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Tak nak mukadimah , nak terus serbu je taip . Termasuk hari ni , dah 1 juta 4 ratus 56 ribu seratus 27 orang dah yang tanya Lyssa !

"Macam mana nak buat kotak carian (search box) yang macam ada kat blog Lyssa kat sidebar tu eh ? 

Ehh . hehe . Ada jugak yang berkenan nak buat ye ? Tutorial ni simple , basic dan tersaangat lah mudah . Betul . Tapi sebelum Lyssa ajar , Lyssa nak bagitau korang apa function dan kelebihan kita letak search box dekat blog .  

1. Teramat lah wajib kepada si blogger yang beratus juta tutorial dalam blog . Kenapa kena letak ? Yup ! Ini bagi memudahkan si pembaca atau blogger lain untuk mencari apa artikel atau tutorial yang mereka kehendaki . Kalau dah banyak sangat tutorial yang korang buat , mana tak pening diorang nak cari kan ? So , letak benda tu . Senang kepada kita sendiri . Senang kepada pembaca . 

2. Segala apa yang kita nak dalam blog tu , insyaAllah akan kelaur apa yang berkaitan setiap patah yang kita taip dalam kotak seacrh tu . Lepas taip , bila kita enter , automatik dia akan keluar suggestion bagi apa yang kita nak carikan . 

3. Memudahkan kita sendiri untuk lihat maklumat bagi entry yang lepas-lepas . Mana tahu kita nak rujuk balik artikel yang kita taip sebelum ni . Dan tercari-cari , bila tarikh ke , tempat dalam entry tersebut . Kalau dah ada search box tu kan senang .

4. Kalau boleh , letak search box tu di bahagian atas sekali sidebar korang tu . Ye lah . Kalau letak kat bawah - bawah takut orang tak berapa nak perasan lak wujudnya search box tu . kan ?

5. Bila kita taip di search box , jika owner blog tersebut setting untuk link kan sekali dari WEB , mudahkan kita juga untuk cari maklumat . Lyssa bagi contoh kat bawah ni ye :


Klik untuk nampak lebih besar 

Tengok lah tu kan . Bila Lyssa taip Lyssa Faizureen , segala link yang ada nama Lyssa Faizureen akan terkeluar kat bahagian tu .

Yang kat bahagian Lyssa petakkan merah tu . Korang boleh pilih dari blog Lyssa (This Blog) , (Link From Here) dan (The Web) . 

InsyaAllah apa yang korang nak cari tu , ada relate nya dengan kotak yang keluar tu . 

Sekarang ni Lyssa nak ajar korang !

1. Korang tekan bahagian Layout :

 


2. Lepas tu , ADD A GADGET dan pilih Search Box .



*Already Added sebab Lyssa punya dah tersedia ada . Korang nanti ada simbol Tambah (+)


3. Lepas dah tick mana-mana yang korang suka tu , terus tekan SAVE !

Dah siap ! Sekarang korang pun dah ada search box macam Lyssa . Ho yeah !

= Selamat Mencuba =

 
 
Boleh jugak baca Entry Berkaitan ini yang pernah Lyssa taip Januari 2012 --> BACA DI SINI !!!

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

20 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
September 22, 2012 at 8:52 PM delete

Akak .. Kalau Guna Blogskin Boleh ke ?

avatar
cik penyu
AUTHOR
September 22, 2012 at 9:04 PM delete

wah thanks!!pernh terpikir nk letak tp mcm mls nk korek cm mane nk buat.hehehe

avatar
Nur Na Nie
AUTHOR
September 22, 2012 at 9:22 PM delete

Thanks Lyssa ! Cik baik hati

avatar
lepakk.com
AUTHOR
September 22, 2012 at 9:26 PM delete

Terima kasih kerana berkongsi...

avatar
Mira Adzlia
AUTHOR
September 22, 2012 at 9:26 PM delete

akan dicuba nnti..hihi...

avatar
September 22, 2012 at 9:39 PM delete

AMBOI DEAR .. RAJINNY WAT TUTO .. T LA .. TRY TRY . HEHE

avatar
Xiao Xandria
AUTHOR
September 22, 2012 at 9:40 PM delete

dah tau lama sejak sye mula blog dh tahu apa2 pon nice entry hehehe :)

avatar
September 22, 2012 at 10:20 PM delete

Kalau akak , akak tick ape ? hehehe , bagitahu adk dkt chatbox adk yee :) #Harap akak baca :)

avatar
eiqa azra
AUTHOR
September 22, 2012 at 11:07 PM delete

yuhuu.. lepas lyssa buat je tuto ni, eiqa trus buat..hehe

avatar
Remy hazza
AUTHOR
September 23, 2012 at 1:12 PM delete

thanks for tutortial.... remy dah letak dah....

avatar
Muaz Faris
AUTHOR
September 23, 2012 at 5:52 PM delete

lagi bagus kalo search box tu di integrate kan dgn google search engine..

org duk search, tp kita jana income.. huhu.. lg bagus.

avatar
tiera ilya
AUTHOR
December 18, 2012 at 2:33 PM delete

Thanks kak Lyssa comel!!

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 13, 2013 at 10:05 PM delete

oh k simple jer rupenyee

avatar
January 30, 2013 at 6:47 PM delete

owh thanks dear,dh 3 thn blogging br tfikir nak letak (tekup muka lari laju2 hehe)

avatar
Dania
AUTHOR
November 9, 2013 at 4:31 PM delete

kak camne nak cantik benda tu??

avatar
suhailey
AUTHOR
August 5, 2015 at 1:45 PM delete

terima kasih.alhamdulillah berjaya.

avatar

Google+ Followers