Tutorial : Cara Ping Entry Serentak ke Group Blogger di Facebook

05/10/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


hehe . Dahhh ! Hari ni baru lah terajin tak ketahuan nak buat sikit tutorial . Lama kot rasanya tak buat kan ? So hari ni Lyssa nak share sikit cara macam mana Lyssa Ping Entry ke Group Blogger secara serentak . Sebenarnya , semalam haaa baru Lyssa belajar daripada JiwaRosak.com . Dia la yang mengajor .. Dan tak salahkan kalau Lyssa pulak yang nak ajar korang ? haha . 

Lyssa tahu , ramai dah tahu sebenarnya cara ni . Tapi , bagi yang tak tahu nak try , boleh je ! Sila .. Sila .. Jangan malu-malu . Buat macam tutorial sendiri . haha .

Bagi yang blurr ? Apa yang Lyssa dok merepek merapu meraban ni , korang baca step nya dulu eh ? hihi . Dan kalau rajin  , ikut lah sekali .

1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Template

2. Tekan Ctrl serentak dengan huruf F . Cari kod ini :

<data:post.body/>

3. Dah jumpa ? Good ! Sekarang copy kod yang ni pulak :

<!--Facebook Send button Start -->
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1 ' type='text/javascript'/><fb:send colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font=''/>
</div>
</b:if>
<!--Facebook Send button End -->

4, Paste kat bawah kod yang korang carikan tadi tu . Kalau korang ada letak kod LIKE BUTTON untuk entry , kod Sedn Button ni , korang paste kan di bawah kod LIKE BUTTON macam ni :

 

5. Lepas tu , cuba korang tekan preview dulu . Tengok menjadi tak macam Lyssa ni . 

 


** Ada kat bawah setiap entry korang nanti ... Lepas tu , macam mana nak guna ?

6. Korang tekan je button send tu  , then TAG nama GROUP BLOGGER yang korang ada join . Lepas tu , terus tekan SEND . Mudahkan ? Nanti ianya akan sekali gus keluar kat group-group tu .  


NotaKaki : Cara ni memang termudah dan terpantas . Dapat jimatkan masa dan dapat mengurangkan sakit-sakit sendi jari jemari korang tu sebab asyik dok PING satu persatu je . hoho . Try lah . 


 =Selamat Mencuba=


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

55 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nabila Izzati
AUTHOR
October 5, 2012 at 4:42 PM delete

kne cube nieyh!
kan?? Kan?? Kan??

avatar
October 5, 2012 at 4:45 PM delete

wah menarik.. nak cubalah.. thankz yea kak lyssa :)

avatar
are_lin@yu
AUTHOR
October 5, 2012 at 4:46 PM delete

teringni gk nk buat..hehe

avatar
October 5, 2012 at 4:48 PM delete

lyssa klu sy gna tick expand widget msti x jd..mybe x sesuai kot..ke cm ne??tlgggggg

avatar
October 5, 2012 at 4:49 PM delete

thanks da jadi laa akk ! lebiuuu ♥

avatar
October 5, 2012 at 4:53 PM delete

@Bro Framestone

wordpress ? alaaa . WP Lyssa tak tahu lohh . sorry bro ~

avatar
King Ungu
AUTHOR
October 5, 2012 at 5:18 PM delete

Thank you Kak Lyssa . Tak perlulah nak copy link entry tu dan paste dalam group tu lagi . =)

avatar
Lula An-Nada
AUTHOR
October 5, 2012 at 6:06 PM delete

lepas nih memang tak patah tangan wa nak copy paste satu2..... huhuhu... arigatou lyssa

avatar
Misz Mieza
AUTHOR
October 5, 2012 at 7:43 PM delete

Jadi dah! Thanks Lyssa! ^^,

avatar
October 5, 2012 at 11:31 PM delete

Memang selalu guna benda ni .. =)

www.anastasyea.com

avatar
Remy hazza
AUTHOR
October 6, 2012 at 9:34 AM delete

wah.... ada shortcut rupanya.....he3
baru tahu.....

avatar
Mimi Chin
AUTHOR
October 6, 2012 at 11:38 AM delete

ek..nti nk try la..Mimi neW kt blog nE..aPe pon xtaU g:-Pbtw,thenks Lyssa:-)

avatar
AbgferOz
AUTHOR
October 6, 2012 at 8:26 PM delete

wahhh bdak mok mention nama saya leee.. hik hik hik..

tq tq..

avatar
SCA
AUTHOR
October 6, 2012 at 8:52 PM delete

hahahahaha ini shortcut yg aku cari2 selama ni..TQ !

avatar
October 6, 2012 at 11:43 PM delete

dulu dah buat dan skg tak boleh dan sb kne spam . hahahahhaha!

avatar
nis
AUTHOR
October 7, 2012 at 11:07 AM delete

Waaahhh... Comel lah blog kak lyssa bila tukar background ~~!

avatar
FaLya
AUTHOR
October 7, 2012 at 5:34 PM delete

wah,nnti nak cuba lah tuto ni..

avatar
dunia kita
AUTHOR
October 8, 2012 at 3:36 PM delete

kak lyssa macam mana nk tukar anak panah tu jadi macam kak lyssa punya??
tapi dalam bentuk blog baru..sebab blog baru susah nak cari dashboard,design n edit html laa

avatar
October 9, 2012 at 11:28 AM delete

Akak macam mana nak buat macam akak tu , yang blog peribadi then delete yang bawak ada warna hitam tu ? faham tak ? :3

avatar
Mizz Levander
AUTHOR
October 9, 2012 at 10:20 PM delete

kak yg no 3 tu,nak paste kat mne 1? syx fhm la

avatar
Bibie Bieha
AUTHOR
October 11, 2012 at 11:15 AM delete

thanks kak lyssa.. luv u la.. muahh.. hihi >.<

avatar
October 27, 2012 at 3:43 PM delete

salam lysa nak mintak tolong boleh.. kirekan nak tanye lah cm ne nak buat link share kite punye post dari blog ke fb, twit, mail n so on.. sebelum nih ade buat tapi hilang sebab tukar templet baru.. harap boleh tolong

avatar
Aslan Simin
AUTHOR
December 26, 2012 at 7:51 PM delete

Thanks lyssa bagus....3x kreatif haha

avatar
ARa Craft
AUTHOR
December 29, 2012 at 12:17 PM delete

menjadi jugak. weepiiieee!

avatar
January 3, 2013 at 10:49 AM delete

mengapa template saya tak ada ?

avatar
Diyan Hani
AUTHOR
February 9, 2013 at 5:31 AM delete

hye dik lysaa..jadi dah..yeahhhhhhhhh...thanks yunkkk

avatar
FatihahRadzi
AUTHOR
March 27, 2013 at 5:23 PM delete

thanks lyssa ! haha . entry ni dh lama , tp baru kerajinan dtg untuk mengtry ;D

avatar
March 27, 2013 at 7:01 PM delete

tak jadi pun hurmm..apa daaa...
ada trik lain lg ka sygg..
emmuahh pipi ko sikit hehe..

avatar
norehan saad
AUTHOR
December 23, 2013 at 3:02 PM delete

cantiknye blog....blogwalking...
http://jomsihatdanceria.blogspot.com

avatar
January 14, 2014 at 9:50 PM delete

Tak jadi lah dik...steps satu dah sangkut..tak jumpa pun part yg ni.."> Proceed > Tick Expand Widget Template"
Kalau ada trick lain tolong bagitau eee..

www.hennyzafaisal.com

avatar
Eva Tisha
AUTHOR
January 27, 2014 at 6:08 PM delete

saya punya blog tak ade expand widget macam na eh?

avatar
Alynn Mueez
AUTHOR
April 10, 2014 at 12:09 PM delete

sya budak baru belajar..npe xjumpa pun yg tu...
nk ty...
macam mana pula kalau nak post/share entry kita biar keluar gambar dalam entry kita,bukan keluar gmbr header/profile...

avatar
darmanto
AUTHOR
April 15, 2014 at 7:31 AM delete

terima kasih,saya akan coba untuk blog saya agar lebih baik pengunjungnya.Salam kenal ya...

avatar
May 7, 2014 at 4:30 PM delete

thanks :) nak try sat!
http://thedyans110.blogspot.com/2014/05/dalam-kenangan-kolej-matrikulasi-perlis.html

avatar
Iola
AUTHOR
June 19, 2014 at 9:01 PM delete

sis sy share ni ya..dan kredit sis sekali ..hee

avatar
kamil salleh
AUTHOR
July 18, 2014 at 11:06 PM delete

Terima kasih Lyssa berkongsi information dan tutorial ini.

avatar
Rafiehaq
AUTHOR
October 6, 2014 at 3:15 PM delete

Salam..Terima kasih bebanyak..setakat ni memang update blog pkai tuto dr lyssa..Setakat ni ada yang menjadi..heheh

avatar
Hana Blossom
AUTHOR
April 16, 2015 at 9:26 PM delete

Assalam. Lyssa trima kasih tau tutorial yg lyssa share byk dah ana apply.. Ni nak try yg ping pulak sbb mmang tak pandai langsung. Thanks again lyssa :)

avatar
Hana Blossom
AUTHOR
April 16, 2015 at 9:26 PM delete

Assalam. Lyssa trima kasih tau tutorial yg lyssa share byk dah ana apply.. Ni nak try yg ping pulak sbb mmang tak pandai langsung. Thanks again lyssa :)

avatar
Hana Blossom
AUTHOR
April 16, 2015 at 9:26 PM delete

Assalam. Lyssa trima kasih tau tutorial yg lyssa share byk dah ana apply.. Ni nak try yg ping pulak sbb mmang tak pandai langsung. Thanks again lyssa :)

avatar
Vimax Asli
AUTHOR
March 22, 2016 at 4:01 AM delete

Thanks for sharing here
I am very happy to read your review
I hope you give a useful topic for everyone

avatar
Vimax Asli
AUTHOR
March 22, 2016 at 4:02 AM delete

Thanks for sharing here
I am very happy to read your review
I hope you give a useful topic for everyone

avatar
September 26, 2016 at 9:36 PM delete

makasih atas infonya.. sanagt bermanfaat

avatar
September 26, 2016 at 9:38 PM delete

mantap infonya......sangat bermanfaat

avatar
cytotec
AUTHOR
September 30, 2016 at 12:05 AM delete

Thanks for sharing the links. Its really helpful...!!!

avatar

Google+ Followers