Tutorial : Bullet Comel Di Entry Blog

09/11/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v



Ok lah . Hari ni terajin sikit nak buat tutorai blog . Dan tutorial kali ni terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk tukarkan bullet hitam biasa kepada icon yang comel lagi kiut . Lyssa terima request dari someone yang menyatakan : suruh Lyssa buat tuto pasal bullet comel . Jom kita tengok pertanyaan dia . 

 


Ok . Untuk memudahkan korang , korang tengok ---->> ENTRI INI <<----

Ada kan Lyssa buat bullet yang comel-comel dekat sebelah tajuk-tajuk kecil . Ada kan ?
Haaa . Itu lah yang dimaksudkan Nur Syafinas tu . Kalau bullet yang biasa , bila korang tekan benda ni , automatik akan keluar BULAT HITAM kan ?




  •   Sekarang ni Lyssa nak ajar korang tukarkan bullet tu jadi icon yang come . Macam yang Lyssa tengah buatkan sekarang ni . hihi . 


1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Template

2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

]]></b:skin>

3. Ada jumpa tak ? Kalau ada jumpa bagus ! Copy kod ni pula :

.post ul li {

    line-height: 1.4em;

        background: transparent url(URL ICON UNTUK BULLET) no-repeat scroll 0px 4px;

    margin: 0.3em 0;

    padding: 0 0 0.8em 20px;

}



4. Paste di bahagian ATAS kod yang korang cari tadi tu .

*Warna merah : Korang masukkan URL BULLET . Kat mana nak dapatkan icon yang comel ?

5. Korang boleh pergi KE SINI !!

6. Klik mana-mana icon cute yang korang suka , then dapatkan URL dia . Macam mana nak dapatkan URL dia ?

7.  Lepas je korang tekan mana-mana icon yang korang , korang akan nampak yang ni kan

 

8. Haa . Klik pada download image . Lepas tu akan keluar image gambar tu , korang copy je URL yang ada kat bahagian atas sekali . Macam ni : (Copy semua sekali tau)

 


9. Lepas copy , gantikan yang yang warna merah tadi tu dengan URL yang korang copy tadi.

10. Sekarang , korang tekan PREVIEW  . Kalau tak ada error , korang boleh lah terus SAVE .

11. Sekarang ni , cuba korang belek balik entry korang yang ada bullet , try tengok . Menjadi tak ? Kalau korang tak ada entry menggunakan bullet , korang pergi kat "New Post" . Korang taip something dengan menggunakan bullet tu , then korang PREVIEW entry korang . Tengok menjadi tak ? Kalau menjadi alhamdulillah . Kalau tak , maaf saya tak boleh nak bantu awak dah ;(

=Selamat Mencuba=


 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

80 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
November 9, 2012 at 5:49 PM delete

^^,
tenkiu kak lyssa sebab buat tutor tuh ..
<3 <3
dah menjadik dah ..

avatar
Atirah ★
AUTHOR
November 9, 2012 at 5:54 PM delete

nice tuto. ni kena cuba ni. :D

avatar
Secret Garden
AUTHOR
November 9, 2012 at 5:55 PM delete

terima kasih kak Lyssa! ^^

avatar
November 9, 2012 at 6:02 PM delete

waa.. nak wat, nak wat...

avatar
November 9, 2012 at 6:07 PM delete

Trimas kak Lyssa. Thankz jugak sebab sudi follow blog Sydi yang tak seberapa. Huhu ^_^

http://rusydimustaffa.com

avatar
Awana Suzanna
AUTHOR
November 9, 2012 at 6:21 PM delete

thanks lyssa.. mmg cari pun tutor nie

avatar
zoey danny
AUTHOR
November 9, 2012 at 6:55 PM delete

sys lyssa terbaiklah,,baru tahu,,tutorial yang dicari,,chaiyokkk

avatar
Afifah Hayati
AUTHOR
November 9, 2012 at 7:18 PM delete

dah lama juga saya tak buat icon untuk bullet . thanks sharing

avatar
November 9, 2012 at 9:17 PM delete

tq kak lysaa...kak lyssa is the bestt!!

avatar
November 9, 2012 at 9:19 PM delete

Oo..camtu..nanti nak buat la..thanks ye ^^

avatar
Dream
AUTHOR
November 9, 2012 at 9:57 PM delete

Lawa , lawa !! Thanks Kak Lyssa !

avatar
Cakap Bisa
AUTHOR
November 10, 2012 at 4:04 AM delete

oh.. bagus jugak... terima kasih

avatar
Remy hazza
AUTHOR
November 10, 2012 at 11:09 AM delete

mekasih lyssa.....
nice...

avatar
nis
AUTHOR
November 10, 2012 at 12:11 PM delete

Thanks for sharing the tutorial kak lyssa :)

avatar
November 10, 2012 at 2:56 PM delete

pandai btl makcik main dgn coding...kagum lah

avatar
KorN
AUTHOR
November 10, 2012 at 4:14 PM delete

mesti wane pink kan bullet lyssa

avatar
November 10, 2012 at 4:14 PM delete

@Lyssa Faizureen bullet tu menjadi tak kalau guna blogskin?

avatar
November 10, 2012 at 4:20 PM delete

boleh guna tak bullet ni klau guna blogskin?

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 10, 2012 at 9:50 PM delete

Kak Lyssa , saya punya menjadi tapi yang bullet lama tuh still ade . Maksudnyer , ade dua bullet . Macam mana eh ? :(

avatar
November 10, 2012 at 11:49 PM delete

. assalamu'alaikum , kak lyssa . boley taa kak lyssa ajar sy how nak promote blog ? -syukran jazilan- :)

avatar
November 10, 2012 at 11:51 PM delete

. assalamu'alaikum kak lyssa . seriosly sy suka sgdd dgn blog kak lyssa , semua info berguna utk new bloggers mcm sy . but naa tnye kak lyssa , how naa promote blog mcm kak lyssa ney yee ?

avatar
November 11, 2012 at 2:06 AM delete

bagus tuto, nanti bertambah seri entri. eh, saya pinjam gambar lysaa buat demo tuto di blog saya. hehe

avatar
Faris Ris
AUTHOR
November 11, 2012 at 1:21 PM delete

Thanks . Kak lyssa . dah Jadi .

avatar
November 11, 2012 at 11:52 PM delete

errr kak... kat copy kod kat bawah tu kan kalau akak copy...perasan tak dy punye <-img src-> tu kan pun boleh digunakan lah kakk :)

avatar
November 12, 2012 at 6:08 PM delete

NICE
jom singgah blog
http://jeritpekik.blogspot.com/

avatar
boni kacak
AUTHOR
November 13, 2012 at 1:05 AM delete

wah...memang comellah bullet tu... hehehe.. sama macam lyssa.. comel...

avatar
azifah yazid
AUTHOR
November 13, 2012 at 5:44 PM delete

dah cantik tapi ada dua bullet pulak.. huhuhu

geeazielove4eva.blogspot.com

avatar
aisyah afiqah
AUTHOR
November 13, 2012 at 11:14 PM delete

wa.. bagus tutorial ni. dh jd :)

avatar
fazy fyza
AUTHOR
November 14, 2012 at 12:29 AM delete

kenapa fyza buat xjadi :(

avatar
Aina Diana
AUTHOR
November 14, 2012 at 8:37 AM delete

Kak, bullet tu apa? Hehehehehe.

avatar
Myra Jay
AUTHOR
November 14, 2012 at 9:26 AM delete

Ok nak cuba.. TQ dear ;D

avatar
November 14, 2012 at 2:37 PM delete

comey sgt!!! nak try nanti. tq lisa.byk tutorial bguna =)

avatar
Dayah Talib
AUTHOR
November 20, 2012 at 3:04 PM delete

kak lisa ada tak tuto utk letak icon dashboard dkt new interface

avatar
November 24, 2012 at 9:04 PM delete

kak lyssa, dimana biasanya tempat download template yang cute-cute..
seperti blig kak lyssa ni..
thanks

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
November 30, 2012 at 5:48 PM delete

kak , masih guna linkwithin lagi ? sekarang ni ramai yg guna polaroid yg mcm sy gune skunk ni.. akak boleh guna tuto sy --> http://loveletter99.blogspot.com/2012/11/linkwithin-yang-lebih-awesome-polaroid.html <-- pastu akak share la kat follower akak . x letak kredit pun takpe :)

avatar
AishaMyra
AUTHOR
November 30, 2012 at 10:18 PM delete

sis nak tanya , saye punya keluar 2 bullet sekali kenape eh ?? maksudnye , bullet yg biasa tu ada and bullet icon baru pun ada .

avatar
Isma AF
AUTHOR
December 3, 2012 at 5:37 PM delete

yuhuuuu haiiii cer tgk blog kak isma sume tu kak isma belajo dri sini..walalupun masih xbape nak lawo sgt tpi oklh hhaha....thanks ya

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 10, 2012 at 5:03 PM delete

Dh Jadi ,
http://nabilaizzati17.blogspot.com/

avatar
Ieyda
AUTHOR
December 18, 2012 at 4:01 AM delete

@AishaMyra same la kita.... hurm...

avatar
Nabila Aziz
AUTHOR
December 22, 2012 at 9:06 PM delete

ohh , dah try hari tuh ..tak sempat komen jer..

and the result is... TAK JADI :( so sad.

avatar
Nasuha
AUTHOR
January 18, 2013 at 11:20 AM delete

akk, mcm mn kt nk letak New dkt senarai kndngn ssebuah menu tab.. perkataan New untuk entry yang baru.

avatar
Aina Akema
AUTHOR
January 25, 2013 at 12:12 AM delete

kak lyssa , toturial kak lyssa ni takleh dipakai untuk template yang jenis baru ni ke? pening la kak lyssa :(

avatar
Najihah Jiha
AUTHOR
January 25, 2013 at 9:53 PM delete

AKAk lyssa boleh tolong editkan blog saye x?

avatar
January 30, 2013 at 6:10 PM delete

lyssa....cmne nk wat bullet comel2 dekat tajuk2 entry tuh..mcm lyssa punya ada icon bunga..

avatar
Nur Amiela
AUTHOR
February 11, 2013 at 3:02 AM delete

Assalamu'alaikum kak lyssa ,
kenapa ad dua bullet yek ? =='

avatar
syilala
AUTHOR
February 14, 2013 at 9:11 PM delete

akak.. kamsahamnida... menjadi... dah dekat 5 kali saya try, tak menjadi.. finally , yahhh thanksss

avatar
syilala
AUTHOR
February 14, 2013 at 9:12 PM delete

akak.. kamsahamnida... menjadi... dah dekat 5 kali saya try, tak menjadi.. finally , yahhh thanksss

avatar
ellyxoxo
AUTHOR
February 15, 2013 at 2:37 PM delete

thanx so much kak :D
tutorial yng saya buat dripda tuto kak , berhasil ,

avatar
Sakinah
AUTHOR
February 18, 2013 at 7:09 PM delete

kak lyssa, mintak tlg sgt2 ni, knp bila sy buatkan, yg bullet hitam tu pon kluar jgk. kiranya ada dua2 laa. bullet hitam dan bullet gmbr :/ blh tlg tak? :'(

avatar
ain
AUTHOR
March 29, 2013 at 10:04 AM delete

menjadi :) terimakasih kak lyssa . comel

avatar
nur licous
AUTHOR
May 14, 2013 at 3:03 PM delete

please.. kite baru nak berjinak2 dgn blog,,heheh.. tak jmpe pun mende ni " Tick Expand Widget Template" puas carik,,,,, tolong.....:(

avatar
Aura Sabrina
AUTHOR
May 30, 2013 at 11:40 PM delete

Nak liat tutorial & freebies kawaii? Yuk visit to www.aurasabrinad.blogspot.com :)

avatar
Nor Suhana
AUTHOR
June 27, 2013 at 4:43 PM delete

akk nak tanya macam ane nak wat mouse yg de tulis nme cm akk..yg aku punye mouse kn de tulis nme 'Lyssa' cm ane akk nk wat?

avatar
syazleen
AUTHOR
August 13, 2013 at 9:24 AM delete

@Isma AF akak knp xmenjadi?? dari semalam saye cube tetap x menjadi...kenape erk??

avatar
Najwa Shuhada
AUTHOR
September 1, 2013 at 4:25 PM delete

assalammualaikum .kak lyssa macam mana nak buat blogskin sendiri?

avatar
November 19, 2013 at 2:01 PM delete

@Lyssa Faizureen sampai dekat edit HTML tu, x jmpa words proceed :( kt mna sebenarnya ??

avatar
Magic Purple
AUTHOR
January 24, 2014 at 11:21 AM delete

Assalammualaikum , kak lyssa kenapa blog saya takade pun tick expand widget template . penat mencari . pening dh ni :D

avatar
August 18, 2014 at 4:39 PM delete

Lyssa , tick expand widget tak jumpe . dah banyak kali try . help me :(

avatar
Emy Effendi
AUTHOR
September 29, 2015 at 9:48 AM delete

kak lysa, sy pun problem sama dengan atas ni.. tak jumpa perkataan Tick Expand Widget
:( pleasee help kak..

avatar

Google+ Followers