Tips : Tulisan Atau Font Yang Sesuai Untuk Entry Blog Anda

.Assalamualaikum

Hi ...

Hari ni Lyssa nak kasi sikit tips lah untuk korang dalam berblogging ni . Tengok je tajuk mesti korang dah dapat agak tips kali ni kan ? Haruslaahh ! hehe 


Semalam Lyssa sesaja la post kat facebook Lyssa suruh tinggalkan link blog di comment untuk menyenangkan Lyssa ber-blogwalking kan . Semua blog Lyssa dah jelajah dan mendapati ada blog-blog yang menggunakan font atau tulisan yang kurang bersesuaian .. 


So apa tips nya nak berblog, dan tulisan jenis apa yang sesuai ? Sini lah Lyssa list kan ye !


1. Trebuchet
2. Verdana
3. Arial

Dalam ketiga-tiga jenis tulisan kat atas ni , lah antara jenis font yang sesuai untuk berblog. Kenapa Lyssa cakap macam tu ? Korang sendiri pun boleh tahu kan ... Menyenangkan dan memudahkan pembaca untuk baca isi yang tertulis . Kita mesti ingat , kadang blog kita bukan lah budak-budak or remaja saja yang singgah ye . Ada juga makcik-makcik pakcik pakcik or opah atok (err ade ke) erkk . kan ? Dalam usia yang lanjut ni kadang ada mata yang rabun and tak berapa nak nampak sebab tak jelas ke apa kan ..
Apa laa kata seandainya korang tukar jenis tulisan yang mudah dan jelas untuk dibaca . 3 jenis kat atas ni , antara contoh yang Lyssa boleh bagi ... Ada juga font font yang lain yang lebih kurang sama dengan yang atas . Boleh je kalau nak guna ..

Ingat ye . Kita menulis bukan sahaja untuk memuaskan hati kita, tapi juga hati si pembaca. Bila tulisan kemas, teratur, baru lah puas nak baca, ye tak ? Sama juga macam dekat sekolah , bila korang tulis bulat-bulat , kemas and cantik .. Cikgu-cikgu pun rasa tenang je nak tanda .. Sama lah dengan blog ni ....

Ada sesetengah orang yang gunakan tulisan Times New Roman , Georgia , Courier tu , Lucida Handwriting.. Lyssa tak kata lah "JANGAN" or "TAK PAYAH" guna .. Tapi kalau boleh elakkan lah jenis tulisan yang macam tu ok ?

Ini sekadar pemerhatian dan pendapat Lyssa lah . Kalau korang rasa nak ikut, korang ikut . Nama pun tipskan ? hihihi ..

Itu saja , akhir kata ...

SELAMAT BERBLOGGING :)


p/s : boleh lihat tips-tips lain di sini ----> TIPS DI BLOG LYSSA


 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

5 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Alhafizol C
AUTHOR
June 24, 2015 at 8:55 PM delete

Thanks for the tips Lisa. Newcomer. Feel free to come and have a visit to my blog ya.

http://alhafizolsuite103.blogspot.com/2015/06/chapter-6-jimat-rm360-40-jam-kurang.html

avatar
titan
AUTHOR
June 24, 2015 at 9:52 PM delete

tak berapa kesah font mana.

janji senang dibaca dan terang font tu.

warna pun, biar hitam atau dark grey.

kalau tak, berpinau jugak nak membaca.

avatar
Jia Rizaira
AUTHOR
June 25, 2015 at 4:40 AM delete

Dah macam2 tulisan den tukar dokek blog den...haha..tukar ikut sedap mata den memandang je..haha

avatar
September 4, 2015 at 10:33 AM delete

setuju kak lyssa.!! tak suka blog yg guna tulisan yg x brp nak faham..

avatar
September 4, 2015 at 10:33 AM delete

satu lg ,tulis guna shortfont . ayyy..

avatar

Google+ Followers