Tutorial : Cara Mudah Mencari Kod Di Edit Html New Interface

.Assalamualaikum 


Hai korang . Saja nak upkan sikit entry pasal Bagaimana Cara Yang Mudah Untuk Mencari Kod Di Bahagian Edit Html New Interface ni.
Mungkin ramai yang dah tahu , dan ada juga yang tak tahu kan ? Selalunya bagi yang suka godek tutorial atau mengedit blog ni , korang mesti akan ke Template > Edit HTML kan ?

Lepas tu , mesti ada juga antara korang yang cuba cari kod yang dikehendaki , tapi tak jumpa kan .
Ada satu cara yang mudah kalau cari kod yang tersembunyi dalam edit html tu .. Bagi yang tak berapa nak faham apa yang Lyssa dok merepek ni kan , Lyssa bagi contoh gambar kat bawah ni lah ye :

1. Dashboard > Template > Edit HTML 

2. Kalau korang scroll ke bawah sikit , mesti akan nampak titik titk dan anak panah hitam macam ni .




3. Itu lah kod-kod yang tersembunyi . Kadang kalau korang nak cari manual mesti tak jumpa kan ? Padahal koding tu semua akan berada di dalam titik-titik tu . Macam dulu nya korang kena TICK EXPAND WIDGET kan ? So , sekarang ni tak perlu lagi ..

4. Korang hanya Copy ALL Coding tu . Just press :

- CTRL serentak dengan A (copy all)
- CTRL serentak dengan X (cut)
-CTRL serentak dengan V (paste semula)

5. Apa yang korang akan nampak ? Automatik anak panah hitam dah tak de . Titik-titik kecik tu pun dah hilang . Jadi mudah lah korang nak cari kod secara manual .

6. Kalau nak lagi mudah , klik je mana-mana bahagian dalam kotak coding tu , tekan CTRL serentak dengan F dan cari koding yang korang nak cari tu . Mudah seperti ABC ..


Lyssa saja je nak kongsikan tutorial ni . Takut ada yang masih tak tahu nak cari kod macam mana.

TerimaKasihSudiBaca...

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

24 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
theyanaonly
AUTHOR
September 3, 2015 at 10:57 PM delete

huhuhu dulu theyanaonly ada masalah cari mana kod
tutorial berguna bagi yang masih lom tahu

avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
September 3, 2015 at 11:46 PM delete

terima kasih lyssa..mula mula dulu akak terkejut juga..tapi dah banyak kali buat onar di html templat sendiri..tahu juga sikit sikit..itu pun ada silap juga..hahahaha..tq sharing..

avatar
September 4, 2015 at 1:26 AM delete

Bagus lah adik lyssa ni...rajin buat tutorial..hihi

avatar
Mimi Kyumi
AUTHOR
September 4, 2015 at 1:37 AM delete

Ohh..Macam tu..Bagui la Lyssa ni X kedekut ilmu..Ahaha

avatar
EYJA MASLIZA
AUTHOR
September 4, 2015 at 1:54 AM delete

tapi kadang-kadang sakit hati dengan templat baru ni jugak.

avatar
September 4, 2015 at 7:26 AM delete

thanks kak lyssa . baru tahuuu . dulu salu je tak boleh nak edit blog sbb tak jumpa cari coding. thx again :)

avatar
September 4, 2015 at 7:27 AM delete

and satu lagi nak tanya macam mana nak buat live traffic feed tu?

avatar
Afidah Azmi
AUTHOR
September 4, 2015 at 9:03 AM delete

Selamat Hari Lahir cikgu Lysaa..Itu je nak bagi komen pun

avatar
Emy Effendi
AUTHOR
September 4, 2015 at 9:43 AM delete

hehehe, good info. thank you kak :)

avatar
Puan Wawa
AUTHOR
September 4, 2015 at 10:12 AM delete

Thanks lyssa, wawa selalu jadi macm ni.. Tk jumpe code.. Tq share dear..")

avatar
Farhain Azmi
AUTHOR
September 4, 2015 at 11:49 AM delete

salam jumaat lyssa..thanx ye atas tips tu

avatar
IQ = Iez Qis
AUTHOR
September 4, 2015 at 4:58 PM delete

thanks lyssa...jenuh jugak la ari tu nak expand anak2 panah tu satu2

avatar
September 4, 2015 at 5:33 PM delete

pening gak sbnrnya..kn ambik ms yg lama tuk faham.. sebab koding dalam blog cik en dh berserabut.. hihiih

avatar
Azwar Syuhada
AUTHOR
September 4, 2015 at 10:32 PM delete

Dah lama Azwar tak mengedit blog. Nanti kalau rasa nak godek2 blog bolehlah rujuk blog Lyssa! Tq for this tuto.. ;)

avatar
rubiah kadir
AUTHOR
September 5, 2015 at 5:42 PM delete

Thx lyssa..berguna info ni utk newbie cm akak ni..

avatar
serinian
AUTHOR
September 6, 2015 at 10:01 PM delete

saya punya wordpress , x berani dah nak edit2. first sekali dulu dah fobia 3 hari 3 malm dok repair balik

avatar
September 8, 2015 at 2:45 AM delete

Dulu.buat tpi xjd..tk pe nnt nk cba lg

avatar
ummi seri
AUTHOR
September 13, 2015 at 10:00 AM delete

saya x berani dah nak edit2 sgt...heheh sebab bnyk kali dah rosak huhu

avatar
September 23, 2015 at 3:19 PM delete

tq share pasal ni lyssaaa..

avatar
Nur Arina
AUTHOR
December 7, 2015 at 9:28 PM delete

terima kasih kak lyssa :D

avatar
Siti Norain
AUTHOR
September 18, 2016 at 11:52 PM delete

Alhamdulillah, akhirnyaa settle gak masalah ni T_T huaaaaaaaa thanks sangattt .

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers