Tutorial : Cara nak ambil Image URL

Salam yaww!
Hey , Lyssa maw share somethink.
Cm ner nak dapat kan Image URL

Tuto ini , request from Miss Ila

Oke , Let's Start the tutorial ! huhu !

Cara Nak Ambil Image URL dekat Google

Contoh :

1. Korunk Click Pic Yang korunk nak k ??


2. Tekan Right Click kat gambar tuh!
3. And then , ambik view image :)

 

4. Copy URL kat Anak Panah tuh !



5. Then , dari situ , korunk boleh dapat kan IMAGE URL korunk :)


Cara Nak Ambil Image URL dekat Photobucket


1. Search pic yang korunk nak oke?

2.Click kat pic yang korunk nak tuh .

3.Then , sebelah kanan , ada kotak macam kat bawah ney ha :)
4. Korunk Copy la link yang Lyssa buadkan kotak tuh auh ?

5. So , itu lah , image URL ;)

Cara nak Ambil URL dekat Glitter-Graphics

1. Korunk masuk SINI dulu.
2. Korunk pilih ah ,pic mana yang korunk nak k .?
3.Dah pilih ,korunk tgk kat bhagian bwah k .? ada tak code mcm niyh .?


4. Kalau ada , korunk amik lah code URL dia , yang Lyssa buad kan kotak warna BIRU tuh ? ada kan .?
5. So, ini lah URL korunk !:)
6. Tapi, kalau klik kat citu , mesti dia automatik ,akan terCLICK smua ryte ? So , korunk p bukak NOTEPAD , then , paste kat situ dulu yaww ? ^_^
7. Then , copy ler yang Lyssa buad kotak warna BIRU uh keyh? ;)

Selamat Mencuba ! ^_^








KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

123 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
ila
AUTHOR
December 22, 2010 at 10:00 AM delete

hehe,ouh senang je..
thanks ea akk

avatar
monstermokk
AUTHOR
December 24, 2010 at 12:01 PM delete

mcm mana nak buat? lps dah copy nak paste kat mana pulak?

avatar
December 25, 2010 at 8:14 AM delete

@monstermokk
lol . paste ker kt mana yg korunk nk paste .

avatar
February 3, 2011 at 5:42 PM delete

thanks..lama dh cari tuto cm ni..:)

avatar
HoneyMadu
AUTHOR
February 14, 2011 at 11:11 AM delete

Hi..
Url tu nak paste kat mana?
Kat template design or HTML gadget?
:)

avatar
HoneyMadu
AUTHOR
February 14, 2011 at 11:19 AM delete

Hi..
Nak paste url tu kat mana?
Kat template design or HTML gadget?

avatar
HoneyMadu
AUTHOR
February 14, 2011 at 12:02 PM delete

dh try tp masih tak dapat... huhu
:(
oh ya.. lyssa ada tak tutorial org lain tak dapat copy site kita?

avatar
February 14, 2011 at 12:15 PM delete

@HoneyMadu

ada dear ;)

try tgk

tutorial : disable right click ;)

avatar
HoneyMadu
AUTHOR
February 14, 2011 at 1:37 PM delete

masih icon blog tu yg timbul lalink..
huhu..
ok2.. TQ 4 the tutorial..
:)

avatar
March 18, 2011 at 12:14 AM delete

thnks akak , snang jep :)

avatar
miss tifa
AUTHOR
April 7, 2011 at 9:04 PM delete

thanx aja..:)suke suke..

avatar
aneys KOTT
AUTHOR
May 2, 2011 at 1:32 PM delete

thanks sis . sudah jady :)

avatar
Sya...
AUTHOR
May 3, 2011 at 6:16 PM delete

yng dkat ank pnah 2 kak buat cam ner?

avatar
dAkzKEciK
AUTHOR
May 6, 2011 at 6:12 PM delete

x Jady Pn...
Da Wat gan TeLiTi Da StiLL X Jady Hurmm>>>

avatar
tiez yamiziki
AUTHOR
May 11, 2011 at 4:47 PM delete

sys..lpas da c0py nk ltak kat ner??xtaw la..

avatar
nur fasihah
AUTHOR
May 14, 2011 at 3:59 PM delete

susah nyew . saya ta dapat la

avatar
fienaz
AUTHOR
May 15, 2011 at 8:53 PM delete

hey . k.lyssa npe finaz buad x bole pown ?

avatar
fienaz
AUTHOR
May 15, 2011 at 8:54 PM delete

hey :) k.lyssa npe sye buad x bole pon ?

avatar
May 15, 2011 at 10:59 PM delete

hye . dha try buat , x jadi pun . x phm nak paste kt manaa lah .

avatar
BILA AZMAN
AUTHOR
May 23, 2011 at 4:25 PM delete

awak,sy buat tak jadi pon??pening jap..errk.sy cuba lagi..

avatar
BILA AZMAN
AUTHOR
May 23, 2011 at 4:49 PM delete

HOYEEEAAHHH.berjaya dah!tq.

avatar
Farahiyah
AUTHOR
June 1, 2011 at 2:10 PM delete

Kak Lyssa, macam mane nak buat yang symbol icon kat tab tu? nak tukar dia from blogger icon jadi icon sendiri punya gambar. Tolong ajarkan! kalau dah ade tuto dia tolong bagi tajuk dia. thanks :DD

avatar
ninie yawww
AUTHOR
June 2, 2011 at 3:58 PM delete

thnks..akhernye jumpe gak tuto nie..

avatar
Atirah Hayati
AUTHOR
June 2, 2011 at 8:11 PM delete

akk..blh x tlg sy ltk shoutmix...pleaz er...sbb skrg ni sy tgh bz ni..hehehehe...pleaz er..

avatar
eydaa ..
AUTHOR
June 7, 2011 at 1:17 PM delete

lysa xjadi :(
jap2,, yg hjung tu kne amek png ke gif ke ,amek ape ? ke x kisah mane2 pon ... hehe .. btw tengs 4 tuto .. love it ! ;D

avatar
keciq_delurfy
AUTHOR
June 7, 2011 at 5:03 PM delete

salam..
kaq lysa teha da buad taboleh puns :(

avatar
ina elliyana
AUTHOR
June 9, 2011 at 12:42 PM delete

nk wat background dkat blog cm ne..lau kite amik kat photobucket kn nk post dkat mne...

avatar
June 9, 2011 at 11:42 PM delete

tak boley la..cm ne eak??tak reti..

avatar
June 11, 2011 at 2:05 PM delete

TENGS KAK LYSSA ..
FOR THE GOOD TUTO :D

avatar
aeinaa
AUTHOR
June 12, 2011 at 1:10 PM delete

kak knapa saya tak jumpe view image tu?

avatar
BuDaK
AUTHOR
June 14, 2011 at 11:43 PM delete

akak,asl x jadi kat....saye ambil kat photobucket pastu nak letak kat ane....sebab akak x tulis pun suruh letak kat ane.....saye dah cube banyak kali ,tapi x dapat ar kak....

avatar
chaMBBchokiey
AUTHOR
June 19, 2011 at 2:14 PM delete

kena ambik URL yg kt photobucket then letak kt blog xjdi ek ? xde pun kua pix . kua yg link dy je . adoii .

avatar
chaMBBchokiey
AUTHOR
June 19, 2011 at 2:14 PM delete

kena ambik URL yg kt photobucket then letak kt blog xjdi ek ? xde pun kua pix . kua yg link dy je . adoii .

avatar
June 23, 2011 at 7:46 PM delete

kak lyssa . knape yg adek punye x jdy erk ? time adek paste kt edit html tu x jd pun :'(

avatar
FaHMiSYaH
AUTHOR
July 4, 2011 at 11:24 AM delete

kaq lisa . camne ea na ameq url gambar yg kite mmg ade . gamba tu ad . tapi na kn url iyew . ary tu ad web iyew . tpy ta egat la kaka . tl0g ~

avatar
ALL ABOUT??
AUTHOR
July 6, 2011 at 7:24 PM delete

x de lah yunk!! ?? nmbr code kat bwh

avatar
Tenku_azun
AUTHOR
July 8, 2011 at 1:33 AM delete

untuk dapatkan background blog yg menarik dan meriah xtau nk paste kod kt area html 2 belah mane la dikk....lg 1 nk dapatkn kod untuk BGround kt mne??

avatar
saadah
AUTHOR
July 8, 2011 at 3:52 PM delete

kak lyssa kite x boley add kak lyssa lha ... kak lyssa add kite tau sbb kite nk tye ssuatu at kak lyssa
saadah_toha@yahoo.com

avatar
lyssa cutez
AUTHOR
July 9, 2011 at 9:50 AM delete

akk ! code yang kat photobucket tu .. nak letak mane ???

avatar
Nur Syuhada
AUTHOR
August 13, 2011 at 11:04 AM delete

apa tu gambar URL ?
apa kegunaan gambar URL ?
gambar URL nak letak dekat mana ?

avatar
August 14, 2011 at 12:32 AM delete

kak sye bt x jdi pun...
xpndai sye nk bt......

avatar
RahmatKaka
AUTHOR
August 23, 2011 at 10:58 PM delete

srius x jd & xfham..nak paste kt mne?? ak da pning gile nie.. :(

avatar
anis sufiya
AUTHOR
September 2, 2011 at 9:52 PM delete

kalau imgur.com , camna nak cari URL untuk pic yang kita upload tu ?

avatar
whoaa.nabilaa
AUTHOR
September 2, 2011 at 10:54 PM delete

Kalau nak amik link pic dari fb pulak macam mana ?

avatar
YASMIN :)
AUTHOR
September 17, 2011 at 10:20 PM delete

Kak lyssa yas COPY tuto kak lyssa yang nie ehh ;) ehehehe

avatar
Cekk Pynad
AUTHOR
October 12, 2011 at 9:47 AM delete

hyep , syezz xphm lha , copy url da , pz 2 nk paste at mna ? cary xjmpa lha , pz 2 background yg mnarik nk amek at naa ? n nk paste at mna ? helpp me k ! >_<

avatar
kikin ♥
AUTHOR
October 18, 2011 at 4:02 PM delete

tak faham lah kak lyssa . nak paste kat mana ek ? . please jawab kak lyssa T.T

avatar
aien huhu
AUTHOR
October 20, 2011 at 11:06 AM delete

x boleh nak buatlah... mcam mane x paham

avatar
C*N*A
AUTHOR
October 20, 2011 at 4:35 PM delete

cik lyssa...sy dh cuba try wat ikut pe yg awk ajar tu...aiyaakkk,sy still xpat wat lg laa....n image URL ni tok post kt mn ekk??konpius den.. :)

avatar
Maizatul
AUTHOR
October 26, 2011 at 10:22 PM delete

wahh da jdi! trimas kak lyssa :)

avatar
Fyrah
AUTHOR
October 29, 2011 at 6:31 PM delete

yiippii !!! sukanya !!! menjadi lah kak lyssa !! tnxx sgt2 ye ?!!! muahxx !!

avatar
sha
AUTHOR
October 31, 2011 at 4:50 PM delete

hehe.. thx lyssa ! nk try byk lg neyh ! :D

avatar
w!w!en
AUTHOR
November 26, 2011 at 2:13 PM delete

kak lyssa , tak fahamlah . mcam mane nak carik yg kat glitter tu

avatar
November 27, 2011 at 2:06 AM delete

lyssa xley pon..tlg wt kn ley x??

avatar
December 6, 2011 at 4:29 PM delete

nk kte tk jadi tk pulak ,nk kte jadi pun tk jugak,boleh akak tgk blog adik tak?nie link blog---->www.nadhirahyasmin.blogspot.com

avatar
syazwina
AUTHOR
December 8, 2011 at 9:39 PM delete

bru taw .. hehe
thankies ! :)

avatar
Sarah Hidzam
AUTHOR
December 9, 2011 at 12:08 AM delete

@ilamcm mna ? x pham . lpas dah dpt link, pastuh ?

avatar
December 11, 2011 at 5:49 PM delete

kak lisa , kalu nak ambik url gmbar dlam facebook cmne ?

avatar
nurulazim
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:56 PM delete

awk. x dpt la..dh bkali buat. boley x tlg buat

avatar
Yuyu AtiQa
AUTHOR
December 16, 2011 at 11:28 AM delete

lyssa, tuto ni boleh guna jugak tak utk blogskin?

avatar
Shee Rabbita
AUTHOR
December 19, 2011 at 4:00 PM delete

klu nak amik kat weheartit.com mcm mna ?

avatar
tia tiHaH
AUTHOR
December 21, 2011 at 2:11 PM delete

nk paste kat arne nieh...npw xleh pown...pening lahhhh

avatar
December 29, 2011 at 3:15 PM delete

Lyssa , zaty gune nie ea? thanks sngt !

avatar
Nurul Izzati
AUTHOR
December 30, 2011 at 12:04 PM delete

salam, kak lyssa, sy still ta phm yg utk Glitter-Graphics tue ~ bleh explain lgi ? tima kasih ..

avatar
December 30, 2011 at 5:20 PM delete

hahah , kak tk jdi pun mcm mna newh ,

avatar
January 20, 2012 at 6:01 AM delete

lyssa sng nyer..:)..sy copy n 'study' sikit tuto lyssa ni..tqs lyssa

avatar
nazeehahtan
AUTHOR
January 23, 2012 at 7:56 AM delete

kak ,cara nak ambil image kat photobucket tuh ihah tk phm la . then , step1 ihah dh ikut . tapi cma dia kata ; please correct this errow from this form . :(

avatar
kripikbuah
AUTHOR
January 24, 2012 at 3:22 PM delete

terima kasih tutorialnya

avatar
Farah
AUTHOR
March 20, 2012 at 4:48 PM delete

saya x beberapa faham la..kaka..hihi.. :/

avatar
AfiZaOthMan
AUTHOR
March 20, 2012 at 9:18 PM delete

blog lyssa ni bagusla banyak ilmu yg sy dpt dr blog lyssa ni.nt rajin2 followla blog sy pulak tq.
http://chericeritakhu.blogspot.com

avatar
THARA SITE
AUTHOR
March 31, 2012 at 11:43 AM delete

tima kasih dear...akhirnya akak tau apa dia favicon dan cara buat blog kita lebih menarik tq dear..ada masa sila la tgk blog akak kot2 nk shopping tudung ka..http://thara-site.blogspot.com

like page fb akak THARA SITE
LOVE U DEAR..

avatar
haifa
AUTHOR
April 12, 2012 at 1:40 AM delete

thanks, kak lisa. you will be blessed! ha ha. now i know what's the NOTEPAD for. never use it before. and this is my first time hearing photobucket and glitter-graphic. thank you so much. got to learn more.;)

avatar
April 21, 2012 at 9:55 PM delete

thanks :)
akhernye paham jugakkk

avatar
Nur Asma
AUTHOR
May 29, 2012 at 4:15 PM delete

kak lyssa:(bila saya copy link background yg lain keluar background yg lain..

avatar
Hana Mia
AUTHOR
May 30, 2012 at 9:06 PM delete

macam mana ni ?? adoi -,- please2 tlg ajarkan, saya ni kurang pandai :(

avatar
June 4, 2012 at 4:56 PM delete

kak lisa klau nak ambik gmbar from we heart it pun mcm tu ke ?

avatar
Ika
AUTHOR
July 27, 2012 at 2:47 PM delete

akak,knape blog sye kluar icon yg sme jugak..??

avatar
Ayu Suwifa
AUTHOR
August 18, 2012 at 7:01 PM delete

Kak , tak jadilah.. :( tolong buatkan.

avatar
Ayu Suwifa
AUTHOR
August 18, 2012 at 7:07 PM delete

akak, tolong buatkan.. nanti sy bagi email & password kt twitter.. (direct message)

avatar
atiyah
AUTHOR
September 20, 2012 at 8:49 PM delete

Kak Lyssa , camne nk tukar yg tmpt kite edit tu jdik lain . Nak yg boleh edit HTML

avatar
ZieraEvans
AUTHOR
September 29, 2012 at 2:00 PM delete

Kak , ziera tak berapa paham lah nak buat apa yang akak suruh :( Maaf , ziera lembam sikit :'/

avatar
gadesgades
AUTHOR
October 7, 2012 at 12:26 AM delete

sy da try la gune yg glitter graphic 2.da copy da codenye tp still xleh jgk . cmne ny kak lyssa . hope reply ek coz sy kne bt tuk assgmnt pnye blog . ary isnin ny da nk kne antr da .plizzzz .:)

avatar
Ameer Zahir
AUTHOR
October 26, 2012 at 3:24 PM delete

Hi Kak Lyssa yang cun sekali!~

Ameer sini, boleh panggil amir gak~!

Ah, kak lyssa, nak tanya, camne nak

customizekan atau editkan yang

blog pages~ @.@ Saye ni gune yang

dibekalkan oleh blogger tau..

Boleh bagikan contoh tak? >.<

Yang shortcut kalo boleh eh?

Thanks LYSSA ^.^

avatar
Muhd Najmi
AUTHOR
December 23, 2012 at 9:23 AM delete

Baru Faham...Terima Kasih Kak

avatar
SweetsuwitMaa
AUTHOR
December 25, 2012 at 5:00 PM delete

dari tadi lagi saia dok usya tuto k.lyssa punya, tp satu pon tak menjadi. kenapa la susah sgt nie. sedihh :'(

avatar
cik rynn
AUTHOR
March 5, 2013 at 10:27 PM delete

kak lyssa bleh tunjukkan cara nak letak link dekat gambar..cntoh:tekan ja gambar tu,leh g trus kat entry..

avatar
March 7, 2013 at 2:14 PM delete

seriously kenapa tak jadi? -.-

avatar
nur fazrina
AUTHOR
June 17, 2013 at 5:04 PM delete

akak boleh tak tolong cantik kan blog saye ?? saya buat emua tak menjadi... please ...

avatar
NaZa Aty!e
AUTHOR
July 19, 2013 at 9:19 PM delete

mcm mne nk amik URL klo edit guna photoscape or photoshop??

avatar
Nur Miza Blog
AUTHOR
August 27, 2013 at 7:29 PM delete

thks kak lyssa.Jadi jugak akhirnye

avatar
aqeela lala
AUTHOR
August 31, 2013 at 8:09 AM delete

Tq for the information.. (^ ^)

avatar
shidahyahya
AUTHOR
October 10, 2013 at 11:22 PM delete

tak paham... sye bru buat blog jdi xteroka lgy.. mcmmane nk buat gmbo besar kt dpn blog kte mcm kak kyssa buat

avatar
March 26, 2014 at 4:40 PM delete

nak amik link photoshop mcmana?

avatar
Fiqah Anne
AUTHOR
June 29, 2014 at 11:39 AM delete

@Lyssa Dollixious kak, boleh tolong edit blog? Nanti I bayar guna topup

avatar
July 20, 2014 at 1:46 AM delete

salam sis..nak tnye cmne nak masukkan animate2 yg kecil2 tuh dkat post kta?nak copy yg mne?

animate dri glittergraphics tuh

avatar
May 15, 2015 at 10:52 AM delete

info yg berguna..

mohon follow http://koleksisainspercuma.blogspot.com/

avatar
cik lalat.com
AUTHOR
November 11, 2015 at 5:13 AM delete

Nice entry...tested it and worked! ^ ^

feel free to visit me at

http://cikestherjustin.blogspot.my/

avatar

Google+ Followers