Tutorial : Ubah Warna Highlight

Heyy korunk .!
Oke, now pulak , Lyssa nak teach korunk , cam ner nak ubah warna highlight.!
Macam at bawah niyh ;)

 

Oke , ikut step Lyssa yaw ^^
1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Then , korunk cari kod ini : (Nak cari tekan Ctrl+F)

a:link {
 3. Copy code kat bawah ni , and paste kan sebelum code yang anda cari tadi tu ok :)


::-moz-selection {
background:#000000;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#000000;
color:#FFFFFF;
}

* Ini kegunaan Mozilla Firefox dan Google Chrome saja !
* Yang warna merah di atas , korang boleh tukar kan dgn warna kesukaan korang ok?
   Nak cari warna , klik SINI. :)

Sudah siap ? Save ok ?! Dan Lihat hasilnya :))

SELAMAT MENCUBA :)

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

61 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
mimie_shahira
AUTHOR
February 2, 2011 at 12:46 PM delete

sorry kak lyssa kalaw mnyusah an , tpy nx tnye , cane kak lyssa buad yg " sape singgah tu " cane ? maklum lha , sye nehh budax bawu blaja :)

avatar
February 2, 2011 at 12:56 PM delete

@mimie_shahira

duat cm biasa jer . kat add gadget ;)

avatar
February 2, 2011 at 12:57 PM delete

@mimie_shahira

lebih kurang macam ini lah .

http://lyssadollixiouse.blogspot.com/2010/12/tutorial-about-me.html

avatar
April 12, 2011 at 1:22 AM delete

kak lyssa ~
nak tanya..
camne kak lyssa buat mcm ada shadow effect kat entry tu?
comel la kak ;)

avatar
fareiyka
AUTHOR
April 18, 2011 at 1:02 PM delete

thanx cik lyssa. . you're tuto's very helpful for a newbie like me. . ^_^

avatar
Farah
AUTHOR
April 29, 2011 at 10:37 PM delete

Menjadi..thx share~

avatar
Fatyn Najwa
AUTHOR
June 7, 2011 at 5:53 PM delete

Hye , Kak lyssa ! saye tak jumpa lah kod yang kak lyssa bagi tu ..

avatar
Aini Ruzaini
AUTHOR
June 7, 2011 at 8:13 PM delete

kak.. nape kitw wat x jadi2.. da bape kali try da.. tgk owk len wat sume jadi.. huhu..

avatar
Mrs. Eida
AUTHOR
June 10, 2011 at 2:35 AM delete

thanks ya kak lyssa !
<3

avatar
Naqib Winx
AUTHOR
June 25, 2011 at 1:47 PM delete

tak jadik la kak lyssa
please help me! TT____TT

avatar
July 23, 2011 at 1:43 PM delete

ala kak lysaa .. x jadi pown ..

avatar
Ezzaty Cute
AUTHOR
August 7, 2011 at 4:40 PM delete

akak Lyssa.. kenapa Ezzati punya tak jadi? http://princessgirlizzaty.blogspot.com

avatar
Ezzaty Cute
AUTHOR
August 7, 2011 at 4:42 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Atirah Hayati
AUTHOR
August 15, 2011 at 9:11 PM delete

alhamdulillah k.lyssa..akhirnye mnjadi jgk..ambik mse la skit sy nk buat sume ni..coz..ssh skit klau nk copy gne CTRL+C ni..dlm bnyk2 tuto yg k.lyssa bg..hnye bbrpe je sy bole buat..nk buat cmner kn..:(

avatar
alia zainol
AUTHOR
August 16, 2011 at 1:46 PM delete

teng teng !
jadi jadi
tq :)

avatar
October 15, 2011 at 1:06 PM delete

Kenapa takleh ya? Dia tulis macam nii "More than one widget was found with id: HTML8. Widget IDs should be unique.

Error 500" kenapew yew? ^^ thanks kalau gitawu

avatar
adidah hanis
AUTHOR
November 4, 2011 at 9:57 AM delete

dah jadi!thanx kak lyssa :)

avatar
apekatoyai
AUTHOR
November 17, 2011 at 4:19 PM delete

kak lisa tax bolee pon ..

avatar
Nurul Aisyah
AUTHOR
November 24, 2011 at 2:23 PM delete

KAK LYSSA!!!!!!!
isk2.. :( kenapa tak jadi? Why?
saya tak faham lah..
pastu apa maksud kak lyssa letak sebelum code di atas..cuba tunjuk contohnya mcm mana?

avatar
aina keciq
AUTHOR
November 30, 2011 at 12:04 AM delete

kak lyssa.yg colour highlight tu dah jadi dah.tpi?knp mse nk highlight perkataan tu nmpak colournye jew.x nmpak perkataan nye tu.x smew mcm kkq pon.

avatar
December 3, 2011 at 1:09 AM delete

bekesan ! thanx cik lyssa ! :)

avatar
December 5, 2011 at 7:05 PM delete

thanks kak lyssa...saya nak tnye..dalam post..macam mana nak bagi certain word ada colour example:
hari ni breakfast saya karipap..
and now..macam mana nak buat ayat karipap tu,ada colour?terima kasih ^^

avatar
Pinky Aina
AUTHOR
December 7, 2011 at 9:13 AM delete

tenks kak lysaa. jenguk la sy punya blog http://pinkyaina.blogspot.com/

avatar
Hajaratul Ain
AUTHOR
December 9, 2011 at 10:18 PM delete

kak lisa nape saya wat tk jdi pon mcm mne kak lisa wat saya nye tk jdi sebab saya tk jumpa kod tu mcm mne nk wat

avatar
Alia Najiehah
AUTHOR
December 18, 2011 at 1:49 AM delete

w0w ! menjadikk ~ thanks kak lyssa !

avatar
December 18, 2011 at 12:58 PM delete

kak Lyssa ? nak tau ni , acamna nak able kn blik highlight n left click ?

avatar
Maya Adam
AUTHOR
January 1, 2012 at 1:01 PM delete

Akak ! Macammane nak bagi orang xleh highlight ape yang kite tulis..?

avatar
Quan
AUTHOR
January 5, 2012 at 12:31 AM delete

Cmne klu kite nk ilgkan highligt ue..nk jd kn dye ikot wrne background??

avatar
Annur
AUTHOR
January 15, 2012 at 1:05 AM delete

hahaha..ptutlah sya wat x jdik2..rupenyer slh paste kod..saye terletak kt bwh pulak(ptutnyer letak kt ats..>_<)..hehe..btw,,thanks 4 that sharing info!..arigatou!..u'r very helpful!..^_^

avatar
Adni Aziz
AUTHOR
February 4, 2012 at 11:18 PM delete

Akaa.. Tak jdi.. :( Macam mne?

avatar
February 19, 2012 at 4:30 PM delete

Kalau kat blog Izzah lain , dia punya highlight kat tulisan dia akan berwarna :)kalau tak percaya , visit Izzah punya blog ~

izzahashari.blogspot.com

Follow jugakkk ! *kalau nak tahu cara untuk buat highlight macam Izzah lahh *boleh tukar warna

avatar
April 1, 2012 at 10:28 PM delete

@Lyssa Faizureen akak Fee tak boleh buatlah. Kenapa ye?

avatar
Mawar Syurga
AUTHOR
April 30, 2012 at 6:34 AM delete

bismillahirrahmanirrahim.
assalamu'alaikum wrb yang. I don't get it la. confusing. code mana yg kena change the color html code for highlight tu? >,<

avatar
May 22, 2012 at 3:44 PM delete

knape kak lyssa padam comment ezzaty nie? die tulis ape?

avatar
Aeny Minniey
AUTHOR
June 7, 2012 at 12:15 PM delete

slm ,, kak lyssa ... npe x jadi erk ?

avatar
Izyan Azman
AUTHOR
June 7, 2012 at 7:35 PM delete

kak lyss !! cam mane neh ??! x jdi pon wat yg highightni.. ?? :'(

avatar
Ezzati
AUTHOR
June 22, 2012 at 11:03 PM delete

bukan akak lyssa yang delete tp sayala.. saya tulis dua kali..

avatar
Prof Dayah
AUTHOR
July 15, 2012 at 8:33 PM delete

kak lyssa x jdi laa...daa byk kali kite wt...urmmm x deq hasil.. :/

avatar
miera
AUTHOR
September 1, 2012 at 9:13 PM delete

jadi, thanks kak lyssa

avatar
Ir Dina
AUTHOR
September 30, 2012 at 8:51 PM delete

akak, mcm mne nak buat kotak2 entri kt bwah entri mcm akak punye tu? yg ade tulis jom terjah entri lyssa tu?? jawab ye ! :D

avatar
Nurul Anisah
AUTHOR
November 29, 2012 at 11:03 AM delete

Dah jadi.Thanks kak Lyssa :)

avatar
si budak nerd
AUTHOR
December 30, 2012 at 6:55 PM delete

yeayy ! jadiaa . tengs for the tuto :)

http://www.miss-ayez.my/

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 4, 2013 at 1:02 PM delete

Menjadi ,, Thanks Ya kak Lyssa!

avatar
Nur Azira
AUTHOR
January 12, 2013 at 12:30 PM delete

nak tanya...macam mne nk tukar template blog erk???

avatar
As Afirah
AUTHOR
May 25, 2013 at 11:28 PM delete

Hi kak nak tanya macam mana akak buat yg bila mouse brgrak tuh ade nama akak ? yang wrna pink yg tulis Lyssa tu ? tlg ajarkan boleh ?

avatar
ieyka ruslan
AUTHOR
June 16, 2013 at 5:00 PM delete

thanks kak lyssa comey..

avatar
Eliyah Iraen
AUTHOR
February 9, 2014 at 1:14 PM delete

Akak! Why tak boleh??? Code tu pun tak jumpa :(

avatar
February 16, 2015 at 3:20 PM delete

Kak Lyssa ^^ Nak letak nih dekat blog saya ^^ Nanti saya CR eh ?? ^^

avatar

Google+ Followers