Tips : To Followers Tutorial Blog Lyssa

Hyee Semua !!
~Assalamualaikum~

hehehehe.
Terlebih dahulu, Lyssa nak ucap trimass kepada followers tutorial blog Lyssa
Yang selama ini , telah menyokong Lyssa ! :)

Korang tengok kat bawah niyh !
Bape ramai yang telah view Page Tutorial Lyssa tuh dalam masa sebulan!:)

Klik untuk nampakkan lebih jelas yea!:)




Haaaa .! Ramai kan ? HAHA!
Okiee2! Actually , Lyssa buat entry niyh..untuk korang-korang 
yang telah mengikuti tutorial blog Lyssa niyh!!:))

Bagi yang mengikuti Tutorial Blog Lyssa , korang :

Janganlah mudah dan cepat berputus asa!
Kenapa ya , Lyssa cakap macam tuh ! hehe  . Ye lah , harus lah ! Bila korang dokk kusyukk ikut setiap langkah tutorial yang korang berminat nak buat , korang jangan lah cepat putus asa .. Kalau lah korang dok buat , tetiba , bila korang preview.. tengok-tengok tak menjadi ! haa. macam mana ? HAHA!. alar.. korang tak boleh lah tinggalkan terus tutorial tu , malah korang mesti lah mencari jalan lain.. sama ada.. try tengok tutorial orang lain (maybe lebih paham) atau , korang main2 kan dengan kod tuh..Maksud Lyssa.. korang mesti tahu,, untuk edit2 kod tuh .. :)

Haruslah Try an Error!
Apa maksud Lyssa try an error ye ?? HAHA! .seperti yang Lyssa katakan di atas.. korang mesti pandai main2 dengan setiap kod yang korang nak edit tuh.. Selalu nyer , di bahagian edit html..
Dekat situ kan banyakk kod an ? Alar . Contoh lah , kalau korang nak buat sesuatu yang memerlukan kod yang nak dipastekan , kalau lah , korang tak jumpa kod yang nak dicarikan tuh..
korang jangan lah pulak . pi marah2 Lyssa and tengking2 Lyssa kat komen tuh..
Tak kesian kat Lyssa ker.. penat2 je Lyssa buat tutorial tuh untuk korang .. sobsobsob :'(
Sebaliknya , korang cari,, punca and masalah kenapa korang buat tak jadi.. and kenapa tak jumpa kod yang nak dicarikan tuh ? Jangan salah kan Lyssa sebab.. Lyssa tengok banyak kod Template tak sama dengan Lyssa..Lyssa buat tutorial ni , berdasarkan template yang Lyssa gunakan. So , kalau korang tak jumpa tuh , soryy lah ehh >.<

Highlight Betul2 Kod tu!
Ye lahh  . kalau korang buat tutorial .. tiba-tiba pulak tak menjadi kan ?
Mana nak tahu , sebab korang tak highlight kod tuh betul2 ker ??
Disebabkan korang tercicir SATU huruf or simbol... For sure lah tak menjadi apa yang korang nak kan tuh! :)
So , make sure highlight betul-betul yea , kod tuh .! :)

Tak tahu cara nak COPY?
Yuuuppyy ! Ini untuk sesiapa yang tak tahu cara nak copy kod kat blog Lyssa niyh !:)
hehehehe.. mana tak nye .. Bila tekan right click jer.. mesti akan keluar Alert Message kan ? HAHA!
Padan muka kaww! Curi lagikk benda kat blog Lyssa! (pada sesiapa yang terasa!Maaf!)haha.
Okiee.. Bagi new bloggers or sesiapa je lah yang tak tahu cara nak copy tuh..
Begini cara nya!!
Korang bukak mata korang luas-luas , besar-besar dan selebar-lebarnya ! haha!
Cuba tengok dekat keyboard PC or LAPPY korang..ada tak perkataan ini :
 Ctrl . ada tak ? Gud ! ada kan ? Okie..
Lepas korang highlight kod tuh.. korang buat macam niyh...
Tekan Ctrl serentak dengan huruf C . "C" Maksud nye,, copy.. bila korang dah buat macam tuh..
memang lah dia tak kan keluar apa-apa pun.. dia memang dah automatik ter-COPY dah.. Lepas tuh,, try paste kat mana-mana bhgian yang dikehendaki.. mesti ada kan ? haha. Selamat Mencuba! 

Baca Betul2 Setiap Langkah!
Okie .. kenapa Lyssa cakap macam tuh ? Yer . korang WAJIB baca setiap apa yang Lyssa tulis kat entry tuh.. maksud nyer , bila korang nak kan buat sesuatu tuto.. korang baca dan hayati setiap baris dan perkataan yang Lyssa tuliskan untuk korang tuh... yea la! Kalau lah korang tertinggal apa2 step yang diperlukan .. Maaf lah ye.. takkan menjadi lah apa yang korang nakkan tuh.. :)) So , baca betol2 taw!!

Lihat Satu per Satu Tajuk Tutorial!
Lyssa nak korang usha dulu tajuk yang ada kat blog Lyssa niyh.. Lyssa kadang-kadang tuh,, geram jugak lah kan , bila korang tanya :
"Lyssa , macam mana nak buat _______.... Macam mana nak buat yang ______"?
Korang paham kan ? Maksud nyer.. dorg tanya Lyssa.. macam mana nak buat sumthink yg dorg tk thu..
Kebanyakannya nyer , apa yang korang tanya tuh,, semua dah tersenarai list tutorial blog Lyssa:)
Korang cari lah satu persatu yer.. Lyssa bukannya selalu dapat reply apa yang korang tanya kan tuh..
Sebab terlampau banyak soalan .. sampai tak terjawab.. mana yang Lyssa tak reply tuh,, bebanyak lah mintak maaf ! :)) 

Komen Di-Entry Yang Betul!
Korang tak tahu apa yang dimaksudkan dengan entry?? Entri tuh , maksudnyer , apa yang korang p0stkan.
itu lah maksud entry ;) Okie.. kalau korang nak tanya apa2 yang korang tak tahu.. jangan lah pulak , pergi komen kat entry lain.. Contoh nye : Korang nak tahu , macam mana nak letak cute icon dekat shoutbox...Tetiba pulak , korang comment kat tutorial hide shoutbox..  bila Lyssa reply comment tuh,, ada korang baca ?? alar.. kebanyakan,, korang mana de baca balik apa yang korang postkan tuh.. buat penat jer Lyssa reply untuk korang kan ? Kalau korang betul2 tak tahu sangat , korang bolehlah komen diruangan PAGE TUTORIAL :) (yang ada list banyak tajuk tutorial tu.:) 



Okie sayanggg , Lyssa sudah selesai taipkan tips untuk korang !
Hope , korang baca yer! And jangan lupa pulak , tinggalkan komen dekat sini yerr! :)
Terima Kasihh~
Chow dulu ! ^_^




KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

57 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
April 3, 2011 at 8:32 AM delete

@pyqah87

yupss! u r almost welcome ^^

avatar
azureEn
AUTHOR
April 3, 2011 at 8:34 AM delete

i am one of them. sgt suke dgn tutorial lyssa nie. thanks dear ^^

tpi mmg ade certain tutor yg kene edit sendri. naseb berjaye :D

avatar
April 3, 2011 at 8:40 AM delete

@azureEn

hehe .thnc ye , sbb sokong tutorial Lyssa! hehe . okie.. mmg kena yang edit sndri.. nasebb lah zureen pndai kan ? bijakk . bijakk ^^

avatar
April 3, 2011 at 11:00 AM delete

blog kak lisa gempak lah!

avatar
NaNa GuRlZ
AUTHOR
April 3, 2011 at 11:10 AM delete

kak lyssa..nana nak tny..cmne akk buad yg dkt bwh skali uh...thanks for reading..leave your comment..bole tlg???

avatar
April 3, 2011 at 11:16 AM delete

@αωαи иαиσ

hahaha .gempakk ? mana ada lah ! uwerkk ;)

avatar
April 3, 2011 at 11:17 AM delete

@NaNa GuRlZ

ohh. itu edit guna photoshop ;)

avatar
atien azierra
AUTHOR
April 3, 2011 at 12:59 PM delete

tutorial lysa byk mmbantu..tengss a lot..!kalo rjin,sila laa trjah belog sy.. :)

avatar
myraa
AUTHOR
April 3, 2011 at 1:30 PM delete

; lyssa ! lyssa carik background dekatt mane erk ..? hee , sorie lembab ket ..

avatar
elinLARH
AUTHOR
April 3, 2011 at 1:32 PM delete

thnx a lot lyssa!!

kite shre banner kamu kat blog kite

avatar
myraa
AUTHOR
April 3, 2011 at 1:32 PM delete

; lyssa ! lyssa sarik background dekat mane .? hee , sorie lembab ket ..

avatar
Hasyarghh
AUTHOR
April 3, 2011 at 3:32 PM delete

Thanks so much because buat tutorial. Plus your tutorial srsly senang nak ikut ❤

avatar
April 3, 2011 at 5:07 PM delete

@atien azierra

hehehe .oraitt!! nnty, Lyssa terjah yer yunkk ;)

avatar
April 3, 2011 at 5:07 PM delete

@myraa
ehehe..

tgk tutorial template dan backgound yang cute..

avatar
April 3, 2011 at 5:08 PM delete

@Hasyarghh


hahahah .senang nk ikott ? ye ker??^^ thnx.

avatar
tyhafyha
AUTHOR
April 4, 2011 at 7:54 AM delete

btol2,,mula2 ta mnjdi tpi ekot step dmi step akhrnyer mnjdi,,tengs kax lyssa

avatar
Ana admi
AUTHOR
April 4, 2011 at 3:23 PM delete

hi lyssa..ana stil ade masalah la..sejak ana publishkn blog bln lps..ana mula letak widget2 share..tp error bila ana ltak dlm entry.so kalo lyssa tgk blog ana, widget2 tersebut diluar entry,xnice betul..masalahnye bila ana letak kt dlm kod html, dia ckp html id ana more thn one, plss cud u help me..;) tq lyssa

avatar
lyaa sygss
AUTHOR
April 9, 2011 at 5:40 PM delete

salam kak lyssa...adek rse knn adek nx prmte laa blog akak..heheh bole kn,bole kn? ta phe kn..sbb adek sukee la blog akak nie..

avatar
May 7, 2011 at 8:27 AM delete

lyssa camner nak buat aimated ga mcm lysa ponyer tuu

avatar
dOmoLovEr
AUTHOR
June 5, 2011 at 4:04 PM delete

akq ...bnyk comment sye tg0k dew ph0tosh0p .. bnyk kli jgak dgr ayt tuh ..pew photoshop 2...xfhm pun

avatar
NuRuL_2109
AUTHOR
July 25, 2011 at 1:36 PM delete

baru berjinak2 dengan blog...tutorial lyssan sangat2 membantu..thx ya..! singgah lah blog saya.. http://belagalz.blogspot.com

avatar
August 5, 2011 at 1:41 AM delete

salam.. lyssa, cmne nk tukar template asal kpd tmplate yg kte cari kt tenet? da dpt kod tatau plak nk paste kt mne..adoii..tension sudeh! huk2..help me please..;(

avatar
August 11, 2011 at 11:07 AM delete

salam lyssa, ada tak tutorial nak buat costom page layout.. macam laman utama page layout dia dengan widget yang ada... tapi bila page ke dua page layout dia kita boleh tukar dengan layout yang ada... maksudnya widget yang ada di laman Utama tadi x ikut sekali ... boleh x??? Help Me Plase....

avatar
August 11, 2011 at 11:16 AM delete

salam Lyssa.. ada tak tutorial tentang jangan bagi widget di tabs utama ikut ke tabs kedua.. contoh tabs ke dua kita boleh la pilih layout yang lain selain layout tabs di tabs pertama??????? ada tak? help meeee...plese..

avatar
Syieda_Joy™
AUTHOR
October 14, 2011 at 12:57 PM delete

thanks for all tuto.. ^_^

avatar
October 14, 2011 at 4:47 PM delete

cik lyssa.. mcm mna mau buat cursor yg mcm cik lyssa ni? yg ada blink2 dan gambar tu?

avatar
aidamira
AUTHOR
October 28, 2011 at 8:36 PM delete

Thanks Lyssa!! sgt2 berguna..

avatar
cik fafa
AUTHOR
October 29, 2011 at 2:32 PM delete

tanx yayang....i alwys 4low ur totur....buat tutor byk2 ag taw..ehheheh.....

avatar
Ah Long
AUTHOR
November 8, 2011 at 11:11 PM delete

em support totu lyssa . kebnykkan menjadi . tp yang x jadi kdng2 along jadikan gak , tukar skit-2 code . sebab kdng-2 templete lain-2 kdng2 ape kite cari CTRL+F x de. kne gune akai gak ar en ~ haha

pape pown tq untie lyssa yeehaa along muda ;D

avatar
embahrock
AUTHOR
November 13, 2011 at 9:33 PM delete

hai..cik lyssa, sebnarny byk tuto yang sy guna dan belajar dari blog awk.. tp sebelum ni x sempat nk berterima kasih..mklumlah xcited sgt nk try buat blog..alhamdulillah hari ni sempat jugak saya tinggalkn komen n ucap "terima kasih yeeee" pada awk..:)

ha lg 1 sebelum terlupa jemput laa singgah ke blog saya n klau boleh komen laa pape yang ptut tentang blog sy tu..harap boleh beri tunjuk ajar.. "PEACE YOOOWW"

;)

avatar
MiSs BlogGeR
AUTHOR
December 11, 2011 at 6:11 PM delete

cam ner nak tgk page view tuh

avatar
zafira azman
AUTHOR
December 31, 2011 at 2:24 PM delete

mcm ane nak wat linkwithin tu ade gmbar???
and one more mcm ane nak wat kat blog kite ade home...tutorial...tips..owner yg lyssa wat??

avatar
Balqis
AUTHOR
January 8, 2012 at 7:33 PM delete

Thankss . Kak Lyssa . Cam ne plak nk buat yang Naik Lif Laju2 tu ??

avatar
einaiskma
AUTHOR
January 21, 2012 at 1:52 AM delete

tq lyssa...sb bnyk membantu...

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
January 24, 2012 at 10:43 PM delete

Saya skong seratus peratus.Selaluna tutorial yang kak lyssa buat.Jadi jerr.. nohall punya. :)

avatar
miSz apPLe
AUTHOR
February 21, 2012 at 2:08 PM delete

tuto lyssa memang terbaik!! gud joB sis =)

avatar
February 29, 2012 at 11:33 AM delete

thanks for this tips,kak lyssa, hehe~ blog kak lyssa ttp the besttt! :D

avatar
Linda
AUTHOR
February 29, 2012 at 10:39 PM delete

nak jugak blog macam ni... bleh watkan tak?? hehehe

avatar
March 8, 2012 at 5:15 PM delete

walah..blog kak lyssa nih best...pingin deh kaya kakak

avatar
March 10, 2012 at 4:42 PM delete

thanks tau.. before ni mmg jg silent follower..thanks tok smua.. amat mmbntu tok newbie cm sy :)

avatar
March 14, 2012 at 9:05 PM delete

Lissa ! dalam bnyk2 masalah.. stu ja y sy gram sgt ! ade ke patut sye tak jumpak butang save lepaih edit html
! klu sye buwad kat blog oqg buleh jumpk plk ! kat blog seniri tadak ! tataw ilang tang mna !

avatar
rieda_ffya
AUTHOR
April 4, 2012 at 12:53 PM delete

thanks lyssa..terus bg info k...nice blog dear..

avatar
May 6, 2012 at 3:37 PM delete

Assalamualaikum.
Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe...

hihihi....sj je copy paste ayat Si Cantik Lyssa tuh.....SATU pun jadilah! <----tersgt la cumey. pe pn thanks ats pengkongsian ilmu yer....(◕‿◕)☆™

avatar
June 26, 2012 at 2:41 AM delete

tq sooo much sbb senang faham n dah beberapa yg berjaya

avatar
Cai Comot
AUTHOR
September 10, 2012 at 12:03 AM delete

Lyssa macam mane..nak buat header macam yang lyssa punya header tu ??
susah ! la nak buat header macam tu..

avatar
farah nashrah
AUTHOR
December 25, 2013 at 5:57 PM delete

kak follow balik tau ! http://storyofmylife3012.blogspot.com/

avatar
February 24, 2014 at 2:44 AM delete

Kak Follow tau. ^^ http://nurrulatikah.blogspot.com/

avatar
September 16, 2014 at 6:25 PM delete

@Lyssa Dollixious sy baru berjinak2 dengan blog ni..hope sudi singgah ke blog sy ye :)

avatar
September 16, 2014 at 6:26 PM delete

saya baru lagi dalam dunia blog ni...harap sudi2 la singgah ke blog saya yea :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 26, 2014 at 3:14 PM delete

time kaseh utk tips2 ni (Y)

avatar
September 4, 2015 at 7:40 AM delete

saya memang mudah putus asa pada mulanya. tapi sekarang tidak lagi . heheheheee

avatar

Google+ Followers