Tutorial : Cute Icon Tepi Sidebar Title

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum semua !.
Hi , today , Lyssa nak teach kat korang lah kan , macam mana 

"nak letak cute icon sebelah sidebar title korang.."
Tak de lah kan , kalau korang letak , kan nampak lebih cantik kan ?
Macam kat bawah ini ! ..

hehe..

 

Tapi , Lyssa nak bgtaw kat korang lah kan , kalau nak letak icon macam ini , korang kena delete lah korang nye border taw ? takot tak menjadi pulak . kalau nak nak letak jugak border sidebar tuh , korang paste kan dekat kod yang Lyssa akan bagi nanti , di bawah kod border ok ?


1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Search kod ini :
h2 {

ataupun kod ini ,

.sidebar h2 { 

Tapi , kalau kod yang dekat atas ni , kena Tick Expand Widget dulu tahu ?


3. Then , paste kod ini di bawah kod yang dekat atas tuh :

background:url(URLGMBR);
background-repeat: no-repeat;
background-position:left center;
padding:5px 3px 0 30px;
}
 
**Kalau sesiapa yang ada border , paste dekat bawah kod border ok ?

**Kalau tak menjadi jugak , delete je border tu :)

**Dekat mana nak amik URL GAMBAR ye ? Kat >>SINI<<

**Tak tahu nak copy URL macam mana ? >>TEKAN SINI<<


4. Ok , kalau dah siap , korang PREVIEW dulu.

5. Da jadi , terus SAVE ok ?

=Selamat Mencuba=
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

51 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Miya Myra
AUTHOR
May 8, 2011 at 6:22 PM delete

~kak lysa~
dah try wat dah tutor kat lyssa nie..
camne nak adjust position image tue??
do visit..http://myramerryberry.blogspot.com/

avatar
May 8, 2011 at 6:26 PM delete

@Miya Myra

alamakk ! kalau nak adjust position dia, lyssa dah try change .tk menjadi , so , Lyssa tk de jalan pnyelesaian nyer lah ~

avatar
Miya Myra
AUTHOR
May 8, 2011 at 7:04 PM delete

okey then..nmpak gayanye..terpakse batalkan niat nk wt tutor nie..huhu...thanks kak lyssa..=)

avatar
May 10, 2011 at 6:36 PM delete

Kak Lyssa! Nape sy tak jumpala Tick Widget Template!

avatar
Cik aPpLe
AUTHOR
May 12, 2011 at 3:29 PM delete

ummm ! camne nak buang border ?
blas kat shoutbox ye ~ maaf klo syusahkan ~ :D

avatar
May 18, 2011 at 12:30 AM delete

jadi dah akak lyssa !
thx lowh ~
haa..akak, cam na akak wat "about me" tu ? cun gilerr =)

avatar
May 27, 2011 at 8:26 PM delete

k. lyssa . url gambar tu hapeh ?

avatar
mahabbah
AUTHOR
June 8, 2011 at 3:32 PM delete

assalamualikum??kak..lyssa ssah nak buat asyk xjdik jerk..

avatar
farmy_fara
AUTHOR
July 9, 2011 at 12:49 PM delete

akak , knape tulisan jdi besar ? nak tukarkn dkt mne ?

avatar
Dayah @ D
AUTHOR
July 13, 2011 at 6:33 PM delete

maseh .. like sgt2 tuto at sni .. :D

avatar
cik nabeelah
AUTHOR
August 10, 2011 at 9:09 PM delete

kak lyssa. da buat. da buang border da.tapi die punye icon tak boleh letak.kenapa ek?

avatar
Nur Fatimah
AUTHOR
August 14, 2011 at 11:14 PM delete

akak, mcm mane nak tukar size font dia pulak? bila saya letak code tu je, tetiba size font sidebar saya tu membesar.

avatar
August 20, 2011 at 4:06 PM delete

kak lysa,cam ne nak letak gmbar besar mcm blog akk tu kat blog erk?

avatar
ica
AUTHOR
August 26, 2011 at 2:19 PM delete

akak...nape saye buat tak jadi nieh..tolonglah saye..

avatar
ica
AUTHOR
August 31, 2011 at 2:55 AM delete

akak saye tak jumpelah yang h2 {
ataupon yang .sidebar h2 { tuh...macammane ek...tolong saye!

avatar
September 4, 2011 at 1:00 AM delete

kak lyssa.. cnew nk delete border ? blz dkt sh0utb0x ea. s0ri mnyushkn . :)

avatar
RARA ADAWIYA
AUTHOR
September 17, 2011 at 1:38 PM delete

asalamualaikum ,
kak lysa , knape saye buat tak menjadi ? :(
hemmm ,,

avatar
September 27, 2011 at 8:45 PM delete

Assalamualaikum...!! klau nk buang Cute Icon Tepi Sidebar Title mcm mna plak ye...?? he3
=D

avatar
miszmieyoki
AUTHOR
October 11, 2011 at 9:25 PM delete

Lysa..tuto ney ta jadi lax .um

avatar
Qyess
AUTHOR
October 12, 2011 at 1:49 AM delete

kak lyssa, sy tk fahm lr,
~hehehehehehe

avatar
sii kYchee
AUTHOR
October 25, 2011 at 8:53 AM delete

tengs lysaa !!cute ..heppy sgt :)

avatar
November 3, 2011 at 4:16 PM delete

JADI LAGIK! LALALALALA...BEST GILER...TP PENING LA...SBB RASE CAM NAK LETAK JE SMUA ICON YG CUTE TUH....PENING NAK PILIH MANA SATU...HUHUHU

avatar
IrA tHIrA
AUTHOR
November 15, 2011 at 8:57 AM delete

x jadi laa kak lyssa..nak nangis rasa

avatar
mylovestory
AUTHOR
November 17, 2011 at 11:16 PM delete

salam kak lysaa , blog akak cantik sangat , tapi macam mana nak buat secantik akak nie , tak reti lah nak buat kita punya post lain-2 page , apa yang kita post semua kat satu page jea . macam mana ? kalau tak faham cuba lah tengok , http://wanynaqib.blogspot.com/
tolongg yeaa ,

avatar
Miss Ziela
AUTHOR
November 18, 2011 at 3:14 AM delete

kak lyssa taw x nk msok kn cute frame untuk shoutbox?law taw tlg ajrkn yer?pllsss...

avatar
iah anah
AUTHOR
November 21, 2011 at 4:22 PM delete

kak lysa tlg follow saya

http://nadiaiah.blogspot.com

avatar
juliana elis
AUTHOR
December 2, 2011 at 3:50 PM delete

assalamualaikum...
kak lyssa saya dah cuba search kod tuh..tpi..x jmpe lah..hhehehe^^

avatar
mayazara
AUTHOR
December 8, 2011 at 10:13 AM delete

kak lyssa kenapa ekk hurufnya jadi besar ??mcm mana nak kecik kan ??

avatar
Erra Syarina
AUTHOR
December 23, 2011 at 5:29 AM delete

Slm,,,kak Lyssa....mcm mne nk delete border ek???

avatar
Anyss Raz
AUTHOR
December 23, 2011 at 4:05 PM delete

kak lyssa , leh x klu x nak letak title untuk blog ? sebb dye mcm mengganggu header lah ..

avatar
December 30, 2011 at 11:49 AM delete

@Lyssa Dollixious
hye lysaa.. mcm mane na ltak kotak twitter mcm lysaa to ?? time kasih :)

avatar
Nur Najwa
AUTHOR
January 22, 2012 at 2:50 PM delete

akak Lyssa border tu ape ??

avatar
Miss Elizz
AUTHOR
February 17, 2012 at 5:39 PM delete

hehehehe...follow dah...follow balik ye.. =)

avatar
Nea Mun
AUTHOR
March 14, 2012 at 2:32 PM delete

Thanks kak lyssa , akhir nya jadi ugax , terima kasih kak comel :)

avatar
Salwati Sapei
AUTHOR
April 28, 2012 at 12:39 AM delete

More than one widget was found with id: HTML10. Widget IDs should be unique.

lysa sayang, akak dah wat dia kuar erroe camtu, semua yg guma tick widget expand akan kuar error cam words atas nih..camno???huhu

avatar
jannahfuart
AUTHOR
April 29, 2012 at 9:52 PM delete

kak lyssa macam mane nak remove icon nie dari blog

avatar
Budak Comot
AUTHOR
May 19, 2012 at 10:14 PM delete

Kak Lyssa , camne nk tukar Icon dekat Tab tu ? Contoh kat blog kak Lyssa tepi " Tutorial : Cute Icon Tepi Sid " ada gambar pompuan ? Camne nk buat tu dekat Blogskin ? Tlg ajar dan comment dekat http://tiasecret.blogspot.com

avatar
Nur Errisha
AUTHOR
May 25, 2012 at 12:45 PM delete

Kak...
delete border macam mane???

avatar
*MeZa iVeS*
AUTHOR
October 9, 2012 at 10:06 PM delete

jadi kak lyssa. thanx sgt3. =D

avatar
Maria H
AUTHOR
December 16, 2012 at 1:01 PM delete

Assalamualaikum kak Lyssa, terima kasih sgt-2 sebab sudi share tuto ni, memang cri n then jumpe kat sini. Position perkataan tu cam senget tapi xpelah, asalkan dpt tuto ni. Tq sgt-2 kak Lyssa! :-)

avatar
ndiey7HELL
AUTHOR
April 3, 2014 at 3:44 AM delete

create new line Css if you want change the position.

avatar
aisyah anna
AUTHOR
September 4, 2014 at 4:23 PM delete

kak nak cari kod ni h2 { tekan apa
maklum lah dah lupa please jawab lah yerr kakak

avatar

Google+ Followers