Home
tutorial
Tips-Tips

08 May 2011

Tutorial : Cute Icon Tepi Sidebar Title

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum semua !.
Hi , today , Lyssa nak teach kat korang lah kan , macam mana 

"nak letak cute icon sebelah sidebar title korang.."
Tak de lah kan , kalau korang letak , kan nampak lebih cantik kan ?
Macam kat bawah ini ! ..

hehe..

 

Tapi , Lyssa nak bgtaw kat korang lah kan , kalau nak letak icon macam ini , korang kena delete lah korang nye border taw ? takot tak menjadi pulak . kalau nak nak letak jugak border sidebar tuh , korang paste kan dekat kod yang Lyssa akan bagi nanti , di bawah kod border ok ?


1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Search kod ini :
h2 {

ataupun kod ini ,

.sidebar h2 { 

Tapi , kalau kod yang dekat atas ni , kena Tick Expand Widget dulu tahu ?


3. Then , paste kod ini di bawah kod yang dekat atas tuh :

background:url(URLGMBR);
background-repeat: no-repeat;
background-position:left center;
padding:5px 3px 0 30px;
}
 
**Kalau sesiapa yang ada border , paste dekat bawah kod border ok ?

**Kalau tak menjadi jugak , delete je border tu :)

**Dekat mana nak amik URL GAMBAR ye ? Kat >>SINI<<

**Tak tahu nak copy URL macam mana ? >>TEKAN SINI<<


4. Ok , kalau dah siap , korang PREVIEW dulu.

5. Da jadi , terus SAVE ok ?

=Selamat Mencuba=

51 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Miya Myra said...

~kak lysa~
dah try wat dah tutor kat lyssa nie..
camne nak adjust position image tue??
do visit..http://myramerryberry.blogspot.com/

Lyssa Dollixious said...

@Miya Myra

alamakk ! kalau nak adjust position dia, lyssa dah try change .tk menjadi , so , Lyssa tk de jalan pnyelesaian nyer lah ~

Miya Myra said...

okey then..nmpak gayanye..terpakse batalkan niat nk wt tutor nie..huhu...thanks kak lyssa..=)

♥ Pia-Yaya ♥ said...

Kak Lyssa! Nape sy tak jumpala Tick Widget Template!

Cik aPpLe said...

ummm ! camne nak buang border ?
blas kat shoutbox ye ~ maaf klo syusahkan ~ :D

Puteri Faralya ! said...

jadi dah akak lyssa !
thx lowh ~
haa..akak, cam na akak wat "about me" tu ? cun gilerr =)

Shekyn Xevera said...

; da jadi ty =) hee

miSz iEjAn said...

nape x jd ek ?

Student SMKADG said...

k. lyssa . url gambar tu hapeh ?

mahabbah said...

assalamualikum??kak..lyssa ssah nak buat asyk xjdik jerk..

farmy_fara said...

akak , knape tulisan jdi besar ? nak tukarkn dkt mne ?

Adilasaddam said...

tenkiu lyssa syg :)

Dayah @ D said...

maseh .. like sgt2 tuto at sni .. :D

Fatin Nazifah said...

tak jadi lagi

cik nabeelah said...

kak lyssa. da buat. da buang border da.tapi die punye icon tak boleh letak.kenapa ek?

Nur Fatimah said...

akak, mcm mane nak tukar size font dia pulak? bila saya letak code tu je, tetiba size font sidebar saya tu membesar.

star light wani said...

kak lysa,cam ne nak letak gmbar besar mcm blog akk tu kat blog erk?

ica said...

akak...nape saye buat tak jadi nieh..tolonglah saye..

ica said...

akak saye tak jumpelah yang h2 {
ataupon yang .sidebar h2 { tuh...macammane ek...tolong saye!

SITI NUR AMIRAH ! said...

kak lyssa.. cnew nk delete border ? blz dkt sh0utb0x ea. s0ri mnyushkn . :)

Ina Ninomiya said...

lawalawa . menjadi :)

RARA ADAWIYA said...

asalamualaikum ,
kak lysa , knape saye buat tak menjadi ? :(
hemmm ,,

Nabila Natasha said...

Assalamualaikum...!! klau nk buang Cute Icon Tepi Sidebar Title mcm mna plak ye...?? he3
=D

miszmieyoki said...

Lysa..tuto ney ta jadi lax .um

Qyess said...

kak lyssa, sy tk fahm lr,
~hehehehehehe

sii kYchee said...

tengs lysaa !!cute ..heppy sgt :)

Intan Zulhilmi said...

JADI LAGIK! LALALALALA...BEST GILER...TP PENING LA...SBB RASE CAM NAK LETAK JE SMUA ICON YG CUTE TUH....PENING NAK PILIH MANA SATU...HUHUHU

Shakirah Kyrah said...

jadi2 ! hehe. tenkiu

IrA tHIrA said...

x jadi laa kak lyssa..nak nangis rasa

mylovestory said...

salam kak lysaa , blog akak cantik sangat , tapi macam mana nak buat secantik akak nie , tak reti lah nak buat kita punya post lain-2 page , apa yang kita post semua kat satu page jea . macam mana ? kalau tak faham cuba lah tengok , http://wanynaqib.blogspot.com/
tolongg yeaa ,

Miss Ziela said...

kak lyssa taw x nk msok kn cute frame untuk shoutbox?law taw tlg ajrkn yer?pllsss...

iah anah said...

kak lysa tlg follow saya

http://nadiaiah.blogspot.com

juliana elis said...

assalamualaikum...
kak lyssa saya dah cuba search kod tuh..tpi..x jmpe lah..hhehehe^^

Syazreen Shaharuddin said...

@Lyssa Dollixious
Akak saye tak faham lah...:(

mayazara said...

kak lyssa kenapa ekk hurufnya jadi besar ??mcm mana nak kecik kan ??

merah jambu(natasha azureen) said...

@Intan Zulhilmisgad menjadi..tq..sagad

Erra Syarina said...

Slm,,,kak Lyssa....mcm mne nk delete border ek???

Anyss Raz said...

kak lyssa , leh x klu x nak letak title untuk blog ? sebb dye mcm mengganggu header lah ..

eryza farzana zahari said...

@Lyssa Dollixious
hye lysaa.. mcm mane na ltak kotak twitter mcm lysaa to ?? time kasih :)

♥ Niesa Karmila ♥ said...

Kak Lyssa .. tak jadi lah ;(

Nur Najwa said...

akak Lyssa border tu ape ??

Miss Elizz said...

hehehehe...follow dah...follow balik ye.. =)

Nea Mun said...

Thanks kak lyssa , akhir nya jadi ugax , terima kasih kak comel :)

Salwati Sapei said...

More than one widget was found with id: HTML10. Widget IDs should be unique.

lysa sayang, akak dah wat dia kuar erroe camtu, semua yg guma tick widget expand akan kuar error cam words atas nih..camno???huhu

jannahfuart said...

kak lyssa macam mane nak remove icon nie dari blog

Budak Comot said...

Kak Lyssa , camne nk tukar Icon dekat Tab tu ? Contoh kat blog kak Lyssa tepi " Tutorial : Cute Icon Tepi Sid " ada gambar pompuan ? Camne nk buat tu dekat Blogskin ? Tlg ajar dan comment dekat http://tiasecret.blogspot.com

Nur Errisha said...

Kak...
delete border macam mane???

*MeZa iVeS* said...

jadi kak lyssa. thanx sgt3. =D

Maria H said...

Assalamualaikum kak Lyssa, terima kasih sgt-2 sebab sudi share tuto ni, memang cri n then jumpe kat sini. Position perkataan tu cam senget tapi xpelah, asalkan dpt tuto ni. Tq sgt-2 kak Lyssa! :-)

ndiey7HELL said...

create new line Css if you want change the position.

aisyah anna said...

kak nak cari kod ni h2 { tekan apa
maklum lah dah lupa please jawab lah yerr kakak