Tutorial : Background di Post

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.^^
 (Jawab. Jawab .. Tak Jawab Dosa..:)

Holla ~
Heyy beb . 
Ada orang request ..

Tanyakan Lyssa , macam mana nak letak background dekat dalam post kita.
Alah . Macam blog Lyssa nih lahh .. Tak paham apa tuh ? Lihat ini :

  Nak nampak lebih jelas , klik gmbar atas ni .

Ok . Korang dah tengok kan ? Comel tak ? huiks ! 
Oke , jom kita teruskan okeh ? :)

1. Dashboard > Design > Edit Hmtl 

2. Tekan Ctrl F , dan cari kod ini :
.post {

* Kalau tak jumpa , cari lah seakan-akan macam kod ini di bawah bahagian 
/* Posts .

3. Bagi sesiapa yang sudah jumpa tu , korang copy code ini :


-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

4. Paste kan di bawah kod .post {

5. Kalau ada jugak yang masih tak jumpa kod ini .. .post { , korang cari main kod dia .. yang ini ..


/* Posts
----------------------------------------------- */





Then , bila dah jumpa , korang paste kan kod ini di bawah bahgian itu :


.post {
-webkit-border-radius: 40px;
width: 650px;
margin: 0 auto;
padding: 0 0 15px;
text-align: left;
background-color: #FFFFFF;
background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
border: 1px solid transparent;
border-top: 0;
}

6. Contohnya , akan jadi macam nih lah ..



  * Yang warna merah tu , URL background itu . Kalau nak cari yang lain , boleh search dekat photobucket , google and kat mana2 je lah :)

7. Ok ! Before SAVE , Preview dulu ye . Takot takk menjadi pulakk . Terkangkang - kangkang korang menangis kangg.. hihokk ~


Ok beb ! Chill yea ~
Selamat Mencuba ! :*
psst .. kalau tak menjadii jugakk , jangan marah Lyssa yea !
Lyssa hanya nakk membantu ^^
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

96 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nayli nasrena
AUTHOR
August 23, 2011 at 9:19 PM delete

Thanks Menjadi lha . ^___^

avatar
Cik Yanie
AUTHOR
August 23, 2011 at 9:21 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
AiDa SyaFiQa
AUTHOR
August 23, 2011 at 9:27 PM delete

nanti nak try la..hehe..

avatar
NurAinie
AUTHOR
August 23, 2011 at 9:48 PM delete

kak lyssa..mcm mna nak bwat icon kat menubar erk..?tolong ajarkan yarh kak lyssa..

avatar
Ieyra Suraya
AUTHOR
August 24, 2011 at 1:19 AM delete

haha kay thanks dh bnyk kali tnye kak lyssa t[i bru skrg dibuat tuto nye heheheheheh

avatar
Ieyra Suraya
AUTHOR
August 24, 2011 at 1:24 AM delete

EW jelesssnye sume buat jadiiii ... sye buat x jdi ! x jumpe kod tu dn dh try cri code yg agak2 serupa ! tpi x jadik jugak x nk kwn ! :((

avatar
Ieyra SuRaYaA
AUTHOR
August 24, 2011 at 1:25 AM delete

kay dh jadi hahahahahhahahahahaha

avatar
fierul
AUTHOR
August 24, 2011 at 9:31 AM delete

oke dh jdik . thanks tutorial awk byk mbntu sy :)

avatar
Eda Eri ♥
AUTHOR
August 24, 2011 at 10:06 AM delete

Na cari ane ek background tue ?
kew bole amek lam kte nye stock jew??
ajar plz. hee

avatar
oli-go
AUTHOR
August 24, 2011 at 2:34 PM delete

thanx sebab share tutorial..akak tag lyssa utk contest http://siluncaimalang.blogspot.com/2011/08/first-ga-cr-perlukan-rakan-alam-maya.html

avatar
Nani Chan
AUTHOR
August 24, 2011 at 4:04 PM delete

dh jd...
thnkx dek....

avatar
misz shaden
AUTHOR
August 24, 2011 at 6:23 PM delete

XJUMpA pN cOdE tUh...hElP mE!!!

avatar
aeinaa
AUTHOR
August 24, 2011 at 6:39 PM delete

x jmpe pun code post tuh...

avatar
August 25, 2011 at 1:29 PM delete

salam kalo nk buat effected by malware? camner dek..??
blog akak : http://ameiyda-1402.blogspot.com/

avatar
August 25, 2011 at 1:29 PM delete

salam kalo nk buat effected by malware? camner dek..??
blog akak : http://ameiyda-1402.blogspot.com/

avatar
August 25, 2011 at 10:24 PM delete

Akak , mcm mane nak jarak ken dye ?

avatar
ica
AUTHOR
August 25, 2011 at 11:27 PM delete

akak...saye dah try buat tapi tak jadilah...help me...

avatar
Yasmin Sofea
AUTHOR
August 26, 2011 at 8:39 PM delete

Kak lyssa , kalau buat dekat template designer add css boleh ke ?

avatar
Rina vs Khai
AUTHOR
August 27, 2011 at 11:09 AM delete

@Nayli nasrena
tak jadik la kak lyssa.. urm, kak lyssa gne template ape ea ?? cm ne nk tranparent kn sidebar 2 kak ?

avatar
August 27, 2011 at 2:54 PM delete

naper saya punya dya pergi ketepi..???help me please

avatar
August 27, 2011 at 6:44 PM delete

jadi tu jdi tapi sidebar jadi nak masuk kat post...sy x jumpa la kod akak bagi tu

avatar
August 27, 2011 at 6:44 PM delete

jadi tu jdi tapi sidebar jadi nak masuk kat post...sy x jumpa la kod akak bagi tu

avatar
Yaya Maisarah
AUTHOR
August 28, 2011 at 2:15 AM delete

akak, saye dah download banyak fonts yg comel2.. tapii kenape fonts tu tak masuk dlm photoshop cs5 saye ekk? bole ajar x mcm mane nk masukkan?

avatar
August 28, 2011 at 1:41 PM delete

lyssa , nak cari backgound utk post ni kat mana??

avatar
Apex
AUTHOR
August 28, 2011 at 7:04 PM delete

jadi... yeay!!! hehehee....

avatar
Shasya
AUTHOR
August 28, 2011 at 9:07 PM delete

Lyssa .. tak boleh :'(

avatar
Gemishu
AUTHOR
September 1, 2011 at 11:45 PM delete

kak..x jadi la..cari post 2 tp x jmpe..sedih..sy wat kn kwn nye blog boleh..tp sy pnye blog cari code xjmpe.. T.T

avatar
September 4, 2011 at 6:25 PM delete

thanks lyssa..
tuto lisa mmg senang tau dr org len.. :)

credit tu adik lyssa ^^

avatar
Juliana :]
AUTHOR
September 5, 2011 at 9:51 PM delete

Kak lyssa , knp post title jd kecik ?

avatar
Weirdy Nadiaa
AUTHOR
September 9, 2011 at 1:47 PM delete

Hmm tak jadi sbb ada something wrong dgn code dkt EDIT HTML kita . Sedih nih T.T

avatar
September 10, 2011 at 1:28 PM delete

Thanks sangat sangat kak Lyssa ! lama cari tuto nih ! thankss ! :)

avatar
YS
AUTHOR
September 14, 2011 at 1:25 PM delete

Kak Lyssa , Kenape yasmin buat menjadik . Lepastu , Yasmin tambah coe-2 HTML Lain . Lepastu view blog tak jadik . Help me ~ :[

avatar
Afiqah Nadiah
AUTHOR
September 14, 2011 at 9:58 PM delete

Thanks kak Lyssa. fiqah dah lame cari tuto ni. U are so awesome !

avatar
Mashitah
AUTHOR
September 15, 2011 at 4:25 PM delete

Thanks a lot yea kak lyssa.penat renung ayat tu lame-lame untuk faham . jadik jugak akhirnya . hee .

avatar
Mashitah
AUTHOR
September 17, 2011 at 9:21 AM delete

Mintak copy ea ? Sbb , ada kawan tanya cam mana nak bua . Nant5 , Mas letak , credit to lyssa . apepun t !

avatar
September 20, 2011 at 11:52 PM delete

salam , hye lyssa .. saya nak tnya mcm mne nak hilangkan background utk footer ye ??

avatar
LyanaHamzah
AUTHOR
September 22, 2011 at 2:58 AM delete

kak lyssa . nape tk jadi ek ? hurmm , die punya background tue besar sgt kot . cmne nk bwat ? :I

avatar
arina.yunie
AUTHOR
September 24, 2011 at 9:51 AM delete

asslamualaikum kak lisa ...camne nak buat background cam kak lisa...kak lisa ambik kat mana

avatar
arina.yunie
AUTHOR
September 24, 2011 at 9:51 AM delete

asslamualaikum kak lisa ...camne nak buat background cam kak lisa...kak lisa ambik kat mana

avatar
September 24, 2011 at 5:38 PM delete

kalau try ural nie jadi camner yer . 'http://i27.photobucket.com/albums/c178/cleoinflames/petnebula/background.gif'

avatar
My Story
AUTHOR
September 26, 2011 at 4:07 PM delete

lyssa nape jd kecik??blh tlg bgth x cmne nk btoikn..

avatar
It's My Blog
AUTHOR
October 14, 2011 at 11:37 PM delete

akq lyssa, yg bacground ni kn untuk blakng post jer, mcm mne klu nk buat full trmasuk tmpat sidebar tu ?
hope akq lyssa bole ajar sye ..:)

avatar
Alya
AUTHOR
October 19, 2011 at 12:36 AM delete

thanks k.lisa..sayang awk sngat2 :D

avatar
NINIE
AUTHOR
October 21, 2011 at 11:14 AM delete

kak lyssa , npe background post jdi stengah je ?

avatar
still_aqu
AUTHOR
October 28, 2011 at 8:39 PM delete

ermmmmss...x jadi laaaa...cmne tuu??? x jmpe pun kod sume tuu...ade jumpe yg dy tulis post pastu ada garisan panjang2 kat bwh..garisan dy titik-titik...mm.....lin x tau laa nk paste kode yg akak kc tu kat ne...
T.T

avatar
eyma :)
AUTHOR
October 29, 2011 at 8:59 PM delete

menjadi ^^ , thanks :D

avatar
nurain najiha
AUTHOR
October 30, 2011 at 8:34 PM delete

kak lyssa, kenapa saya buat tak jadi2 ea?

avatar
Norayu Yusof
AUTHOR
November 8, 2011 at 1:47 AM delete

thax adik lyssa jadi pun akk trai wat :)

avatar
miss echa
AUTHOR
November 8, 2011 at 6:11 PM delete

kite amek . thanks :)

avatar
Luqman Hakim
AUTHOR
November 25, 2011 at 6:20 PM delete

hye . soryy , i'm boy only in here .. can i ask u something ? kalu takleyh taper lhaa ^^

avatar
Luqman Hakim
AUTHOR
November 25, 2011 at 6:21 PM delete

leyh tanye tak .. ape itu menu bar ?

avatar
November 27, 2011 at 3:16 PM delete

nape ta mnjadey ep kak lyssa ?

avatar
Suha Nasuha
AUTHOR
December 5, 2011 at 4:29 PM delete

akk , naper xjd ??? sye buat mmg jd tp abis sye nyer entry tersenget kt tpi .. lps tuh sye nyer tittle jd cm tulisn biase .. cm ner neh akk

avatar
Jagat Priya
AUTHOR
December 7, 2011 at 9:20 AM delete

thx si lyssa..i'm so glad u help me 2 do tiz....dah adi pun..i'm gonna ask u smthing..can u plz give me a name 4 my blog!

avatar
amirul amil
AUTHOR
December 18, 2011 at 4:19 PM delete

thanks , jadi laa :)
always support kak lyssa

avatar
Puteri Nurina
AUTHOR
December 22, 2011 at 4:58 PM delete

Kak lyssa , kita buat jadi. Tapi background post-2 tuh bersambung. Macam mana nak separate kan ?

avatar
waniey
AUTHOR
December 23, 2011 at 11:27 AM delete

thanks lisa..menjadi.

avatar
Roslina Nana
AUTHOR
January 13, 2012 at 12:37 PM delete

lyssa,tak menjadi la tutorial ni kat blog sy..yang kod post tu tade...teringin sgt nk buat background kat post tu...ade kod lain tak??terima kasih sudi membantu...

avatar
January 17, 2012 at 4:54 PM delete

lyssa...jadi tu mmg jadi, tp ape yg sy post tu x dpt nk bc penuh la sbb die mcm jd separuh je...sebelah tu sidebar...

avatar
qisteena
AUTHOR
January 29, 2012 at 11:50 AM delete

urm, macam mana nak buad background macam lyssa buad time lyssa tulis code html tuh?

avatar
February 8, 2012 at 7:09 PM delete

@Nayli nasrenahai ,, nk tnye pasal background bloggerskin la ,,, deena msh bru kat blog nie ,, jd xbrape pndai nk tkar2 atau update,, deena pnye blog semua nye tgk tutorial lyssa ,, bleh x tlg tnjukkan mcm mne nk tkar segalanya ble kte pkai background blogerskin ,, tlg ye !! :-)

avatar
Budak Blurr
AUTHOR
February 14, 2012 at 10:01 AM delete

Kak..thankss !
Jadii!^,^ hehe

avatar
haziqah.haris
AUTHOR
February 18, 2012 at 8:38 PM delete

kak lyssa, kita try buat ni tapi tak muat. separuh je. mcm mane ek ? please,, :(

avatar
eitcha
AUTHOR
February 28, 2012 at 3:37 PM delete

awak! tinkiu 4 totorial..nice

avatar
CHULALA
AUTHOR
March 7, 2012 at 11:10 PM delete

thank you cik lyssa..

avatar
Elia Laily
AUTHOR
March 12, 2012 at 12:27 PM delete

salam buat lyssa yang comel..akak kat sini nak mintak izin yea amik tutorial sini..coz ade yang tnye akak..jd akak pun blaja dri tutorial lyssa..arap lyssa sudi..hehe..

avatar
MelinSweety
AUTHOR
March 14, 2012 at 10:46 PM delete

kak lyssa , kalu blogskin bule x buat ?

avatar
March 24, 2012 at 11:52 AM delete

akak ,cemburu pulak bila tengok akak ni tak kasi background yg lain mungkin ade bnyk lagi wrna background macam akak punya warna purple

avatar
March 24, 2012 at 11:53 AM delete

akak boleh x kasi bnyk lagi freebies untuk post background

avatar
May 4, 2012 at 10:54 PM delete

Menjadi,thanks, kak Lyssa ^^

avatar
Nur Amalina
AUTHOR
June 7, 2012 at 11:13 PM delete

tengs lyssa.. byk membantu ^^,

avatar
Acik Ain
AUTHOR
June 16, 2012 at 12:47 AM delete

kak , knp tak jady ?

avatar
Fatin Amirah
AUTHOR
June 18, 2012 at 3:38 PM delete

kak lyssa,x ade pon code ni : .post {
mcm mne?

avatar
AINUR ATHIKAH
AUTHOR
December 12, 2012 at 4:04 PM delete

Assalamualaikum. Terima kasih di atas tuto ni. Jemputlah ke blog saya:

boladuri.blogspot.com

Masih 2 je followers sebab Ika masih baru. Harap Lyssa follow Ika. Terima kasih.

avatar
Sya Lala
AUTHOR
April 19, 2013 at 3:25 PM delete

Jadi lah . Time kaseh kak .
Erm , camne nak centerkan Post title eh ?

avatar
Miss Lonely
AUTHOR
July 17, 2013 at 8:48 AM delete

hai Lyssa . . :) sory ek , tba2 terjah . hehe :) acc , sy nak mntk tlong lyssa ni . kalau lyssa bagi tuto mcmne nk dapatkan header mcm yg lyssa buat tu ?? :)

avatar
ja miey
AUTHOR
November 3, 2013 at 10:04 PM delete

kak lyssa , macam mana nk download photoshop, tk dapat pun..

avatar
Nurul Jannah
AUTHOR
May 11, 2014 at 12:01 AM delete

kak lyssa,x jadi la...kod .post { x jumpe....

avatar
ika qila
AUTHOR
June 1, 2014 at 2:02 AM delete

tengs..menjadi..lah..mkin tertrik plak berblogging niyh

avatar

Google+ Followers