Tips : Penjagaan BlackBerry Agar Tidak Lembab Seperti Siput

Gadis Kidal Berceloteh...
12/12/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v




 
 



Haaa . Sebelum korang mula baca , Lyssa ada nak tanya sedikit ni . Korang ada guna blackberry tak ni ? Sebab entry ni , khas untuk pengguna blackberry je . hikhik# Tak kisah lah , korang sendiri yang guna or mak bapak adik kakak abang pakcik makcik opah atok ke , kan .. huhu .


Kalau ada , share lah dekat diorang tips ni . Berguna sangat ! Lyssa ada jugak try . Tapi tak semua . HEHE :)  Kalau ada yang nak share dekat blog pun boleh . But , kredit nama Lyssa ye:)


Oke . Lyssa bagi tips ni agar BB tak lembab dan operasi tetap lancar dan stabil , kerana BB bukanlah handphone biasa tetapi sebuah Smartpohne . Tips ini untuk semua jenis BB baik Curve , Bold , Torch mahupun Storm . 


Jom usha Tips - Tips di bawah :


1.  Cuba korang usahakan tiap 2 -3 hari sekali , cabut bateri BB dan biarkan selama 1 - 2 minit . Ini berfungsi untuk membuang dan menghapuskan sisa - sisa file yang tidak terpakai akibat proses chatting mahupun browsing . 


2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara tekan ALT + L G L G .. akan muncul dilayar hasil log , tekan logo menu BB , pilih Clear Log (jika bahasa Inggeris) atau bersihkan Log (jika Bahasa Malaysia) . Tekan Clear !


3. Lakukan juga secara rutin Cleanig Memory . Dengan cara , pilih Options , Security Options , Cleaning Memory . Tekan logo menu BB , pilih clean now !


4. Tiap 2 -3 hari sekali , lakukan Host Routing Table . Dengan cara , pilih Options , Advanced Options , pilih Host Routing Table , tekan logo menu BB . Pilih Register Now .


5. Ok . Dan setelah step ke 4 di atas ini , lakukan juga setiap 2 -3 hari sekali Diagnostic Test . Ini sangat penting ! Sebab inilah bukti apakah BB kita berhubung dengan operator , baik PIN , Register mahupun Email . Dengan cara , pilih Options , Mobile Network , lepas tu tekan logo menu BB , pilih RUN dan biarkan sampai proses berjalan completed .  Jika hasil proses ada yang NO , ulangai lagi agar hasil semua YES !


* Oke . Itu lah 5 tips agak BB kita lancar selancar - lancar nya . Semoga , ianya bermanfaat untuk korang semua ya . Perlu diingat bahawa tips di atas bukanlah hanya diusahakan , tetapi WAJIB agar BB kita tak de lah lembab macam siput tu haa . hehe .
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

32 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Ash Kyouhei
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:34 PM delete

thanks for sharing kak lyssa :)

#nak kena kasi tahu kat mak lang nie :D hehe

avatar
NurulNBST
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:35 PM delete

Hehe ! Thx kak lyssa . Berguna :) I'll trying for my smartphone , bb :D

avatar
A Writer..
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:36 PM delete

Saya takde bb. Saya okay... Kot. Hew hew~ T.T

avatar
shinichi kudo
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:39 PM delete

good tips..eh ? pengomen yang first ek...?..hahahaha..ape pun, good tips..=D

avatar
Mirza Afiqah
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:39 PM delete

x de bb la..tpi bce jer laa

avatar
Aminy r@ere
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:41 PM delete

tengs 4 the tips kak lyssa

avatar
ikhwan
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:46 PM delete

nice tip :)
lyssa gune bb eh ?

avatar
CikPutih~
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:56 PM delete

ok..xreti...sikit je jd..huhu

avatar
ziaF mihaR
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:56 PM delete

thanks for sharing..
tp kt Diagnostic Test ada NO how ha??

avatar
m e e y o n
AUTHOR
December 12, 2011 at 9:57 PM delete

thx kak~ very useful ^^

avatar
m e e y o n
AUTHOR
December 12, 2011 at 10:05 PM delete

kak. sya sbnrnya ada prob ckit dgn bb sya nie klu bab nak install theme. dh b'keringt sya try nk install, follow step nie, step tu. x dpt jga? kakak pernah tak alami prob nie? klu ada, cmna kakak atasi? tuto ckit~ ^^ thx. sori bab m'nyushkn~ ^^

avatar
ayUnaa yIe
AUTHOR
December 12, 2011 at 10:31 PM delete

tips untok xperia bia tak lembap ade tak ? sbb ta mmpu lagi na pkai bb . hehe . :D

avatar
December 12, 2011 at 10:36 PM delete

thanks sangat sebab sharing pasal BB.
selu main cabut be3 je. :)

avatar
December 13, 2011 at 12:57 AM delete

Thanks akak, alhamdulillah BB kite dah tak lembab macam dulu ;)

avatar
ZaNa SaFwAn
AUTHOR
December 13, 2011 at 2:04 AM delete

Thank you kak for the info . bru tau yg cleaning memory and host routing table tu :D

avatar
December 13, 2011 at 2:41 AM delete

its so useful . tengs for sharing =)

avatar
TiTi
AUTHOR
December 13, 2011 at 9:00 AM delete

thanks for the info, sgt bergunan okay heheh nak share gak lar ^_^

avatar
December 13, 2011 at 9:53 AM delete

Thanks dear! Dah siap buat semua step (^^,)
Nak share jugak!!!

avatar
RazFiRa
AUTHOR
December 13, 2011 at 9:24 PM delete

nice! thanks for the tips!

avatar
Alia Syafiqah
AUTHOR
December 19, 2011 at 8:48 PM delete

:/ kak lyssa , knp bb klau bttry blm smapi 7 ataupon 15 die suddenly off ? pstu screen putih mmnjg :/ :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 29, 2012 at 10:18 AM delete

aWAK mintak LA BB PIN HEHE

avatar
Rafflesia™
AUTHOR
April 17, 2012 at 8:54 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
mal skema
AUTHOR
June 9, 2012 at 11:59 PM delete

Thanks 4 da info. Tak sia2 dtg blog ni. Btw, mintak izin copy.. :)

avatar
celoteh-Vee
AUTHOR
July 8, 2012 at 4:08 PM delete

Assalamualaikum....Lyssa ada tak tips camna nak carik balik alert yg dah hilang...bbm dah mute lah...call in ada vibrate jer...nak dengar lagu pun guna speaker phone jer...huhuhuuuu tolong please

email...weesandii@gmail.com
http://aromaticvee-bizz.blogspot

avatar
Anonymous
AUTHOR
December 21, 2012 at 5:51 PM delete

Salam.. emm, nak tnye cikit.. saya gune bb curve 8520.. saya pakai wifi je.. then.. kalau nak access internet.. kredit saya akn ditolak sehingga abis.. geram btol.. tp sy ade jumpe satu blog.. dye kate kalau mcm ni.. kena tutup line nphone.. alhamdulillah la skrg da oke cikit.. tp kalau bleh, nak tnye la kat lyssa.. boleh tak saya guna internet tanpa perlu tutup line nset.. sbb agak mnyusahkan la.. :(

avatar
December 22, 2012 at 12:40 AM delete

nak tnya bateri baru utk blackberry cas brapa jam ?

avatar
December 22, 2012 at 12:41 AM delete

mohon reply k kak comell :D

avatar
September 4, 2015 at 10:39 AM delete

dulu memamng femes bb ni. tapi sekarang jarang tgk org pakai bb kan..

avatar
September 4, 2015 at 10:39 AM delete

skarang org pakai smartfonnn . besaq2 punyooo

avatar

Google+ Followers