Tutorial : Letak Chatbox a.k.a Cbox Di Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
02/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Ouke . Lyssa teruskan lah ye . Seperti mana yang semua orang tahu , shoutmix kan dah tak boleh nak guna . Sekarang , ramai dah yang beralih ke shoutbox yang lain kan . Macam Lyssa , Lyssa guna Cbox je . Hm . Untuk sementara waktu kot . Lebih kurang sama je macam shoutmix . 


Tapi , shoutmix memang the best lah . Nak guna kena bayor . Malaih lah kte nak bayor . hehe . Budget larikkk . kiukiu . Lyssa tak berapa suka dengan chatbox ni . HAHA .
Teringat pulak time dolu - dolu Lyssa pernah buat entry yang Lyssa tak suka pengguna Cbox , alih - alih Lyssa pulak yang guna . haha . Kalau korang nak baca  , ENTRY INI ye ?



Oke . Bagi Lyssa shoutbox memang penting untuk wujud di semua blog . Ini adalah untuk memudahkan para bloggers yang lain untuk terus berkunjung dan meninggalkan jejak di rumah comel korang tu kan ? heheh :) So , apa kata kita sama - sama beralih ke Cbox .


1. First korang pergi dulu ke link ini >> http://cbox.ws/

2. Dekat bahagian atas tu kan , ada tulis SIGN UP ? Tekan Sign Up !

3. Then isi apa yang patot . Contoh macam ini :
 


4. Then , tekan Create my Cbox !

5. Dah tu , masukkan password .

6. Dah . Ok . Di bahagian Account Details , isi kan lagi sekali Password korang . Tekan Apply !

7. Ok , macam mana nak cantikkan Cbox korang ? Nak color - colorful ? Pergi kat sini :

 


8. Buat lah apa warna yang korang suka , kan ? Then dah siap ? Tekan APPLY !

9. Dah tu , tekan Publish! Nampak kan ? Dekat sebelah Home !

10. Tekan Copy To Clipboard 

11. Copy lah kod tu . HEHE .


" Lyssa ! Saya tak tahu lah macam mana nak masukkan dalam blog!" 


Sabar weh , Sabar . HEHE :) Alah . Benda simple . Macam biasa je lah .


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript
2. Then , paste lah kod yang korang copy tadi tu kat ruangan tu . 

3. Save ! Dah siap. 

Sekarang , korang boleh guna dah ! Yeyy :)

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

135 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Anis Arishaa
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:35 PM delete

already use :) thank's lyssa <3

avatar
HanieComel
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:37 PM delete

wahh!!mcm best..jer!!hanie nak try lah!!tq kak lyssa sbb buat tuto yg berguna nih!! :))

avatar
Azza Afdzal
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:40 PM delete

mmg xbest pun tp terpaksa guna jugak la...bukan per cbox yg xbest ney dye kene msuk kn email byk kali la...mls betul la....

avatar
Cik Clara
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:45 PM delete

sedih takde shoutmix lagi kan...
for me, chatbox nie cam leceh ckit.. another 1,lyssa dh try fibox? :)
psssttt! td curik freebies lyssa 1 taw...

avatar
Ana Farhana
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:47 PM delete

alaaa.. syg nyerr.. shoutmix bestt kot.. senang.. dh tu ramai je blogger yg tggl link kt stu.. skrg dh xde.. aishhh :(

avatar
Neko-chan
AUTHOR
January 2, 2012 at 5:59 PM delete

Sedih nye bile saya buat tuto macam ni, x de sape nak comment.. Yela, akak kan popular.. T^T

avatar
January 2, 2012 at 5:59 PM delete

huhy shoutmix lagi best berbanding
cbox..tapi dah ditamatkan. huhu ;(

LATEST ENTRY : Lebih 20 Kesilapan Filem Ombak Rindu Yang Tidak Disedari Penonton

avatar
fiQ'Ra
AUTHOR
January 2, 2012 at 6:09 PM delete

wahhh.. ramai yg req tuto ni kan.. thanksss lyssa :)

avatar
Miss_H
AUTHOR
January 2, 2012 at 6:23 PM delete

wahh da lame cari ney..tq sis

avatar
Nur Nabilah
AUTHOR
January 2, 2012 at 6:32 PM delete

thanxx kak lyssa !! da jdy da.,,,

avatar
January 2, 2012 at 7:41 PM delete

heheheee.. Putri pun terpakse tukar.. tapi Putri guna Fibox.. xgune cbox.. tpi sme je..

avatar
January 2, 2012 at 7:47 PM delete

Da jdi da pon .. Thnxs kak lyssa !

avatar
Snazzy Naz
AUTHOR
January 2, 2012 at 7:48 PM delete

akhirnya kita pun tukar kpd cbox walaupun tak suka...hmm, ada fibox kan? mcm nak try plak :)

avatar
Misz liena
AUTHOR
January 2, 2012 at 7:48 PM delete

thanks kak lyssa.. :)

avatar
January 2, 2012 at 8:23 PM delete

fibox pun oke jugak...^^

avatar
January 2, 2012 at 8:42 PM delete

kak lisa tahu x mcm mana nk buat cbox tu sekali tekan then terus keluar...i have this problem...harap kak lisa boleh buat tutorial cbox lgi....

avatar
Jiha Letta
AUTHOR
January 2, 2012 at 9:09 PM delete

Kak lyssa , thank taw . cbox tu dah mnjadi :)

avatar
budak manje
AUTHOR
January 2, 2012 at 9:35 PM delete

tQ.....da dpt da....(^_^)

avatar
s'din anuar
AUTHOR
January 2, 2012 at 9:36 PM delete

salam:)kak lyssa apakah itu fibox?

avatar
Fieqa Natsumi
AUTHOR
January 2, 2012 at 9:37 PM delete

now using it.. thnx sis :)

avatar
farah diyana
AUTHOR
January 3, 2012 at 1:14 AM delete

salam kak lisa , farah just nak g tahu , farah cube masukan dalam blog Cbox tue then boley , cara dya , klik kat publish! then kat atsa jgn kacau , yg bawah tue
step 1:blogger/blgspot
step 2:floating button
step 3:copy code dlm kotak .

pas tue masukkn kat html je .

avatar
eween
AUTHOR
January 3, 2012 at 12:24 PM delete

kak lyssa , smile die mcam mane nak tuka erk ? i mean nak tuke smile die menjadi cute icon .

avatar
happy gurl
AUTHOR
January 3, 2012 at 3:43 PM delete

akak,nape saye x leh nk wat?? saye isi emel blog saye kat kotak email address..yg dlm kotak website tuh,nk isi ape??
~harap dibalas..tq~

avatar
January 3, 2012 at 4:13 PM delete

tq kaq Lyssa , btw , cmner nk printscreen tuh eyk ? blh kaq Lyssa ajarkan :D

avatar
January 3, 2012 at 8:17 PM delete

thanks lyssa. tp ade tak tuto nak sorokkan cbox ni? ke coding dia same je macam shoutbox. .hope sgt dpt rply. ;)

avatar
January 4, 2012 at 8:50 PM delete

kak lyssa..bagi entry mcm mana nak buang shoutmix tu ye..tq

avatar
SunnyFunny
AUTHOR
January 4, 2012 at 9:32 PM delete

thnks kak lyssa .
tutorial yang baik ! :)

avatar
Nisa Afrina
AUTHOR
January 5, 2012 at 10:20 AM delete

Yeayyy , dah boleh guna ! Thanks Kakak Lyssa <3

avatar
Tyra Faiera
AUTHOR
January 7, 2012 at 6:32 PM delete

akak.cmna nak hide kan cbox ni?

avatar
Jasmin
AUTHOR
January 15, 2012 at 12:35 AM delete

kak lyssa, cam mne nk wat border untk cbox ni??bleh tolong ajar tak?hihi

avatar
Niqi
AUTHOR
January 19, 2012 at 5:26 PM delete

kak..cbox kena byr ke??

avatar
syiqeen
AUTHOR
January 21, 2012 at 11:08 AM delete

THANK YOU THANK YOU THANK YOUUU sgd2 k.lyssa ! sbb tutoo k.lyssa lha belog sy jdik okay ! (x lawa puun blog sy, tp at least okay dri dulue . :PP

avatar
January 22, 2012 at 8:29 PM delete

dah jadi :) thanks kak lisa.

avatar
January 25, 2012 at 5:31 PM delete

sis lyssa! sha buat da jadi..thanks a lot.. klu ad mse lapang, visit la blog sha yg tak sbrape tuh..da follow bgitaw kat cbox sha ea!!

avatar
Aish Shah
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:09 PM delete

Thanks kak Eryn, ehh kak lyssa. HewHew

avatar
eyna sabrina
AUTHOR
February 5, 2012 at 4:54 PM delete

kak lyssa ! ThankYouSoMuch :)

avatar
Ain Mardia
AUTHOR
February 14, 2012 at 4:01 AM delete

kak lisa mcm mne nak letak gambar kat cbox tuh ?

avatar
my life
AUTHOR
March 6, 2012 at 3:21 PM delete

Thanks bebanyak dek...tapi kotak cbox saya x cantik camne ni...

avatar
Mizs Ann
AUTHOR
March 10, 2012 at 8:46 PM delete

Kakak Lysa,, kite da buat da tp lupe pasword lha,, bile kite bukak email dan guna pasword yg dea bagi,, tak bole,, nak sign up yg baru pun tak bole,, da jenuh buat nie,, macam mana nie kakak,? hmm

avatar
dAnIsYa EmYrA
AUTHOR
March 14, 2012 at 12:59 PM delete

x rti ar x phm ag plez tlg

avatar
nur atika
AUTHOR
May 11, 2012 at 9:20 PM delete

akak lyssa
thanks sngd2..jadk pong! syng akak!

avatar
Fieza
AUTHOR
May 13, 2012 at 11:24 AM delete

Kak lyssa knape chatbox tu kat bwah blog.. :(
macam mane nk letak kat tepi

avatar
CeritaJe..
AUTHOR
May 26, 2012 at 6:55 PM delete

mana HTML nye??????????? erghh!! nie yng gram nih kak lyysa

avatar
Eyka ;3
AUTHOR
June 6, 2012 at 2:16 PM delete

thnx kak lyssa :) , dont forget fllow me http://iqalonely.blogspot.com/ .. `~`

avatar
kasih khety
AUTHOR
June 10, 2012 at 1:05 AM delete

kak lyssa....x jdi..... =( sob~sob~

avatar
June 17, 2012 at 7:00 PM delete

hehehe!!! can use dahh thankxxx kak lyssa...

avatar
ahmad fatihi
AUTHOR
August 1, 2012 at 11:40 PM delete

MA KASIH KAK LYSSA
MUAHHHHHH

avatar
Movies Online
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:20 PM delete

Watch free movies online at http://moviesonline101.blogspot.com!

avatar
August 11, 2012 at 6:35 AM delete

Makasih Kak Lyssa!Kak Lyssa memang yang paling baik >.<

avatar
fatin afifah
AUTHOR
September 1, 2012 at 10:42 PM delete

salam k lyssa cmne nk wt chatbox yg ade scroll ye???? hope akak leh watkan tutor tok scroll kt cbox...:) bcoz sng cket nk tgok chat dr awl...plzzzzz sisss:)

avatar
syuhada
AUTHOR
October 4, 2012 at 4:50 PM delete

Thank you kak lyssa ^_^

avatar
October 5, 2012 at 6:10 PM delete

Wah , menjadi thanks for this tuto .

avatar
Hadi Akbar
AUTHOR
October 9, 2012 at 8:54 AM delete

:) nak pasang cbox, tapi tiada orang datang blog, tak guna juga kan? :(

avatar
firhah rasman
AUTHOR
October 11, 2012 at 11:52 PM delete

thanx lyssa..berguna tips tu untuk beginner follower mcm sy:)

avatar
firhah rasman
AUTHOR
October 11, 2012 at 11:54 PM delete

thanxx lyssa..tips tu berguna tok beginner blogger mcm sy

avatar
amirah afiqah
AUTHOR
October 30, 2012 at 4:50 PM delete

Done , thnkss kak lyssa :)

avatar
Hajar Ibrahim
AUTHOR
November 11, 2012 at 11:13 AM delete

Done , Thanks kak Lyssa yang baik !

avatar
Amirah Rozi
AUTHOR
November 21, 2012 at 6:54 PM delete

nk cri design 2 kt mna ? dh cri dlm dashboard tpy xjmpa .

avatar
AyuNa
AUTHOR
November 30, 2012 at 12:22 AM delete

Thanks 4 the tutorial!sangat berguna!^_^

avatar
AyuNa
AUTHOR
November 30, 2012 at 12:24 AM delete

Thanks 4 the tutorial!sangat berguna^_^

avatar
MizzAmie2507
AUTHOR
December 17, 2012 at 12:29 PM delete

kakak thanks tau! sangat lama mencari ada yang kena bayar hari tu-___- tapi tak jadi jugak =) thanks tau

avatar
Nur Fazdilah
AUTHOR
December 21, 2012 at 10:28 PM delete

Kak Lyssa.
Saya dh pilih warna ,
lpstu die keluar mcm nii ::
Error. Check inputs.
One or more colours is invalid .

# Harap KAk Lyssa Dpt Bantu Saya :'(

avatar
Miss Kechik
AUTHOR
December 22, 2012 at 8:29 PM delete

Thanks for the tuto kak Lyssa.Memang menjadi :))

avatar
December 25, 2012 at 8:58 AM delete

jadi larr..thanx sys :)
besa lorh bebudak bwu nk belajar blog..huhux :)
btw kan,,kak lyssa nk tnya klau da org msj kita and ten kita nk reply.nk wat camna ek? hehex
confuse lar :)

avatar
December 25, 2012 at 4:27 PM delete

kak lyssa, kenape saya buat cbox tu,dia tiba2 letak d bawah sekali ya?

avatar
December 29, 2012 at 2:00 PM delete

thanks a lot for the tutorial XD .

avatar
nur fazie
AUTHOR
January 3, 2013 at 4:59 AM delete

thanks lisa..banyak gila sy guna tutorial awak, sgt membantu! follow me nurfazie.blogspot.com :)

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 13, 2013 at 8:10 PM delete

Sye Pon Gune Cbox , Sye Tak jumpe lAh shoutbox dekat Kak lyssa punya blog

avatar
January 23, 2013 at 2:44 PM delete

dah buat! sgt membantu.. hehe thanks sis :)

avatar
matz
AUTHOR
January 25, 2013 at 10:07 AM delete

akhirnya jadi jugak.. terima kasih atas tutorial.. http://liveradio.super-resources.com/tv3-high-quality-malaysia/

avatar
elyne
AUTHOR
February 20, 2013 at 3:22 AM delete

uda dapat ^_^.. thanks atas perkongsian... hehehe...

avatar
March 16, 2013 at 3:39 PM delete

yeay! thanks akak, menjadi lah..

avatar
ierah...
AUTHOR
March 25, 2013 at 7:32 PM delete

KAK LYSAA. KAT LYSAA CKP COPY CODE DI RUANGAN TADI,KOT MANE?

avatar
lyana_daniel
AUTHOR
April 7, 2013 at 12:34 AM delete

hye Lyssa...lyana nk minx pertolongan Lyssa skit nieh..bleh x???Sebenar nyer Lyana dah buat chatbox tu..tp klu blh nk cantikkan lagi dengan menambahkan background pda chatbox yang sedia ada tanpa menukar apa2 pon pada chatbox tu...dan klu blh nak chatbox tu timbul di tegah2 blog..mcm mna nk buat yek???kat sini lyana sertakan sekali link background chatbox yg lyana nk buat tu (di ambil dr blog wan hazel)"http://2.bp.blogspot.com/_LhHZAifMoFE/TSke9c0NxeI/AAAAAAAAD-o/-kMbXftJPoI/s1600/Shoutbox%2Bmeow.png".....tp klu Lyssa ader background yg lebih kurang comel mcm background nie lgi bagus...hu2...tolong beri tunjuk ajar yer...

avatar
Me
AUTHOR
April 12, 2013 at 7:28 PM delete

Kak lyssa, macam mana nak buat bila kita send mesej dekat cbox di terus keluar? Saya punya bila dah post mesej tak keluar pun. Kena refresh baru keluar. Tak faham lah. Please ajarkan :)

avatar
May 25, 2013 at 12:34 AM delete

HYE :) DH TRY DH , MNJADI . THANZ FOR YOUR TUTORIAL :)

avatar
July 14, 2013 at 7:01 AM delete

kenapa cbox tu dah siap tapi napa dia tulis open cbox tapi bila tekan tak jadi apa-apa pon

avatar
July 14, 2013 at 8:29 AM delete

@Ana Farhana camner nak masukkan dalam blogskin ? tak tau lah nak buwat .

avatar
July 19, 2013 at 7:09 PM delete

tq akk krn dh bnyk buat tuto untuk blog ni.klu xkbrtn...singgah lah blog saya.http://impianaqilah.blogspot.com/.mmg xpernah ade org yg sudi buka blog sy ni pon.sy harap akk adelh org pertama yg kunjungi blog saya ni eh?

avatar
princess yaya
AUTHOR
August 4, 2013 at 9:00 PM delete

yeahh..
menjadi jgk,
thanks kak lyssa

avatar
Karya Sheera
AUTHOR
October 7, 2013 at 3:37 PM delete

Assalamualaikum kak lyssa..macam mana kak lyssa design kotak message ni??? dan lagi satu , macam mana kak lyssa buat garis putus-putus dekat title blog and etc tu??

avatar
Dania
AUTHOR
November 3, 2013 at 6:11 PM delete

thanks kak!!! saye punya dah jadi dah :)

avatar
November 9, 2013 at 3:18 PM delete

why susah sangad? hurmm dah cuba dalam 2 3 kali dah. :(

avatar
December 8, 2013 at 4:17 PM delete

akakk, saya dah buat kenapa tak jadi :( sebab tengok blogg sekrang dah bau :(

avatar
December 10, 2013 at 4:11 AM delete

hyep akak thanks for ur tutorial =)
nice

avatar
Panda Biru
AUTHOR
December 19, 2013 at 1:32 PM delete

Thanx akak :D Pernah nak buat tapi tersalah letak codenya. Baca je entry ni baru tahu kesalahan adik :)

avatar
Sitiwahida Um
AUTHOR
January 23, 2014 at 1:13 PM delete

awkkkkkk .... x boley ... :( .. da try sume step2 dy ... tp bila nak copy url tu ... dy ckp x bley sbb ad illegal characters .... hmmmm... macam mane ne ??? lg satu ... skang an da tade html tu kan ??

avatar
Efy@Yatie
AUTHOR
February 11, 2014 at 1:57 PM delete

tq2 byk mbantu bg blogger br mcm sy ni :-)

avatar
afiqah pikod
AUTHOR
February 22, 2014 at 5:10 PM delete

salam kak lyssa.. fiqa nak tanya macam mana nk tahu di chatbox orang itu tengah online atau tidak.. maaf fiqa baru nak belajar buat blog hee.

avatar
eniey suryani
AUTHOR
May 25, 2014 at 9:01 PM delete

tq for the tutorial... already use it. please stop at my blog http://enieysuryani.blogspot.com/ to read my syok sendiri novel.

avatar
Anonymous
AUTHOR
May 30, 2014 at 5:11 PM delete

thank akk.. ajarkn..akk jom tgok blog sy. cikchocolate90@blogspot.com

avatar
July 22, 2014 at 9:18 PM delete

asalamualaikum tuan yang empunya tanah... hihihikk... terima kasih banyak ilmu yang saya perolehi disini. semoga segala ilmu yng diberikan disini di berkati allah, dan saya doakan semoga anda selalu di berkati allah... amin....

avatar
Intan
AUTHOR
August 10, 2014 at 8:55 AM delete

terima kasih atas info..

avatar
YN
AUTHOR
December 16, 2014 at 6:27 PM delete

Assalamualaikum kak Lyssa

Saya dah cuba banyak kali dah..saya sudah ikut cara akak..Tetapi,setiap kali saya buat mesti tidak jadi dia kata username has choose *rasanya* macam mana ini ? Buntulah..Tolong saya !

avatar
Aieyu Syasya
AUTHOR
December 21, 2014 at 9:52 PM delete

Assalamualaikum :)
Thanks Lyssa, sgt membantu

avatar
March 28, 2015 at 10:23 PM delete

Assalam , kak Lyssa . Saya dah cuba skrng ni , cuma .... Yg copy paste semua tuh saye tak tahu code dia .... Boleh bagitahu ? *_*

avatar
Anonymous
AUTHOR
March 31, 2015 at 8:37 AM delete

kak mcm mana nk letak chatbox kt blog nie???

avatar
Falisya
AUTHOR
April 29, 2015 at 2:41 PM delete

Tq sgt sgt kak lyssa! JEMPUTLAH SINGGAH BLOG SY..! shasyathelily.blogspot.com

nanti minta kak lyssa ckp ape yg kurang dan nk minta kak lyssa tolong beritahu ape ape widget yg menarik sbb sy new blogger... tq .. :)

avatar
Falisya
AUTHOR
April 29, 2015 at 2:43 PM delete

@Anonymous

awk copy to clipboard dulu.. nnti jd lah

avatar
Nurul Syahida
AUTHOR
August 21, 2015 at 8:59 PM delete

tq...baru je guna... :)

avatar
October 4, 2015 at 8:28 PM delete

thanks sis atas ilmu pengetahuan yang dikongsi. Sangat membantu

avatar
Nabilah Rasid
AUTHOR
October 6, 2015 at 12:40 PM delete

Terima kasih. POst banyak membantu. Gembira dah ade chat box. :D

avatar
Erni Hasmiza
AUTHOR
November 20, 2015 at 12:53 AM delete

Thanks for your tuto kak lyssa... ^_^

Jemput singgah to my blog ^_^
mijablur.blogspot.com

avatar
February 19, 2016 at 2:39 AM delete

terima kasih atas ilmu yg di ajar,,,,sangat2 berterima kasih,kerana skrg blog saya sudah ada chat box

jika ada sesiapa yan ingin melancong indonesia,lawat la blog saya
pakejindonesiamurahjimat@blogspot.com

avatar
penawargout
AUTHOR
June 16, 2016 at 2:20 AM delete

terima kasih..jom singgah

avatar
June 25, 2016 at 5:31 PM delete

alhamdulillah..jadi la huhu 4 tahun duk pk..arini google dan ikut step yg cik bagi..tq sgt2 :)

www.ibnunoralsr.blogspot.my

avatar

Google+ Followers