Tutorial : Tukar Blogger Icon Kepada Cute Icon

Gadis Kidal Berceloteh...
06/02/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Ok . Lyssa ada terima reqest and bertanyakan Lyssa macam mana nak jadi kan icon kita sendiri dalam bloglist ? Errr . Ohhh . Maknanya nak tukar blogger icon kepada icon kita sendiri lah eh. Lyssa bagi contoh lah eh ?  Semua tempat yang ada blogger icon akan bertukar jadi cute icon kita :)


Rasanya , benda ni ramai yang dah tahu . Bagi yang takk tahu dan nak buat jugak . Jom . Tengok contoh ini dulu :

 
Link blog kita

 
Icon Di Bloglist !

 
Icon Di Dashboard


Dah nampak yang Lyssa bulatkan ? Jom cuba !


1. Log in > Dashboard > Edit Html > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan cari kod ini :

 ]]></b:skin>

3. Dah jumpa ? Good dear ! Copy kod ini pulak :

<link href='URL CUTE ICON' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>  


4. Paste di bawah kod yang korang carikan tu  .. 


Warna merah tu , korang tukarkan dengan URL CUTE ICON yang boleh dapatkan DI SINI !
** Kalau tak tahu macam mana nak dapatkan URL nya . Boleh ke ENTRY INI !!


5. Bila dah selesai .. PREVIEW dulu . Kalau tak de ERORR , baru tekan SAVE ok ?


 Selamat Mencuba ! Kalau tak jadi tu , harap maaf :)
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

99 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
EYFAalias
AUTHOR
February 6, 2012 at 5:35 PM delete

icon tu comel mcm lyssa. ehhee

avatar
Fieza Inlurve
AUTHOR
February 6, 2012 at 5:39 PM delete

Lyssa, Fieza dh buat jugak tuh. Tp dh lama jugak. tak igt siapa yg bg tunjuk ajar. hehe. thanx 4sharing. :)

avatar
Aimman96
AUTHOR
February 6, 2012 at 5:41 PM delete

terbaikk! =D
thanks akak !>w<

avatar
niniey
AUTHOR
February 6, 2012 at 5:46 PM delete

wah tenkiu akak..dah jadi pown..hehe

avatar
Anis Sabrina
AUTHOR
February 6, 2012 at 5:47 PM delete

Menarik ~ Tapi , Lyssa reti x buat tutorial tentang blogskin? :3

avatar
majirashid
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:00 PM delete

maaf di terima..x jadik..ha3..templte ni x jadik kot..

avatar
Vaishnavi
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:14 PM delete

wow....thanks for sharing... :P

avatar
onie
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:28 PM delete

wah!dah betukaq la blog ni :))


cun

avatar
H.I.D.A.Y.A.H
AUTHOR
February 6, 2012 at 6:30 PM delete

lyssa, terima kasih byk dear..jadik laaaa...suka sangat2..

avatar
February 6, 2012 at 6:58 PM delete

mcm mna nk save?! takde button pon..

avatar
YB Raz
AUTHOR
February 6, 2012 at 7:23 PM delete

x jumpapun kod ]]> tu

avatar
February 6, 2012 at 8:15 PM delete

Hello2 kak lyssa oit , kenape nilam tengok macam tak jadi ? :'( Sedih lha kalau tak jadi ..

avatar
Farah
AUTHOR
February 6, 2012 at 8:47 PM delete

kak lyssa , thanks for sharing , dah lama sy nak buat yg nih , cuma tak tau je camne .

avatar
miera mirae
AUTHOR
February 6, 2012 at 8:50 PM delete

kak lisa you are awesome . thanks sis ! love it

avatar
Eryati
AUTHOR
February 6, 2012 at 8:52 PM delete

owh..dah lama try test benda ala ni tp tak jadik2...

avatar
February 6, 2012 at 8:54 PM delete

kak lyssa!! tak jadi.... huhuhu :(

avatar
February 6, 2012 at 10:01 PM delete

kakk .. x jdilah .. knpa ekk..??

avatar
February 6, 2012 at 11:29 PM delete

chumel la favicon lyssa ^^

http://puteri-zahra.blogspot.com/2012/02/my-very-first-flash-header.html

avatar
Ida Roslan
AUTHOR
February 7, 2012 at 12:12 AM delete

wah kita baru tahu jew. terima kasih yew kak lyssa =).

avatar
chiyoko comei
AUTHOR
February 7, 2012 at 1:01 AM delete

hahaha..da jdk..!!tq lyssa..:)

avatar
profmie
AUTHOR
February 7, 2012 at 2:17 AM delete

lyssa..sy xjumpe pun edit Html

avatar
February 7, 2012 at 6:56 AM delete

lyssa,icon tu nama nye favicon :)

avatar
aT!eN eNa
AUTHOR
February 7, 2012 at 11:55 AM delete

akk . knpe saye buad ta jadie pon ?..

avatar
Glory Mai
AUTHOR
February 7, 2012 at 12:56 PM delete

Lyssa punye icon tu dpt dri mne ?

avatar
Mohd Ridwan
AUTHOR
February 7, 2012 at 2:07 PM delete

Entry khas untuk kak lyssa sempena follower ke-44444!!
http://wwwmohdridwan.blogspot.com/2012/02/tahniah-kak-lyssa.html

avatar
E C A A ♥
AUTHOR
February 7, 2012 at 2:13 PM delete

terima kasih kak lysaa :))

avatar
E C A A ♥
AUTHOR
February 7, 2012 at 2:13 PM delete

terima kasihh kak lysaa :)))

avatar
dannieylee
AUTHOR
February 7, 2012 at 5:51 PM delete

tak jadi ape2 pun kak lyssa . rasanya , tak ada salah , dah check 5 kali dah . knape tak mau lagi ? nak nangeh dah niiiiiii :'((

avatar
cik ai
AUTHOR
February 7, 2012 at 6:25 PM delete

cik ai berjaya buat tutorial nie.
thanx lyssa =)

avatar
Lya cumel
AUTHOR
February 9, 2012 at 5:14 PM delete

thanx lyssa.
jd pn sis bt.

avatar
NurAliya_MH
AUTHOR
February 9, 2012 at 5:48 PM delete

Askum Kak Lyssa, saya x reti la nak buat :( . Tapi Kak Lyssa punya icon tu cute mcm Kak Lyssa :)

avatar
nurul
AUTHOR
February 10, 2012 at 2:00 PM delete

ceqkowm .. kak lyssa saya buat tak jadi la :(((

avatar
Rint Ahmad
AUTHOR
February 12, 2012 at 2:46 AM delete

la~ masa tu bwat dah jadi pas2 hari ni dy hilang pulak dah ?? adess >.< pelik -.-''..kalu kak lyssa taw x knp ?

avatar
Rint Ahmad
AUTHOR
February 12, 2012 at 2:49 AM delete

eh dy ok dah la..hehe..dy main sorok2 pulok :) sory ganggu :)

avatar
eryka
AUTHOR
February 13, 2012 at 10:57 AM delete

mcm ne nak uwat..da bnyk kaly..tax mau pon...hhhhhhuuurm

avatar
Isma_Honey
AUTHOR
February 17, 2012 at 10:28 PM delete

urmm .. napew x jd ea ?? cediyh niy .. huhuh .. Help2 .. =D

avatar
AmaKyu :)
AUTHOR
February 18, 2012 at 10:31 PM delete

kak lyssa :)
saya pkai template ..
camno ???

avatar
MariaHanis,
AUTHOR
February 19, 2012 at 12:34 PM delete

Ehem2 . Maaf La Ye . Nak Tanye Ckit . Mcm Mne Nak Buat Bende Nie Klo Gune BlogSkins Ek ? Muehehe :3

avatar
Azlin Kiyomi
AUTHOR
February 22, 2012 at 3:38 PM delete

kak lysa, law gne template mcm mne ??

avatar
::sarasyam::
AUTHOR
February 25, 2012 at 2:36 PM delete

ta kuar pun edit html tuh,,, camna na buat,,

avatar
March 3, 2012 at 6:46 PM delete

Hi lyssa. klu xda kod nie
" ]]> " mcm nie?

avatar
Winky Girl
AUTHOR
March 10, 2012 at 3:17 AM delete

Akak,saya punya jadi tapi keciklah..tak nmpk sgt!!

avatar
Laili Qistina
AUTHOR
March 10, 2012 at 4:35 AM delete

Kak Lyssa X der pon yang kak lyssa sruh cri tu

avatar
Aien =)
AUTHOR
March 11, 2012 at 2:29 PM delete

thanks KAk Lyssa <3

avatar
March 12, 2012 at 11:25 AM delete

tengss kak lyssa...jadi lh:):):)

avatar
Sakinah ♥
AUTHOR
March 14, 2012 at 2:58 PM delete

Assalamualaikum. akak, sy nk tanye, blogskin tu pa e?? sbb kwn sy kate die gune blogskin kat blog die.. blog die cantik sgt2.. hope akak reply

avatar
NurSyuhada ^^
AUTHOR
March 31, 2012 at 6:57 PM delete

lysaa ! kenape tak boleh !!!!!!!! help me ,

avatar
My World
AUTHOR
April 1, 2012 at 11:01 PM delete

saya x phm bahagian " Tick Expand Widget Templates" x nmpk pon button tu.

avatar
dia myra
AUTHOR
April 6, 2012 at 9:15 PM delete

yeay !! jd ! thankss lysaa

avatar
April 9, 2012 at 4:36 PM delete

menjadi , comell lha kak lyssa .. thankz :)

avatar
April 11, 2012 at 2:58 PM delete

men... men... men... menjadi!! dulu mase mle2 jdi blogger.. hampeh.. sume tuto kak lyssa ajo, satu pon x menjadi.. lepas 2 taon jadi blogger.. wee!!!

avatar
muymuy
AUTHOR
April 12, 2012 at 8:17 PM delete

lisa dear, apesal x dpt nie ?error jeww :'(

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
April 18, 2012 at 6:10 PM delete

Jadik ! Thnks dear..;)

avatar
fiefie afifah
AUTHOR
April 22, 2012 at 10:06 PM delete

yeah !! dah jd . tq k.lyssa

avatar
aween wanie
AUTHOR
April 27, 2012 at 10:36 AM delete

kak lysa , x jadik pun :(

avatar
May 10, 2012 at 1:36 AM delete

Akak ni :"(
akak nak TAHU tak.
tuto akak semua.......
menarik,awesome.ape yang saye nak semua saya dpt.Best gilerr gilerr.
akak..gudluck tau. :) <3 <3 <3

avatar
Hanim Ehier
AUTHOR
May 21, 2012 at 12:35 AM delete

Thanks for the toturial :')

avatar
ziera
AUTHOR
May 25, 2012 at 6:52 PM delete

thanks for sharing the tutorial lyssa

avatar
Arnaizah Aris
AUTHOR
May 29, 2012 at 1:10 AM delete

Kak , saya tak jumpa pon kod yang atas tuh :/

avatar
cik chenta
AUTHOR
June 2, 2012 at 12:12 AM delete

em nape xjadi urm :(

avatar
i LoVe yOu
AUTHOR
June 4, 2012 at 3:56 AM delete

xjd pown . . huhuhu . . amacam erk ?

avatar
Nur Syazwani
AUTHOR
June 6, 2012 at 1:23 PM delete

Akak , dia da bole save , tpi tak kluar jugak -.- kenapa ehh ?

avatar
June 6, 2012 at 1:35 PM delete

@Lyssa Faizureen :Sorry kalau menggangu...Sama seperti peminat2 kak Lyssa yang lain,memang saya buat beribu2 kali pun tak jadi...Pastu,saya ada try cara ni(cara saya sendiri ye),buat sekali dah terus jadi...Jadi kepada peminat2 kak Lyssa yang nak buat icon tu tapi tak jadi,sila ikut tutorial saya:

http://vogueyasmine.blogspot.com/2012/06/tutorialcara-letak-cute-icon-di-blog.html

Kalau rajin,followlah ye....tgh blogwalking cari peminat

avatar
miz izyani
AUTHOR
June 21, 2012 at 1:04 PM delete

tak jadi la kak...hurm

avatar
deary-ainn
AUTHOR
June 29, 2012 at 9:18 PM delete

Thanks lyssa for the sharing :))

avatar
July 18, 2012 at 11:24 AM delete

lyssa kenapa tak jadik????????????

avatar
July 22, 2012 at 6:10 PM delete

Tak jadik la akak.. T_T huhu.

avatar
kira jiman
AUTHOR
August 20, 2012 at 6:49 PM delete

kak x jdik :'( T_T
huhuhuhu

avatar
mok amir
AUTHOR
September 25, 2012 at 1:32 AM delete

salam... lyssa x jdi pon tukar blogger icon kpd cute icon... buat 2..error je..

avatar
yangkie_A
AUTHOR
October 15, 2012 at 12:31 PM delete

lyssa . aku tak pandai laa nak edit2 ne . bole tolong editkan ka ? pliss .aku bdak baru dlm dunia blog . hehe . :)

avatar
NuraisYah
AUTHOR
October 31, 2012 at 3:14 AM delete

huaaa .. akk npe tah jadi ?? isyah da cuba banyak kali daaa :(

avatar
Tira
AUTHOR
December 11, 2012 at 8:45 PM delete

Tq sesangat . menjadi .

avatar
March 5, 2013 at 11:28 PM delete

saya ada masalah berkenaan edit HTML.xjd langsung.tiap kali nk buat,dia naik camni, More than one widget was found with id: HTML11. Widget IDs should be unique.

Error 500

camna nk buat ye????mohon bantuan sgt2....

avatar
August 24, 2013 at 4:13 PM delete

kenape tak jumpe kod tuh ?

avatar
miss olala
AUTHOR
September 13, 2013 at 10:20 AM delete

akak, kalau takde ' ]]>' Macam mana?

avatar
Aina Nabilaa
AUTHOR
December 2, 2013 at 6:39 PM delete

Kenapa takda code ']]>' ?

avatar
Nasaiei
AUTHOR
December 29, 2013 at 11:44 PM delete

kak lyssa, klau gambar tu guna format .png atau .jpeg, x jd ekk? :/

avatar
March 8, 2014 at 11:56 AM delete

akak, sy tak dapat nak buat ... tak jumpa pun yg step 2 tu ... ke yg step satu yg saya tak reti ? tpi , cmna nk tick expand widget template tu ? :'( em. pastu tak jumpa pun step 2 tuuu :'(

avatar
April 11, 2014 at 8:45 PM delete

Akak mne " Tick Expand Widget Templates" nye.. x jmpe pun :'( sorry nyushkn

avatar
Nana
AUTHOR
November 12, 2014 at 10:14 PM delete

kak lyssa , mcm mane nak tuka kalau pakai blogskin ?

avatar

Google+ Followers