Tutorial : Tulisan Berwarna Bagi Ayat Di Bawah Setiap Post

Gadis Kidal Berceloteh...
20/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Ok . Lyssa rasa , ini tutorial yang agak simple je lah kan . Maybe ramai yang dah tahu nak buat macam mana . Dah lama rasanya ada orang request benda ni . Tapi tak buat-buat pun . Sekarang baru ada masa sikit nak buat . 


Tahu kan benda alah ni :

 

Benda ni ada di bawah setiap entry post Lyssa . Dulu dalam ENTRI INI , Lyssa ajar macam mana nak buat ayat tu tapi , tulisan normal hitam je kan ? Now , kalau nak buat warna lain macam Lyssa punya warna pink ni , boleh ikut step di bawah :


1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template 

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod :

<data:post.body/>
  

3. Dah jumpa ? Then copy kod ini :

<hr/><center><span style='color: #000000;'><b>Ayat korang di sini </b></span></center><hr/>  


4. Then , pastekan di bahagian bawah kod yang korang carikan tadi tu :)

**Warna biru = Kod warna dan boleh dapatkan kot DI SINI 
**Warna Merah = Tulis lah apa-apa ayat korang kat situ 


5. Bila dah tukar , cuba PREVIEW dulu .

6. Kalau menjadi , boleh terus SAVE je ! :)



=Selamat Mencuba=

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

52 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
April 20, 2012 at 3:34 PM delete

owh.. nak wat tulisan tu kaler2 ye :D cantik :3

avatar
huda
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:37 PM delete

Lyssa, nice tuto. Thanks ^_^

avatar
are_lin@yu
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:38 PM delete

thanks lyssa...selalu nak wat pa2 refer blog lyssa ;-)

avatar
nabila azmi
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:41 PM delete

nk try la..tenkiu si adik cun=)

avatar
Amoii Ebby
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:43 PM delete

cantek lar sis .:) thanks .

avatar
April 20, 2012 at 3:46 PM delete

@are_lin@yu

eheee . selalu lah terjah datang yer ;)

avatar
April 20, 2012 at 3:46 PM delete

tutorial lyssa mang sgt membantu la..da bnyk yg sy try...teroskan bertutorial ok

avatar
Siti Rohaida
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:47 PM delete

da lame carik tuto nie..thanks Lyssa...

avatar
April 20, 2012 at 3:48 PM delete

nape saye takley buat..??
saye kene add gadjet ke?

avatar
April 20, 2012 at 3:49 PM delete

wokey thanks tuto nye yer lyssa yg kiut miut gitu! =)

avatar
ShafyqOnlyy
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:52 PM delete

atoto , KIUTnye warna nya . PINK gituhh

avatar
nabila azmi
AUTHOR
April 20, 2012 at 3:55 PM delete

thanks adik cantik..dah try n jadi..suke2...

avatar
April 20, 2012 at 3:57 PM delete

tq kak lyssa.. kak lyssa nak tanya,kenapa saya nak follower orang lain tak boleh??

avatar
Yana_Nana21
AUTHOR
April 20, 2012 at 4:04 PM delete

Dah jadi laa , Tengkayuuu lyssa :) Muach muach !

avatar
Mizs Nrsyikin
AUTHOR
April 20, 2012 at 4:06 PM delete

sebab apa eh. sy dah buat. bila preview ada. tp bila dah tulis entri bagai tuh dah post suma tak ada pulak.

avatar
shera
AUTHOR
April 20, 2012 at 4:11 PM delete

yeay ! dah jadi ... tq sebab buat tuto ini .

avatar
April 20, 2012 at 4:31 PM delete

Buat,, lahh tuto yg me request

Yg wat menu melayang macam nii blog----> http://liriklagulife.blogspot.com/

bantu yer!!!

avatar
April 20, 2012 at 5:00 PM delete

yeayy, nanti mesti comel . ihhihi, thanks kak lyssa ;)

avatar
April 20, 2012 at 5:10 PM delete

da lame tunggu tuto ni..sampai try buat sendiri ..last2 tak jadi pon

avatar
Lady N
AUTHOR
April 20, 2012 at 5:22 PM delete

Thanks for this awesome tuto!:)

avatar
hazdnul
AUTHOR
April 20, 2012 at 8:12 PM delete

thanks for this tuto ^__^

avatar
suha
AUTHOR
April 20, 2012 at 8:23 PM delete

tq miss tutor! (^_^)

avatar
April 20, 2012 at 10:50 PM delete

lysa nak tanyer kalau kite nak buang bnde tulisan tu, mcm mner plak...

avatar
nor sakinah
AUTHOR
April 21, 2012 at 12:21 AM delete

tumpang tnye..sy new ag..sy nak edit blog tp x jmpe Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript..bley spe2 tlg?

avatar
April 21, 2012 at 1:40 AM delete

assalamualaikum..lyssa,trima ksih sebab byk share tutor..rasa happy aje setiap kali buka blog awak.^_^

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
April 21, 2012 at 11:04 AM delete

Thnks for this tuto.. Menjadik juga.. Jum terjah. http://rochellesecret.blogspot.com/

avatar
April 21, 2012 at 1:05 PM delete

salam , k.lyssa acano nak buad letak gambar dlm bentuk kotak lepas tu kalaw nak tengok just klik dekat scroll box jea ,mcm mne eh ? mnx k.lyssa buad tutorial boleh ? :))

avatar
Nik Uzma
AUTHOR
April 21, 2012 at 6:19 PM delete

kenapa bile sy tekan ctrl+F dye keluar huruf f yg berwarne kuning??

avatar
amirah
AUTHOR
April 22, 2012 at 7:34 AM delete

assalam...lyssa nak tnya ni mcm mn lyssa wat kat old entry tu ada icon bunga sebagai simbol? tolong ajarkan.:)

avatar
Syuhada
AUTHOR
April 23, 2012 at 8:53 PM delete

akak...cntik r totorial akak...ley akak gtw cna nk boh kt skin lak x...:)

avatar
April 28, 2012 at 11:46 AM delete

Thanx sbb share tuto ni ,,,dah jadi lah(!)

avatar
Hanaa Daud
AUTHOR
May 3, 2012 at 7:58 PM delete

Thanks Kak Lyssa! Nice tutorial :D

avatar
May 4, 2012 at 3:13 AM delete

thankss kak lyssa .. da jadi :) suke sangad ,, but , na tukar blogger icon to cute icon .. ta bole la kaka ,, jieyha da try banyak kali :(

avatar
May 12, 2012 at 6:07 PM delete

saya dh cbe cri <data.post ..blablabla .. tp tkde .. cne ekk ?

avatar
May 19, 2012 at 11:39 AM delete

yeay, menjadi! thanks. :D

avatar
Shanee
AUTHOR
May 20, 2012 at 3:07 AM delete

IT WORKS!! Thank you :D

avatar
Miss Kosong
AUTHOR
May 24, 2012 at 5:52 PM delete

thanks for tutorial! menjadi... ^_^

avatar
kinchnaf
AUTHOR
May 25, 2012 at 4:04 PM delete

Success !! Thankss ;)

avatar
Leia Rahman
AUTHOR
May 28, 2012 at 8:06 PM delete

Kak lyssa, macam mane buat the heart symbol tu yek?? tak dapat lah..

avatar
June 4, 2012 at 7:26 PM delete

Kak lyssa , tak booleh pon ?

avatar
Mohd Haikal
AUTHOR
August 14, 2012 at 7:10 AM delete

kak lyssa , kod tu ada dua . nak pilih yang mana ? 1 atau 2 ? **waiting....

avatar
October 22, 2012 at 9:41 AM delete

kak lisa..alamak,,,tak jadi..abes hilangsemua post saya...ada tak cae nak hiang bende nih.. ;/

avatar
Amar Khatamie
AUTHOR
February 15, 2013 at 9:36 AM delete

Thankyou kak Lyssa * cubit pipi *

avatar
pija salleh
AUTHOR
June 16, 2013 at 12:05 AM delete

dah beberapa kali try buat akhirnya jd jgk..thanks ye lyssa

avatar

Google+ Followers