Home
tutorial
Tips-Tips

13 June 2012

Tips : Cara Mengatasi Pasangan Yang Sedang Marah

13/06/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Dalam membina perhubungan yang sempurna bukanlah mudah. Ada naik turunnya. Bergaduh dan bermasam muka sudah jadi perkara normal bagi pasangan bercinta. Tetapi, apa perkara yang sepatutnya dilakukan jika pasanganmu sedang marah? Hanya berdiam diri tanpa melakukan apa-apa? Ambillah langkah-langkah sewajarnya bagi menjaga hubungan baik.


 



1. Beri ruang
Pabila pasanganmu sedang marah atau berdiam diri tanpa memberi sebab , perkara yang terbaik adalah dengan memberi ruang kepadanya untuk menenangkan diri . Jangan bertanyakan soalan bertubi-tubi ! Kerana ia akan menimbulkan lagi kemarahannya. Faham tu ??


2. Bertanyakan apa yang menganggu fikiran
Setelah segalanya reda , ambillah masa untuk bertanya kepada pasanganmu mengenai punca kemarahan . Komunikasi adalah penting ! Dengarlah segala luahannya tanpa membantah. Mendengar adalah kunci utama dalam berkomunikasi . Jadilah pendengar yang baik. Pasti si dia akan berasa lega setelah meluahkan segala perasaan yang terbuku di hati.


3. Api amarah jangan dibalas dengan api
Api dibalas dengan api sudah pasti membara jadinya ! Walau bagaimana marah sekali pun si dia , janganlah dibalas dengan perasaan marah . Perkara terbaik yang patut dilakukan adalah sabar, sabar dan sabar !! Itulah perkara penting dalam membina perhubungan yang abadi. Percayalah, jika si dia melihat kamu bersabar dengan kerenahnya , pasti hatinya akan jadi lembut walaupun sedikit.


4. Layan dengan baik
Perasaan sejuk akan timbul sekiranya melayan pasanganmu dengan baik. Tunjukkan rasa prihatin dan kasih sayang terhadapnya. Pelbagai perkara 'non-verbal' boleh dilakukan untuk memujuk hati si dia . Antaranya, hiburkan hatinya dengan lawak jenaka atau sesuatu perkara romantis yang boleh mengembalikan senyumannya.


5. Mengaku kesalahan anda jika berbuat salah
Jika anda melakukan kesalahan , cepat-cepat mengaku kesalahan anda dan memint maaf sebelum pasangan anda naik angin gila .  Mengaku kesalahan adalah benda paling mulia dilakukan , jika si dia nak marah lagi , sekurang-kurangnya anda berlaku jujur dengan perhubungan anda.


6. Jangan Katakan “Aku benci Kamu” or "I hate You".
Apa pun yang Anda rasakan saat bertengkar, jangan pernah sekali pun mengeluarkan ungkapan benci. Apalagi jika sebenarnya Anda tidak bermaksud seperti yang Anda katakan. Ungkapan seperti, “Aku benci kalau kamu bersikap seperti itu”, akan lebih enak didengar dibandingkan “Aku benci padamu”.


7. Jika keadaan semakin tegang, apa yg anda perlu buat adalah BERSERAH JE LA.. 
Mungkin memang hari tu adalah takdir anda untuk dimarahi seseorang. Bila anda berserah, jangan lupa baca ayat Al-Quran surah 4 kul, dan hembuskan ke muka pasangan anda. Nescaya dengan izin ALLAH, marahnya akan berkurangan sekejap sahaja.



p/s : Harap dengan 7 tips yang Lyssa bagi kat atas ni sedikit sebanyak dapat membantu hubungan korang ye . HEHE . Chowww~




16 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Faqihah Husni said...

bagus! ;D

*zafirah* said...

thanks atas tip kak lyssa..tak sabar tunggu tips yg seterusnya:)

Cik Honney said...

opss....den xde pasangan g..huhu

AlyaaZamri said...

thanks for the tips sis lyssa :) sgt membantu :)

eizz said...

tq lyssa...sy pun x pasti kenapa sy nak marah pd dia...hr nie sy dingin sgt dgn dia...pepun x nak bende nie berlarutan..sy akan cube utk baiki mood n lebey cool....TQ

my eyes for shine said...

wah! bole cube ni . by the way, nice entry kak lysaa . hehehe

ツchaMBBchokieyツ said...

Nak copy bole tak ? Krdit klyssa :)

✿Lady Ainaa✿ said...

tips yg terbaik.. InsyaAllah, ena akan gunakan tips ini untuk mengekalkan hubungan.. terima kasih sis...

hainomokje said...

Adik Lyssa....adik ni mesti pandai memujuk... kan??

shera said...

suka2 :) kita memang takde BF , tapi mana tau kalau dah ada nanti kita boleh guna tips yang akak bagi ni ^_^ Thanks ...

cweet pinky said...

hehehe ~ gud tips ..

nurul nazahah said...

Lyssa, nak mintak share taw. :D

KHAIRUNNISA said...

Thanks Kak Lyssa for the tips..

umiera nhatasha said...

Thankz kak lyssa

umiera nhatasha said...

Thankz kak lyssa

Anonymous said...

Asalamualaikum kak,,sya da msalah cnta,,sya da gf yg dh 5 thun bsma n skrg dia ptuskn hbungn kami,smua nya silap dn slah sya krn ikutkn ego n streess,,sya da cbe pjuk n mngku silap sya tp dia ttp ckp xblh trma sya,,ape yg prlu sya lkukn ag,prlu ke sya pjuk dia lg,,sya btol2 sygkn dia n ktorg da rncag nk btunag hjug thun ni,,tlog la bg tips kpd sya,,ni gmail sya,,ganukita40@gmail.com