Tutorial : Tukar Muka Anonymous Kepada Avatar Di Comment Blog

17/06/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Haii . Haii . Lyssa nak buat tutorial lagi hari ni . Seperti mana tajuk entry ini , yup ! Lyssa nak ajar korang macam mana nak tukar muka anonymous/yang tidak bergambar di bahagian comment blog kepada avatar !


Oke . Bagi yang tengah berkerut-kerut dahi tak paham tu , tengok ni Lyssa bagi contoh . 
Kalau blog korang set kan untuk sesiapa sahaja yang boleh comment (anyone) , macam ni :


 


Automatik , kalau yang dari Anonymous , muka diorang kat bahagian comment akan keluar macam ni kan ?


 
Warna Kelabu


Tapi , kalau korang ikut tutorial ni , gambar anonymous korang akan jadi macam ni :


 
Warna Biru


Macam kat blog Lyssa sekarang lah . hihi . Nak try tak ? Kalau nak , mari ! mari ! Ikut step di bawah :)


1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :


</body>


3. Dah jumpa ? Copy kod ini pulak :


<!-- Avatar Komentar by www.lyssasecret.com start --><script src='http://code.jquery.com/jquery-latest.js'/>
<script>
$(&quot;img[src=&#39;http://img1.blogblog.com/img/anon36.png&#39;]&quot;)
.attr(&#39;src&#39;, &#39;http://4.bp.blogspot.com/-JF6712BTA-U/T2Z5ZRTOrOI/AAAAAAAABn4/cXZsvDO8Hzs/s1600/anon5.png&#39;)
.ssyby(&#39;blank&#39;)
</script><!-- Avatar Komentar by www.lyssasecret.com end -->

 
4. Paste di atas kod yang korang carikan tadi .
* Yang warna merah tu , kalau korang nak tukarkan dengan icon korang sendiri pun boleh :)


5. Sekarang  , korang PREVIEW dulu . Tengok , kalau tak ada error , terus SAVE !


6. Ok . Dah ? Sekarang korang pergi dekat entry korang yang ada anonymous atau siapa-siapa yang tak letak gambar kat profile diorang . Kalau jadi . TAHNIAH !!


=Selamat Mencuba=

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

47 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Ain
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:18 PM delete

Waa..nanti nak try lah...tutorial berguna =)

avatar
June 17, 2012 at 4:23 PM delete

cantik arh kak lyssa!!!tq!!!

avatar
Anonymous
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:23 PM delete

nak try comment anonymous xD

avatar
June 17, 2012 at 4:27 PM delete

yuppp . selamat mencuba nanti !! :)

avatar
Sakinah
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:31 PM delete

Kak Lyssa, tq ye ;)

avatar
Oh Best !
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:32 PM delete

Terima kasih Kak Lyssa :)

avatar
Oh Best !
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:33 PM delete

Macam mana nak buat link garisan putus-putus ?

avatar
June 17, 2012 at 4:36 PM delete

sama-sama . eh , tak letak gambar kt profile ??

avatar
June 17, 2012 at 4:37 PM delete

tgk ni .. http://www.lyssasecret.com/2011/03/tutorial-double-dashed-hover.html

avatar
June 17, 2012 at 4:38 PM delete

mekaseh kak lysaaa! i ♥ it!

avatar
June 17, 2012 at 4:46 PM delete

Thanks kak lyssa, sayang kak Lyssa . MUAHHHH .

avatar
KorN
AUTHOR
June 17, 2012 at 4:49 PM delete

jap nak Try ye Kak Lyssa... Kejap tau.. tau tau tau

avatar
June 17, 2012 at 5:02 PM delete

Tutor yang bagus sangat, Sayang sekali saya belum paham Jquery, kalau bisa aku Reques yach Tutorial Grid Fluid dan Pengunaan selektor, Class, Id untuk CSS

avatar
Anonymous
AUTHOR
June 17, 2012 at 5:40 PM delete

Kak lyssa, saya nak buat tuto ni boleh? Nanti saya kredit to akak

avatar
Muaz Faris
AUTHOR
June 17, 2012 at 6:14 PM delete

kak lyssa pinjam tuto ni.. nk wat kat blog.. bleh tak??

~LOL~

<3

avatar
steffany daph
AUTHOR
June 17, 2012 at 6:47 PM delete

kekekeke. bagus nyerr. :D nak try nanti. thank lysaa sharing2.

avatar
shera haifa
AUTHOR
June 17, 2012 at 6:52 PM delete

nk biarkan je kelabu cm asal.. sesuai laa tuk anonymous..
:)

avatar
Anonymous
AUTHOR
June 17, 2012 at 7:56 PM delete

:I Tak buat pun tuto ni xD

avatar
Tia
AUTHOR
June 17, 2012 at 7:56 PM delete

FB Akak Kena Hack :O

avatar
June 17, 2012 at 8:08 PM delete

da tukar..jadiiiii~ thnks

avatar
Rubikz Key
AUTHOR
June 17, 2012 at 9:08 PM delete

lagi sesuai kalau letak topeng anonymous ;)

avatar
maszull
AUTHOR
June 18, 2012 at 1:58 PM delete

assalamualaikum Lyssa....menarik ni...:)

avatar
June 18, 2012 at 5:21 PM delete

Tq kak! Macam mane nak buat highlight warne pink macam akak tu ?

avatar
June 18, 2012 at 9:52 PM delete

hurm ,icon die nk cari kt mana ? :3

avatar
Nadiah
AUTHOR
June 18, 2012 at 11:46 PM delete

kak lyssa . mcm mna nk kmbalikan kotak cmment yg hlang ? tetibe je lesap . hehe help me !

avatar
shida'R
AUTHOR
June 19, 2012 at 12:01 AM delete

nice tutor lyssa :)

avatar
chekmud
AUTHOR
June 19, 2012 at 1:27 PM delete

xjd huhu...cmne nak wt mcm klik >Sini< sini tulisn biru trus g entri lain.tq kikiki

avatar
ros_reeza
AUTHOR
June 19, 2012 at 4:24 PM delete

wah... nak try la. baru comei sikit Anonymous :)

avatar
June 19, 2012 at 5:05 PM delete

Kenapa kita buat tak jadi ?

avatar
icumm
AUTHOR
June 19, 2012 at 5:56 PM delete

Rasanyer xde anonymous nak komen blog saya..hehe
k.Lisa nak tnya mcm mne nak buat letak header kat bwah blog ye..:)

avatar
June 19, 2012 at 8:22 PM delete

nice tutorial. even tak guna pon :)

avatar
Nur hanim
AUTHOR
June 24, 2012 at 6:18 PM delete

Wahh. Macam cool je. Thankss kak lyssa :)

avatar
June 30, 2012 at 9:34 AM delete

Dah buat :D Thanks kak lyssa !!!!!!!

avatar
Oh Best !
AUTHOR
July 1, 2012 at 9:58 PM delete

Tapi tak boleh buat pun :( Macam mana ekh akak ? :)

avatar
Niena Ninot
AUTHOR
July 9, 2012 at 3:25 AM delete

da buat tapi xjadi..hmm..sedih.. sob :(

avatar
Pinky Aisyah
AUTHOR
August 16, 2012 at 1:36 PM delete

macam best je :-)
wah boleh try ni kak lissa :))

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 8, 2013 at 8:31 PM delete

Sye Suka Tutorial ni ..

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers