Tutorial : Border Melengkung Di Sidebar Title

25/09/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Tajuk entri kali ni pun dah cam hampeh dah . Bahasa rojak ke hapo ? o.O
Apa-apa lah .Asal korang faham . Tapi faham ke ? Kalau tak faham Lyssa nak ajar korang tutorial ni . Rasanya ada yang dah tahu dan siapa yang berminat nak buat sidebar title macam kat blog Lyssa ni , boleh lah cuba ye ! Macam ni haaa : 





1. Korang pergi ke Template > Edit Html > Proceed 

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

h2 {

3. Ada jumpa kan ? Kalau jumpa , paste kod ni di bawah kod yang korang cari tadi :

text-align:center;
background-color: #FF4848;
border-radius: 30px 30px 0px 0px;
border-top: 3px solid #FF4848 ;
border-left: 3px solid #FF4848 ;
border-right: 3px solid #FF4848


4. Ok . Sekarang yang warna MERAH tu warna sidebar title tu . Kod warna korang boleh dapatkan DI SINI !!

5. Now ! Cer preview . Tengok menjadi tak sidebar korang tu ?

*Kalau jadi , alhamdulillah . Tutorial Lyssa ni berjaya menggembirakan hati korang tu . ekekeke . 

6. Apa lagi ? Now SAVE ! **SIAP**


= Selamat Mencuba = hoho ^o^


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

75 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Azielah Rahim
AUTHOR
September 25, 2012 at 6:33 PM delete

Dah lama sys tak wat tutorial ;)

avatar
September 25, 2012 at 6:38 PM delete

yeayy, akhirnya, lyssa buat juga tutorial ni! :)

avatar
September 25, 2012 at 7:03 PM delete

syukran lyssa. :) sis nak tanya tuto buat blackquote yg shadow then siap da background gerak2 .hehehe. nanti share eyh tuto tu. :)

avatar
September 25, 2012 at 7:11 PM delete

nk cuba lh nnti..nmpk mcm bagus :D

avatar
ieka farhana
AUTHOR
September 25, 2012 at 8:08 PM delete

Kalau denim template bole taa kak lyssa ?

avatar
September 25, 2012 at 8:37 PM delete

Dah jadi.Terima kasih kak Lyssa! :)

avatar
September 25, 2012 at 8:38 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
boni kacak
AUTHOR
September 25, 2012 at 8:44 PM delete

baru pasan border lyssa melengkung..hehehe

avatar
Naailah
AUTHOR
September 25, 2012 at 9:14 PM delete

Yeah ! yeah ! yeah !!
jadi la kak Lyssa !
Arigatou ! terimaKasih ! Thankieee :))

avatar
Ena's Palace
AUTHOR
September 25, 2012 at 10:53 PM delete

tq Lyssa..nanti nak cuba buat la

avatar
EykaFlavia
AUTHOR
September 25, 2012 at 11:13 PM delete

menjadi tpi knp dkt tittle takde. hanye jadi dkt date je

avatar
September 26, 2012 at 12:05 AM delete

jom follow blog sye http://ciknunaspecky.blogspot.com/
:)

avatar
September 26, 2012 at 1:09 AM delete

Perlu dicoba nih Non..hehehe
Hae Non..salam Kenal..jangan lupa mampir keblog aqu ea..qwe tunggu Followback sama Komentarnya !! Salam Persahabatan ea Non !! :D

avatar
Ilia Yoona
AUTHOR
September 26, 2012 at 8:09 AM delete

tak jadi lha , kak lyssa :'( Dia jadi macam kotak ade lha :3

avatar
MasDiey
AUTHOR
September 26, 2012 at 10:26 AM delete

Mas ikut tuto nie ye kak lyssa ! :)

avatar
September 26, 2012 at 1:07 PM delete

lame dah x apdet blog....ikot tuto pn maseh pening aiyooo

avatar
Are_Rull
AUTHOR
September 26, 2012 at 2:33 PM delete

tq dik 4 da tutorial (^_^)

avatar
September 27, 2012 at 7:05 PM delete

thanks 4 the tutorial..mmg best dpt cantikkan blog sndiri..^_^

avatar
September 27, 2012 at 7:06 PM delete

thanks 4 the tutorial..mmg hepi giler cantikkan blog sndiri..^_^

avatar
September 29, 2012 at 6:04 PM delete

yeyeh jadi gak! thanks kak Lyssa..:)

avatar
farah msharom
AUTHOR
October 4, 2012 at 8:15 PM delete

Thanks kak lyssa :* dah jadi >.<

avatar
Raihana Husni
AUTHOR
October 7, 2012 at 6:12 PM delete

Thanks Kak Lyssa! Jasamu dikenang

avatar
zoey danny
AUTHOR
October 11, 2012 at 5:36 PM delete

akhirnye jadi jugakk,,..sys pergi lah mlawat blog saye ea,,.

avatar
October 12, 2012 at 1:24 PM delete

yeay jadik !! thx a lot kak lyssa . sayang much2 ! :D

avatar
October 13, 2012 at 11:27 AM delete

wah..berjaya..thank lyssa :')

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 13, 2012 at 1:06 PM delete

Kak Lyssa , kalau nak buat dye melengkung camne erk ??

avatar
*MeZa iVeS*
AUTHOR
October 15, 2012 at 8:36 PM delete

tq kak lyssa. jadi. hehe.

avatar
Naziha
AUTHOR
October 28, 2012 at 8:49 AM delete

kak lyssa,saye dh buat tp yg ade cume tajuk border melengkung je, border yang garis2 tu tak de, cmne ek nk buat?

avatar
Naziha Ieyha
AUTHOR
October 28, 2012 at 8:52 AM delete

jadi tapi border garis2 tu x de, cmne ek kak lyssa?

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 11, 2012 at 3:22 PM delete

dah jadi kak lyssa! thanks sgt :D

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 11, 2012 at 3:22 PM delete

dah jadi kak lyssa! thanks sgt :D

avatar
November 16, 2012 at 3:39 AM delete

Kak lyssa, saya buat dah jadi cuma macam mana akak buat dia jadi rapat dengan corak bintik2 dekat sidebar tu? akak boleh tunjukkan tak? hehe

avatar
November 16, 2012 at 3:41 AM delete

akak, saya buat dah jadi cuma macam mana akak buat dia jadi rapat dengan corak bintik2 kat sidebar tu ek? boleh tunjukkan tak kak? :D

avatar
November 25, 2012 at 12:10 PM delete

camane nk bg ade garis putus2 tu>

avatar
Nur Athirah
AUTHOR
December 16, 2012 at 2:36 PM delete

Kak Lyssa, kalau washed denim boleh tak?

avatar
Teoh Li Jia
AUTHOR
December 27, 2012 at 4:30 PM delete

Kenapa tak jadi pulak ye?

avatar
December 28, 2012 at 2:10 PM delete

dah jadi! Thanks kak lyssa comel lotte! :*

avatar
nabila
AUTHOR
December 28, 2012 at 2:45 PM delete

saya buat,jadi rasanya. Nampak cute sikit dari dulu. ;)

avatar
December 30, 2012 at 3:08 PM delete

x jadi la kak lyssa..cam ne ni..

avatar
Nurul Ain
AUTHOR
December 31, 2012 at 5:06 PM delete

Alhamdulillah, jadi ! Thanks kak Lyssa :D

avatar
Si Handsome
AUTHOR
January 5, 2013 at 5:27 AM delete

salam , nape dia jauh ckit dri sidebar ?? kak lysa boley tgk x blog saye ?

avatar
Mizu-chan
AUTHOR
January 27, 2013 at 8:06 PM delete

Salam, Kak Lyssa. Mizu pun ada masalah mcm Si Handsome, border dia berjarak dr box. Ada cara nak fix tak? :0

avatar
February 12, 2013 at 11:20 PM delete

salam lyssa..niCk dah buat n menjdi...hehe...tq..bila agaknya blog lisa not under construction,tak sabar nak baca entry baru..:)

avatar
February 18, 2013 at 8:21 PM delete

@Cik.blogger
Edit Html to kena padam ker semua ayat yg ada dekat html to, bary bole buad?

avatar
February 18, 2013 at 8:23 PM delete

@Azielah Rahim Edit Html to kena pada semua ayat yang ada dekat Html to ker baru bole buat? kurang faham :)

avatar
nadia hikari
AUTHOR
March 15, 2013 at 2:11 AM delete

emm, macam mana nak ada dashed2 tu yee ?

avatar
May 7, 2013 at 2:33 PM delete

salam. . lyssa. . myra nk tya klo html 2 dy dh x mcm dlu lg cne??bnyk kod yg x blh cr. . nk tick expand widget pon x blh. . .

avatar
Nurul Alya
AUTHOR
May 11, 2013 at 8:59 PM delete

Thankyou sis . Menjadi . Muahhhhhhhhhh

avatar
Salwa Luva
AUTHOR
May 15, 2013 at 4:48 PM delete

salam lyssa...sy nk tnya knp xde h2{
puas sy cari..ehmm..

avatar
Lia
AUTHOR
July 13, 2013 at 10:28 AM delete

Thx very2 much sis Lyssa.Luv u...

avatar
Amirah Ilyana
AUTHOR
July 20, 2013 at 2:33 PM delete

Hi! Kak Lyssa . Tak menjadi lh kod tu tkde .

avatar
khaty
AUTHOR
October 4, 2013 at 10:27 PM delete

assalamualaikum cik lyssa syg, thank so much ea.. saya bnyk guna perkhidmatan awak, kali ni baru lah sy dpt ucpkan tqsm.. sbelum ni xde mase,,tp mase nk update blog tu ade plak kan,, heheeh awk baik sgt2,, lepas ni update bebanyak lagi ea tutorial..

avatar
Suraya Pakair
AUTHOR
January 23, 2014 at 10:19 PM delete

kak lyssa, mohon bertanya ! dan harap akk dpat jwab lah.. kan dkat tuto ni, akk ckap kne pegi dkat template > edit HTML > Proceed. klau nk ikut, sya dpt ikut smpai edit html je.. sya tak jumpe pun button proceed tu.. boleh akk bg tau button dekat mana ? hrap sesiapa dpt bantu sya ..

avatar
March 8, 2014 at 10:17 AM delete

Assalamualaikum, kak Lyssa.. Sya newbie blogger.. Slalu visit blog akak yg comel ni utk bljar tutorials yg akak buat.. Disbabkan blogger skrg gna new interface , jd bab yg Edit HTML tu sya kurang au,, confused sya dibuatnya,, nya tekan ctrl+F tu sya dh buat tp, 0 of o resultnya.. Hrap akak dpat bantu newbie mcm sya ni..

avatar
gadiscelop
AUTHOR
June 18, 2014 at 4:00 AM delete

kak lisa knape boder tu dlm kotak kenape tak menjadi mcm kak lisa

avatar
Nana Suhaimi
AUTHOR
June 27, 2014 at 10:26 AM delete

Kak lyssa, tak jumpa pun code tu. Uwaaaaa

avatar
July 7, 2014 at 1:33 AM delete

kak lyssa , kenapa sya dah tekan ctrl dgn f tpi tak keluar apa pun ?

avatar
Miss Lieysa
AUTHOR
July 12, 2014 at 10:38 PM delete

TERIMA KASIH KAK LYSSA SAYANG!

avatar
February 12, 2015 at 2:25 PM delete

lysaaa. nape blog kite bile kite try cari kod x ade yer. hukhukhuk. hmpirsume kod x jumpa. tmpt nk tick expnd widget pon x de. tolongggg

avatar
December 5, 2015 at 11:33 PM delete

@Cik.blogger

dekat template saya xde kod yg kena cari tu..h2{ so, mcm mana ye?

avatar

Google+ Followers