Tutorial : Post Title First Letter (Huruf Pertama Tajuk Entry)

05/12/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


Tadi sesaja Lyssa lepak bukak Shoutbox Lyssa and ada someone request tutorial kat Lyssa :

 

Ye dik . thanks sebab requestkan tutorial yang tu . Seperti yang korang nampak sekarang ni tajuk entry Lyssa ada macam kelainan sikit kan ? Itu pun kalau korang perasan lah . haha . 

Bagi siapa yang tak perasan , nah Lyssa bagi korang tengok .. Tengok laa ...

 


Haaa . Kan ? Sekarang ni , tajuk entry Lyssa dah makin cantik ! *ceh . perasan je . cantek hapenye -- serabot je tengok -.-" * . haha .  Saje nak ubah citarasa . Now , setiap tajuk entry Lyssa huruf awalnya besar dan bewarna lain . kan ? Ada sesiapa ke yang berminat selain Emylia tu ?

Bagi siapa yang nak cuba , boleh je ikut step di bawah ye :

1.  Dashboard > Template > Edit Html > Proceed 

2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

h3.post-title {
 
3. Ada jumpe ? Good ! So , sekarang korang copy kod ini pulak :

.post-title:first-letter {
font-size: 35px;
font-weight: bold;
line-height: 1.1em;
font-family: Comic Sans MS;
text-align: center;
color: #DF0174;

4. Paste di bawah bahagian h3.post-title {  . Contoh nya lihat ni :


 


**NOTE :

Warna pink , korang boleh tukarkan SIZE font title first letter tu ..
Warna merah , korang boleh tukar nama font yang korang suke ..
Warna biru , korang boleh tukar kod warna DI SINI ..

5. Dah selesai ? Boleh lah tekan PREVIEW dulu . Kalau menjadi , terus SAVE ya !


=Selamat Mencuba= hehe . 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

72 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Arni lolipop
AUTHOR
December 5, 2012 at 6:32 PM delete

Wahh . Teringin . Boleh lah cuba pasni . Ehh akak , blog akak dah tak letak 1 post 1 page erk ?

avatar
arnilala
AUTHOR
December 5, 2012 at 6:33 PM delete

Wahh . Boleh cuba pasni . Ehh . Akak , akak dah ak buat erk 1 page 1 post ?

avatar
December 5, 2012 at 6:34 PM delete

@Arni lolipop yup . skrg 1 page , 3 post .hehekk . tak lama pun , sekejap je . nanti tukar balik :)

avatar
Anis Syazwani
AUTHOR
December 5, 2012 at 6:42 PM delete

Hai kak!! Nice entry!! :)
Jemput singgah blog Anis..Kalau sudi, sila follow blog dan Twitter Anis..

http://bloganissyazwani.blogspot.com/

Terima kasih jika sudi singgah!! ^_^

avatar
Mas Zull
AUTHOR
December 5, 2012 at 6:43 PM delete

assalamualaikum lyssa...menarik juga ni ...:)

avatar
December 5, 2012 at 7:05 PM delete

Huhu! Thanks kkak lyssa! Mmg berguna suma tuto kak lyssa!

avatar
December 5, 2012 at 7:22 PM delete

terima kasih lyssa.. boleh buat nanti! hehe

avatar
Remy hazza
AUTHOR
December 5, 2012 at 7:28 PM delete

thanks lyssa... sapa yg kreatif nak hias blog sesuai sangat....

avatar
Dunia Wilma
AUTHOR
December 5, 2012 at 7:40 PM delete

Nice tips...Nak cuba buat nanti :-)

avatar
Ujie
AUTHOR
December 5, 2012 at 7:53 PM delete

Ohoo..nampak happy2 je buat gitu kan. :)

avatar
Nurul Izzaty
AUTHOR
December 5, 2012 at 8:10 PM delete

tak adew laaa perkataan tu. akak komen dekat cbox saya ya nnt?

avatar
MaMa Rey
AUTHOR
December 5, 2012 at 9:10 PM delete

adik lyssa ni memang pandai bab2 mcmni..blog pun cantik kemas..malu dgn blog saya huhu

avatar
December 5, 2012 at 9:10 PM delete

nanti nak cuba ;) thanks akk :*

avatar
zaliza amrol
AUTHOR
December 5, 2012 at 9:21 PM delete

waahhhhh jadik2..tq lyssa..

avatar
December 5, 2012 at 9:30 PM delete

kenapa sy tak jumpa kod dia eh akk? :( hmm

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 5, 2012 at 9:34 PM delete

I Love This Tutorial !// <3

avatar
ery haziq
AUTHOR
December 5, 2012 at 10:05 PM delete

terime kasih , akak comel ;)

avatar
Atyra Pink
AUTHOR
December 6, 2012 at 1:01 AM delete

tq lyssa share tuto nih. :)

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
December 6, 2012 at 8:28 AM delete

sbenarnye dah lame pun blog kak lyssa mcm tu tapi sya terus prgi ke link http://www.lyssasecret.com/p/tutorial.html then masalah tu tak muncul :D

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
December 6, 2012 at 8:28 AM delete

waa ! makashih makashih ! haha . u r clever :D

avatar
Aina Cuttez
AUTHOR
December 6, 2012 at 11:07 AM delete

Akak, tak jumpe pun code tuh... Tekan enter beribu kali pun sama jer.. Takde...

avatar
CapitalNFN
AUTHOR
December 6, 2012 at 12:01 PM delete

lama mencari tutorial ni. but tak de pun code h3.post-title { tu..

avatar
Atirah ★
AUTHOR
December 6, 2012 at 12:08 PM delete

lepas ni bolehlah cuba :D

avatar
priyadarshini
AUTHOR
December 6, 2012 at 12:43 PM delete

Nanti saya cuba.. Thank u Kak Lyssa..

avatar
December 6, 2012 at 5:40 PM delete

Haloo kak. ;) Don't 4get to visit my blog dan bg komen tw kak. ;)

lyla96.blogspot.com

tQ kak

avatar
December 6, 2012 at 5:40 PM delete

Haloo kak. ;) Don't 4get to visit my blog dan bg komen tw kak. ;)

lyla96.blogspot.com

tQ kak

avatar
Wnurdiyana
AUTHOR
December 7, 2012 at 5:34 AM delete

tak jadi la kak lyssa :( sob sobs..

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 7, 2012 at 12:19 PM delete

Seronoklah Tutorial ni .!~

avatar
Nurul Hanis
AUTHOR
December 7, 2012 at 12:36 PM delete

tak jumpa kod tu la kak lysaa ;(

avatar
Alyn Adnan
AUTHOR
December 9, 2012 at 11:12 PM delete

cantik jugak .. nty nk try niy

avatar
firah zafirah
AUTHOR
December 12, 2012 at 8:08 PM delete

salam lyssa.. ari tu kan ade dekat sidebar tentang join nuffnang n macam2 la kan... tapi sekarang dah tak de... mane?? firah baru mula bloging... nak join bnde tu... tolong firah... camne nk daftar....

avatar
firah zafirah
AUTHOR
December 12, 2012 at 8:09 PM delete

salam lyssa.. ari tu kan ade dekat sidebar tentang join nuffnang n macam2 la kan... tapi sekarang dah tak de... mane?? firah baru mula bloging... nak join bnde tu... tolong firah... camne nk daftar....

avatar
Tata Amalia
AUTHOR
December 16, 2012 at 12:30 PM delete

Apa tidak ada tutorial tentang blogskin?

avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
December 19, 2012 at 4:46 PM delete

YEAH ! Daa jadi thanks bebanyak :)

avatar
Ainin
AUTHOR
December 22, 2012 at 10:17 PM delete

kak lyssa boleh tak ajarkan macam mana nak buat macam <3 OWNER OF THIS BLOG <3 dan yang lain tu , akak boleh tolong?

avatar
December 25, 2012 at 9:28 PM delete

Kak lyssa , tuto macam ni ade tak untuk blogskin ? Harap sangat-sangat replay .

avatar
NUR FAKHIRA
AUTHOR
December 27, 2012 at 12:43 AM delete

macam mane nak buat arrow yang comel ek macam akak punya yang tulis lyssa ?please :)

avatar
December 29, 2012 at 4:26 PM delete

Sis, untuk blogskin takde erk? Thanks sis :')

avatar
Miss Nufaz
AUTHOR
December 31, 2012 at 7:54 PM delete

Assalam kak lissa. nk tnya, mcm mne nak buat perkataan tu bila ditekan akn terus ke new tab.cthnya:klik sini! sya nak buat kt page sya tu mcm kak lissa pnye page tutorial ni. bila tekan kt satu tutorial tu akn kluar pada new tab.tq

avatar
hasnieadda
AUTHOR
January 3, 2013 at 5:06 AM delete

cantikk arr . nak try . thanks !

avatar
nFzZ cUtE :-)
AUTHOR
January 19, 2013 at 8:23 AM delete

akak macam mana nak dapat anak panah macam akan , yg anak panah akak ada perkataan LYSSA, :)

avatar
Miezaa Hafizz
AUTHOR
January 22, 2013 at 12:22 PM delete

maaf , tak mintak kebenaran , please visit here . : http://colotehmiezaahafizz.blogspot.com/2013/01/review-blog.html

avatar
February 8, 2013 at 10:26 PM delete

macam mane nak buat petunjuk anak panah ?

avatar
syilala
AUTHOR
February 14, 2013 at 8:22 PM delete

thanks akak... saya dah guna...

avatar
syilala
AUTHOR
February 14, 2013 at 8:22 PM delete

thanks akak... saya dah guna...

avatar
April 16, 2013 at 10:58 PM delete

Assalamualaikum kak lyssa, saya nak tanya ni. saya punya HTML secara tiba-tiba bertukar jadi lain and yang h4 h3 post title semua tak ada dalam tu. macam mana nak buat?

avatar
claudia
AUTHOR
April 30, 2013 at 3:42 PM delete

HEY KAK. SYA NEWBIE DGN BLOG BAGAI NE. BARU START BUAT BLOG. TP SUSAH LAHH. TERUTAMA SKALI YG KENA ADA TICK EXPAND WIDGET. DAH PUAS CARI. TAKDE PUN :/ SO, BLOG SY TAK SIAP2 XD

avatar
.
AUTHOR
May 5, 2013 at 3:50 AM delete

Wah! Nanti nak cubalah. :D

avatar
June 24, 2013 at 1:19 PM delete

hyye kak lyssa ... kak lyssa camne nk tick expand widget dkt template baru ... saya dhh terbiasa dgn yg lama tapi yg baru ni saya x fhm sgt .. kak lyssa tolong lah saya

avatar
Fathiyah
AUTHOR
August 1, 2013 at 6:20 PM delete

assalamualaikum kak lisa. ni nak mintak pertolongan akak. tulisan dekat blog saya buruk. macam mana nak jadi cantikkan?

avatar
Night Angle
AUTHOR
August 19, 2013 at 8:32 PM delete

Assalammualaikum akak :)

Saya nak tanya , macam mana nak buat post yang kita mula mula buat terletak di atas ?

avatar
Liyana Jamil
AUTHOR
December 8, 2013 at 11:14 PM delete

Thanks akak. tuto akak banyak membantu.

avatar
najwana safia
AUTHOR
March 23, 2014 at 3:57 PM delete

akak mcm mne nk ltk gmbr tu ah,ala yg bhgian akk ltk iklan tu.pastu kan dkt saya punya blog tue bilerr saya amik akak punya tutorial nie mesti ada bnde tue. contohnye saya tulis background pastu tepi background tue ade gmbr spannar.

avatar
najwana safia
AUTHOR
March 23, 2014 at 3:57 PM delete

akak mcm mne nk ltk gmbr tu ah,ala yg bhgian akk ltk iklan tu.pastu kan dkt saya punya blog tue bilerr saya amik akak punya tutorial nie mesti ada bnde tue. contohnye saya tulis background pastu tepi background tue ade gmbr spannar.

avatar
April 4, 2014 at 10:42 AM delete

kak lyssa, tolong buat tutorial macam mana nak letak yang bila dh pergi ke bawah nak naik balik tu.. alah yang fly up tu ke yang fly high tu ke... nanti tekan gambar tu nnti die naik.

avatar
July 15, 2014 at 10:24 AM delete

As-salamualaikum..wahh bagusnya untk org yang baru berjinak-jinak mcm saya ni..lyssa singgalah dekat blog saya boleh komen-komen sebab banyak yang perlu diperbaiki lagi blog saya tu..almaklumlah start daripada zero..nak juga jadi hero mcm lyssa..terima kasih kepada banidahalan.blogspot.com sebab perkenalkan dengan blog lyssa ni...Salam perkenalan semua...

avatar
Azura Adzraai
AUTHOR
July 15, 2014 at 2:17 PM delete

salam... nak tny... mcm maner nak cari edit html yew. sbb skrg nyew kan xder dashboard da... p layout x jumpa... mohon beri bantuan n pencerahan... tq

avatar
Siti Sharina
AUTHOR
July 22, 2014 at 1:06 PM delete

macammana nak hilangkan benda ni?

avatar
Siti Sharina
AUTHOR
July 22, 2014 at 1:08 PM delete

macammana nak hilangkan yang macam pop up tu bila masuk blog. macam saya punya yang ada perkataan "hey hey hey" tu.

avatar
Nana Chan
AUTHOR
October 13, 2014 at 10:01 PM delete

@Lyssa Faizureen

salam.. akak,,, mcm mn nk setting balik kalau kite punya blog tu dh terconnect ke google+ ????

Kawan saya pernah cuba try cari blog saya.. tp tkde... kalau jumpa pon saya kena add dye dlm circle...

Tolonglah kak saya betul2 pening cmne nk setting balik ni... Terima kasih

avatar

Google+ Followers