Kali Pertama Minum Carrot Susu

.Assalamualaikum



Hi enkorang sekalian alam , sekalian makhluk . 


Hari ni Lyssa nak story kat korang yang semalam merupakan kali pertama Lyssa minum Carrot Susu. Mungkin ada yang pelik dan tertanya biar betul Lyssa Faizureen ni tak pernah minum Carrot Susu seumur hidup . Dan jawapannya , YA ! Memang Lyssa tak pernah minum Carrot Susu seumur hidup pun dan semalam merupakan hari pertama dan pertama kalinya Lyssa cuba minum .


Sumber : Pakcik Google 


Respon ?

Emm . SEDAP rupanya karot susu ni . Serius oh . Minum semalam laju je minum sampai habis . Ingat ke tak sedap . Sebab tak pernah try kan . Sebab ingat tak sedap . Tapi , ummm .. Sedap giler ah ! Boleh la lepas ni , minum karot susu je bila makan kat kedai . Huhu .

Carrot Susu ni banyak tau khasiat nya . Jom kita tengok apa khasiatnya :

1) Kaya dengan dengan unsur galian seperti alkaline dan juga “carotene” yang menjadi unsur Vitamin A dalam badan.
2) Kaya dengan zat besi yang mana membantu dalam penghasilan sel-sel darah merah dalam tubuh badan.
3) Mengandungi empat kali ganda kandungan asid posforan dan ini amat penting untuk kesihatan otak kita.
4) Zat vitamin A serta zat besi dapat mencantikkan kulit seseorang.
5) Unsur insulin dan tokokinin dalam lobak merah menolong seseorang yang mengidap penyakit diabetes atau kencing manis.
6) Mengandungi unsur antiseptik yang mana dapat membersihkan poros usus dari pelbagai kotoran dan racun makanan.
7) Baik untuk ibu-ibu yang sedang mengandung atau yang menyusukan anak-anak kerana kandungan lobak merah dapat menambahkan kuantiti susu.





So , bila dah banyak khasiat macam ni , memang tak kan lepas peluang la untuk minumkan .
Selalu kalau kat kedai mesti akan order ' Teh O Ais' . Tak pernah la nak order air minuman yang lain . Bukan bagus sangat pun minum Tea O Ais tu . Ntah-ntah kandungan gula dalam badan Lyssa ni dah melebihi tahapnya apa ? Takutnya . Um .

Jadi bila dah tahu kesedapannya , apa lagi .. Minum je la Carrot Susu ni selagi tak jemu . hahaha .
Better lagi kot minum Jus Carrot Susu daripada Jus Timun ! werrkk . *dah la tak suka makan sayur. erhh ..

Terima Kasih Sudi Baca ...

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

24 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
August 18, 2015 at 10:47 AM delete

sama, tak pernah minum carrot susu. ahaha
tp kak lysa dah rasmi tu. sedap ye?

nak try la jgk. hehehe

avatar
August 18, 2015 at 10:59 AM delete

@Amelia Effendi
huih . sedap tauu ..
cuba lah order carrot susu nanti :D

avatar
Meeya Techik
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:04 AM delete

kita pun mcm lyssa jugak... hee.. mula2 tak lalu..sekali rasa terus sedap pulak.. :)

avatar
ajuya
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:07 AM delete

sedap kaann...akak memg suka la carrot susu. lepas dah tau khasiat dia lagi la laju ngoder klu makan kat luar.

avatar
August 18, 2015 at 11:10 AM delete

@ajuya

wahh . baguslah akak nihh ..
Lyssa pun akan jadi mcm tu laa lepas ni . hihi .

avatar
Afidah Azmi
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:18 AM delete

sedap giler carrot susu...akak suka sgt...

avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:20 AM delete

Hehehe...sekali dah rasa..nak lagikan..ermmm..sedapkan..akak rajin juga buat carrot susu..kadang tu bila sekali sekala makan kat luar..order..tak puas minum..babak seterusnya beli carrot ha..bland sendiri..satu jug..hihihihi...warnanya menarik..

avatar
August 18, 2015 at 11:29 AM delete

@PeRdU cINta

tak pe kakk .
Nanti Lyssa dtg umah akk , akk belanje karot susu ehhh :D

avatar
August 18, 2015 at 11:36 AM delete

Assalammualaikum... lyssa,

carot susu... ermmm memang sedap.. carot pun bagus untuk mata.

mselim3

avatar
cik hani
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:45 AM delete

Lyssa ni macam kawan saya la,, dia tak pernah minum carrot susu sebab ingatkan air ni tak sedap dan rasa sayur.
tapi bila try sebab pulak dia kata.
sekarang dia tak trauma la nak minum air carrot susu

avatar
Anonymous
AUTHOR
August 18, 2015 at 11:45 AM delete

apa tajuk lagu background blog ni? if u dont mind to share. tq

avatar
NUR CAHAYA
AUTHOR
August 18, 2015 at 12:07 PM delete

hahaha, mak CP sangat galakkan CP minum jus carrot untuk mata katanya, sebab CP ni rabun orangnya, tapi kat rumah CP ni, jus carrot la paling best buat sebab anak buah CP semua tak suka, hahaha, jadi tak abes, so CP sorang jela konker minum air jus carrot tuh, hehehe ~

avatar
Aisya Ismail
AUTHOR
August 18, 2015 at 2:25 PM delete

sampai sekarang pun masih tak boleh masuk dengan carrot susu..

avatar
August 18, 2015 at 2:36 PM delete

Dulu fav sangat ayaq ni...hehe... sedp...tapi suka minum tawar2 skit...ada setengah yang letak susu bnyk xsdap sgt..hahha bnyk khasiat dia kan ;)

avatar
August 19, 2015 at 1:39 AM delete

fav sgt ni carrot susu..rugi sapa tak suka...hehe

avatar
Mimi Kyumi
AUTHOR
August 19, 2015 at 8:03 AM delete

Ahaha..Sy pn x prnh mnum cerot susu tp prnh skli tu sy slh buat ayak untuk pelanggan ( Time kerja kedai mkn )..Nk buang aihhh..Syg plk..kiki..Nk x nk trpksa mnum dan x sngkah sdp plk..Kiki

avatar
August 19, 2015 at 11:57 AM delete

mesti tak minum dulu sebab fikir sayur ye? now dah tahu kesedapan dia kan..memang sedap.. jus timun tu fiza pun xpernah try lagi..macam gerun pulak nak minum kan

avatar
Akif Imtiyaz
AUTHOR
August 19, 2015 at 4:53 PM delete

Mmg sedap ..akk dan anak2 mmg suka carrot susu ..

avatar
August 19, 2015 at 8:32 PM delete

amal carot , elok untuk mata.. lama2 mengurangkan sikit simptom kerabunan

avatar
Happy walker
AUTHOR
August 20, 2015 at 9:11 AM delete

First time visits here, nice blog and sharing, I wish you to have a happy day~ =D

Regards,
(A Growing Teenager Diary Malaysia)

avatar
September 9, 2015 at 4:37 PM delete

Salam..lama x singgah sini...
wah sedap tu carrot susu mmg favourite ;)

avatar

Google+ Followers