Tips : Langsing Di Bulan Puasa

Gadis Kidal Berceloteh...
18/08/2011


.Assalamualaikum ! ^^

Haii Semua . Hari Macam mana ? Korang semua puasa dakk ? HEHE . Bagi siapa yang tak pose tuh . Jangan tak pose . Jangan pandai-pandai pulakk nak buat cuti pose sendirik ye :) Dosa tuh !~

Ok . Di kesempatan ini , dah alang - alang bulan pose nih , Lyssa nak bagi lah sedikit tips langsing di bulan puasa ni :)



 



Sumber : Google
**Hey , nak langsing macam Olive ni ke ?
Jom Baca Tips di bawah :)

1. Makan Mengikut Waktu
Untuk pengetahuan korang , pengambilan makanan semasa kita berpuasa tetap sama seperti waktu kita tidak berpuasa . Anda digalakkan mengagihkan pengambilan makanan dengan mengambil 2 sajian utama dan makanan ringan antasa waktu makan.Apa yang bezanya di sini ialah waktu pengambilannya. Contohnya kan , sepanjang bulan Ramadhan anda patut berbuka puasa dengan mengambil sajian ringan. Ini diikuti dengan makanan tengahari  , pada waktu malam dan mengambil snek sebelum tidur. Apabilah anda bangun sahur  , anda boleh ditafsirkan sebagai mengambil makan malam :)


2. Elakkan makanan bergula
Jangan ambil makanan bergula yang tinggi kerana pada ketika ini tahap aktiviti fizikal menurun. Ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan tahap glukosa darah .

3. Berhenti makan sebelum tidur
Waktu makan yang pendek sering menyebabkan kita berasa kesuntukan masa untuk mengisi perut. Cubalah sedaya upaya anda untuk makan empatjam sebelun tidur. Sekiranya gagal berbuat demikian , pastikan anda hanya menikmati snek @ makanan yang agak ringan sebelum tidur :)

4. Kuantiti Makanan yang kecil
Amalkannya sewaktu berbuka dan terus mengerjakan sembahyang Maghrib. Selesai sembahyang Maghrib , barulah makan malam :)

5. Amalan bangun sahur
Bangun sahur mengelakkan kita berasa terlalu lapar pada waktu siang hari. Rasa lapar yang keterlaluan boleh mendorong kita makan malam dengan kuantiti yang banyak ketika berbuka.

6. Awasi cabaran musim raya
Amalan sepanjang bulan Ramadhan pasti akan menjadi sia-sia jika kita bersikap gelojoh pada Hari Raya. Andainya tidak mampu mengelakkan "godaan " rendang , ketupat & lain-lain makanan yang berkalori tinggi , makanlah tetapi hadkan pengambilannya :) hee~


p/s : Haa , itu dia 6 tips yang boleh Lyssa share dekat korang . Tapi , Lyssa tak nakk kurus ! Lyssa nak gemokk ! :) Ada takk tips nak bagi gomokkx ?? =)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

31 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
August 18, 2011 at 10:15 AM delete

waah ! sgt brguna lyssa :) hehe . btol tuh lyssa kena gem0x sbb lyssa skg nh kecik :)

avatar
farah hanim
AUTHOR
August 18, 2011 at 10:17 AM delete

lyssa the motivatitor la skrg
hehe ^^

avatar
August 18, 2011 at 10:34 AM delete

lisa nak gemok? meh nak Bluetooth lemak org kat lisa nak? hik3~

avatar
diana
AUTHOR
August 18, 2011 at 10:56 AM delete

terima kasih...
lepas ni nak langsing mcm kerengga
harapnya..
heheheh

avatar
August 18, 2011 at 11:02 AM delete

dah makan tidur je lyssa ...
erin ni kurus tapi punggung besar sikit .. mcm mna tah nak kecik kan sedis laaa

avatar
August 18, 2011 at 11:04 AM delete

@N'epyfiQah aLzikry

haaa. tahu takk pe !Nak gemokk.. Nak gemokk !! :)

avatar
August 18, 2011 at 11:04 AM delete

@farah hanim

hahhaa . sekali - sekali , apa salahnya kann ? :)

avatar
August 18, 2011 at 11:05 AM delete

@diana

HAHAA . .Macam kerengga .? Boleh kalau amalkan tips diatas.. hehe :))

avatar
August 18, 2011 at 11:44 AM delete

ahha ! mkn bnyak je lh lyssa :) tpi kecik pon comeii apa .

avatar
August 18, 2011 at 11:45 AM delete

mkn bnyak je lh lyssa :) tpi if kecik pon comeii pa .

avatar
August 18, 2011 at 12:37 PM delete

dear..kalo nak gemok kan..u terbalik kan semua tips u kt atas tu..sume yg jangan..jd boleyh..konpem leyh naik berat lah..hikhik..

avatar
AnAk dEneSor
AUTHOR
August 18, 2011 at 1:11 PM delete

ske ayat last..hihiawasi cabaran raya..yeay

avatar
August 18, 2011 at 1:21 PM delete

tips berguna nie. hehe. thanks:)

avatar
syieqa mieka
AUTHOR
August 18, 2011 at 1:45 PM delete

tips berguna . tapi kan syieqa ni mmg jenis badan yang susah nak susut . penat . pernah tu makan dalam kuantiti yang sikit pong berat tak turun2 . hahaha

avatar
Nizam Ijam
AUTHOR
August 18, 2011 at 2:12 PM delete

saya naik badan masa pose..hehe

avatar
NoRfArAhiN
AUTHOR
August 18, 2011 at 2:23 PM delete

okeh lyssa. kita same. xnak langsing. nak gemok.hehe. BMI xnormal la..org asyik kate i mcm budak sekolah. haissh =__="

avatar
August 18, 2011 at 2:57 PM delete

btol2 saya nk gemuk gak !
x mau kurus , gemuk mcm doraemon ok gak , montel je bulat2 haha :)

avatar
August 18, 2011 at 4:56 PM delete

nak gemok?? makan vitamin b complex... gerenti gemok mcm zaa.. hehe

avatar
kaizen
AUTHOR
August 18, 2011 at 6:51 PM delete

time raye la bese org lupe nk kawal makan hehehe

avatar
ZameyChamey
AUTHOR
September 6, 2011 at 7:26 PM delete

semaaddd arh kak! haha.. tpi sy bace bulan pose. haiyoo.. tpe.. pose sunat sye try.. yehheee,, thanx!! XD.

avatar
December 1, 2011 at 5:29 PM delete

bleyh jaa klo sis nx gmok .tips yg sis bgy kt ats tuhh , sis songsang kann . haa . mkn mlm kol 12 keats ctyap awy . haha .

avatar
Aisyah
AUTHOR
December 9, 2011 at 2:26 PM delete

klauu bukan bulan puasee takdee ke?

avatar
aiman syahmi
AUTHOR
December 13, 2011 at 2:57 AM delete

1 hingga 5 tu okey tp yg 6 tu suspicious sket ...hhhehe klau bukan bulan poser plak nak diet mcm new .

avatar
Yui Bieyna
AUTHOR
July 22, 2012 at 11:31 AM delete

Izinkan Yui copy boleh x Lyssa?

avatar
Yeen Ramli
AUTHOR
July 5, 2014 at 4:05 PM delete

Chaiyok chaiyok! nak ilang 4 kilo je lagi Bulan Puase ni :)

avatar
September 4, 2015 at 10:37 AM delete

jom kite suma jadi kuruss mcm kak lyssa. hehehee

avatar

Google+ Followers