Tutorial : Cara Buat Background Pada Kotak Komen

Gadis Kidal Berceloteh...
10/15/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Hii . Okeyy ... Korang hari ni , Lyssa nak buat tutorial pasal cara macam mana nak buat background pada kotak comment korang . Tapi , sorry lah . Tutorial kali ni , ada kaitan dengan TUTORIAL YANG INI tau . Korang punya komen terpaksa ada scroll box . Tak pe kan ? HEHE . Tak pe lah . cantik apa ! Macam komen box Lyssa ni :DD


 


Sweet je kan ? Perempuan boleh , lelaki pun kalau nak , boleh jugak ikot tutorial ini . JOM :


1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template . 


2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

<b:includable id='comments' var='post'>


3. Ada jumpa ? Kalau tak de tu , sorry sangat .. Takut tak sama template pulak kan ?
Oke . bagi yang jumpa , korang copy kod ini :


<div class='comments' id='comments' style='overflow:auto; width:auto; height:300px; border:3px dotted #FF66CC; border-radius: 30px 30px 30px 30px; background:#FFEEFD;'>

4. Paste bi bawah kod yang korang carikan itu .

*Warna biru : kod untuk warna border
*Warna merah : kod untuk warna backgruond


5. Korang PREVIEW dulu . Kalau tak de error , korang terus SAVE .

6. Kalau nak check ada jadi ke tak , lepas SAVE . Korang bukak entry korang . Tengok bahagian commnet okey ?


=Selamat Mencuba=


* Tutorial ini takkan jadi pada homepage ye . Kena buka entry dulu ye :)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

84 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
December 15, 2011 at 3:19 PM delete

macam mana nak buat awak , tekna sini untuk comment ! tu ?

avatar
Mirza Afiqah
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:20 PM delete

TUTORIAL YG SANGAT BERGUNA..TQ KAK LYSSA...

avatar
December 15, 2011 at 3:20 PM delete

lyysa tlg add akk kt fb nor indah (nia) nk tnya blog akk xde bile tukar url co.cc....nk cite pnjg...plis lyssa...

avatar
GadiZ SemasA
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:22 PM delete

trimas akak!menjadi!tq sesangatt ~

avatar
Ina Amyza
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:23 PM delete

Thanks Kak Lyssa . Menjadi ^_^

avatar
pUterI sEsat
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:24 PM delete

waa thankxx kak lyssa :))

avatar
December 15, 2011 at 3:24 PM delete

Suker sgt tuto ni :D
Luv kak lyssa >_<

Kalau kita tak buat comment scroll tu pon bley guna jugak tuto ni ?
Paham tak ? hehe

avatar
fyka shafie
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:24 PM delete

macam best je. nak try la. hehe

avatar
Ina Amyza
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:26 PM delete

Nape tak menjadi ? Tapi , Ina jumpa kod tu :(

avatar
December 15, 2011 at 3:26 PM delete

akak LYssa..kalau wat tutorial comment scrollbar ..nak kene pdm ke kod tu??yg tuto ni ganti??

avatar
Me !
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:27 PM delete

Kak Lyssa mcm mne nak tkar blogskin ?
Dh lupaa lohh . Lme xbuat . He ~

avatar
December 15, 2011 at 3:28 PM delete

ohsem ar...mmg nak tau tuto ni...haha...<--bangga org 1st comment

avatar
myra azraff
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:33 PM delete

NICE TUTO.akan cuba.trima kasih :D

avatar
Lailatul
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:35 PM delete

Akak cam ne nk ltk icon kt menu tab? this tutorial amat bergune.. tpi saye tertunggu bile kak Lyssa nk kuarkn tuto psl icon menu tab..

avatar
December 15, 2011 at 3:35 PM delete

malas nak wat kalau kod dtg tanpa diundang:

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "
".(bla-bla)

avatar
Syaza Afiqah
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:36 PM delete

owh...yg perkataan
'Awak,Tekan Sini Untuk Comment' tu ke?

avatar
hanna
AUTHOR
December 15, 2011 at 3:49 PM delete

Tutorial yang sangat berguna . lyssa mcm mane nak cari url image iklan churp2 mcm yang awak punya kat ats tu ?

avatar
Mr.Kecik
AUTHOR
December 15, 2011 at 4:18 PM delete

Akak Lyssa . kalau guna untuk tutorial template boleh tak ?

avatar
December 15, 2011 at 4:24 PM delete

nk tanye la kak lyssa..k.lyssa pkai denim template ke eh?

avatar
nyotnyot (:
AUTHOR
December 15, 2011 at 5:15 PM delete

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "div" must be terminated by the matching end-tag "
". dia cakap mcmnih kak ? kenapa yerr

avatar
Kuchiki Rukia
AUTHOR
December 15, 2011 at 6:05 PM delete

lyssa....akak try wat y reply here kat kotak komen nih kan asal x kuar pic eh???

avatar
Ziera Ieyah
AUTHOR
December 15, 2011 at 6:42 PM delete

xleh pun cik lyssa..huhu kod tu letak kat bawah nye ke kat kod yg da di highlight tu??wat dua2 pun still xmnjadik..plizz explain dtail..xphm nih.

avatar
December 15, 2011 at 6:56 PM delete

Kak Lyssa mcm mana nk buat shadow tepi border kotak comment tuh...

avatar
December 15, 2011 at 7:04 PM delete

lyssa. dah jadi.. thnks so much ! :)
syg lyssa ! hihii :P

avatar
Keyda.Kidot
AUTHOR
December 15, 2011 at 8:14 PM delete

kqk lyssa.. mcm mne na wat rama2 yng contohnye antara tips ngn tuto tu cntik!

avatar
KizZ
AUTHOR
December 15, 2011 at 8:16 PM delete

Ewah menarik sey!nak try lah jugak nanti..

avatar
aniszmaiza
AUTHOR
December 15, 2011 at 11:54 PM delete

@Kuchiki RukiaAssalamualaikum lyssa, macam mana nak buat kalau edit blog, tekan design je keluar benda ni "We're sorry, but we were unable to complete your request.

When reporting this error to Blogger Support or on the Blogger Help Group, please:

Describe what you were doing when you got this error.
Provide the following error code and additional information.

bX-l4u1mh" boleh tolong tak?

avatar
sAiakEma
AUTHOR
December 16, 2011 at 2:40 PM delete

kk lyssa,,tk jd la..dy kuar ERROR

avatar
Norm SuperB
AUTHOR
December 16, 2011 at 5:14 PM delete

x dapat buat.. error je.. cedihnya...

avatar
dyna
AUTHOR
December 16, 2011 at 9:40 PM delete

x jadi pon Kak Lyssa... Dyna dah tekan preview tapi die ckp ada error. die ckp yg <div tu nak kene ada closing nyer symbol tu..

avatar
December 16, 2011 at 10:29 PM delete

@Amiera Ellysha neyh totur kak lyssa.

http://www.lyssasecret.com/2011/12/tutorial-tukar-perkataan-post-comment.html

avatar
ieyNa AmaNyNa
AUTHOR
December 17, 2011 at 1:52 PM delete

kak lyssa :) ina dh bt tp kan dy naik error... ina dh try bnyk kli dgn tips yg akk bgi tu, but still naik error... knp ea akk ?? bleh tlg x ?

avatar
December 17, 2011 at 10:50 PM delete

x jdi jdi la kak , cmne nk buat ?? die ckap

avatar
nurul afiqah
AUTHOR
December 18, 2011 at 10:18 AM delete

kak kenape sye buat x jdi kak ?
susah laa x phm
sory :D

avatar
Secret Garden
AUTHOR
December 19, 2011 at 1:35 PM delete

akak, kite dah buat beribu-riban kali,, tapi dah menjadi. buatkan boleh?

avatar
Nizza
AUTHOR
December 20, 2011 at 2:24 AM delete

:'( tak jdi.. error

avatar
December 20, 2011 at 6:06 PM delete

npe-lh-kk-tk-bls-komen-kitorng----:(

avatar
ZaNa SaFwAn
AUTHOR
December 20, 2011 at 6:33 PM delete

ni pon x boleh .. kakak pkai template ape kak ? :/

avatar
Siti Syazwani
AUTHOR
December 21, 2011 at 10:49 AM delete

Asal x jd kak lyssa ? Jd error ad larr . sobsobsobsob :'(

avatar
Anis Sabrina
AUTHOR
December 21, 2011 at 4:13 PM delete

Isk..sedihnya,kenapa x boleh SAVE? Kod dah ada , bila nak SAVE .. keluar ERROR pula. Macam mana nak buat kak? Please

avatar
December 22, 2011 at 3:46 AM delete

jadi !! thx kak lyssa ^^
rupenye kene padam kod scroll yg kite penah buat tu dulu kan? hehehe

avatar
tyqa tecik
AUTHOR
December 26, 2011 at 6:20 PM delete

salam lyssa..
kenapa saya buat ,,
bground dye ada kat atas komen..
then komen ada kat bawah ..
bground dak ada bwh komen ..
==

avatar
Anis
AUTHOR
December 27, 2011 at 9:54 PM delete

Kak Lyssa , anis dah cari code semua jumpa ... Cuma ..... Bila nak save tu , error lahh ~ :(

avatar
December 30, 2011 at 1:27 PM delete

Assalam.. lyssa, thanks 4 diz tuto.. sy bwat byk kali tp xjadi2 jgk.. bru td try ag skali, alhamdulillah jd gak lpas dgOdeg2... hehe.. :)

avatar
aini natasya
AUTHOR
January 1, 2012 at 7:18 PM delete

lyssa , aini jumpak code tu tpi nak save takleh , awat ha ?

avatar
Mella :D
AUTHOR
January 4, 2012 at 3:06 PM delete

MCMNa nie kak lyssa ? kod da jmpa . tp error pum bila d save

avatar
cik yuyu
AUTHOR
January 4, 2012 at 4:09 PM delete

lyssa... akak wat jadi... tapi nape border tu kosong.. pasue komen nye turun ke bawah.. x masuk dlm border tu??

avatar
Secret Garden
AUTHOR
January 8, 2012 at 11:59 AM delete

x menjadilah k.lyssa~~ napa eh?

avatar
dyna
AUTHOR
January 8, 2012 at 7:53 PM delete

akak! x jadik lahh... die ckp bende tu not performed well... naper nih? tlg leh x??

avatar
~aihara~
AUTHOR
January 14, 2012 at 9:59 AM delete

knpe saye pye jd error ek???:(

avatar
My Story !
AUTHOR
January 22, 2012 at 1:03 AM delete

kte x pndai gne edit html la akak , msti ade error ;[

avatar
March 22, 2012 at 5:45 PM delete

Kak, dah try berpuluh2 kali, tak jadi jugak TTATT

avatar
Nisha Izlyn
AUTHOR
April 20, 2012 at 10:57 AM delete

x menjadi p0n ?! asal eh ?

avatar
Shah Eira
AUTHOR
May 1, 2012 at 7:38 PM delete

@Ina Amyzatadi kata menjadi .. sama lah x jadi ! kitew

avatar
May 14, 2012 at 3:32 PM delete

kak lyssa .... npe tak jdi un..error la...

avatar
May 23, 2012 at 6:46 PM delete

xjadi pun...error..huhu

avatar
FITRAH JAMIL
AUTHOR
May 31, 2012 at 3:51 PM delete

tak jadi pun kak lyssa

avatar
anis syazwani
AUTHOR
June 6, 2012 at 9:45 PM delete

Error banyaklah, kak!

avatar
inash
AUTHOR
July 2, 2012 at 9:25 AM delete

kak lyssa, macam mana nak cari kod kalau tekan Ctrl+F tak jumpa jugak ??

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
August 15, 2012 at 10:40 PM delete

Assalamualaikum Kak..
Nape background dye kat atas tapi tempat komen dye kat bawah ?
Harap membantu (:

avatar
August 30, 2012 at 9:13 PM delete

Hmmm , Sedihh , Buat x jadiii :( Tolong buatkan blh ? :D

avatar
missz muniey
AUTHOR
September 14, 2012 at 1:28 PM delete

knp lps buat tuh dye kluar cmni tyme preview tuh??

Your template could not be parsed as it is not well-formed.....

avatar
December 2, 2012 at 12:21 AM delete

kak lyssa! tak jumpa ''Design'' . kat mana dah? lama gila tak update :(

avatar
nurul nabilah
AUTHOR
December 7, 2012 at 1:59 PM delete

assalamualaikum .. http://nomilonocoffee.blogspot.com/
ini link blog sy .. sy newbie dlm dunia blogging ni .. mcm mana ye ? kotak comment kat blog sye takde lah .. buntu ni ..

avatar
Hasya Hamdan
AUTHOR
February 11, 2013 at 2:15 PM delete

akak tak jadi..dah gila petala ke lapan dah nie!

avatar
March 31, 2013 at 6:37 AM delete

assalammualaikum kak,saye selalu buat lepastu dia kata, ini salah, itu salah. Kadang2 saya pun rase tension. Tapikan sis, tutorial sis selalu menjadi. Saye nak tanya macam mana nak buat lagu tu tapi kita sorokkan macam kak lyssa buat.

avatar
April 22, 2013 at 9:57 PM delete

salam kak lysa.. sya da cbe da tpy x bleyh pon..

avatar
August 30, 2013 at 8:14 PM delete

kak. kalau nk buat mcm yg akak buat skang ni cmne? lawa la

avatar
August 30, 2013 at 8:16 PM delete

kak kalau nk buat mcm yg akak buat skang ni cmne? lawa la

avatar
tangkoi radi
AUTHOR
January 8, 2015 at 11:30 PM delete

http://peruserpaid.com/?ref=65155

avatar
tangkoi radi
AUTHOR
January 8, 2015 at 11:31 PM delete

http://peruserpaid.com/?ref=65155

avatar

Google+ Followers