Home
tutorial
Tips-Tips

28 March 2012

"Lyssa Edit Dekat Mana Ni?"

Gadis Kidal Berceloteh...
28/03/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Chewaahhh . Merujuk kepada ENTRI INI <<------- Tekan cepat ! Baca komen-komen dalam entri tersebut :) 


Ramai yang tanya :

  "Lyssa Edit Dekat Mana Ni?"


Waa . Sudah ku agak . Ramai yang bertanya dan berkenan dan berminat dan tertarik untuk tahu dekat mana Lyssa edit kan ? huhu . Sabar lah geng . Ada pulak yang melalak dekat shoutbox Lyssa marah kata Lyssa tak reply komen-komen tu , padahal Lyssa suruh komen .
Lekkkk luuuuu . Waa manyak busy lah . Tak reply tak bermakna wa tarak baca lu olang punya komen kan ? hihi . Sabar . 

Sekarang Lyssa akan bagitahu kat mana Lyssa edit ye . Ok . Sebelum tu , kalau korang nak tahu , Lyssa mula guna software ni since Lyssa berumur 16 tahun lagi which is that time in year 2008 . Waaa . Lamaaanye . hihi .

And for your information , software ini merupakan software untuk orang Cina je kot sebab tulisan semua China . HAHA . Lyssa pun masa mula-2 guna tu buat-buat faham bahasa China je tanpa ada orang yang mengajar Lyssa . Sekarang Lyssa nak curahkan ilmu ni pada korang lahh ye . Siapa nak , boleh cuba :)


Ikut je step ni ..

1. Korang pergi ke link ini ----->>  KLIK-KLIK !!! 

2. Nampak tak button hijau macam kat bawah ni ? Haaaa , klik benda tuu ..



3. Then akan keluar satu pop-up suruh SAVE FILE . (bagi pengguna mozilla) Tekan !!

4. Bila dah habis loading tu , double-click pada file xiuxiu tersebut .  

5. Akan keluar pop-up macam ni : TEKAN RUN !


 
 6. Haaa , Lepas tekan RUN , akan terkeluar banyak-banyak bahasa Cina kan ? Korang jangan panik pulak tau ? HAHA  . Ikut je step dia .. Means , korang tekan je button Warna Biru . Maksud dia Next(N) . Agaknya lahh . haha . 

7. Tekan-tekan NEXT sampai akan terkeluar INSTALL (loading.......)

8. Nanti , dekat desktop korang akan ada icon macam ni :

 


9 . Haaa . Double-click kat situ . Akan terkeluar macam ni tauuu :  (KLIK PADA WARNA KUNING TU UNTUK UPLOAD GAMBAR ... )



10. Haa . Bila dah UPLOAD , akan keluar pulak macam ni kan ? 


KLIK UNTUK KELIHATAN LEBIH JELAS !


11 . Kat situ  , Lyssa ada nyatakan kat mana Lyssa edit bagi nampak sempoi tu . haha .
Lyssa ada jugak nyatakan UPLOAD kat mana .... SAVE kat mana .... Paham kan ?

12. Kalau korang dah siap edit  , pergi dekat SAVE tu ... Akan keluar macam ni :




13 . Haa . Kalau nak SAVE , tekan yang Lyssa petakkan hitam tu ye . Selesai ... hehe .
Senangkan ?


p/s : Banyak laaagi benda yang korang tak tahu . Apa kata , korang godek satu persatu benda-benda dalam tuu . Menarik tauu ? HEHE . Lyssa expert dah benda-2 dalam tu . wakkakaka . (Perasan sejekap) . Sekarang diri anda pula nak meng-ekspertkan diri . haha.
 
Pssstt . Konon-konon bajet tahu bahasa cina letewww . Selamat Mencuba . Daa~   

 

86 000 orang Pengomen Terhebat !!:

MR simple said...

hoho...mahu cubalah~~ thanks yup!

qiela domo said...

ooo .. macam tu .. tapi qiela tak nak sebab blog qiela tak femes macam kakak lyssa ..

Nur 'Ain Sofea said...

Alamak aih,cine ke?? Peningnya kepala..BTW,thanx kak Lyssa =)

Annisa Maisyarah said...

Wahh . Hebat Kak Lyssa niy .
Kalau ade bende menarik share kt sini lg yep ! :)

Annisa Maisyarah said...

Wahhh . Series suke ! Hebat kak lyssa niy . Kalau ade lg bende best share lg yup . ;)

TyaZizan ♥ said...

Kite sukee gune bendee nihh ! besttt !! Yeahhh ! :))

Azza Afdzal said...

sama la kita guna yg ini jugak...
best....

dolly sarah said...

bahasa cine ke??kak lyssa fhm??

BeRrY sI cOmeL ^_* -WiNa- said...

hahahahahaha...kak lyssa pown guna xiuxiu..saye pown gune tuh..:D

Atirah ★ said...

Lamanyaa lyssa guna xiuxiu ni kann ? saya baru je taun lepas .. Hehe .

Lyssa Faizureen said...

@MR simple

cubaaa . jangan tak cubaa . muehehe~

Lyssa Faizureen said...

@qiela domo

jgn la , ckp mcm tuu . tak sukee . hmm -.-

Iza Zaty said...

saye nak cuba lahh ~ thx kak lyssa sbb ajar bahasa cina nii ! haha :)

Lyssa Faizureen said...

@Nur 'Ain Sofea

Welcome .;p

Lyssa Faizureen said...

@Annisa Maisyarah

insyaAllah ^_^

Lyssa Faizureen said...

@TyaZizan ♥

Yuppp . Memanggg best ! :D

Lyssa Faizureen said...

@Azza Afdzal

Terbaekkk kan ? hehe .

Lyssa Faizureen said...

@dolly sarah


boleh lah cikit-2~

Lyssa Faizureen said...

@BeRrY sI cOmeL ^_* -WiNa-

yeyyy . sama -~ :P

Lyssa Faizureen said...

@Atirah ★

ehehe :) oke ler tuuu ~

Iza Zaty said...

saye nak cube la ~ thx kak lyssa sbb bagi link dan ajar bahasa cina ni .. hehe :)

Azza Afdzal said...

ya..memang terbaik...especially kalau kita nak kaburkan background gmbr kita n just gambar kita aje yg terang...

MaYa MustWany said...

hihihi macam2 ragam..(posing artis lagi tuh..pieewwiitt)hihihi

mas dulu terkial2 guna format factory dlm bhsa cina.bila dh thu guna ..baru sedar yg mas xtukar dlm english.ceh..

Atin Tory said...

haha dh agak dah >_< kaklyssa edit stu ..
atin pun edit phot kat sini
tp masahnye bahasenye je kt x bole phm >_<

Inz Indah said...

thanks~ nyway,pening jgk ngn cina sne sni ni..hehe adehhh~ =,='

♥ Cik layla ♥ said...

auwww ! same lha kita lyssa . layla pown ad install benda ni tp xpernah pulak cube yg lain tu :)

Hanis Afiqah said...

thnks ! syg lyssa :*

Putri Lagu said...

trimas ye lyssa.. dah lama cari ni.. cari kat 4share tak jumpe..

hahafyza said...

cehh nih kene p kursus bahase cina duluuu . kehkeh ! tengs Lyssa omeyy >.<

Cerita Aku Dan Dia said...

la..sis da gne da bnde ny,,best kn,,mcm2 de..hukhuk!!

Solehah Shamsuddin said...

wahh tekaan mle2 yg salah.hik3 ohh edit kat site chinese,patot la da majalah cina dlm edit pic td =)

beLLa said...

aiya. hebatla lyssa paham bhsa cina. kena blaja dlula bru tau functionnye kan. klw x, edit kt photoscape jela. hehe

NurFiqa said...

Thank you Lyssa :) Nak cuba nak cuba

CintaZulaikha said...

wow...menari, nih..

AmirahSyafiqah ♥ said...

ala~ cina la.. tak paham ^_^

Nur Afiqah Hani said...

thnks for sharing sis :)

firna (: said...

wah menarik lah . tengs share ^__^
terbaek lah k lyssa .

Luqman Hakim said...

Thanks , akak memang baik :)

Oyong Forevers said...

lepas ni .... banyaklah yang serupo ngan cik lyssa come lote ++++ : )

Puteri Nurain ♥ said...

kak lyssa kenapa saya dah edit takleh save ek ? saya tak faham kenapa takleh save sebab dalam bahasa cina. saya bagitahu kak lyssa kot2 kak lyssa ada pengalaman masalah cam saya ni. hope kak lyssa boleh bantu :/

Cik Gadis Pink (Cik Pinky) said...

kak lyssa . Saya na tanya la . Kalo guna Samsung galaxy Tab (mcm kak lyssa punye Tab.) , mcm mne pulak nk download bende alah tu ? ._.

Please! please! Jawab please! ;-)

Pit Kassim said...

nasib baik sy ni tak secomel tuan punya blog..law x dah layan edit2 ni kih3....anyway mcm mn nak buat button comment lisa tu...awk tekan sini utk komen

Norfaiz Nordin said...

Ehem, pantun :

Cincin dalam bahasa inggeris ialah ring,

Terima kasih kerana sharing akk lyssa comel..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

rasa annoying plak sbb tulisan cina~

love.fafa said...

fafa akan try . thanks lyssa .@MR simple

cek katt heroot sitikhadijahnajihah said...

kak lyssa..time kaseh bnyak3...dh lma katt cri program mcm nie..walaupn x fhm bhsa cina..tp wt3 pham ;h...hehehe

hana said...

wah..
bahasa cina lak tu..
menarik tol
=D

Cik Isya said...

sys , cme ble gne time online je ea ?

Aien Shitobi said...

Woww kak lyssa . Same lol xD cuma kak lyssa awal setahun guna xiuxiu nim . XD tak aci sungguh :P

Mohd Ridwan said...

dah downloada akak comel...! :)

nur_za said...

ala..buat2 je la paham kan..hehe

SHaRfynaRz SHaRfniE said...

huhu , mcm nak belajar bhasa cina lar pula

cik zera said...

Nama sofware ni ialah XIUXIU,. Sekarang memang dah femes dah ^^

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

wo..bahasa cina..kejap..otak kena bagi betul dulu baru boleh buat..thx 4 the info kak lyssa..=)

zeyeyey said...

Untunglah pandai baca bahasa cina .
Hahaha . Zeyy masih tak pandai baca bahasa cina even kecik kecik dulu tadika cina kat TSI tuh :')

Teenager Housemaid said...

alamak..lyssa pandai cakap cina ke?
hehehe
*tiba2 lari topik..:p*

Tqah-Ngegeh said...

saya dah install XIUXIU nie tpi bila dah siap laptop trus tukar ke bhasa cina ~ alahai ..

kaammeeyy said...

kitew pown dh lama guna software nie...hehehehe...kwn kitew yg ajr...pandai godem...bnyak lah ilmu yg akn dpt kt c2...kalau x paham....jgn lupa translate d goggle translate ye...=)

Puteri Izyan said...

Akk !! hari itu izyan download terus computer lembab semacam =="

Nurul Hani said...

Akak...nak download bendealah tuhh mmg lame ea????:)

deyLa aenieLLa said...

thanx kak lyssa , .
drpd x twu bhsa cina , tr0z twu da :D

steffany daph said...

semacam best! nanti2 nak try. info yg guna ni kak lysaa. hoho, sharing is caring. :D

Ierah said...

bile saye dahh install XIUXIU nie..pastu berubah semua jadi bahasa cina..macam mane nie..?pelek dahh..

Nurul Khaleeda said...

Kak Lyssa npe destop sy jdi rosak semua bertukar jdi bahasa cina , camna ni kak lyssa ?

sha-finaz said...

kak lyssa,sy dh install software tu tp lps je install software tu ,,,semua tulisan kt laptop sy jd tulisan cina..mcm mn,,,blh tlg x kak lyssa?

!~ Dolly Auliya ~! said...

xie xie lyssa ! wo hen ai... dh download, nak try mengEXPERTkan diri... huhuhu ^^

!~ Dolly Auliya ~! said...

xie xie lyssa... wo si huan ! *baru betol ayt ni* hehehe... nk try ! nak mengEXPERTkan diri... thanks :)))

NrezzahKamalia said...

tak boleh delete balik la kak lyssa.desktop saya dah lain :(

NEL said...

Kak lyssa rasenye link yang ni bile di download automatik akan terdownload benda lain yang akan ubah dekstop jadi tulisan cina .. Bile dekstop saya jadi macam tu saya google memang ada orang yng dah kena macam ni and masuk virus sekali . Nak uninstall pun tak boleh sebab tak paham and tak leh copy tulisan .. Harap kak lyssa dapat buat something seblum ramai lagi yng kena

Boni JLL3 said...

OMG.. bahasa cina?? hahaha.. kalau Bahasa Omputih pun tak paham, inikan pulak Bahasa Cina..hehehe

hairyeda said...

mmg best la guna software ni.. thanks lyssa. http://hairyedaherman.blogspot.com/2012/03/testing.html ada gmbr yg saya edit guna software ni :)

Nurul Khaleeda said...

Kak lyssa tolong sy, npe destop sy jdi camni http://1.bp.blogspot.com/-NfLXAIsf3Dg/T3QUGQmLWLI/AAAAAAAAAjc/ekkOS7OCPoI/s1600/Untitled.png , kak lyssa tolong lha tengok , nk buad camna ni kak ?

bleedrose said...

oo..sy ngt lyssa edit photoshop ke..hehe..nc edit..
sy start guna da 2 taun..hehe..ape pn thx ye lyssa kongsi rahsia edit nie..

sha-finaz said...
This comment has been removed by the author.
sha-finaz said...

@Nurul Khaleeda
sama mcm sy....destop sy jd mcm tue gak

Cik Isya said...

@Tqah-Ngegeh sama la , terus delete software tu..takut lak ade virus ke

sue ky :) said...

lyssa, hope u can help us how to uninstall software tu. semua dah bertukar cm altraman. thanks lyssa :)

// Aida Rarra said...

@Nurul Khaleeda saya punya pon jdi mcm tuh.Naseb baek abg sya ada. Dia sempat tukarkan.Abg sya trus buang benda tuh.Cuba tnya kak lyssa mcm mna nak buang bnda tuh.Maybe boleh tnya dekat cbox ataupun fb dia..

Ouhh Allyaa said...

Sye da upload :) tp , xpaham la bahasa cina . Hewhew :D btw , thanks kakak .

Nur Mahirah Rosli said...

assalamualaikum..
nice ! sy suka la software tuu... :)
trima kasih kak Lyssa :))

Izz_Zaty said...

Sofie pon edit dekat tu gak. Best enn edit kat ctuh. HEHE. Boleh buat macam-2. Kasi putih muka, ilangkan jerawat n manymore! Kena pandai ah paham-2 sendiri kan Kak Lyssa. Huhuk -,-

ain soofiyah said...

kamsahamnida..=D

Azieda Dayana said...

Thanks K.Lyssa ! Yana dah pandai buat ! thx kak :D

Azieda Dayana said...

Thanks K.Lyssa ! Yana dah pandai buat semuanya... buat buat pandai bahasa cina dh pandai ... hihihi

fyfynaa said...

hyee,, kwn2 sayee rmai yg daa try ambik pic editor ni, tp laptop dieorang semua jd bahasa cine. mcm mne ekk.

ira conan said...

tapi kan kak Lyssa , nanti dia keluar kotak biru tuh. nanti nak buat macam mana pulak? Fenin fenin -.- dia tak keluar dekat desktop pun. acano tuh?