Home
tutorial
Tips-Tips

29 March 2012

Tutorial : Cara Buat Header Gambar Sendiri (Transparent)

Gadis Kidal Berceloteh...
29/03/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Lyssa tahu ramai yang teringin nak kan header tertempek muka sendiri besaq kedabaq kan ? Uhm . Tanpa membuang masa , Lyssa akan terus ajar korang macam mana nak buat header ada gambar sendiri ye . Banyak sangat step ni .. sampai Lyssa pun abis pening kepala nak ajaq korang  . Waaa :'( 


Tengok lah , korang paham ke takk . Kalau tak paham , sorry ! >.<



1. Buka Adobe Photoshop korang sekarang . Bagi yang tak de lagi , boleh DOWNLOAD SINI !

2. Dah kan ? Ok . Sekarang Tekan FILE > OPEN > Cari gambar korang untuk header

3. Bila dah cari , tengok contoh bawah ni . Tengok bahagian tool korang tu . Ada tak macam Lyssa anak panah suruh klik tu . (Quick Selection Tool)


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

4. Dah buat macam Lyssa suruh kan ke ? Klik pada gambar . Garisan putus-putus tu , jangan bagi kena gambar korang . Kalau dah termasuk dalam kawasan gambar korang tu , korang guna pulak yang Lyssa bulatkan tu ... Just guna dua tu je untuk kemas kan . Sudahhh ?

5. Sekarang , korang pergi tekan SELECT > INVERSE . Macam gambar kat bawah ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


6. Dan akan jadi macam ni . Garisan berada di luar gambar :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

7. Sekarang masa untuk korang copy gambar tersebut . Ikut step macam kat bawah ni . Tekan EDIT > COPY :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


8. Ok  . Now ? Tekan FILE > NEW dan fill in width , height dan tetapkan kepada transparent!

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

**Width dan height mengikut kesesuaian size blog korang :)


9. Bila dah KLIK ok , akan keluar macam ni . Korang tekan ZOOM TOOL dan tetapkan kepada Fit Screen atau Actual Picture . Mengikut keselesaan korang untuk edit :) .


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


10 . Lepas dah rasa selesa nak edit , kembali tekan (MOVE TOOL) . Lepas korang tekan Move Tool tu , akan ada perkataan ini (Show Transform Controls) kat area atas sekali . Tick kotak kecik tu .. Macam ni :

 


11. Tengok dekat gambar korang ada garis putus-2 kan ? Ok . Korang boleh gerak-2 kan untuk jadi lebih kecil org besarkan sedikit . Lepas dah rasa ok , tekan je ENTER :)

12. Ok . Sekarang , Lyssa nak ajarkan , macam mana nak masukkan shape warna putih untuk dirapatkan dengan header nanti . Tengok ni . 


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


13. Macam mana Lyssa buat tu ? Lyssa hanya pilih Rectengle Tool pick warna putih atau warna mengikut content blog korang dan hanya jadikan petak macam tu . Ini penting .. make sure petak warna putih tu , korang buat bagi kotak-2 transparent (background) tu tidak kelihatan :)

14. Sekarang masa nya pulak macam mana nak letak tulisan . Senang je . Ikut step ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


15. Then , taip lah apa yang korang suka kan . Nama ke  , kata-kata ke . Ikut sukalah kan . hahaha . Lepas dah taip tu , korang KLIK MOVE TOOL :)

16. Macam mana nak nampa kelihatan cantik dah timbul tulisan tu , korang tengok layers tulisan tu , macam sebelah kanan photoshop Lyssa ni . 

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


17 . Klik pada (ADD A LAYER STYLE) macam yang Lyssa tunjukkan tu :) Then korang boleh pilih mana yang lebih cantik . Kalau nak timbulkan nampak lebih jelas tulisan tu , gunalah STROKE warna hitam :) Macam header Lyssa ni . muehehe~

18. Ok . Kalau korang nak tambah apa-2 lagi , korang tambahlah ye . Godek-2 korang punya photoshop tu kasi pandai :) Lyssa hanya ajar basic macam ni je dulu :)

19. Sekarang masa nak SAVE pulak . Korang tekan FILE > SAVE AS ...

20 . Haaa . SAVE AS PNG . Macam contoh bawah ni ...

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

 
21. Tekan SAVE . Haaa . Sekarang header korang dah transparent . Yeahh . Bolehlah UPLOAD masuk dalam blog korang sekarang . 


=SELAMAT MENCUBA=


Fuhhh . Alhamdulillah . Akhirnya habis jugak buat tutorial ni . Waaa . Pening dah otak . hihi . Harap korang paham lah apa yang Lyssa merepek kat atas ni . muehehe .. Kalau dah jadi , tolong bagitau ye :)

p/s: Sakit dah sendi-sendi leher ni :(
 

192 000 orang Pengomen Terhebat !!:

SHaRfynaRz SHaRfniE said...

Faham cikgu , hehehe =)

Nur Syafinas said...

alah .~
dari dulu dok donlod software nih .,
tapi trak boleh nak bukak ..
sedih .~

Ummi Shaheira said...

Thankss kak .. Lyssa .. yg 0mey l0tey !! .. jadi :P ..

Fatin Shahira said...

wah! dh tau2... thanks kak lyssa.. muahh ckit ^_^

uncHa said...

Terbaekkk la :)

Pinky Aina said...

Caiyookkkkkkk.. Lama dh nk.. terimak

Pinky Aina said...
This comment has been removed by the author.
Pinky Aina said...
This comment has been removed by the author.
fateyn husna said...

kak lyssa...mcm mne nk buad header jd mcm kak lyssa punya tuh...yg nmpk mcm kak lyssa duduk tuhh...urmm...
pleasee buad tuto..hehe

Cik Kay Jue said...

lyssa macam mana nak letak header kat depan content macam lyssa.. ckj nyer kalau rapatkan header dengan content header jadi kat belakng content.. huhu

E Ja said...

da lama da cri tutorial nak wat gni tp x jmpa2.thanks Lyssa ^^

Tengku Laurel Adamila said...

whaha! nak try lar. thanks kak Lyssa ! >,<

Alia Najiehah said...

waaaaaaa ! nak try lhaa apa yang Cikgu Lyssa ajar niyy ;)

Lyssa Faizureen said...

@fateyn husna

Waaaa . Sedihnyer , ikot je lahh , tutorial kat atas ni :(

Mimi Suraya said...

heee~ bru request dekat shoutbox tadi :) thankyou lyssa

Lyssa Faizureen said...

@Cik Kay Jue

sama je mcm tutorial ni , just ubah kat dan drag shape rectangle tu ke belakang ...

Atirah ★ said...

Nice tuto . <3
Dari td dukk tnggu entry trbru lyssa . Lama punya lah lama tunggu lyssa buat entry trbru . Ye la kann , xsah klau sehari xbce entry lyssa . Makin lama makin rindu kt lyssa . ;')

Cik Yaya said...

akak,boleh ke buat header sendiri pakai PAINT ?

steffany daph said...

sangat cantik! nice job lysaa. tpi malang, huhu. sya dah takpkai lagi adobe tu. complicated sngt. bila tak pakai lagi, nak download balik pula. well, try2 nanti lah. btw, nice! :D

Lyssa Faizureen said...

@Cik Yaya

paint tak sure . kalau tak silap , tk elok lah guna paint . tk boleh crop gambar~~

Lyssa Faizureen said...

@steffany daph


hehh . nanti-2 try lah ye :P

luqman zakaria said...

nak try tp software tuh plk tade!!huhu~

hahafyza said...

huahuaa ~ dah bnyk kali download photoshop tuhh , tak boleh jerkk ! haihh lappy-2 . T_T !

pandaii kak Lyssa nihh :D

Nurain Syuhada said...

xde ke natang yg boleh wat semua ni tanpa download ?

Nur Fazrina Hadi said...

lyssa , lepas step ke8 tu kan, kenapa gambar sy tak keluar pun :( sedihh....

Nur Fazrina Hadi said...

lyssa kenape lepas step ke8 tu gambar saye takde kuar mcm gambar lyssa tu ye ?

cik comey said...

alah..lmbt skit jer lyssa bg tutorial...br jer petang td cik comey 3jam mengadap laptop nk buat header..Bila bc tuto lyssa,xla susah sgt pun..xpe2..nnt next time cik comey cuba camni plak..Tq yea dik Lyssa... =)

Jobless Girl said...

Salam, thanks for sharing.

NAL said...

thanks lyssa..nice

Nysa Lee said...

yeeahh .menjadikk . tapi tal lawa mane nisa buat .hahaha.terima kasih :)

Boni JLL3 said...

thanks 4 the sharing Lyssa :)

Princess Syazliyana said...

utk photoscape tk de ke kak lyssa? huhu~ kene download dulu le nie

niedaida said...

tq kak lyssa

Ida Roslan said...

terima kak lyssa, nanti ada msa pasti akan buat =).

RyryPunyaStory said...

wahhh,panjang sungguh step dier..haih,but thanx yer sys..going to try my bestest..hihik

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

Thanks lyssa for tuto..^_^

AzRi AtHiRaH said...

wah.,terbaek tuto ni.,hehe,.thanx 4 sharing k.lyssa^^

Yana Roslan II said...

kak lyssa, mcm mane nak buat banner yang bergerak? terima kaseh. :)

Nur Kiasatina ^_^ said...

hehe. comel2 .

Anaa Michy said...

kak lyssa. Mcmna nk dwnload photoshop? kena dwnload dlm cd ke hape?

SunnyFunny said...

wahh .

rumit gaxx eaa ?

pandai kak lyssa wutt tutorial .

:)

IqlylHanany said...

Assalamualaikum,

Akak,saya nak tanya..
Akak punya gambar tuu berapa height x width dia ? Sebab bila saya buad, gamba dia jd besar...
Please help me!

Natasya Naslin said...

photoshopCS4Portable.zip
1 hours left


heheheh >_<"
tenkiu 4 de tuto !

nadia arshad said...

dah jadi tapi mcm mane nk letak dlm blog?????

dyabunga said...

senang lah plak tgk tutorial ni.. ingtkan susah..

chibi aisyah-chan said...

dah try dah tp sampai step 9 x kluar gmbar mcm lyssa pown.knapew??salah kat maner ekk??

chibi aisyah-chan said...

boleh buat dah cuma bila sampai step 9 kn dyew x kluar pown gmbar mcm lyssa pnya.knapew ekk??agk2x sy silap kt maner??!!

Dura Vanilla said...

thanks sgt2... wwaaaahhh excited glerr... hehe tq.. ^^

MaYa MustWany said...

guna photoshp mmg xmerasa la mas.huhuhu

Norasyimah Saifullah said...

HUU du boleh bt header lam blog saya hehe

Nur Ayeen said...

@Lyssa Faizureen oo..tenkiu kak..

hazirah said...

alhamdulillah da jadik da cg. thanks bebanyakk

Afiqa Oky said...

Photoshop Cs berapa ni?? :))

Aqila Arshad said...

kak lyssa,saye nak gune gambar korean cartoon untuk header tp x bole nk jadikan gambar mcm step 9..die x kluar..cmne ek?

EYJA MASLIZA said...

teruja msa first time try ni . menjadi pulak . haha :)D suka ! suka ! suka ! thank you so much sayang :')

✿ Fiena Saffaruan ✿ said...

Selain menggunakan photoshop ?

ira natasha said...

kak lyssa bleh x tlog wat kn header untk sy .. sy ta reti lh .. bru nk blajr .. g pon nk dowloud photoshop lmbat lh .. tlong ekk kak

schaz's_fullwifsecret said...

sakit jgak sendi2 nieyh...

Solehah Razali said...

Salam Lyssa, sya try buat tapi gambar tak keluar pon. Nape ye?

niNA aDELise said...

kak lyssa..knape lepas step no 8 tu gmba tak kluar pun..
penat sye download photoshop tu..
sedih la kak lyssa..tlong boleh??

LOVE U said...

kak lyssa susauh la nk download photoshop ni . .

sepet said...

da berkali try buat . tapi still tak menjadi :(

Yanie Gendutt said...

step 9 , tak keluar gambar punn . camna ni ? banyak kali dah tryyy :'(

fir'daus said...

dah tau dh nak buat cam n.thank kak lisa:)

fir'daus said...

thank kak lisa:)

GreenSejukhati.com said...

salam lyysa..dh try byk kali, dh ikut step sbetul2nye dh..step by step menjadi..tp kena kat step 9, dh mati dh..gmbar tak kluar..knapa ??

aliah =) said...

kak lyssa,, camne kite nk delete blog ek?

Maisarah Izenswee said...

kak lyssa sy dah buat .Mmng menjadi lah :)

sARaH WataRevER said...

Dekat photoscape boleh buat transparent tak ?

Budak Comot said...

sye setuju dengan Green . Help us !

man luqman cool boy said...

lpas step 9 tuh....kuar gmbr ksong kn...korang pste gmbr yg copy td..tkn edit phtu paste...lyssa tertinggl stu step

man luqman cool boy said...

lpas step 9 tuh....kuar gmbr ksong kn...korang pste gmbr yg copy td..tkn edit phtu paste...lyssa tertinggl stu step

Mieza (Cha) said...

Pemurah ilmu la cik Lyssa ni... akak dh mencuba buat & telah BERJAYA!! yeayy.. thanks a lot ya Lyssa...

Aina Mansor said...

dah siap tapi kenapa tak transparent pun bila letak dlm blog ? huaaaa :(

fArHaNa said...

kenapa pastekan gamba x keluar... hwaaaaaa

Chinta_City said...

dah jadi...thaknz sgt2 kak lyssa !! :)

Chinta_City said...

blog sya dah di tempek dgn muke sya yg cute.. ahaha..
perasan skjp..:p.. terjah2 lah blog saya nnt keyh..:) salam!

Syafiq Ajis said...

Good ! Good ! Good ! Sy bru lg berblog.. minx tunjuk ajar ea.. ni blog sy http://manokelpase.blogspot.com/

liyianafarzana said...

salam akak , nak tanya ni.knp nak buat step ke-3 tak boleh ?

liyianafarzana said...

salam kak lyssa . kenapa gambar bila dah paste besar ? macam mana nak kecikkkan ?

infiniteyeol said...

akak ..mcm mane nak tahu saiz blog ?

sazrinhazid said...

Kak , saya pnya Adobe Photoshop 7.0 ... Takde Quick Selection Tools punn ?

Nur Athirah said...

askum, kak lyssa... boleh x kak lyssa buat tutorial cara hilangkan perkataan pada sesuatu gambar? harap kak lyssa boleh bantu saya...

Fathiah Hidayah said...

Kak Lyssa,boleh ke guna adobe photoshop CS6 untuk nak buat header??tq

Fathiah Hidayah said...

Kak Lyssa,saya teteap x faham...and x reti

♥~Layyinul Harrir~♥ said...

sya buad ,, x jadi .. npe pic ttap akan hilang ??

together with me said...

saye da pndai wat header transparent nih.. thanks tunjuk ajarnye :)

Nur Syazwani said...

kak , tak jadik punn

Sofea Nadira said...

mcam mna nk upload ke log kak lissa ? ;)

Nurul Hanis said...

kak lyssa .. mmm .. saya tak ade lah photoshop .. bole tak akak buat tuto mcm ni tapi menggunakan picasa ??? hehe :) sori kalau bnyk tanya .

Iwani Irdina said...

akak lyssa..!macam mana nak besarkan tulisan ek??:)

Sofea Azila said...

Thanks Lyssa. dah lama mencuba akhirnya dapat juga.

aMiRa ShAzLyAnA said...

Thanks Sys Lyssa . Dah jdy da

Miss Danbo Heart said...

Akak ,macam mana nak bagi ada background ?

eyfa syaqiara arnasir said...

daa buat , but xleyhh save kenape ekk kak lyssa ?? ^_^
anyway thank for the tutorial .

Fara Lington said...

kak lysaa kenapa gambar saya tak keluar macam akak lysaa .tolongg laa kak :(

Dyana Farra said...

Kak lysaa saya x boleh save ke PNG . :(

Azizi San said...

mcm mn nk bg die garis ngam2 kat pic?asyik lari2 je lah..plisss adek...tlg abg...

sitimastanana said...

k.lyssa tau tak camne nak remove vocal dlm lagu?...nak music je

Puteri Shazila said...

Dah jadi !!~~ hoaaaaaaaaaaaa super duper excited...kalau rajin pi la jenguk2 ye saya yg baru belajar ni =) ...

*cuma wording tu blkg dia box tak jadi transparent..huhuhu

http://oohleisure.blogspot.com/

Puteri Shazila said...

yehaa...dgn usaha yg gigih di pagi hari...berjaya juga transparent kan.. =) thanks a lot lyssa..!!~ sgt2 membantu...utk first timer mcm ila =)

Irsalina Malik said...

kak lyssa , macam mana na letak header ni ke dalam blog ? please tell as fast as you can . thank you :D

ieta sahar said...

lyssa.. macam mana nak letak gambr di jd header dlm blog ?? sy xdpt nak upload la.. please help me ..tQ:)

Sii Polkadot said...

Salam akak lyssa , teringin laa nak wat header yg mcm akak punya tapi tak tau nak wat . tolong boleh ?

yaya sofya said...

dh wat bnyk kali tp x jd pown...
pic er x kuar2 pon... camne ek??

Fida Fidot (; said...

lyssa.. knp lepas copy tak kelua pun gambar mcm step 9 ? ://

Fatin Idayu said...

xjd la..xley nak tulis npe yer??pless rply di shoutbox..

Aiqa Zulaikha said...

lepas step ke 9 tak jd mcm kal lyssa punye pon ..knpe eak ?

ELFSpirit said...

kak,dh jadik..tenkiu :D

sheira ariff said...

dah elok2 edit . xleh save laa.. bila tgk kat folder xde pon . tp mmg dah save . byk kali buat pon takmo jugak . alahaiii

Pinky Aina said...

Kak lysa mmg comel .

chiyoko comei said...

tq lyssa...da jadik pown pas lbh sepuluh kali mencube..hehehe..usaha tangga kejayaan..tq lyssa.. ^_^

Call me Pykaa said...

akak lysa , sedih tak jadi . dah bnyk kali download tpy tetap tak jadi :(
kalau guna photoscape tak boleh ke ?

aini wawa said...

kaka lisa , kn da wt width kn , pastuhh tkn ok die xkuar pic tuhh pun :3 plss tlong

aDaNi isMaiL said...

tq kak lisa.done tengok la blog kite
http://kelipkelipsiang.blogspot.com

Plug Mapuh said...

salam..kenape gmbr sy xcenter??
runsing2,haha

Amalia Ibarahim said...

Hai kak lysaa , saya dah download photoshop tpi takleh camne ek?

blueberry chocolate said...

salam kak lisa , aien da buat . tapy macam mane nak upload n kat mane ?

_3N_ said...

kak lisa, saya dapat buat sampai step 8 je. step 9 dan seterusnya tak dapat. sebab tak faham yg zoom tool dan move tool. lagi satu tak jumpe move tool. harap akak boleh bantu :)

pa'in lerr.. said...

kak lisa!thanx sangat2..dapat gak saya wat header sendiri..hehe..
kamsahamnida<3

pa'in lerr.. said...

kak lisa!thanx sangat2!tutorial ni mmg best!

my story morie history said...

akak knpea yerah bile kita tekan yg new uh then da edit-2 ap yg patut ia taa keluar gmbr but keluar kosong jerp, ?

Imratul Natasha said...

i am new at blogging . so ratul pergi blog akak n semua tutorial yg ratul nak semua tersedia oleh akak lyssa .. thanks for the tuto kak .. blog tuto kakak mmng banyak membantu .. nak follow laa hehe

Azi Har said...

Da download, da extract tapi bile klik kat Photoshop tu x kuar ape2 pon. Knape ye?

Bosan ! :P said...

Oh no ! I can't do this ? Taleh jadi ! Hahaha ! :D Uhuhuhuhu... Sedeyh !

Afiq Shiful said...

Thanks kak lyssa,dah jadi.Dah lame carik photoshop,thanks kak.

Jesica정수연MeMiy said...

ade x tutorial buat kotak garisan tu mcm kak lyssa tu

Jesica정수연MeMiy said...

ade tak tutorial yg garisan kotak2 tu mcm kak lyssa

MaiRa said...

thanks 4 share...

piNky_dOkie said...

hye kak lyssa . hm . knp tak menjadi eyy ? dari tadi lg sy duk ngadap laptop nihh smpai habes beteri kakak . but still tak jadi-II jugak . hm . cdeyy . knp tak nampak gambar pum eyy ?

Larra Nizam said...

lyssa, tq for the tutorial..
finally jadik jugak.. hehe.. thanx again :)

Larra Nizam said...

lyssa, tq for the tutorial..
finally jadik jugak.. hehe.. thanx again :)

bloginfo said...

cam ni lah baru bagus

stella jung su said...

yay!!jadi kak lyssa!! thnx!

Fania Nursandrina said...

Tq akak lyssa, nak jadi ni

Aqilah Othman said...

Tq so much kak lyssa :)

ExXanda Miela said...

akak tolong wat header kat biella ni uwaaaa dah ikut step kak Lyssa ni tapi tak menjadi plisss,,plisss kak Lyssa!! :'(

Anis Raihanah said...

akak , kenape bile saye tekan copy pastu tekan new tuu gamnbarnya takda ? please tolong kak

Julia Affandi said...

kak lyssa..kita tak jumpa pon move tool tu..macam mana ni??plz help me :(

Putry Azwa said...

Kak lyssa , knp dia takde gambar ? waktu letak weght tuh ade lg ? pastu bila dah tekan ok ? dia takde dah ? why ? tolong jelaskan lebih terperinci lg yer ?

Ana Syazana said...

Thanks Kak Lyssa for the tutorials !

syuhadah adah said...

kak lyssa .
dh ikut dh step yg kak lyssa bg tp lpas dh fill height n width dh tkan ok bnde ye kluar tp gmbr ye pulak yg x kluar . mcm mne ? hrap boleh tlong :(

Kirinkatoteka Imanda said...

wah.. akak.. skrg sye boleh laer bwt header blog sye sendiri.. dah jadi dah kak.. tq.. muah muah..

|syiee| said...

Kak lyssa , kt mane Move Tool tu ? tak jmpe pun . step 10 dh blank . need your help sis .

Lyranadya said...

thanx for the tips...good info..will try it..
Nice entry...Jom follow and keep comment ok http://lyranadya.blogspot.com/2012/12/wishlist-for-2013

The Giant Teeth Smile said...

kak lyssa bole x wat kan header utk sye ...sye bkan mlas xpi dh bnyak kaly saya download mnde yg sme x pi ttap xleh bukak ...sye x pakse pon ,,xpi kalo kak lyssa sudi ...cume tulis 'unforbidden love' jerr...gamb0 ik0t akak la xpi jgn t0k pompuan...sye arap akak dpt mmbantu...kal0 akak nk gambo sye mintak kat....http://www.facebook.com/irffany ....skaly lagi sy nyatakan y ni bukan paksaan,hanya atas keralaan:)

sherRy sHuici said...

hai! tumpang tanya . macam nak upload header tu kat blog ?

sherRy sHuici said...

cmne nak upload header kat blog ?

sherRy sHuici said...

cmne nak upload header kat blog ?

Syamimi Fzain said...

@sherRy sHuici kalau untuk Photoscape ade?

noowa said...

kak lysaa. knapa saya buat, then sampai step yg ke9 tuu, tak keluar gambar saya ?? banyak kali dah saya cuba.

miera said...

salam..
hye lyssa... entry lyssa sememgnye sgt menarik... dan ia amat membantu mira untuk menulis blog...sekaligus membantu mira membuat tugasan assigmnet dgn cepat.. tq lyssa.. ade mase follow la blog mira ye... walaupun x seberapa.. terima kasih..
amirahmiray@yahoo.com

miera said...

salam..
hai lyssa.. blog lyssa sgt la menarik.. dan membantu mira dalam menghasilkan tugasan assgment.. tq lyssa... hmm ada mase lyssa followla blog mira ye..walaupun x seberapa..mira dah lame update blog tapi x ade follower..sedih kan..hehehe...ape pown terima kasih kerana membantu... amirahmiray@blogspot.com

Anies Roxy said...

salam lyssa , lepas dah siap macam mane nak letak dalam blog . ajar kan ?

Anies Roxy said...

salam ... lyssa , lepas dah siap tuh care nak letak dalam blog macam mane ?

Gadis Purple said...

nice.... jd la kk lyssa!!!!! THX tau..... SYG kk lyssa hehehe

Gadis Purple said...

thx kk lyssa

jawahir said...

akak. kenape bile smpai step 8 then tekan ok. pastuh keluar background tuh je. gmbar die tak kuar pon,

zati said...

dari dulu dok buat tapi x jd2x...hurmmm

Anonymous said...

Kenapa copy tak keluar gambar pun. penat try , tak jadik-2 langsung.

Anonymous said...

Saya punya pun kuar background jeh. penat dok try tak jadik-2 nieh .

Salsabila said...

Akk Lyysa mcm mne nk masukkan hearder yg kite da wt tu kt dlm blog??

Nabila Izzati said...

X download adobe photoshop.
susahh

Ismalia Ismail said...

haha macam klakar pulak dok terkial2 guna PS ni .. akan blajar smpai pndai :)TQ dear lyssa ..

Ridwan Eliasak said...

HEEE :) POWER la cikgu :D

Isma Are said...

dh jd dh.. tq kak.. cntik.. =)

Ain Mohd Yazid said...

Tank you SO MUCH Kak lyssa..it's verry helpful..Hehe dah boleh post kat blog =)

EMIRNA SALINA said...

ermm.. selain photoshop bole kerr?

ღNeenaღ said...

akak tlg buatkan boleh x? ehehehe :3

eiyda zana said...

akak lyssa, nk tanya sket, mcm mana nk rotate, n mirror kan pic?? harap akk bley bls :) thxx

Lollipop Girl said...

Kak Lyssa..Bleh background tu tkar pleasee...blslh

auni boutique said...

hmm ..gune tulisan ape neh ?

Cerita Cinta Adilah Zunaidi~ said...

Apa2 pn nk ucapkn thanks sbb sy brjaya..

Che' Wiwek said...

tak dpt download la lisa. help me! ;)

DaiSukEe said...

@Nur Syafinas

mcm mna nk twu widht n height blog?

MaWaR RinDu said...

Assalamu'alaikum kak lyysa !! lastyly berjaya jugak sy buat,sebelum ni ada je photoshop,tp xpnah buat,ha skarg, dh bolh manfaatkan ..hee thenx memanyak yea !!

Syasya Fareha said...

@Nur Syafinas http://www.4shared.com/get/piIndscj/Adobe_Photoshop_CS3_Portable_E.html download lerhh .

zeeqa said...

Thank youuuuuu! :D

mey eeyy said...

as'salamualaikum korg nk software adobe photoshop cs6 crack..? pm jew okey..n4z44@yahoo.com

Ayuni Smart gurlz said...

Assala,mualaikum.. k Lyssa
boleh x ajar camne nak buat header (transparent) guna adobe photoshop cs7 ?

MAN RAHMAN said...

dah byk kali buat...adoiiii.. tak jadi2 lagi ni....

ema damiaa said...

alhamdulillah, lama dah nk buat. jadi pooonn!! thanks kak lyssa :)))

fatinaziz said...

mcm mana nk move tool. tk jumpa pun button tu. help me :'(

arnicullen said...

sameee lah,, sampai stEP 9 jee.. gambar tak keluar dekat new file tuhh.. canee yup ? nk copy ke kut ke ?

Nurhidayah said...

kak lyssa saye punya tak bolhe nak download la macam mane ni ?

dye said...

Thanks kak lysaa ! Alhamdullilah ! Jadi jugak akhir nye ! :3

Nurul Shuhada said...

kaq lyysa , camne nk gune ni ? x pndai lah :/ da download p x twu camne nk gune :'( saddisss

Cuaco said...

salam akak, anis dh ikut step yang akak terangkan tu tp dia terus jadi transparet, gambar tu hilang.. :/

Nur Juma said...

SAYA pon baru berblog... nnt dah beli laptop baru saya try buat ... tq yank

.:Ain Nur Syafiqah:. said...

@CuacoHaa , sama laa kita . mcm mana nak settle eh ?

raja norshaza safira said...

macam mana nk ltkkan header ni dkt blog? cantikk..

Najwa Asyila said...

Akak widht dgn height tu tak tau nak buat berape, akak suggest?