Tutorial : Cara Buat Header Gambar Sendiri (Transparent)

Gadis Kidal Berceloteh...
29/03/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Lyssa tahu ramai yang teringin nak kan header tertempek muka sendiri besaq kedabaq kan ? Uhm . Tanpa membuang masa , Lyssa akan terus ajar korang macam mana nak buat header ada gambar sendiri ye . Banyak sangat step ni .. sampai Lyssa pun abis pening kepala nak ajaq korang  . Waaa :'( 


Tengok lah , korang paham ke takk . Kalau tak paham , sorry ! >.<



1. Buka Adobe Photoshop korang sekarang . Bagi yang tak de lagi , boleh DOWNLOAD SINI !

2. Dah kan ? Ok . Sekarang Tekan FILE > OPEN > Cari gambar korang untuk header

3. Bila dah cari , tengok contoh bawah ni . Tengok bahagian tool korang tu . Ada tak macam Lyssa anak panah suruh klik tu . (Quick Selection Tool)


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

4. Dah buat macam Lyssa suruh kan ke ? Klik pada gambar . Garisan putus-putus tu , jangan bagi kena gambar korang . Kalau dah termasuk dalam kawasan gambar korang tu , korang guna pulak yang Lyssa bulatkan tu ... Just guna dua tu je untuk kemas kan . Sudahhh ?

5. Sekarang , korang pergi tekan SELECT > INVERSE . Macam gambar kat bawah ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


6. Dan akan jadi macam ni . Garisan berada di luar gambar :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

7. Sekarang masa untuk korang copy gambar tersebut . Ikut step macam kat bawah ni . Tekan EDIT > COPY :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


8. Ok  . Now ? Tekan FILE > NEW dan fill in width , height dan tetapkan kepada transparent!

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

**Width dan height mengikut kesesuaian size blog korang :)


9. Bila dah KLIK ok , akan keluar macam ni . Korang tekan ZOOM TOOL dan tetapkan kepada Fit Screen atau Actual Picture . Mengikut keselesaan korang untuk edit :) .


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


10 . Lepas dah rasa selesa nak edit , kembali tekan (MOVE TOOL) . Lepas korang tekan Move Tool tu , akan ada perkataan ini (Show Transform Controls) kat area atas sekali . Tick kotak kecik tu .. Macam ni :

 


11. Tengok dekat gambar korang ada garis putus-2 kan ? Ok . Korang boleh gerak-2 kan untuk jadi lebih kecil org besarkan sedikit . Lepas dah rasa ok , tekan je ENTER :)

12. Ok . Sekarang , Lyssa nak ajarkan , macam mana nak masukkan shape warna putih untuk dirapatkan dengan header nanti . Tengok ni . 


   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


13. Macam mana Lyssa buat tu ? Lyssa hanya pilih Rectengle Tool pick warna putih atau warna mengikut content blog korang dan hanya jadikan petak macam tu . Ini penting .. make sure petak warna putih tu , korang buat bagi kotak-2 transparent (background) tu tidak kelihatan :)

14. Sekarang masa nya pulak macam mana nak letak tulisan . Senang je . Ikut step ni :

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


15. Then , taip lah apa yang korang suka kan . Nama ke  , kata-kata ke . Ikut sukalah kan . hahaha . Lepas dah taip tu , korang KLIK MOVE TOOL :)

16. Macam mana nak nampa kelihatan cantik dah timbul tulisan tu , korang tengok layers tulisan tu , macam sebelah kanan photoshop Lyssa ni . 

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS


17 . Klik pada (ADD A LAYER STYLE) macam yang Lyssa tunjukkan tu :) Then korang boleh pilih mana yang lebih cantik . Kalau nak timbulkan nampak lebih jelas tulisan tu , gunalah STROKE warna hitam :) Macam header Lyssa ni . muehehe~

18. Ok . Kalau korang nak tambah apa-2 lagi , korang tambahlah ye . Godek-2 korang punya photoshop tu kasi pandai :) Lyssa hanya ajar basic macam ni je dulu :)

19. Sekarang masa nak SAVE pulak . Korang tekan FILE > SAVE AS ...

20 . Haaa . SAVE AS PNG . Macam contoh bawah ni ...

   KLIK UNTUK NAMPAK LEBIH JELAS

 
21. Tekan SAVE . Haaa . Sekarang header korang dah transparent . Yeahh . Bolehlah UPLOAD masuk dalam blog korang sekarang . 


=SELAMAT MENCUBA=


Fuhhh . Alhamdulillah . Akhirnya habis jugak buat tutorial ni . Waaa . Pening dah otak . hihi . Harap korang paham lah apa yang Lyssa merepek kat atas ni . muehehe .. Kalau dah jadi , tolong bagitau ye :)

p/s: Sakit dah sendi-sendi leher ni :(
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

196 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nur Syafinas
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:28 PM delete

alah .~
dari dulu dok donlod software nih .,
tapi trak boleh nak bukak ..
sedih .~

Reply
avatar
Ummi Shaheira
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:29 PM delete

Thankss kak .. Lyssa .. yg 0mey l0tey !! .. jadi :P ..

Reply
avatar
Fatin Shahira
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:30 PM delete

wah! dh tau2... thanks kak lyssa.. muahh ckit ^_^

Reply
avatar
Pinky Aina
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:32 PM delete

Caiyookkkkkkk.. Lama dh nk.. terimak

Reply
avatar
Pinky Aina
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:33 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Pinky Aina
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:33 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
fateyn husna
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:33 PM delete

kak lyssa...mcm mne nk buad header jd mcm kak lyssa punya tuh...yg nmpk mcm kak lyssa duduk tuhh...urmm...
pleasee buad tuto..hehe

Reply
avatar
Cik Kay Jue
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:34 PM delete

lyssa macam mana nak letak header kat depan content macam lyssa.. ckj nyer kalau rapatkan header dengan content header jadi kat belakng content.. huhu

Reply
avatar
E Ja
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:35 PM delete

da lama da cri tutorial nak wat gni tp x jmpa2.thanks Lyssa ^^

Reply
avatar
March 29, 2012 at 9:36 PM delete

whaha! nak try lar. thanks kak Lyssa ! >,<

Reply
avatar
Alia Najiehah
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:39 PM delete

waaaaaaa ! nak try lhaa apa yang Cikgu Lyssa ajar niyy ;)

Reply
avatar
March 29, 2012 at 9:40 PM delete

@fateyn husna

Waaaa . Sedihnyer , ikot je lahh , tutorial kat atas ni :(

Reply
avatar
Mimi Suraya
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:40 PM delete

heee~ bru request dekat shoutbox tadi :) thankyou lyssa

Reply
avatar
March 29, 2012 at 9:41 PM delete

@Cik Kay Jue

sama je mcm tutorial ni , just ubah kat dan drag shape rectangle tu ke belakang ...

Reply
avatar
Atirah ★
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:46 PM delete

Nice tuto . <3
Dari td dukk tnggu entry trbru lyssa . Lama punya lah lama tunggu lyssa buat entry trbru . Ye la kann , xsah klau sehari xbce entry lyssa . Makin lama makin rindu kt lyssa . ;')

Reply
avatar
Cik Yaya
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:53 PM delete

akak,boleh ke buat header sendiri pakai PAINT ?

Reply
avatar
steffany daph
AUTHOR
March 29, 2012 at 9:53 PM delete

sangat cantik! nice job lysaa. tpi malang, huhu. sya dah takpkai lagi adobe tu. complicated sngt. bila tak pakai lagi, nak download balik pula. well, try2 nanti lah. btw, nice! :D

Reply
avatar
March 29, 2012 at 9:55 PM delete

@Cik Yaya

paint tak sure . kalau tak silap , tk elok lah guna paint . tk boleh crop gambar~~

Reply
avatar
March 29, 2012 at 10:04 PM delete

nak try tp software tuh plk tade!!huhu~

Reply
avatar
hahafyza
AUTHOR
March 29, 2012 at 10:04 PM delete

huahuaa ~ dah bnyk kali download photoshop tuhh , tak boleh jerkk ! haihh lappy-2 . T_T !

pandaii kak Lyssa nihh :D

Reply
avatar
March 29, 2012 at 10:18 PM delete

xde ke natang yg boleh wat semua ni tanpa download ?

Reply
avatar
March 29, 2012 at 10:20 PM delete

lyssa , lepas step ke8 tu kan, kenapa gambar sy tak keluar pun :( sedihh....

Reply
avatar
March 29, 2012 at 10:21 PM delete

lyssa kenape lepas step ke8 tu gambar saye takde kuar mcm gambar lyssa tu ye ?

Reply
avatar
cik comey
AUTHOR
March 29, 2012 at 11:43 PM delete

alah..lmbt skit jer lyssa bg tutorial...br jer petang td cik comey 3jam mengadap laptop nk buat header..Bila bc tuto lyssa,xla susah sgt pun..xpe2..nnt next time cik comey cuba camni plak..Tq yea dik Lyssa... =)

Reply
avatar
Jobless Girl
AUTHOR
March 30, 2012 at 12:30 AM delete

Salam, thanks for sharing.

Reply
avatar
NAL
AUTHOR
March 30, 2012 at 1:02 AM delete

thanks lyssa..nice

Reply
avatar
Nysa Lee
AUTHOR
March 30, 2012 at 2:12 AM delete

yeeahh .menjadikk . tapi tal lawa mane nisa buat .hahaha.terima kasih :)

Reply
avatar
Boni JLL3
AUTHOR
March 30, 2012 at 5:57 AM delete

thanks 4 the sharing Lyssa :)

Reply
avatar
March 30, 2012 at 8:06 AM delete

utk photoscape tk de ke kak lyssa? huhu~ kene download dulu le nie

Reply
avatar
Ida Roslan
AUTHOR
March 30, 2012 at 9:15 AM delete

terima kak lyssa, nanti ada msa pasti akan buat =).

Reply
avatar
March 30, 2012 at 11:05 AM delete

wahhh,panjang sungguh step dier..haih,but thanx yer sys..going to try my bestest..hihik

Reply
avatar
AzRi AtHiRaH
AUTHOR
March 30, 2012 at 12:23 PM delete

wah.,terbaek tuto ni.,hehe,.thanx 4 sharing k.lyssa^^

Reply
avatar
March 30, 2012 at 12:31 PM delete

kak lyssa, mcm mane nak buat banner yang bergerak? terima kaseh. :)

Reply
avatar
Anaa Michy
AUTHOR
March 30, 2012 at 1:21 PM delete

kak lyssa. Mcmna nk dwnload photoshop? kena dwnload dlm cd ke hape?

Reply
avatar
SunnyFunny
AUTHOR
March 30, 2012 at 2:11 PM delete

wahh .

rumit gaxx eaa ?

pandai kak lyssa wutt tutorial .

:)

Reply
avatar
IqlylHanany
AUTHOR
March 30, 2012 at 2:12 PM delete

Assalamualaikum,

Akak,saya nak tanya..
Akak punya gambar tuu berapa height x width dia ? Sebab bila saya buad, gamba dia jd besar...
Please help me!

Reply
avatar
March 30, 2012 at 2:53 PM delete

photoshopCS4Portable.zip
1 hours left


heheheh >_<"
tenkiu 4 de tuto !

Reply
avatar
nadia arshad
AUTHOR
March 30, 2012 at 7:51 PM delete

dah jadi tapi mcm mane nk letak dlm blog?????

Reply
avatar
dyabunga
AUTHOR
March 31, 2012 at 1:27 AM delete

senang lah plak tgk tutorial ni.. ingtkan susah..

Reply
avatar
March 31, 2012 at 8:28 AM delete

dah try dah tp sampai step 9 x kluar gmbar mcm lyssa pown.knapew??salah kat maner ekk??

Reply
avatar
March 31, 2012 at 8:29 AM delete

boleh buat dah cuma bila sampai step 9 kn dyew x kluar pown gmbar mcm lyssa pnya.knapew ekk??agk2x sy silap kt maner??!!

Reply
avatar
Dura Vanilla
AUTHOR
April 3, 2012 at 12:35 AM delete

thanks sgt2... wwaaaahhh excited glerr... hehe tq.. ^^

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
April 5, 2012 at 12:22 AM delete

guna photoshp mmg xmerasa la mas.huhuhu

Reply
avatar
April 5, 2012 at 6:36 PM delete

HUU du boleh bt header lam blog saya hehe

Reply
avatar
hazirah
AUTHOR
April 8, 2012 at 2:50 PM delete

alhamdulillah da jadik da cg. thanks bebanyakk

Reply
avatar
Afiqa Oky
AUTHOR
April 8, 2012 at 6:23 PM delete

Photoshop Cs berapa ni?? :))

Reply
avatar
Aqila Arshad
AUTHOR
April 12, 2012 at 4:33 PM delete

kak lyssa,saye nak gune gambar korean cartoon untuk header tp x bole nk jadikan gambar mcm step 9..die x kluar..cmne ek?

Reply
avatar
EYJA MASLIZA
AUTHOR
April 13, 2012 at 5:23 AM delete

teruja msa first time try ni . menjadi pulak . haha :)D suka ! suka ! suka ! thank you so much sayang :')

Reply
avatar
ira natasha
AUTHOR
April 15, 2012 at 10:15 AM delete

kak lyssa bleh x tlog wat kn header untk sy .. sy ta reti lh .. bru nk blajr .. g pon nk dowloud photoshop lmbat lh .. tlong ekk kak

Reply
avatar
April 20, 2012 at 4:38 PM delete

Salam Lyssa, sya try buat tapi gambar tak keluar pon. Nape ye?

Reply
avatar
niNA aDELise
AUTHOR
April 23, 2012 at 4:43 PM delete

kak lyssa..knape lepas step no 8 tu gmba tak kluar pun..
penat sye download photoshop tu..
sedih la kak lyssa..tlong boleh??

Reply
avatar
LOVE U
AUTHOR
April 27, 2012 at 5:14 PM delete

kak lyssa susauh la nk download photoshop ni . .

Reply
avatar
sepet
AUTHOR
April 29, 2012 at 9:04 PM delete

da berkali try buat . tapi still tak menjadi :(

Reply
avatar
Yanie Gendutt
AUTHOR
May 3, 2012 at 12:46 AM delete

step 9 , tak keluar gambar punn . camna ni ? banyak kali dah tryyy :'(

Reply
avatar
fir'daus
AUTHOR
May 4, 2012 at 2:01 AM delete

dah tau dh nak buat cam n.thank kak lisa:)

Reply
avatar
May 4, 2012 at 8:44 PM delete

salam lyysa..dh try byk kali, dh ikut step sbetul2nye dh..step by step menjadi..tp kena kat step 9, dh mati dh..gmbar tak kluar..knapa ??

Reply
avatar
aliah =)
AUTHOR
May 5, 2012 at 10:38 PM delete

kak lyssa,, camne kite nk delete blog ek?

Reply
avatar
May 6, 2012 at 11:37 AM delete

kak lyssa sy dah buat .Mmng menjadi lah :)

Reply
avatar
May 12, 2012 at 10:41 PM delete

Dekat photoscape boleh buat transparent tak ?

Reply
avatar
Budak Comot
AUTHOR
May 12, 2012 at 10:56 PM delete

sye setuju dengan Green . Help us !

Reply
avatar
May 17, 2012 at 11:11 AM delete

lpas step 9 tuh....kuar gmbr ksong kn...korang pste gmbr yg copy td..tkn edit phtu paste...lyssa tertinggl stu step

Reply
avatar
May 17, 2012 at 11:13 AM delete

lpas step 9 tuh....kuar gmbr ksong kn...korang pste gmbr yg copy td..tkn edit phtu paste...lyssa tertinggl stu step

Reply
avatar
Mieza (Cha)
AUTHOR
May 19, 2012 at 4:48 PM delete

Pemurah ilmu la cik Lyssa ni... akak dh mencuba buat & telah BERJAYA!! yeayy.. thanks a lot ya Lyssa...

Reply
avatar
Aina Mansor
AUTHOR
May 21, 2012 at 10:55 AM delete

dah siap tapi kenapa tak transparent pun bila letak dlm blog ? huaaaa :(

Reply
avatar
fArHaNa
AUTHOR
May 22, 2012 at 3:53 PM delete

kenapa pastekan gamba x keluar... hwaaaaaa

Reply
avatar
Chinta_City
AUTHOR
May 27, 2012 at 5:43 PM delete

dah jadi...thaknz sgt2 kak lyssa !! :)

Reply
avatar
Chinta_City
AUTHOR
May 27, 2012 at 5:50 PM delete

blog sya dah di tempek dgn muke sya yg cute.. ahaha..
perasan skjp..:p.. terjah2 lah blog saya nnt keyh..:) salam!

Reply
avatar
Syafiq Ajis
AUTHOR
May 29, 2012 at 1:31 AM delete

Good ! Good ! Good ! Sy bru lg berblog.. minx tunjuk ajar ea.. ni blog sy http://manokelpase.blogspot.com/

Reply
avatar
May 29, 2012 at 3:31 PM delete

salam akak , nak tanya ni.knp nak buat step ke-3 tak boleh ?

Reply
avatar
May 29, 2012 at 4:38 PM delete

salam kak lyssa . kenapa gambar bila dah paste besar ? macam mana nak kecikkkan ?

Reply
avatar
infiniteyeol
AUTHOR
May 30, 2012 at 2:43 AM delete

akak ..mcm mane nak tahu saiz blog ?

Reply
avatar
sazrinhazid
AUTHOR
May 30, 2012 at 3:25 PM delete

Kak , saya pnya Adobe Photoshop 7.0 ... Takde Quick Selection Tools punn ?

Reply
avatar
Nur Athirah
AUTHOR
May 30, 2012 at 3:27 PM delete

askum, kak lyssa... boleh x kak lyssa buat tutorial cara hilangkan perkataan pada sesuatu gambar? harap kak lyssa boleh bantu saya...

Reply
avatar
May 31, 2012 at 11:24 AM delete

Kak Lyssa,boleh ke guna adobe photoshop CS6 untuk nak buat header??tq

Reply
avatar
May 31, 2012 at 11:55 AM delete

Kak Lyssa,saya teteap x faham...and x reti

Reply
avatar
June 1, 2012 at 6:28 PM delete

sya buad ,, x jadi .. npe pic ttap akan hilang ??

Reply
avatar
June 1, 2012 at 8:27 PM delete

saye da pndai wat header transparent nih.. thanks tunjuk ajarnye :)

Reply
avatar
Sofea Nadira
AUTHOR
June 6, 2012 at 5:28 PM delete

mcam mna nk upload ke log kak lissa ? ;)

Reply
avatar
Nurul Hanis
AUTHOR
June 6, 2012 at 9:53 PM delete

kak lyssa .. mmm .. saya tak ade lah photoshop .. bole tak akak buat tuto mcm ni tapi menggunakan picasa ??? hehe :) sori kalau bnyk tanya .

Reply
avatar
Iwani Irdina
AUTHOR
June 7, 2012 at 10:36 AM delete

akak lyssa..!macam mana nak besarkan tulisan ek??:)

Reply
avatar
Sofea Azila
AUTHOR
June 7, 2012 at 11:11 AM delete

Thanks Lyssa. dah lama mencuba akhirnya dapat juga.

Reply
avatar
June 8, 2012 at 2:48 PM delete

Thanks Sys Lyssa . Dah jdy da

Reply
avatar
June 8, 2012 at 4:47 PM delete

Akak ,macam mana nak bagi ada background ?

Reply
avatar
June 10, 2012 at 3:33 PM delete

daa buat , but xleyhh save kenape ekk kak lyssa ?? ^_^
anyway thank for the tutorial .

Reply
avatar
Fara Lington
AUTHOR
June 13, 2012 at 2:41 PM delete

kak lysaa kenapa gambar saya tak keluar macam akak lysaa .tolongg laa kak :(

Reply
avatar
Dyana Farra
AUTHOR
June 19, 2012 at 8:32 PM delete

Kak lysaa saya x boleh save ke PNG . :(

Reply
avatar
Azizi San
AUTHOR
June 20, 2012 at 10:46 AM delete

mcm mn nk bg die garis ngam2 kat pic?asyik lari2 je lah..plisss adek...tlg abg...

Reply
avatar
sitimastanana
AUTHOR
June 22, 2012 at 11:26 PM delete

k.lyssa tau tak camne nak remove vocal dlm lagu?...nak music je

Reply
avatar
June 23, 2012 at 1:10 AM delete

Dah jadi !!~~ hoaaaaaaaaaaaa super duper excited...kalau rajin pi la jenguk2 ye saya yg baru belajar ni =) ...

*cuma wording tu blkg dia box tak jadi transparent..huhuhu

http://oohleisure.blogspot.com/

Reply
avatar
June 23, 2012 at 2:04 AM delete

yehaa...dgn usaha yg gigih di pagi hari...berjaya juga transparent kan.. =) thanks a lot lyssa..!!~ sgt2 membantu...utk first timer mcm ila =)

Reply
avatar
June 27, 2012 at 7:34 PM delete

kak lyssa , macam mana na letak header ni ke dalam blog ? please tell as fast as you can . thank you :D

Reply
avatar
ieta sahar
AUTHOR
June 29, 2012 at 12:40 PM delete

lyssa.. macam mana nak letak gambr di jd header dlm blog ?? sy xdpt nak upload la.. please help me ..tQ:)

Reply
avatar
Sii Polkadot
AUTHOR
July 1, 2012 at 8:58 AM delete

Salam akak lyssa , teringin laa nak wat header yg mcm akak punya tapi tak tau nak wat . tolong boleh ?

Reply
avatar
yaya sofya
AUTHOR
July 2, 2012 at 5:53 PM delete

dh wat bnyk kali tp x jd pown...
pic er x kuar2 pon... camne ek??

Reply
avatar
Fida Fidot (;
AUTHOR
July 2, 2012 at 6:40 PM delete

lyssa.. knp lepas copy tak kelua pun gambar mcm step 9 ? ://

Reply
avatar
Fatin Idayu
AUTHOR
July 6, 2012 at 5:13 PM delete

xjd la..xley nak tulis npe yer??pless rply di shoutbox..

Reply
avatar
Aiqa Zulaikha
AUTHOR
July 8, 2012 at 6:55 PM delete

lepas step ke 9 tak jd mcm kal lyssa punye pon ..knpe eak ?

Reply
avatar
ELFSpirit
AUTHOR
July 10, 2012 at 12:58 AM delete

kak,dh jadik..tenkiu :D

Reply
avatar
sheira ariff
AUTHOR
July 12, 2012 at 4:08 PM delete

dah elok2 edit . xleh save laa.. bila tgk kat folder xde pon . tp mmg dah save . byk kali buat pon takmo jugak . alahaiii

Reply
avatar
chiyoko comei
AUTHOR
July 19, 2012 at 5:59 PM delete

tq lyssa...da jadik pown pas lbh sepuluh kali mencube..hehehe..usaha tangga kejayaan..tq lyssa.. ^_^

Reply
avatar
Call me Pykaa
AUTHOR
July 29, 2012 at 7:48 AM delete

akak lysa , sedih tak jadi . dah bnyk kali download tpy tetap tak jadi :(
kalau guna photoscape tak boleh ke ?

Reply
avatar
aini wawa
AUTHOR
August 4, 2012 at 7:00 AM delete

kaka lisa , kn da wt width kn , pastuhh tkn ok die xkuar pic tuhh pun :3 plss tlong

Reply
avatar
aDaNi isMaiL
AUTHOR
August 10, 2012 at 1:24 AM delete

tq kak lisa.done tengok la blog kite
http://kelipkelipsiang.blogspot.com

Reply
avatar
Plug Mapuh
AUTHOR
August 10, 2012 at 12:17 PM delete

salam..kenape gmbr sy xcenter??
runsing2,haha

Reply
avatar
August 11, 2012 at 3:59 PM delete

Hai kak lysaa , saya dah download photoshop tpi takleh camne ek?

Reply
avatar
August 17, 2012 at 11:50 AM delete

salam kak lisa , aien da buat . tapy macam mane nak upload n kat mane ?

Reply
avatar
_3N_
AUTHOR
August 23, 2012 at 9:44 PM delete

kak lisa, saya dapat buat sampai step 8 je. step 9 dan seterusnya tak dapat. sebab tak faham yg zoom tool dan move tool. lagi satu tak jumpe move tool. harap akak boleh bantu :)

Reply
avatar
pa'in lerr..
AUTHOR
August 24, 2012 at 9:40 PM delete

kak lisa!thanx sangat2..dapat gak saya wat header sendiri..hehe..
kamsahamnida<3

Reply
avatar
pa'in lerr..
AUTHOR
August 24, 2012 at 9:42 PM delete

kak lisa!thanx sangat2!tutorial ni mmg best!

Reply
avatar
August 25, 2012 at 1:24 PM delete

akak knpea yerah bile kita tekan yg new uh then da edit-2 ap yg patut ia taa keluar gmbr but keluar kosong jerp, ?

Reply
avatar
August 26, 2012 at 2:13 PM delete

i am new at blogging . so ratul pergi blog akak n semua tutorial yg ratul nak semua tersedia oleh akak lyssa .. thanks for the tuto kak .. blog tuto kakak mmng banyak membantu .. nak follow laa hehe

Reply
avatar
Azi Har
AUTHOR
August 26, 2012 at 5:14 PM delete

Da download, da extract tapi bile klik kat Photoshop tu x kuar ape2 pon. Knape ye?

Reply
avatar
Bosan ! :P
AUTHOR
August 26, 2012 at 7:08 PM delete

Oh no ! I can't do this ? Taleh jadi ! Hahaha ! :D Uhuhuhuhu... Sedeyh !

Reply
avatar
Afiq Shiful
AUTHOR
August 28, 2012 at 7:01 PM delete

Thanks kak lyssa,dah jadi.Dah lame carik photoshop,thanks kak.

Reply
avatar
August 31, 2012 at 9:27 AM delete

ade x tutorial buat kotak garisan tu mcm kak lyssa tu

Reply
avatar
August 31, 2012 at 9:29 AM delete

ade tak tutorial yg garisan kotak2 tu mcm kak lyssa

Reply
avatar
piNky_dOkie
AUTHOR
September 7, 2012 at 10:30 PM delete

hye kak lyssa . hm . knp tak menjadi eyy ? dari tadi lg sy duk ngadap laptop nihh smpai habes beteri kakak . but still tak jadi-II jugak . hm . cdeyy . knp tak nampak gambar pum eyy ?

Reply
avatar
Larra Nizam
AUTHOR
October 7, 2012 at 7:07 PM delete

lyssa, tq for the tutorial..
finally jadik jugak.. hehe.. thanx again :)

Reply
avatar
Larra Nizam
AUTHOR
October 7, 2012 at 7:07 PM delete

lyssa, tq for the tutorial..
finally jadik jugak.. hehe.. thanx again :)

Reply
avatar
bloginfo
AUTHOR
October 18, 2012 at 5:44 PM delete

cam ni lah baru bagus

Reply
avatar
October 19, 2012 at 9:20 AM delete

yay!!jadi kak lyssa!! thnx!

Reply
avatar
ExXanda Miela
AUTHOR
October 28, 2012 at 12:55 PM delete

akak tolong wat header kat biella ni uwaaaa dah ikut step kak Lyssa ni tapi tak menjadi plisss,,plisss kak Lyssa!! :'(

Reply
avatar
Anis Raihanah
AUTHOR
November 3, 2012 at 9:33 PM delete

akak , kenape bile saye tekan copy pastu tekan new tuu gamnbarnya takda ? please tolong kak

Reply
avatar
Julia Affandi
AUTHOR
November 4, 2012 at 3:20 PM delete

kak lyssa..kita tak jumpa pon move tool tu..macam mana ni??plz help me :(

Reply
avatar
Putry Azwa
AUTHOR
November 12, 2012 at 12:50 PM delete

Kak lyssa , knp dia takde gambar ? waktu letak weght tuh ade lg ? pastu bila dah tekan ok ? dia takde dah ? why ? tolong jelaskan lebih terperinci lg yer ?

Reply
avatar
Ana Syazana
AUTHOR
November 14, 2012 at 5:12 AM delete

Thanks Kak Lyssa for the tutorials !

Reply
avatar
syuhadah adah
AUTHOR
November 17, 2012 at 9:26 AM delete

kak lyssa .
dh ikut dh step yg kak lyssa bg tp lpas dh fill height n width dh tkan ok bnde ye kluar tp gmbr ye pulak yg x kluar . mcm mne ? hrap boleh tlong :(

Reply
avatar
November 28, 2012 at 4:38 PM delete

wah.. akak.. skrg sye boleh laer bwt header blog sye sendiri.. dah jadi dah kak.. tq.. muah muah..

Reply
avatar
|syiee|
AUTHOR
December 5, 2012 at 10:52 PM delete

Kak lyssa , kt mane Move Tool tu ? tak jmpe pun . step 10 dh blank . need your help sis .

Reply
avatar
Lyranadya
AUTHOR
December 8, 2012 at 10:10 AM delete

thanx for the tips...good info..will try it..
Nice entry...Jom follow and keep comment ok http://lyranadya.blogspot.com/2012/12/wishlist-for-2013

Reply
avatar
December 8, 2012 at 3:50 PM delete

kak lyssa bole x wat kan header utk sye ...sye bkan mlas xpi dh bnyak kaly saya download mnde yg sme x pi ttap xleh bukak ...sye x pakse pon ,,xpi kalo kak lyssa sudi ...cume tulis 'unforbidden love' jerr...gamb0 ik0t akak la xpi jgn t0k pompuan...sye arap akak dpt mmbantu...kal0 akak nk gambo sye mintak kat....http://www.facebook.com/irffany ....skaly lagi sy nyatakan y ni bukan paksaan,hanya atas keralaan:)

Reply
avatar
sherRy sHuici
AUTHOR
December 14, 2012 at 12:10 AM delete

hai! tumpang tanya . macam nak upload header tu kat blog ?

Reply
avatar
sherRy sHuici
AUTHOR
December 14, 2012 at 12:15 AM delete

cmne nak upload header kat blog ?

Reply
avatar
sherRy sHuici
AUTHOR
December 14, 2012 at 12:15 AM delete

cmne nak upload header kat blog ?

Reply
avatar
noowa
AUTHOR
December 17, 2012 at 8:52 PM delete

kak lysaa. knapa saya buat, then sampai step yg ke9 tuu, tak keluar gambar saya ?? banyak kali dah saya cuba.

Reply
avatar
miera
AUTHOR
December 21, 2012 at 12:52 AM delete

salam..
hye lyssa... entry lyssa sememgnye sgt menarik... dan ia amat membantu mira untuk menulis blog...sekaligus membantu mira membuat tugasan assigmnet dgn cepat.. tq lyssa.. ade mase follow la blog mira ye... walaupun x seberapa.. terima kasih..
amirahmiray@yahoo.com

Reply
avatar
miera
AUTHOR
December 21, 2012 at 12:57 AM delete

salam..
hai lyssa.. blog lyssa sgt la menarik.. dan membantu mira dalam menghasilkan tugasan assgment.. tq lyssa... hmm ada mase lyssa followla blog mira ye..walaupun x seberapa..mira dah lame update blog tapi x ade follower..sedih kan..hehehe...ape pown terima kasih kerana membantu... amirahmiray@blogspot.com

Reply
avatar
Anies Roxy
AUTHOR
December 25, 2012 at 2:32 PM delete

salam lyssa , lepas dah siap macam mane nak letak dalam blog . ajar kan ?

Reply
avatar
Anies Roxy
AUTHOR
December 25, 2012 at 2:34 PM delete

salam ... lyssa , lepas dah siap tuh care nak letak dalam blog macam mane ?

Reply
avatar
Gadis Purple
AUTHOR
December 28, 2012 at 4:50 PM delete

nice.... jd la kk lyssa!!!!! THX tau..... SYG kk lyssa hehehe

Reply
avatar
jawahir
AUTHOR
December 31, 2012 at 3:03 AM delete

akak. kenape bile smpai step 8 then tekan ok. pastuh keluar background tuh je. gmbar die tak kuar pon,

Reply
avatar
zati
AUTHOR
January 2, 2013 at 10:59 AM delete

dari dulu dok buat tapi x jd2x...hurmmm

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 4, 2013 at 11:50 AM delete

Kenapa copy tak keluar gambar pun. penat try , tak jadik-2 langsung.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 4, 2013 at 11:52 AM delete

Saya punya pun kuar background jeh. penat dok try tak jadik-2 nieh .

Reply
avatar
Salsabila
AUTHOR
January 4, 2013 at 1:49 PM delete

Akk Lyysa mcm mne nk masukkan hearder yg kite da wt tu kt dlm blog??

Reply
avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 8, 2013 at 8:33 PM delete

X download adobe photoshop.
susahh

Reply
avatar
February 4, 2013 at 10:17 PM delete

haha macam klakar pulak dok terkial2 guna PS ni .. akan blajar smpai pndai :)TQ dear lyssa ..

Reply
avatar
Isma Are
AUTHOR
February 12, 2013 at 8:27 PM delete

dh jd dh.. tq kak.. cntik.. =)

Reply
avatar
March 2, 2013 at 11:09 PM delete

Tank you SO MUCH Kak lyssa..it's verry helpful..Hehe dah boleh post kat blog =)

Reply
avatar
EMIRNA SALINA
AUTHOR
March 4, 2013 at 12:55 PM delete

ermm.. selain photoshop bole kerr?

Reply
avatar
ღNeenaღ
AUTHOR
March 11, 2013 at 11:52 PM delete

akak tlg buatkan boleh x? ehehehe :3

Reply
avatar
eiyda zana
AUTHOR
March 26, 2013 at 10:26 AM delete

akak lyssa, nk tanya sket, mcm mana nk rotate, n mirror kan pic?? harap akk bley bls :) thxx

Reply
avatar
Lollipop Girl
AUTHOR
March 26, 2013 at 1:38 PM delete

Kak Lyssa..Bleh background tu tkar pleasee...blslh

Reply
avatar
auni boutique
AUTHOR
March 27, 2013 at 10:11 PM delete

hmm ..gune tulisan ape neh ?

Reply
avatar
March 28, 2013 at 5:35 PM delete

Apa2 pn nk ucapkn thanks sbb sy brjaya..

Reply
avatar
Che' Wiwek
AUTHOR
May 8, 2013 at 9:47 AM delete

tak dpt download la lisa. help me! ;)

Reply
avatar
DaiSukEe
AUTHOR
June 19, 2013 at 11:06 PM delete

@Nur Syafinas

mcm mna nk twu widht n height blog?

Reply
avatar
MaWaR RinDu
AUTHOR
June 23, 2013 at 10:21 PM delete

Assalamu'alaikum kak lyysa !! lastyly berjaya jugak sy buat,sebelum ni ada je photoshop,tp xpnah buat,ha skarg, dh bolh manfaatkan ..hee thenx memanyak yea !!

Reply
avatar
Syasya Fareha
AUTHOR
June 25, 2013 at 2:54 PM delete

@Nur Syafinas http://www.4shared.com/get/piIndscj/Adobe_Photoshop_CS3_Portable_E.html download lerhh .

Reply
avatar
zeeqa
AUTHOR
July 27, 2013 at 7:12 PM delete

Thank youuuuuu! :D

Reply
avatar
mey eeyy
AUTHOR
September 13, 2013 at 4:02 PM delete

as'salamualaikum korg nk software adobe photoshop cs6 crack..? pm jew okey..n4z44@yahoo.com

Reply
avatar
September 14, 2013 at 12:32 PM delete

Assala,mualaikum.. k Lyssa
boleh x ajar camne nak buat header (transparent) guna adobe photoshop cs7 ?

Reply
avatar
MAN RAHMAN
AUTHOR
October 12, 2013 at 1:28 PM delete

dah byk kali buat...adoiiii.. tak jadi2 lagi ni....

Reply
avatar
ema damiaa
AUTHOR
October 16, 2013 at 7:04 PM delete

alhamdulillah, lama dah nk buat. jadi pooonn!! thanks kak lyssa :)))

Reply
avatar
fatinaziz
AUTHOR
November 5, 2013 at 9:36 PM delete

mcm mana nk move tool. tk jumpa pun button tu. help me :'(

Reply
avatar
arnicullen
AUTHOR
November 20, 2013 at 3:00 PM delete

sameee lah,, sampai stEP 9 jee.. gambar tak keluar dekat new file tuhh.. canee yup ? nk copy ke kut ke ?

Reply
avatar
Nurhidayah
AUTHOR
December 2, 2013 at 10:51 AM delete

kak lyssa saye punya tak bolhe nak download la macam mane ni ?

Reply
avatar
dye
AUTHOR
December 7, 2013 at 8:37 PM delete

Thanks kak lysaa ! Alhamdullilah ! Jadi jugak akhir nye ! :3

Reply
avatar
Nurul Shuhada
AUTHOR
December 10, 2013 at 12:36 AM delete

kaq lyysa , camne nk gune ni ? x pndai lah :/ da download p x twu camne nk gune :'( saddisss

Reply
avatar
Cuaco
AUTHOR
December 16, 2013 at 11:01 PM delete

salam akak, anis dh ikut step yang akak terangkan tu tp dia terus jadi transparet, gambar tu hilang.. :/

Reply
avatar
Nur Juma
AUTHOR
January 9, 2014 at 1:58 PM delete

SAYA pon baru berblog... nnt dah beli laptop baru saya try buat ... tq yank

Reply
avatar
January 28, 2014 at 2:45 PM delete

@CuacoHaa , sama laa kita . mcm mana nak settle eh ?

Reply
avatar
March 26, 2014 at 4:35 PM delete

macam mana nk ltkkan header ni dkt blog? cantikk..

Reply
avatar
Najwa Asyila
AUTHOR
July 13, 2014 at 12:52 PM delete

Akak widht dgn height tu tak tau nak buat berape, akak suggest?

Reply
avatar
January 2, 2015 at 11:21 AM delete

Salam kenal saya blogwalking saya ingin menjemput anda berkunjung ke blog saya http://gagahboro.org/ .Saya follow sini ye n kalau ada masa subscribelah blog saya

Reply
avatar
obat migren
AUTHOR
February 8, 2015 at 12:33 AM delete

mantap dah tutornya kawan
http://acemaxs31.com/obat-migren-tradisional/
http://i-bikeco.com
http://mas-galih.com

Reply
avatar
Peah Kelabu's
AUTHOR
September 28, 2015 at 4:17 PM delete

tq sbb buat tutorial nih =)

Reply
avatar