Tutorial : Privatekan Chatbox

Gadis Kidal Berceloteh...
22/03/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Ohkeyy . Siapa pengguna Chatbox dekat sini ? Ehemm . Kalau tak tahu apa benda chatbox tuu , tengok ni :

 


Bagi sesiapa newbie yang tak de chatbox ni lagi , boleh korang ikut TUTORIAL INI :)


Okkk . Semalam Lyssa ada terima request from someone dan bertanyakan :

 


Cik ainie tu nak tahu , macam mana nak private kan chatbox . hukhuk . Macam chatbox Lyssa tu le :) Ohyeyyy ~ Kalau nak privat-kan macam Lyssa tu , boleh ikut je step ni :


1. Bila korang dah daftar chatbox tu , mesti akan disediakan kod untuk diletakkan ke dalam blog kan ?

2. Kodnya ada Lyssa terangkan dalam TUTORIAL INI


3. Bila korang dah paste kod di ruangan html/javascript tu , ada tak height and width ?
Ok . Korang ubah height and width ikut size macam ni :


<!-- BEGIN CBOX - www.cbox.ws - v001 -->
<div id="cboxdiv" style="text-align: center; line-height: 0">
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="0" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=66522&amp;boxtag=cd2dhl&amp;sec=main" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="auto" allowtransparency="yes" name="cboxmain6-66522" style="border: 0px solid;" id="cboxmain6-66522"></iframe></div>
<div><iframe frameborder="0" width="200" height="83" src="http://www6.cbox.ws/box/?boxid=66522&amp;boxtag=cd2dhl&amp;sec=form" marginheight="2" marginwidth="2" scrolling="no" allowtransparency="yes" name="cboxform6-66522" style="border: 0px solid;border-top:0px" id="cboxform6-66522"></iframe></div>
</div>
<!-- END CBOX -->

 
4. Ubah size height and widthnya mengikut size yang telah Lyssa boldkan warna merah di atas , okeyy ?

5. Then , SAVE IT !

6. Ok . Mesti ada yang tanya .. "Lyssa , kalau Private-kan , nak check macam mana orang hantar apa-apa kat kita? "

7. Weee . Mudah je tu . Korang pergi new tab ,taip ni :

namaidchatbox.cbox.ws
  
Yang biru tu , korang taiplah nama id/username yang korang daftar kan tu . Tekan enter .. keluarlah apa yang orang hantar kat korang tu . Senang kan ? Muehehe .

Bagi yang nak letak dekat header pulak , boleh ikut je TUTORIAL INI ohkeyy ? :p


=SELAMAT MENCUBA=

  
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

33 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
cik.blogger
AUTHOR
March 22, 2012 at 8:42 PM delete

menarik gak tuto yg nih

avatar
Aqilah Mango
AUTHOR
March 22, 2012 at 8:52 PM delete

time kasih kak lyssa ! ;)

avatar
shasya
AUTHOR
March 22, 2012 at 8:56 PM delete

kak , tuto yg neyh untuk cbox jea kea ? yg lain boleh tak ?

avatar
March 22, 2012 at 9:03 PM delete

dah try ! jadi3... like sangat ! hehehe... thanks lyssa :3

avatar
Cik Yana
AUTHOR
March 22, 2012 at 9:13 PM delete

Cik Yana dari sehari ke sehari nak tukar code chatbox, tak tertukar2 lagi :P

JOM PILIH CASING HANDPHONE COMEL ^__^

avatar
Adam Narzuan
AUTHOR
March 22, 2012 at 9:23 PM delete

yeee... dah pandai... hehehe

avatar
mybunny
AUTHOR
March 22, 2012 at 10:09 PM delete

byk tuto dia..thx.!! :)

avatar
Pka Rahim
AUTHOR
March 22, 2012 at 10:21 PM delete

lisa, pka nak tny ni..
pka kan post lah entry.. tapi kenapa entry2 tu tak naik kat dashboard all updates blog tu. pka rasa rakan blogger pka pon tak perasan pka de update blog. paham tak??? lisa tau tak kenapa jadi macam tu.. ada ape2 setting yg boleh buat jadi macam tu ke???

avatar
March 22, 2012 at 11:06 PM delete

memang ilmu awk penuh di dada.tabik :D

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
March 22, 2012 at 11:21 PM delete

hahahaha..lyssa ni dah bleh bukak kelas blog sebenarnya

avatar
March 22, 2012 at 11:38 PM delete

nice tuto..suke blog lyssa..best! =D

avatar
Camsyalou
AUTHOR
March 23, 2012 at 2:32 AM delete

tudiaaa meletops blog dia eh..hehe

avatar
Putry
AUTHOR
March 23, 2012 at 12:48 PM delete

thanx for sharing dear

avatar
March 23, 2012 at 5:03 PM delete

Terima kasih kak Lyssa .. menjadi lah^^

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
March 23, 2012 at 6:57 PM delete

memang smart tapi mas ni suka baca trus je.hihihi..

avatar
SunnyFunny
AUTHOR
March 24, 2012 at 4:39 AM delete

wahh , macam best je .

:)

kak lyssa , naa tanya , kenapa bila saya na wutt background kat post , ta menjadi eaa ?
tolong saya ya kak lyssa .

:)

avatar
April 3, 2012 at 8:48 PM delete

mekaseh kQ lisa coz bwt kn tuto yg sye tanye tu . hehek . toche2x n arigato .wehehe~

avatar
Budak Comot
AUTHOR
June 13, 2012 at 9:57 PM delete

nk tanye kak lisa, camne nk sorokkan cbox kat tepi blog? tapi klau nk bukak cbox tu, ada cute icon. camne ek? tlg bagitau leh?

avatar
Budak Comot
AUTHOR
June 13, 2012 at 9:58 PM delete

Lol , exicited sangat le tu..

avatar
As Maa Dalily
AUTHOR
September 17, 2012 at 1:49 AM delete

Assalamualaikum kaq lyssa
Kaq macam maner yea klau kiter nk letak gmbar kartun kat tepi cbox or atas cbox mcm yng kaq lyssa punyer tue ?

avatar
As Maa Dalily
AUTHOR
September 17, 2012 at 1:51 AM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Eyka
AUTHOR
October 19, 2012 at 4:15 AM delete

Salam kak lyssa.
thanks ye. dah jadi :)

avatar
Amienonono
AUTHOR
November 5, 2012 at 5:12 PM delete

terima kasih kak lyssa ,
menjadi. berguna sangat :*

avatar

Google+ Followers