Tutorial : Letak Send Button Di Blog

.Assalamualaikum



Haiyaiyai !

Lyssa kembali dengan tutorial pula kali ini . Agak-agak tutorial apa yang Lyssa nak buat ek kali ni ? Alaah , tak payah agak . Baca je tajuk kat atas ni dah kompom kompom tahu dah.


Itu lah dia . Korang tengok contoh gambar di bawah ni :



Itu haa, send button . Apa dia fungsi Send Button ni ?
Ok Lyssa bagitahu ye . Fungsi dia supaya senang korang nak share entry korang nanti di facebook serentak ke group-group blogger ataupun page mana-mana pun boleh ... Bukak entry korang yang nak share tu , tekan Send button tu , dan terus tag group blogger.

So , macam mana cara nak buat send button ni ? Ikut step di bawah ni :

1. Pergi ke Template > Edit Html

2. Klik mana-mana di coding , tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini : 

<data:post.body/>

3. Dah jumpa ? Bagus ! Copy code ini pulak :

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1'/><div class='fb-send' data-colorscheme='light' expr:data-href='data:blog.url'/></b:if>


4. Paste kan di bawah code yang korang jumpa tadi .

Lepas tu , save ! Dan lihat lah hasilnya . hehe . Sure menjadi punya lah !


Kalau korang nak Button Like , Button Tweet and Button g+1 macam Lyssa tu , boleh terus ke tutorial yang ini ---->> Tutorial : Letak Like Button , Tweet Button , Google +1 Button Di Setiap Entry

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

8 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
June 30, 2015 at 11:42 AM delete

bagus yer tutor ni...tak yah nak tag kat group tiap kali.....bagus bagus.....

akak pun dah follow lyssa....terima kasih follow blog akak...huhuhuhu

kipidap lysaa

***sokong geng iPhone...ekekeke

avatar
June 30, 2015 at 1:01 PM delete

Hai Lyssa...macam mana Lyssa buat yang sidebar wrapper tu yang ada garisan dashed??Boleh buat tutorial tak??

avatar
June 30, 2015 at 6:00 PM delete

@Saidila Abdul Rahman
yeaahhh !! sokong iponggg . hahahaha ! >.<

avatar
June 30, 2015 at 6:00 PM delete

@Nurul Baidurah
rasa nye , ada kat tutorial Lyssa tuu .. Cer search Sidebar Macam Lyssa

avatar
June 30, 2015 at 11:21 PM delete

@Lyssa Faizureen

tak faham la lyssa...lain pulak yang jadi...dah cuba dah tadi....

avatar
boni kacak
AUTHOR
July 1, 2015 at 12:08 AM delete

yes!! ratu tutorial dah kembali!!!! ni yang ramai tertunggu ni

avatar
ExpanDroiders
AUTHOR
July 1, 2015 at 12:53 AM delete

Hoho... send button da ade... whatsapp button g nak cari.. bab makin ramai pengguna whatsapp skrg.. btw, thanks sbb kongsi entry nie... mmng terbaik.. kipidap.. dongibab.. hehe

avatar
Gifta Good
AUTHOR
September 10, 2015 at 9:26 PM delete

terima kasih akak! akak dah post apa permintaan Gifta walau tidak bilang Gifta :)

avatar

Google+ Followers