Tutorial : Letak Page Number Di Bawah Blog

.Assalamualaikum


Hi . Hari ni Lyssa nak share kat korang macam mana nak buat page number dalam blog macam blog Lyssa ni . Kalau korang usha kat bahagian bawah blog Lyssa sekarang , akan ada PAGE NUMBER warna purple macam ni :


Ok . Lyssa boleh ajar dan bagi kod sebijik macam kat belog Lyssa ni . Kalau nak , boleh ikut step-step di bawah ni ye :


1. Dashboard > Template > Edit Html 

2. Klik mana-mana dalam bahagian coding > Tekan Ctrl F serentak dan cari kod :

]]></b:skin>

3. Dah jumpa ? Good ! Copy kod ini pula :


 #blog-pager{clear:both;margin:30px auto;text-align:center; padding: 7px; }.blog-pager {background: none;}.displaypageNum a,.showpage a,.pagecurrent{font-size: 12px;padding: 5px 12px;margin-right:5px; color: #222; background-color:#F5A9E1; border: 1px solid #FF00BF;}.displaypageNum a:hover,.showpage a:hover, .pagecurrent{background:#81DAF5;text-decoration:none;color: #222;}#blog-pager .pagecurrent{font-weight:bold;color: #fff;background:#BF00FF;} .showpageOf{display:none!important}#blog-pager .pages{border:none;}


4. Paste di bahagian ATAS kod yang korang jumpe tadi .

**Boleh tukar warna ikut suka hati korang . html code boleh dapat DI SINI 
Tukar je nombor2 yang ada HASHTAG tuu . # tu kekalkan :p


5. Dah paste and tukar dah ? Good boy/girl ! Sekarang ni , klik balik mana-mana tempat dalam coding tu , tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

</body>


6. Jumpa kan ? Copy kod ini pula :

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><script type='text/javascript'>  /*<![CDATA[*/    var perPage=3;    var numPages=4;    var firstText ='First';    var lastText ='Last';    var prevText ='« Previous';    var nextText ='Next »';    var urlactivepage=location.href;    var home_page="/";  /*]]>*/</script>  <script src='http://helplogger.googlecode.com/svn/trunk/page-navigation2.js'/></b:if></b:if>


7. Paste terus di bahagian ATAS kod yang korang jumpa tadi tu ...


WARNA MERAH NO 3 : boleh tukar untuk supaya bila orang klik page number seterusnya , akan keluar berapa jumlah entry dalam 1 page ...

WARNA BIRU NO 4 : boleh tukar berapa banyak number pages yang kita nak .


Kalau tak nak tukar pun tak pa . Terus je SAVE . tengok ! Menjadi takkk ? Kalau menjadi , WELL DONE ! GOOD JOOD ! KIPIDAP ! DONGIBAP ! hahaha


-Selamat Mencuba -


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

14 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Dila Azhari
AUTHOR
July 29, 2015 at 3:19 PM delete

thanks kak lissa.
berhasil ^^
boleh repost??
pasang kredit kok.

avatar
Dila Azhari
AUTHOR
July 29, 2015 at 3:58 PM delete

sudah repost + kredit.
Big thanks kak lyssa ^^

avatar
Afidah Azmi
AUTHOR
July 29, 2015 at 4:54 PM delete

Lisa...boleh tak bagaitahu cara nak buat iklan dengan google ads..
akak dah try byk kali..still tak diterima..tension akak

avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
July 29, 2015 at 7:50 PM delete

Alhamdulillah..bagus lyssa..first akk mula buka akaun blog ni..banyak yang akk rujuk daripada tutorial lyssa..serius..ada yang akk ulangkaji banyak kali dik..faktor umur agaknya..hehe..tapi alhamdulillah..terima kasih..dan teruskan kongsi ilmu yang bermanfaat ye..untuk newbie terutamanya lyssa..

avatar
mizz yatiey
AUTHOR
July 29, 2015 at 9:50 PM delete

cantikkan kalau buat mcm tu, in shaa allah kalau ada masa nanti nak solek blok sikit

avatar
July 30, 2015 at 1:53 PM delete

dah lama tak singgah sini. thanks for the tutorial =)

avatar
July 30, 2015 at 3:35 PM delete

bagus ni..berguna untuk mereka yang tengah mencari² cara nak buat tu

avatar
Nadia Johari
AUTHOR
July 30, 2015 at 9:44 PM delete

Emang senang kalau nombor ni

avatar
Gifta Good
AUTHOR
July 31, 2015 at 5:14 PM delete

wah udah ya? sorry nggak liat. thanks ya sudah penuhi req Gifta kak! akan kupakai deh tutornya

avatar
Gifta Good
AUTHOR
August 6, 2015 at 6:23 PM delete

Gifta mau ambil codenya ya, full credit

avatar
ietams
AUTHOR
August 10, 2015 at 4:13 PM delete

yeyyy! Berjaya dgn jayanya..
terima kasih byk2 adik comel!

avatar

Google+ Followers