ENTRI TERBARU!

#CABARAN20HARI | Bajet Raya

.Assalamualaikum



Ah , simple sangat tajuk nya . Sampai tak tahu nak tulis apa . No idea . 

Umph . Hi korang . Cabaran yang ke ? Haa ke-12 kalinya . 8 more to go ! haha . 
Ye , bila tengok tajuk #Cabaran20Hari untuk hari ini , otak aku jadi kebingungan sedikit.

Bajet Raya ?




Err . Apa ya ? Nak kena cerita Bajet Raya aku tahun ini ke ? haha .
Kalau nak cerita Bajet Raya untuk satu family mahu RM1000 . Itu pun untuk pakaian sahaja . kahkah. Bajet raya aku ? .. 

Emm . actually , aku sendiri pun tak tahu bajet raya aku untuk tahun ni berapa . Sebab tak dapat "wang pampasan" daripada abah pun untuk beli baju raya , kasut raya semua . Selalu nye tahun-tahun lepas ada je baju nak beli . Tapi tahun ni ? err . Maybe sebab aku dah praktikal sekarang . Tak de masa nak shopping sesama dengan keluarga macam before-before nih . hihi . 

Bajet Raya ni menyeluruh lah kan ? Termasuk pakaian , duit minyak + tol  pergi balik untuk balik kampung , kuih-kuih raya , duit raya untuk sanak-saudara , duit untuk buat 'open house' . Ahh ! Bila fikir balik memang TAK TER-BAJET lah jawabnya . Banyak kot nak pakai duit time-time raya macam ni. Ye lah , tapi bukan nya selalu kan kita habiskan duit ke arah macam ni . 

Alahh , rezeki kita , share-share lah sekali dengan orang lain . Ye tak ? Buat 'Open House', bagi duit raya dekat budak-budak yang datang . Tak payah nak berkira sangat lah kan . Tapi, apa yang ku tahu , tahu ni aku memang tak dapat nak bagi duit raya dekat sedara and anak buah aku . Sebab apa ?
Sebab duit aku dah perhabiskan dekat Rumah Sewa aku , kali ni . Hm . So, tak de la duit lebih sikit untuk bagi dekat budak-budak tu . Tapi tak pe , abah n mama kan ade .. kehkeh *gelakJahat!*

Berbalik pada Bajet Raya, selalu nya , bab-bab raya memang terserah dekat parents aku lah .
Tak kisah diorang nak bagi berapa pun nak beli itu ini . Bersyukur je mana yang ada. Kalau tak de , boleh pakai benda lama . Tak salahkan ? Cuma, kurang lah rasa "syiokkkk raya"  tuu . ehehehe .

Alhamdulillah lah baju kurung dah lama siap , cuma benda lain je pakai hat lama - lama . Macam kasut , Beg , Baju Jenjalan .. Pakai yang lama-lama sudah . Tak payah nak membazir beli yang baru . hahahaha .... 

*maaf penggunaan bahasa 'aku' dalam entry ini :)

Terima kasih sudi baca ^^

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

6 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
July 8, 2015 at 11:43 AM delete

bajet semua bajet bajet orang kaye je..kite tak mampu pun macam tu..T_T untong lee..

avatar
Unknown
AUTHOR
July 8, 2015 at 6:18 PM delete

tanda-tanda diri semakin matang, bila dah tak berapa kisah dengan kasut or bju raya, asalkan dapat pakai baju raya yg dulu pon dh cukup dah :)

avatar
Unknown
AUTHOR
July 8, 2015 at 6:18 PM delete

tahun ni memg nak berjimat cermat sgt..erghh..geram..semua dah mahal..terasa sangat

avatar
July 8, 2015 at 6:38 PM delete

@iyliana n.
hehee , maknanyee , Lyssa semakin matang lah ni ehh ^^

avatar
July 9, 2015 at 7:52 AM delete

Tahun ni saya memang bajet betul2 untuk belanja raya tahun ni.Dengan gst, dengan minyak dah berapa kali naik.Terima jelah asalkan Malaysia masih aman.

avatar
July 9, 2015 at 11:49 AM delete

bahahahah memang pun laa.. raya ni mesti rabak duit

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon