INFO | Resepi Menghilangkan Jeragat

Assalamualaikum

Hai korang.. Wah wah Lyssa ni ! Kejap update blog , kejap tak . Maaf ye . hihi ! Tapi kali ni , Lyssa nak share kat korang resepi atau tips untuk korang hilangkan jeragat kat muka korang tu ..

Apa itu jeragat ? 
Jeragat atau melasma adalah tompok kehitaman pada kulit akibat reaksi sel kulit terhadap sinaran UV.



Kebiasaannya, jeragat ni terbentuk kalau kulit muka kita terlalu kering dan tak dirawat. Selalunya, wanita atau lelaki yang sudah meningkat umurnya mudah untuk mengalami jeragat ini. Jadi, apa resepi untuk hilangkan jeragat di muka ?

RESEPI MENGHILANGKAN JERAGAT



1) Ambil sedikit kunyit hidup, sedikit tepung ubi, sebiji telur (ambil putih telur sahaja) dan 1 biji limau purut atau limau nipis. 

2) Tumbuk kunyit hidup lumat-lumat dan campurkan dengan tepung ubi dan putih telur. Kacau sehingga sebati bersama perahan air limau. 

3) Sapukan pada kulit muka yang berjeragat selama 25 minit sebelum mandi.

4) Kemudian bilas semasa mandi . Mudahkan ? :D


Note : Sharing is caring . Harap artikel ini membantu untuk anda yang ada masalah jeragat . InsyaAllah , kalau diamalkan selalu , mesti menjadi ! Kongsikan artikel ini sekali ni FB , TWITTER atau Google+ ya . Terima Kasih =)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

2 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
fe
AUTHOR
February 4, 2016 at 10:51 AM delete

hi,

Jeragat / pigmentation memang boleh drop our self confidence, luckily sekarang terdapt produk yang berasaskan natural boleh membantu mengurangkan kesan pigmentation. Utk article on petua hilanglan jeragat, please visit website.

Tq

avatar

Google+ Followers